KENGKAWAN

Friday, December 22, 2006

wish me luck


i'll be away for 6 days..
jalan-jalan masuk hutan..
harap, aku boleh tamatkan xpdc terakhir utk tahun nih dgn jayanya..
trans bintang.. insyaAllah aku boleh buat..
doakan..

salam Aidiladha & selamat menyambut tahun 2007!

buat 2006 yg penuh kenangan.. selamat tinggal!!!

Thursday, December 21, 2006

2006 Oudoor Review

yeah, i know the title sounds a lil bit silly (mcm nk buat karangan plak).. and forgive me for diz pic (tader kena mengena ngan outdoor.. kih kih).. well, not to worry.. i'm gonna make diz short

it has been a year since i know wut is outdoor all about. still cud'nt believe myself dat i already come to a stage.. where my beloved friends labelled me as an outdoor freak (ya don't care).

most ppl got their own reason on why to join such an xtvts. same goes to me. but i prefer to not spell it out (boley?). pass is pass mah.

i'm happen to be a very fragile and lemah lembut girl (cewaah, perasan!) who wud say a big NO~no to diz kind of outdoor thingy.. sampaikan i wud die than to have a scar on my body. y'know lah kan.. siapa sanggup berlumpur, tak mandi berhari-hari, kena duri or even worst.. pacat (euww dat lil creature really scared me to death). ingat lagi masa first taim nak makan dalam hutan when i refused to eat using periuk (bcoz of tader pinggan).. *funny*.. i know, i wuz being soOo damn mengada-ngada back then. sikap aku taim tu mmg really annoyed ppl around me. yelah, at dat moment i have no idea tentang camping-memping nih. thought it wuz like main masak-masak (bimbo tul).

the first gunung dat i climbed wuz Ledang (dat wuz nearly 11 years ago when i'm 16 years old). dont ask abt it.. i felt like crying all the time. but dat wuz history.. (forget it)

and diz year.. i started to climb again. my first attempt wuz the 'gah' Yong Belar (jht tau my friends bwk i naik gunung tetinggi). dah la tader experience kan.. but taim tu aku tak pikir apa dah. i'm emotionally unstable. kononnya nak naik gunung lupakan masalah. so, i forced myself to be strong. takmo nangis infornt of trekkers lain. luckily, i managed to get to YB's peak without any 'songeh'.. only God knows how hepi i am bila dah dapat tawan puncak gunung tu.. *heaven seyy*

later on, dunno laa how on earth i can get along with a group of weirdos (the mountaineers).. and finally became one of them.

time flies.. i learnt a lotsa things. made lotsa friends.. andddddd conquered lotsa gunung!!.. *clap clap clap*..

special thanks to all of the ppl who has helped and guided me all diz while..
  • mppj's group (who introduced me to outdoor world)
  • betterman & kukubesi (the websites really helps a lot! thanks for the infos)
  • muzs & militans (SOS d`great! love to be with u guys/gals)
  • other groups (Pekatu & Syed's, UPSI, KAR, Kembara PKNS)
  • my best gunung's friends (y'know who you are!)
below are the list of mountains that i've conquered for the year of 2006 je tau!.. *mrasa ada gunung naik dua tiga kali - cam tader gunung lain je nak pi kan*..

1) Mt Kinabalu
2) Mt Yong Belar (3 times this year)
3) Mt Yong Yap (2 times this year)
4) Mt Berembun Cameron (2 times this year)
5) Mt Ulu Jerneh6) Mt Nuang (3 times this year)
7) Mt Ledang
8) Mt Datok
9) Mt Bujang Melaka
10) Mt Peninjau
11) Mt Bubu
12) Trans Titiwangsa V2
13) Mt Perdah
14) Mt Jasar
15) Mt Kenderong
16) Mt Liang East-West
17) Mt Charlie & 3 Boundaries
18) and sebagai penutup, i will be going to Trans Bintang tomorrow!!.. (wish me luck nehh)

guess dats abt it. berjela tul review tuk tahun nih kan.. tahun depan ntah panjang mana lah plak..

since i will not be around for Aidiladha & New Year Eve.. i'm wishing u guys/gals Selamat Hari Raya & have a wonderfull life for diz coming 2007... go OUTDOORS!!..

..akhir kata, timer kaseh atas anugerah yg tak dijangka nih.. yey! saya menang motor.. mekaseh pawerut!

Wednesday, December 20, 2006

demam kekura

balik dari opis semlm, tetiba dpt demam mengejut. ntah, pelik.. ekceli, semlm sampai rumah awal. dalam kul 5.00 ptg kalau tak silap. lepak borak dgn Syuk yg tgh surf internet, pastu start rasa pening.. throat rasa sore.. flu tiba-tiba.. *uwaaa*.. nih mesti sbb kena hujan masa pegi HQ tadik.

dalam mamai semlm, yanie suh aku makan ubat & minum air suam. lepas berselubung bawah comforter, aku tak ingat apa dah.. terjaga masa kul 9.30 mlm. sib baik dah kebah. maceh kat adik-adik aku. kalau derang tader, ntah siapa la nk tengok kan aku taim tu.


********************

awk ingat tak lagu "return to inoncence"? ala, lagu yg kita sama-sama minat tu? lagu yg awk ckp, sentiasa bagi awk semangat masa awk nak amik exam SPM dulu? awk ingat tak nama penyanyi dia?

dat is sms dari H semlm. dia tanya nama artis yg nyanyi lagu favourite aku.. *smile*.. it has been a while, tak sangka dia still ingat.. mula tu berkerut jugak la nak mengingatkan lagu apa yg dia mention dlm sms. bila baca lagi sekali, terus aku ingat..

well, diz is for her..

Enigma - Return to Inoncence
Love - Devotion
Feeling - Emotion

Don't be afraid to be weak
Don't be too proud to be strong
Just look into your heart my friend
That will be the return to yourself
The return to innocence

If you want, then start to laugh
If you must, then start to cry
Be yourself don't hide
Just believe in destiny

Don't care what people say
Just follow your own way
Don't give up and use the chance
To return to innocence

That's not the beginning of the end
That's the return to yourself
The return to innocence

p/s: aku mmg suka giler lagu nih.. kinda raise my spirit.. esp when i'm down.

Tuesday, December 19, 2006

preparation II

byk mender yg aku plan utk tahun 2007 nih.. seriyes byk! insyaAllah, kalau tader aral, semua plan yg tertunda sejak awal 2006 akan diteruskan.

pasal keje, takde mender baru. semua rutin yg sama

jumaat nih, as ussual, masuk hutan lagi. it'll be my last trip for diz year.. Trans Bintang. there might be a possibility for me to spend the rest of my holidays in Kedah. means, i will not be in Mlk for Aidiladha & new year's eve - the sacrifice dat i'm willing to do for Sc.

Trans Bintang, dgr nama pun cam dh menggerunkan. kata org, jarang ada pendaki yg buat trip camnih. kata org lagi, trip nih lebih hardcore dari Trans V2.. esp bab pacat yg giler byknya (not to mention la bab wild life yg berlambak kat sana. ngeri woo duk tengok kesan tapak kaki gimau, gajah, badak, etc dimana-mana). aku cam dh dapat bayangkan situasi yg bakal aku tempuh. sure mcm kat gunung Ulu Jerneh rituh. or maybe worst than dat.. *seriau*.. kalau ikut tentatif yg Pekatu bagi, ada 4 gunung yg nak kena cover:

1. Gng Bintang False (n/a)
2. Gng Bintang (1862m)
3. Gng Bintang South (n/a)
4. Gng Bintang North (1835m)

hope i'll be mentally & phisically prepared.. *amin*

oh, forgot to mention dat Sc will also joining me for diz trip. yep, we' ve planned for diz months ago. itu yg buat aku 'form' tak hingat.. *winks*

ptg nih kalau sempat, nk gi md valley.. beli karrimor panter 55+65 litre (new model), kasut timberland & new headlamp. really need those. harap meeting harinih abis awal. kalau tak, tertangguh lagi la hasrat suci murni aku nih..

Monday, December 18, 2006

did u miss me when...

...he played his guitar & sang diz song for me juz now. whole heartedly. i'm flattered.. thank you so much Phob (Sc). i really love it..

Khid Theng Ther (Did You Miss Me When...) by Taxi

คิดถึงฉันไหมเวลาที่เธอ ไม่เจอะเจอกันกับฉัน
kit teung chun mai wae-laa tee ter mai jer jer gun gup chun
Do you miss me when we don't meet?

คิดถึงฉันไหมเวลาที่เธอ เหงาใจ
kit teung chun mai wae-laa tee ter ngao-jai
Do you miss me when you're lonely?

คิดถึงฉันไหมเวลาที่เธอ ไม่มีใครให้ทะเลาะ
kit teung chun mai wae-laa tee ter mai mee krai hai ta lor
Do you miss me when there's no one to argue with?

ไปไหนแล้วไม่มีไหล่ให้เกาะ แล้วเธอคิดถึงใคร
bai nai laew mai mee lai hai goh laew ter kit teung krai
When you go out somewhere with no sholder to cling to. Who do you miss?

ฟ้าร้องทุกครั้งมันส่งเสียงดัง เธอโดดมานั่งตักฉัน
faa rong took krung mun song siang dung ter dot maa nung dtuk chun
Everytime it thundered loudly, you would jump in my lap.

ฉันก็ทุเรศตัวเองเหมือนกัน ที่ปลอบไปขำไป
chun gor too ret dtua eng muean gun tee blop bai kum bai
I feel bad that I was cheered up and amused by that.

ฉันรู้ว่าฉันไม่เอาไหนเลย ไม่อบอุ่นได้อย่างนั้น
chun roo waa chun mai ao nai ler-ee mai ob oon dai yaang nun
I know that I'm no good. I'm not warm like that.

ฟ้าร้องครั้งนี้ไม่เจอหน้ากัน แล้วเธอคิดถึงใคร
faa rong krung nee mai jer naa gun laew ter kit teung krai
This time when it thundered, I didn't see you. Who do you miss?

เฮ้... เมื่อเราต้องห่าง ยิ่งเนิ่นนาน อาจลืมกันเลยไม่แน่ใจ
hey meua rao dtong haang ying nern naan art leum gun ler-ee mai nae jai
Hey... when we are far away for a very long time, I'm not sure, but we may forget each other.

ตอบหน่อยได้ไหม ตอบฉันหน่อย ว่าเธอคิดถึงกัน
dtob noi dai mai dtob chun noi waa ter kit teung gun
Could you please answer me that you miss me

ไม่ต้องหวาน ต้องแหววหรอก อยากถามแค่ให้เธอ
mai dtong waan dtong waew rok yaak taam kae hai ter
You don't have to be sweet. I just want to ask you...

ตอบหน่อยได้ไหม ตอบฉันก่อน ว่าเธอคิดถึงฉัน
dtob noi dai mai dtob chun gon waa ter kit teung chun
Can you answer me? Answer me first, that you miss me.

อย่างที่ฉัน มันคิดถึง คอยเธอกลับมา
yaang tee chun mun kit teung koi ter glub maa
Just like I miss you, and wait for you to return.

เพราะฉันคิดถึงเธออยู่ทุกวัน ตั้งแต่ตื่นนอนแต่เช้า
prow chun kit teung ter yoo took wun dtung dtae dteun norn dtae chao
Because I miss you everyday. From the moment I wake up in the morning.

หันหัวก็หันไปเจอรูปเรา บนหัวนอน
hun hua gor hun bai jer roob rao bon hua norn
I turn to look at the picture of us on the head of the bed.

เสียงวิทยุก็คอยเล่นเพลง ที่เธอชอบฟังกี่ครั้ง
siang wit-ta-yoo gor koi len pleng tee ter chawp fung gee krung
The radio continuously plays songs that you loved to listen to time and time again.

ถึงฉันไม่ชอบก็ยังนั่งฟัง เพราะมันคิดถึงเธอ
teung chun mai chawp gor yung nung fung prow mun kit teung ter
Though I don't like the songs, I listen to them because I miss you.

เฮ้... เมื่อเราต้องห่าง ยิ่งเนิ่นนาน อาจลืมกันเลยไม่แน่ใจ
hey meua rao dtong haang ying nern naan art leum gun ler-ee mai nae jai
Hey... when we are far away for a very long time, I'm not sure, but we may forget each other.

ตอบหน่อยได้ไหม ตอบฉันหน่อย ว่าเธอคิดถึงกัน
dtob noi dai mai dtob chun noi waa ter kit teung gun
Could you please answer me that you miss me.

ไม่ต้องหวาน ต้องแหววหรอก อยากถามแค่ให้เธอ
mai dtong waan dtong waew rok yaak taam kae hai ter
You don't have to be sweet. I just want to ask you...

ตอบหน่อยได้ไหม ตอบฉันก่อน ว่าเธอคิดถึงฉัน
dtob noi dai mai dtob chun gon waa ter kit teung chun
Can you answer me? Answer me first, that you miss me.

อย่างที่ฉัน มันคิดถึง คอยเธอกลับมา
yaang tee chun mun kit teung koi ter glub maa
Just like I miss you, and wait for you to return.

เฮ้... เมื่อเราต้องห่าง ยิ่งเนิ่นนาน อาจลืมกันเลยไม่แน่ใจ
hey meua rao dtong haang ying nern naan art leum gun ler-ee mai nae jai
Hey... when we are far away for a very long time, I'm not sure, but we may forget each other.

ตอบหน่อยได้ไหม ตอบฉันหน่อย ว่าเธอคิดถึงกัน
dtob noi dai mai dtob chun noi waa ter kit teung gun
Could you please answer me that you miss me.

ไม่ต้องหวาน ต้องแหววหรอก อยากถามแค่ให้เธอ
mai dtong waan dtong waew rok yaak taam kae hai ter
You don't have to be sweet. I just want to ask you...

ตอบหน่อยได้ไหม ตอบฉันก่อน ว่าเธอคิดถึงฉัน
dtob noi dai mai dtob chun gon waa ter kit teung chun
Can you answer me? Answer me first, that you miss me.

อย่างที่ฉัน มันคิดถึง คอยเธอกลับมา
yaang tee chun mun kit teung koi ter glub maa
Just like I miss you, and wait for you to return.

คอยเธอกลับมา ก็มันคิดถึงเธอ
koi ter glub maa gor mun kit teung ter
I wait for you to return. I miss you.


rindu..

wiken yg mengenyangkan. aku cuti masuk hutan. saje rehat sebelum pegi Trans Bintang jumaat nih. tader apa yg menarik kt umah. juz lepak& spent time dgn adik-adik.

felt guilty for Somphob C. guess i've broke his heart last nite (forgive me).. *sighs*.. guess, aku kena lebih bertolak ansur.

tadi ada meeting dgn equatorial.. ada kenaikan 11% dlm quotation yg diberi. setakat nih, belum dpt decide nk pilih mana lagi. kena tggu keputusan meeting dgn awana, lusa.

..erm, tadi called chua. explain abt apa yg rina ckp pd dia the other day. rasanya everythings settled kut. thanks to him for being soOo understanding.. aku hepi..

Sunday, December 17, 2006

XPDC Yong Belar via 3 Boundaries

malas tul nak hapdet log nih. kang kalau tak tulis, tader plak rekod kenangan utk aku simpan taim te-tua nanti.. sementara tader apa per nak dibuat kat umah sekarang nih, aku gagahkan jugak lah nulih log nih.. kira lebih kurang je lah.. penat nih. sat gi nak masak lagik.. *yawnnn*


jumaat, 8 dec 06

kelam kabut. biasa lah tu. kul 9.30 mlm, aku dh ada kat Kelana Jaya LRT. lepak kat mamak depan padang PKNS dgn Mat Wei, Fazi, Adik, Wan & member Wan. Ayu & Acu (SOS) dh siap tggu kat dlm kawasan PKNS.

lepas say babai kat Fazi, Acu & member Wan, kami salam-salam ngan team PKNS. pastu gerak naik bas (yg tader aircond) menuju Cameron. sib baik bas mini tu comei & selesa. kalau tak sure hazabbbb.

tak ingat kul baper sampai Cameron. sumer bantai tido. pening kepala lalu kat jalan lama Cameron. terbangun masa sampai kat Tanah Rata. taim tu memasing kelam kabut cari alamat apartment yg akan dijadikan tempat rehat sementara tggu siang.

turun je bas, Somphob (Sc) & Mizi dh siap tggu. derang sampai lebih awal. teringin gak nk sembang pjg. tp, cam tak sesuai plak. masuk je bilik, naik atas katil, trus zzZZZz.. penat + sejuk sey..


sabtu, 9 dec 06

subuh gaban aku dah bangun. kejut Ayu & Linda. mandi + packing barang, pastu gerak gegamai gi Kg Raja. kat sana, jumpa Abg Ajis & Melati. derang tumpang tido kat balai polis.

lepas breakfast, kami gerak naik 4wd gi Blue Valley Dam. tak byk ckp pagi tu. maklum lah, biasanya sessi beramas mesra bebudak gunung nih dibuat kat tetengah trek.

on the way ke BVD, pekerja ladang katsitu bagi 2 bungkus sayur kobis (or was it 2 ketul? or 2 biji? ah, hentamm). murah rezeki..

kat BVD, lepas dgr briefing dari Mat Wei (selaku guide) dan bacaan doa, kami gerak pepelan naik tangga BVD yg menyakitkan jiwa tu. perjalanan dianggarkan dalam 6 - 7 jam. bab timing aku tak risau sgt. maklumlah, nih bukan kali pertama aku gi YB. kami start trekking kul 9.30 pagi. cuaca agak mendung.. *hm, risau*

sepanjang trek aku enjoy. bukan sebab view cun giler.. bukan jugak sebab bebudak nih buat lawak tak henti.. tapi sebab Phob (Sc). lama tak jumpa dia. bila ada peluang camnih, borak sakan lah, haper lagi.

kul 12.30 tgh, kami sampai kem Tudung Periuk. lunch. (info: kat kem nih ada punca air). aku perasan sampah kat sini semakin byk..*sigh*..

masa lunch, sempat gak kami pekena megi mee yg Adik masak & nasi berlauk telur goreng by Mizi sementara tggu Mat Wei (sweeper) sampai.

kul 4.00 lebih, hujan start turun. tak lebat. tapi cukup utk buat aku serrjuurrrkk. dekat nak kul 5.00 ptg aku sampai kem Kasut (info: kat kem nih ada punca air). yg tak boleh blah tu, kat sini pun banyak sampah. even sampah tu berlonggok. tp tak best la kan.. bukan ada Dewan Hutanbelantara Cameron yg bertugas bersihkan kawasan tu.

taim tu Adik & Wan tgh pasang fly. Abg Ajis & Melati pun tgh pasang khemah.. Mizi? wahh, dia pasang fly utk single man. haibattt sungguh militan sorang nih. luckily, Phob bwk extra fly ngan ground. combine dgn fly yg Adik pasang. mmg selesa giler.

mlm, lepas sesi masak-masak, aku tido awal. hujan renyai sepanjang mlm. apa lagik, syok arr membuta. oh yer, menu mlm nih mmg best. ayam masak merah, sayur kobis goreng, papedum and keropok ikang.. *yumm*


ahad, 10 dec 06

kul 1.00 pagi, aku terbangun. selsema.. *uwaaa*.. benci tul tau. lately nih badan aku senang sgt nk demam.

pagi tu, Mat Wei jadi cheff. nasi goreng cili padi yg dia buat mmg best. seriyess sey, nih bukan bodek punyer ayat. lepas breakfast & kemas bagai, kami gerak ke puncak gunung Yong Belar. perjalanan menuju ke kem Gurkha amik masa dalam 6 - 7 jam. memasing kena bawak bekalan air minum utk diri sendiri.

start trekking dlm kul 11.00 pagi. trek ke puncak dah tak sama mcm trek dulu. hancusss. kata bebudak nih, tak lama lagi sure trek Yong Belar jadi cam trek gunung Suku-Irau. berselut. maklumlah, selalu sgt org panjat gunung nih. kami amik masa sejam je utk sampai ke puncak YB. cuaca ok tapi tader view. kabus manjang. sesambil lepak, memasing pakat jemur fly. (info: tahun nih je genap 3 kali aku jejakkan kaki ke puncak gunung Yong Belar!)

perjalanan diteruskan lagi. kali nih aku mmg excited sangat. trek menuju ke kem Gurkha mmg cuNn.. still terjaga. maybe sbb org jarang gi 3 Boundaries kut. mmg enjoy beb. kali nih aku jalan se-slow. leka tgk view sampai tak perasan yang sumer org dah jauh gerak ke depan. tinggal aku, Sc, Ayu & Mak Wei je kat belakang.

jauh gak kem Gurkha nih. pewai duk turun naik puncak tipu. kata Bigfoot, ada 4 puncak lapang yg kami kena tempuh sebelum jumpa kemsait. hm, ntahlah.. aku tak kira pun. pewai sey.

dekat kul 6.00 ptg, baru sampai kem Gurkha. punca air kat kemsait nih agak besar dari kem kasut/kem tudung periuk. jernih lak tu.

menu mlm nih, gulai telur masak cilipadi by Mat Wei, sawi goreng by Ayu, papedum & keropok ikan lagik. supper plak, bubur pulut hitam.. *peh*.. menu tak hingattt.


isnin, 11 dec 06

huargghh.. kena bangun awal pagi nih. kata Mat Wei perjalanan hari nih lama sikit. kena gerak awal. lepas pekena nasik lemak yg Mat Wei buat, kami gerak menuju puncak gunung Charlie.

start trekking kul 10.30 pagi. sejam pastu kami sampai puncak Charlie. lepak-lepak. pastu gerak ke pondok Charlie. hm, kata Sc, tempat nih dinamakan Charlie sbb dulu ada sorang mat saleh nama Charlie duk buat reasearch ttg hutan Me'sia nih. tingin plak nk jumpa pacik Charlie nih kan.

trail lepas pondok Charlie mmg cuNn giler babas. jalan atas permatang.. view toksah citer. masa sampai kat puncak 3 boundaries, sempadan antara negeri perak, pahang & kelantan nih, aku teruja giler. view 360'. cuNn.. tp, still tak leh celen puncak Tok Nenek.. *hehe*

tak ingat berapa lama kami lepak kat puncak tu. sampai rentung gak arr kulit aku kena matahari. lepas celebrate air kejayaan (kata E.j., air kemajuan / air perjuangan - *lawak jer*), perjalanan diteruskan.

nak keluar ke BVD, kami kena rentas jalan sepanjang sepadan 2 negeri. ada bberapa puncak yg kami kena daki sebelum sampai keluar. sayangnya, aku a bit confused dgn nama-nama puncak nih sbb lack of signboard. ntah mana satu puncak 2 boundaries.. puncak 6040.. puncak tikus.. *blurred*..perhaps nnt ada org yg bermurah hati utk pasang plet nama-nama puncak nih. tapi jgn laa ada tangan gatal yg suka cabut plet buat souvenir plak.. nyusahkan org je.

dekat kul 6.00 ptg, kami selamat sampai BVD. mandi secara berjemaah kat situ (abes sabun/syampu aku di qiqah kan). lepas siap-siap, sumer gerak balik ke destinasi memasing.

journey balik kl kali nih mmg menyengatttt. bas rosak kat tapah.. *huhuhu*.. terpaksa tggu bas PKNS yg lain dari KL fetch kitaorg. kul 5.00 pagi baru sampai KL.. sangap je aku masuk opis pagi tu. tader rehat langsung.. zZZzzz




Friday, December 15, 2006

bila hati berbunga

*lovee diz pic - taken from my trip to gunung Yong Belar recently*

Tuesday, December 12, 2006

motivasi diri

arrived KL kul 6.00 pagi. memacam hal jadi mlm tadi. bas rosak la.. bas pancit la.. ntah baper kali benti pun aku tataw. penat sampai tader masa nk amik port hal lain. aku bantai membuta sepjg jalan. ekceli aku duk risaukan yanie. dia called. taim tu aku still kat Cameron lagik. tak sempat nak tanya lebih, bateri hp trus flat. ampeh tul.

masuk je umah, tak sempat letak haversack, aku trus tanya dia pasal mlm td. dia senyap je. pastu tetiba je tarik tangan aku masuk bilik (coz kat ruang tamu tu ada ain & syuk - maybe dia nk privasi kut). dlm bilik, dia nangis.. *sigh*.. hai laa adik aku yg sorang nih pun. manjang sedih je. awal lagi aku dh agak, sure gaduh dgn bakal tunang dia laa tu.. *arghh*..

tak pepasal pagi nih aku jadi kaunselor sekejap. memula tu hangin gak la. bengang kat bakal tunang dia yg duk tukar-tukar tarikh utk bertunang.. plus.. bengang kat yanie coz lembik sangat. pantang btul aku tgk pompuan jadi "lembik" sebab "cinta" nih.

bagi aku la, apa ada hal kalau org lelaki tu perlekehkan kita. say babai je lah. bukan dia sorang lelaki dlm me'sia nih. nak setia sangat persall? tp, bila pikir balik, aku tak boleh paksa yanie ikut 'rentak' aku. yelah, aku jenis keras hati.. yanie, lemah lembut orgnya. jauh beza tu.

aku panggil dia duk sebelah aku (kesian plak tgk dia tersedu-sedu atas lantai). cakap kat dia apa per patut. suh dia kosentret more on masa depan. ajar dia camner nk kuatkan hati kalau ada mender yg tak baik bakal terjadi dlm relation dia dgn khairil. apa kater org, jgn duk bwh tempurung.. bukannya tempurung tu boleh cover hujan. guna payung kan senang..

last, aku peluk dia.. hm, kesian adik aku. rasa nak je aku bagi penyepak kat si khairil nih.. *sabo*..

pagi nih mood aku down giler kat opis. depresi sungguh. dgn tido tak cukup.. penat turun gunung tak abis lagik. lunch hour, aku spent kat lounge room - membuta.

kul 2.30 ptg ada discussion dgn DO. bincang pasal traning program utk RHB. esok kena ettend meeting kat RHB tower. harap semuanya ok utk esok.

dan esok jugak, aku kena start siapkan budget utk our august project. main target for venue: Awana.. Equatorial dh tak boleh nk count on. demand sangat. walhal byk facilities yg derang tak dapat sediakan. bayangkan lah kalau nak guna mesin photostat pun kena lease dgn supplier luar, apa kejadahnya. pastu, bukannya tau nak amik hati organizer. bukannya derang tataw sepanjang kat sana aku bz ngalahkan gaban. sampai nk makan pun tak sempat. apa la salahnya kalau provide room service or asingkan meals utk aku. bukannya gamai pun. aku sorang je. nih, setiap kali nk makan, aku kena order sendrik kat coffeehouse. charge ke bilik. tau-tau, taim check out, separuh nyawa nk membayar bill. bikin panas hati je. kali nih mls nak kasi can kat Equatorial. baik amik Awana. derang layan aku cam tatang minyak angin.. digosok-gosoknya.. berangin je.. sejuk je hati nih.. *chuckles*

hm, tgk la nnt. camner pun nak kena compare gak quotation dedua hotel nih.. we'll see.

eh, seee.. kejap je mood aku dh ok. kenkadang tu, bila sumer org buat aku down, satu mender je buleh buat aku "form" - keje. pikir pasal keje.. lupa sekejap serabut kepala nih.

Friday, December 08, 2006

its wiken la dey

AGM is over. nothing much actually. only TSA will be replaced with DA while the rest of the Exco will remain at their seats for another year.

got an unexpected (but important) call yesterday. RHB wanted HBS to organize an in-hse training program for their management level. isn't that great? a perfect business opportunity to start this wonderfull year of 2007 (read as: an increment for my bonus & salary!).. *smile*..

ok lah, got to go back home now. promised Sc to cook kek batik for him. will be meeting him at Kg. Raja tomorrow... and tonight, i'll depart to Cameron with PKNS group. have a 3 days trip to gunung Yong Belar (yes, again, for the third time this year).

before i forget, i met pekatu, labrinth & kabusgunung the other night. just a casual meeting to confirm my attandance for the Trans Bintang trip end of this month. this trip will be the last one for this year.. and fyi, its a grand one!

till next tuesday.. tru~lu~lu.

Wednesday, December 06, 2006

i don't need a man!

well its not abt the sexy Pussycats girls.. i mean, i juz loveee the lyrics. mcm kena je dgn aku.. haha. for wutever pun, diz song doesnt mean yg aku 'anti' lelaki. NO.


I Don't Need a Man by Pussycats Dolls

I see you lookin' at me like I got somethin' that's for you
And the way that you stare, don'tcha dare 'cause I'm not about to
Just give it all up to you 'cause there are some things I won't do
And I'm not afraid to tell you I don't ever wanna leave you confused

The more you try the less bite and
I don't have to think it through
You'll know if I'm into you

I don't need a man to make it happen, I get off bein' free
I don't need a man to make me feel good, I get off doin' my thing <<---- yeah, right!
I don't need a ring around my finger, to make me feel complete <<---- so true.
So let me break it down- I can get off when you ain't around!

I see you lookin' at me like I got somethin' that's for you
And the way that you stare, don'tcha dare 'cause I'm not about to
Just give it all up to you 'Cause there are some things I won't do
And I'm not afraid to tell you I don't ever wanna leave you confused

You know I've got my own life and I bought everything that's in it
So if you wanna be with me it ain't at all about the bling you're bringin' <<---- i dont need dat.
I want a love that's for real and without that-no deal <<---- yep. dats all i wanted.
And baby I don't need a hand if it only wants to grab one thing <<---- euww, notty notty.

The more you try the less I bite
And I don't have to think it through
You'll know if I'm into' you

I don't need a-I don't need a man,
I don't I don't need a man to get me through
Cause I'm doin' fine I feel brand new
I don't need a-I don't need a man, I don't
I don't need a man to make it through
Cause I'm doin' fine without you!

~times up. lets go to KLGCC!

Tuesday, December 05, 2006

engage

suprising news.. yanie nk bertunang. most probably, 16 disember nih!

wah wut can i say. dia dah dewasa. tahun 2007 nih genap umur dia 24 tahun. its a perfect time for her, i guess. aku pun tumpang gembira. wish her all the heppiness in the world. harap, khairil (her fiance-going-to-be) boleh jaga dia dgn baik.

for sure pasnih bertambah haibat la tekanan yg bakal aku terima dari org kampung.. esp pemili terdekat. part org luar nih aku takde la kisah sgt. cuma jangan ayah bersuara sudah lah.

esok ada AGM kat KLGCC. balik lewat lagi lah nampaknya.

penawar duka : Lil Nina playing with my haversack.. *comeinya*

Friday, December 01, 2006

kaler purple

haha.. lawak.. lawak..

semlm lepas buat treatment, aku suh hairstylist tu hi-lite kan rambut nih. suh dia mixed kan 2 warna yg aku pilih.. hasilnyaaaa.. autobat transforrrrmmmmmm.. *kikkakukkikkakukkk*.. rambut aku jadi kaler purple! gempak sey!!

suka? puas hati? ntah lah. aku tak sangka hasil dia jadik camtu skalik. ramai ckp kaler nih seswuai dgn aku. even yanie pun suka tgk style rambut baru nih. tapppiiii.. cam terlalu menarik perhatian je. obvious sgt kan.. kaler yg jarang org guna, of coz lah org duk pandang pelik.. *uwaa*.. lebih sadis bila memikirkan kaler nih cam tak 'ok' dgn umur aku yg semakin meningkat tua. sesilap nnt, org cop aku minah skin or punk.. *neehhhhiiiiiiiiii*

huuu... nk wat camner. terlajak perahu buleh la gostan.. tersalah warna, kasiii potoooonngggg!

wiken nih rasanya aku juz merilekkan diri kat umah kuts. kalau ikut plan asal, aku ikut Chua pi umah dia kat perak. tapi, since fazi & man tak pegi, aku pun aotomatik tak pi la.

aper pun, selamat pengantin baru buat Shalin & suami. moga jodoh berkekalan ke akhir hayat.

Thursday, November 30, 2006

kuatkan hati

bangun lambat pagi nih. penat shopping semlm still terasa. mana taknya, shopping tak ingat dunia. beli groceries jer dah dekat pat ratus inggit. sampai tak muat troli carefour tu kami kejekan. sebelum balik, singgah kfc jap. dinner. gf as pun join sama.

pagi tadi, celik mata je dah terbau roti telur yg digoreng. waahh.. yanie buat breakfast. menarik! aku admit, yanie mmg rajin memasak, mengemas dan memacam lah. satu kelebihan bila dia ada kat sini.. gemuk la aku tak lama lagi.. =)

masuk opis kul 11.30 pagi.. haha. lama dah tak buat perangai camnih. tp, bukan disengajakan. pagi nih je ada appointment dgn auditor (brickfields) & account (dsara heights).. tu tak masuk aku kena pi RHB (jln maharajalela) amek fixed deposit. penat!

ekceli arinih mood tak baper ok. tapi bila dapat email yg syam bagi, tetiba je aku buleh jadi hepi tak hingat dunia. dlm email tu ada klip video nina.. comelnyeeerrrrr!!.. *windu*

ptg nih, lepas meeting aku nak blah awal. ada appoinment utk hair treatment. rambut aku dh cam tak terurus. asyik keluar masuk utan sampai rambut pun cam org utan. kalau aku keje jadi renjer lain lah kan.. personaliti kena jaga beb.

oh yer, mlm tadi, jumpa fazi. pulangkan semua barang dia. harap dia tak kecik hati. dan harap dia (kami) boleh lebih bersikap terbuka pasnih. friends forever aite.

Wednesday, November 29, 2006

i loveeee

yanie wuz here. she's gonna stay with me (for i dunno how long). hepi sgt! now, i got as & yanie in my hse. later, ain also will be joining us (after her STPM exam finish on diz 4th Dec). seronok sgt dpt duduk serumah dgn adik beradik sendiri..

semlm on d phone dgn syam. bincang ttg plan wedding dia. he's a bit concern ttg persiapan yg nk dibuat. hm, kesian tgk dia. kalau arwah ibu ada, tentu semuanya teratur.. mcm mana pun, aku takkan kecewakan dia. since diz is going to be the first wedding in our family, i'm gonna make sure everythings is well prepared. tak kira lah camner pun. i told syam dat i'm gonna do some survey on 'bunga pahar', potpouri and few souvernirs for the wedding. he's fine with dat.. guess wut? the theme for his wedding is.. GREEN. oh, he's soOoo into green..

from now on, aku akan membizikan diri dgn wedding stuff. biarlah org nk kata aku terlebih beria dari org yg nk kahwin. suka la kan. adik aku.

ptg nih plan nk ke md vlly gegamai - shopping groceries.

Tuesday, November 28, 2006

demam di Liang East-West


dunno why tahap eksaited nk naik gunung agak 'tenggelam' lately. even mlm sebelum gerak ke Tg Malim, aku still berbelah bagi antara nak pegi atau tak. mungkin sbb aku tak baper sihat kut taim nih..


jumaat, 24 Dec 06

hujan. bag dh siap packing awal-awal. rajin aku balut setiap helai baju dgn plastik. mcm nk gi trans plak. bukan haper, skrg nih musim hujan. aku plak, bukannya sihat sgt. kang kalau basah baju sumer, ko nk pakai aper?

dekat nk kul 9.00 mlm baru fazi sampai. ingatkan nk terus gerak, rupanya kena gi pudu jap. fetch Nabil yg dtg dari Jhr. dia terlepas ketapi. bertambah lagi 'koleksi' member gunung yg aku kenal (haha).

sampai kt R&R Rawang, fazi benti jap. tunggu team kami yg otw dari shah alam. 15 menet pastu, baru lah zin, talha, man, farah & amy sampai (derang naik 2 keta). lelepak jap, pastu trus chalo ke UPSI.

tak ingat kul baper smp UPSI. aku dh ngantuk tahap dewata raya. lepas supper gegamai dgn team dari UPSI, kami trus gerak naik bas skolah gi Kg Sg Dara.

kat Kg tu plak, ada sikit misunderstanding. ada yg cakap kitaorg kena jalan dlm 2 kilometer utk sampai ke dem.. ada plak yg cakap 2 menet.. rerupanya, 2 jam.. amek ngko.. pehh mmg menyengattt. walopong jalan atas tar, yg tak bestnya, aku pakai sandal yg sungguh la tak seswuei dibawak trekking. tak sempat nak tukor. yelah.. cakap 2 menet je.. kalo aku tau 2 jam, mau aku tukar 'uniform' skalik kan.

kalau tak silap, dekat kul 3 pagi gak la baru sampai kawasan dem. part yg tak best, taim nak tido, pacat di mana-mana.. ngeri sey! tp, lantok la kan. macik tak koser nak layan. sarung sleeping bag, truss zzZZzzzz.. lena sampai ke subuh.


sabtu, 25 Dec 06

bangun pagi,
gosok gigi,
cuci muka,
dan mandi.. lala~la

bersemangat btul. even taim nih batuk aku takde tunjukkan tetanda nak kurang, aku tetap bersemangat nk daki Liang. mood agak ceria pagi nih. mungkin sbb teguk hampir setengah botol Breacol mlm td (euww.. aku tak suka mkn ubat!).

lepas sessi senaman & goyang-goyang sikit, kami gerak menuju ke puncak (ops tak sampai puncak, kat kemsait seterusnya je). menurut guide, kami akan jumpa 7 batang anak sungai seblm sampai ke last water point. perjalanan dianggarkan selama 2 jam. hm, oke la tu.

trek agak santai. boleh makan koci sambil berjalan (bak kata mak wei). dlm hati, aku duk kira jumlah anak sungai yg kami jumpa.. hm, tak sampai tujuh pong? ke aku silap dengar or mungkin sungai tu terlindung or inbisibel.. huhu. oh yer, taim nih kami terserempak dgn group Joyah yg seramai 15 org (kalau tak silap arr). gamai gak yg gi Liang mggu nih ek. team yg aku ikut nih je dah 29 org.. campur sumer ada la dekat 44 org.. waahh meriahhhh la kemsait mlm nih.

aku sampai last water point sejam awal dari masa yg ditetapkan (kul doblas tengahari). bentang ground, trus start masak. menu lunch; ayam masak merah + sayur kobis & keret + air teh.. slrupppp.

for info, kat last waterpoint nih ada jeram. sungai dia tak la kecik sgt. kalau nak tiruk tu, boleh la.. air dalam takat dada org dewasa je.

lepas makan, perjalanan diteruskan lagi. kata guide, utk sampai ke basecamp amek masa dlm 4 jam. since taim tu baru kul 1.30 ptg, aku bajet, sumer org sure sempat sampai sebelum hari gelap, insyaAllah.

trek menuju kemsait pun agak santai. tader trek pacak. cuma mental la sbb journey tu cam neverending stori katanya. hujan plak, sekejap lebat.. sekejap benti.. mcm chipsmore.. hangin je nak bukak - pakai baju ujan.. grrrr.

alhamdullilah, aku ngan fazi sampai kat kemsait dlm kul 4.30 ptg (jimat sejam). sempat lah nge-cop port nk pasang fly, ground, khemah bagai.. lepas siap sumer, aku pi mandi ngan joyah (dia da sampai lagi awal). air kat kemsait tu takder lah beso sangat. cam parit kecik je. taaappiii, joyah siap buat kuak lentang. pehh, tak sejuk gamaknya. aku plak cam kena parkinson bila kena air tu.. serrjuurrkkk! tapi, mandi tetap mandiiiiii.. ke-chantek-kan musti dijaga, even dlm hutan tauuuuu (koserr makk).

pas mandi, baru lah team aku sumer sampai. keluar ration bagai.. masakk! since farah &amp;amp; amy ke-fenat-an, mlm tu aku jadi chef. menu; ikan goreng masak asam pedas + kailan ikan bilis + teloq goreng.. menu tak hingatttt punyer. taim masak tu aku prasan suara aku dah hilang (tataw pi mana). sudahnya, aku cam org bisu mlm tu - cakap guna bahasa isyarat. batuk plak makin teruk (mungkin sbb berendam ayor sejuk ptg tadi). aku tido awal mlm tu. bengang sbb tak boleh bersuara. bebudak nih plak, bukannya paham apa yg aku cakap. digelakkan aku ada ler.. huhh ampeh.


ahad, 26 Dec 06

tepat kul 5 pagi, sumer dah bangun. plan nak naik puncak awal-awal.. nak tingok sunrise kononnya. kata guide, nak sampai puncak amek masa dlm 2 jam... subuh tu, badan aku panas giler. sungguh aku rasa cam tak larat nak naik puncak. dalam hati nih dah tawakkal je.. aku redha kalau kena ripit lagi sekali naik Liang.

kul 7.00 pagi, fazi kejut. suh telan ponstan. aku cakap kt dia, perut kosong mana buleh mkn ubat . tapi dia cam tak paham plak. dipaksanya gak aku telan ubat tu.. (of coz la dia tak paham, aku manader suara) gereeemmmm aku!.. aku tunjuk bahasa isyarat kat perut.. pastu guyang-goyang tangan tanda 'perut kosong'.. taaapiii dia still tak paham gak.. *uwaaa*.. seksa btul takder suara nih. last-last, aku bangun sendri.. masak air, telan twisties.. pastu baru mkn ubat.

kul 7.30 pagi, aku dah siap tukar uniform. kesian gak tgk memember yg mengharap aku naik puncak sesama derang. camner pun, alhamdullilah, 8.30 pagi, aku sampai gak puncak Liang West. trek ke puncak pun agak santai (pendek kata trek sepjg perjalanan mmg santai lah) .. pastu kami gi Liang East kat sebelah plak (jarak tak sampai 5 minit dari Liang West).

info, puncak gunung Liang West botak. juz ada beirut je. Liang East plak, still dikelilingi pokok-pokok berlumut.. agak terlindung arr dari angin. kalau tak silap aku, tinggi de-dua gunung nih sama je.. 1933m.

tak lama lepak kat puncak.. serrjurrkk weih. aku pun tanak amek risiko taim demam nih. sebelum turun, sempat gak la aku pau megi Jebat & d'geng.

kat kemsait, ramai yg dah siap packing. kitaorg pun tak sempat nak prepare lunch. juz mkn kunang-kunang (kudap-kudap) jer. taim nk turun, hujan lebat laa plak.. trek licin + hancur cam trek bajak disebabkan jumlah pendaki yg guna trek tu agak ramai.

otw turun, sempat gak la kami tiruk kat port lunch semlm (aku tak join ler - giler ko, kan ke aku demam). kat sini aku dapat tau team aku, amy injured. beg dia incik guide tulung bawakkan. thanks to talha & jebat coz polow amy.

dlm kul 6 lebih baru aku sampai kat kawasan dem. sempat mandi skejap sambil tunggu yg lelain sampai. taim nak keluar nih agak rileks sket coz ada powil tulung angkut kitaorg.

lepas load barang dlm bas, kami gerak ke starting point (UPSI) & trus balik KL..

hmm.. demam still tak kebah. suara plak serak cam itik serati. padan muka aku.. saper suh masuk utan taim demam..


Friday, November 24, 2006

degil aku nih

mlm nih, insyaAllah aku akan join fazi & memember KAR pegi gng Liang East-West. ikukan hati nk kansel trus je trip nih coz tahap kesihatan cam takder perubahan je - batuk manjang. tp.. *sighs*.. tgk la camne nnt.

ada satu mender duk bersarang kr kepala nih.. mender besar. rasa cam selamanya takde jalan penyelesaian. semoga Tuhan kuatkan hati nih. aku nk selalu berada dlm keredhaan-Nya.

darul fikir, jln raja muda.. hm, mana ek tempat nih?

Thursday, November 23, 2006

sunyi

br sekejap td dpt call dari yanie. suara dia cemas. hm, dh agak.. sure ada mender yg tak besh jd kt kampung. Tuhan je yg tau camne sedihnya hati aku saat nih.

yanie : tak tahu nih kali keberapa aku kecewa dgn sikap dia. dari dulu aku cuba sebaik mungkin utk faham dia. aku buat yg terbaik utk masa depan dia.. bukan balasan yg aku nak, cukup lah sekadar dia berjaya dlm hidup & paling penting, dia boleh berdiri atas kaki sendiri. tp, aku confused. mana silapnya? kenapa tindakbalas yg dia tunjuk mcm nk protes something. mcm nk balas dendam..

sabarlah hati. insyaAllah, aku takkan putus asa. tak kira brp kali dia hancurkan hati ni, dia tetap adik aku. aku sayang dia.. sangat. harap awal tahun 2007 ni menjanjikan sesuatu yg baru dlm hidup kami..

yanie.. demi harapan ayah & arwah ibu.

choices

ada 2 xpdc utk wiken nih.. penin kepala aku nk pilih yg mana,

gng Bubu (K.Kangsar)

malas btul nk join trip nih. sebab?
ok, first sbb aku dh pegi rituh.. second and foremost (buleh?).. *hehe*.. byk pacat lerr. mental tuu. koser aku.

tp kan, bila kenangkan uncle Lim & lepas dgr request dari Siau Wei & Cheryl rituh, aisey.. serba salah lak jadinya. memula tu, bersemangat gak bila Sc nk pegi sama.. tp, lepas dia tarik diri.. isk.. *uwaa*..

gng Liang East-West

antara gunung yg ada dlm waiting list aku. taaaapiii, tak rasa cam nak pegi kali nih. sebab?
first, aku demam. kang kalau pewai, mmg nyusahkan org jer.. second, adik pompuan aku nak dtg. kang cam tak best plak biar dia lepak sengsorang kat umah.. third, ntah laa, pendek kata, aku mmg tader mood nk masuk utan mggu nih.

tapi kan (tapi lagi?), mcm kena pergi gak trip nih. coz yg join tu sumer memember KAR. cam tak manis plak kalau aku rejek invitation depa. taper lah, janji Man ada. aku suka layan lagu dgn dia nih.. 'form' je rasa

next wiken tader trip masuk utan (alhamdulilah - boleh rehat jap).. tapi, tukar dgn trip gi kenduri kawen la pulak. jauhhh sampai ke Bt. Gajah, Perak. Masa Chua sms ajak pi kenduri-kendara bln lepas, mmg aku malassss laa sesangat. tp, kenangkan tak lama lagi dia nk kena transfer ke T'ganu, aku polow je lah. sementara dia ada kat sini, ye tak? kang kalau dh takde, taderlah nak ralat ke.. rindu ke..

Tuesday, November 21, 2006

demam =(

juz got back fr Mlk - tired.

met Somphob Charenchit (Sc) at selayang hospital last nite. poor Sc, dh la minggu lps tok wan dia meninggal dunia. minggu nih plak ayah dia accident. kesian tgk dia ulang alik dari jb -> kedah -> jb -> kl.. sumore kena struggle dgn final report & thesis lagik. last nite, dia lepak kt umah fazi & chua (thanks guys!). pagi nih depart ke jb. wish him a safe journey. bykkan bersabar..

my cough is getting worst. i even lost my voice today. lama dh tak demam camnih. nk mc, tak boleh - AGM dh dekat.

and, oh.. selamat pengantin baru buat nana&adlin (nana nmpk comel sgt dat day.. n err, sory to Adlin coz tak smpt nk tgk korang sanding)

Friday, November 17, 2006

lavender

esok, ada trip ke jerangkang.. sygnya, aku tak dpt join. firstly, sbb dh promise dgn Fedex (Adlin Jihan), nk attend wedding dia (will probably ask kak Mai or Nazry to accompany me there)... second, sbb aku kena balik Mlk ahad nih. ada urgent matter on monday kt sana.

esok juga, ada daypack ke bukit kelawar. pun tak dapat join atas sbb yg sama.. plus, aku a bit hilang minat nk ke K.Sgor.

dan esok, aku nak bertukar jadi rama-rama!

Thursday, November 16, 2006

dinner @ hilton


diz is d last event for year 2006.. thank God, it wuz a blast!

attend dinner tapi still lapar kan, apa citer? mana taknya, mkn seciput je mlm tu. hampir setiap course yg dihidang tak sempat di jamah. bz dgn guests / banquet ppl / performers. tp taper, aku dh cukup kenyang dgn compliments yg diberi. my name wuz announced in every speech by TS, DO & DM.. not to mention laa by the performers / hotel ppl.. so proud of me'self.

dats abt it. now, i'm all set for next event which scheduled... err, next year.. *winks*

p/s: anis got 3As & 2Bs for her UPSR.. way to go lil cutiey... oh, me & fazi are ok now.. well, the 'terasa' punya part still ada but alah, adat lah gegaduh dlm berkawan nih.

Monday, November 13, 2006

demon vs angel

too many things in mind.. grr

fazi:
sepjg 2 hari di K. S'gor mmg aku marah sgt kat dia. hari nih, dh kurang sikit marah aku. cuma, still terasa je atas sikap dia..

diz 'fella':
tak pepasal aku lodge police report . she's been disturbing me a lot lately. can u believe dat after almost 10 months aku tak nmpk batang idung dia tetiba je tgh tadi dia muncul depan opis dan halang aku naik teksi while i wuz rushing to D'sara Heights.. giler.. she's out of her mind agaknya. for wutever f**k sekalipun, aku takkan tunduk pada dia kali nih. enuff!

keje:
at last, ada gak perkara yg menggembirakan hari nih. short meeting at Hilton lounge went smooth. seems like everything is under control. Takde apa yg aku harap selain event terakhir utk tahun nih success.

wut else ey.. omaigod, how can i forgot abt..

anis:
nama sebenar Syeril Yuhanis. student darjah 6 dari K. S'gor. she asked for my number before the motivation program ended yesterday.. and today, she juz couldnt stop smses me.. even now pun. penatnya nk layan peminat cilik nih. tp, rasa mcm dihargai pulak oleh bebudak nih.

...hm, in second thought, my day is not dat bad afterall ey? consider so-so lah.. then, why the heck yg aku rungutkan nih?


Thursday, November 09, 2006

nyet nyet

seminggu seblm raya

Me: zie, i called Hata mlm td but the response wuz so bad.. all i wanted to do is, ajak dia keluar berbuka.. dats all. duno camner things boleh jd upside down. i dont even hv the chance to talk.
Fazi: give her some time la..
Me: tell me wut to do?
Fazi: come.. lets pegi jalan-jalan


few days seblm raya

Ayah: ayah nk tanya ni, kenapa along kacau Hata? dia ada call ayah minggu lepas, cakap along kacau diaMe: astafirullah, mana ada along kacau dia ayah!.. *sighs*.. along juz call dia tanya khabar
Ayah: along, ayah tak marah kalau along nak berkawan dgn sesiapa pun, tapi kalau dah org tak nak berkawan dgn kita, jangan dipaksa.. dah jangan kacau dia lagi


malam raya

really wanted to wish her 'selamat hari raya'.. should i call?
call her.. dont call her..
call.. dont call
call.. dont call
...hm, better dont.

17 Syawal (today)

finally.. lamanya aku tunggu. tp, takper, its really worth.. bezanya diz time its not me yg call.. its a gud start, i tell u.


Selamat Hari Raya, Hata.

Tuesday, November 07, 2006

trajedi gunung kenderong

aku tau ajal & maut tu letaknya ditangan Tuhan.. tp, camner pun aku still gak rasa bersalah sbb paksa Fazi & Man ikut trip nih. supposed Fazi join trip ke Gunung Lebah last week. last minit, trip tu kansel plak. dan aku beria-ia ajak dia join aku gi Gunung Kenderung. sanggup aku called Pekatu (organizer) & Labyrinth semata-mata nak mintak tambah lagi 2 seats sehari sebelum gerak ke Grik, walhal sumer hal permit & dokumen dah settle utk 11 org je.

Jumaat, 3 Nov

Fazi & Man fetch aku kat umah. tak byk barang yg aku bwk.. juz air 1.5 liter (2 botol) & 500 liter (2 botol) + snek. janji dgn Labyrinth nk jumpa kt terminal putra tp otw nk ke sana, dpt call dari Labyrinth - dia suruh kami gerak terus & jumpa derang kat R&R Tapah.
Sepjg jalan aku spent masa dgn membuta (as ussual la)




alhamdulillah, satu lagi gunung berjaya di-conquered.


Monday, November 06, 2006

hsemate

akhirnya, after almost a year renting the hse alone, aku dapat hsemate! siapa lagi kalau bukan adik lelaki aku - No.3

aku suka! pasnih tayah takut nk tgk citer seram kat umah.. haha.

aiya no la, ekceli aku relieved sgt. rasa teratur sikit hidup aku. kalau sebelum nih aku balik umah tak tentu masa, now kena ubah. dah ada tanggungjawab baru. kena take care care of my lil bro sampailah dia mampu berdikari di KL nih.

Tuesday, October 31, 2006

anugerah terindah

my brother will be staying with me starting from next week kut.. *yey*.. cant wait! pasnih, ada la member nk ajak bertekak kt umah tu. tader la sunyi sgt. dan paling penting, at least aku ada reason yg kukuh utk balik rumah tetiap hari & kurangkan xtvt naik gunung (once a month for a start, maybe?). tho aku rasa cam berat hati nk tinggalkan outdoor, tp demi adik-adik, aku turutkan.. derang sumer anugerah terindah dlm hidup nih. takde apa yg lebih bermakna selain dari kasih sayang yg derang berikan.

talking abt raya tahun ni.. ada satu insiden pagi raya yg bebtul buat aku tersentuh - bapak merajuk.. seriyes, aku tak sedar bapak merajuk dgn kami adik-beradik. ya-Allah, derhakanya aku sebagai anak.

petang seblm raya, aku tertidur dlm bilik - penat mengemas umah. terbangun masa aku dengar suara bapak marahkan adik tiri aku yg pemalas yg amat. marahnya plak, bawak ke malam.. patutla masa last berbuka tu bapak tak jamah nasi pun. dia minum secawan air, pastu terus keluar umah. tp, masa tu aku cam bodoh.. insensitive kata org. tak perasan langsung.

pagi raya, subuh gaban bapak keluar tataw gi mana. masa sesi nk salam-salam pun bapak takde. aku ajak adik-adik gi kubur arwah ibu. kat sebelah kubur arwah, aku perasan ada beberapa puntung rokok bapak. hm, kesian bapak.. tataw berapa lama dia duduk kat situ - sure dia luahkan rasa sedih pada arwah mak.. taim nih aku rasa berdosa sgt. kalau la Tuhan cabut nyawa aku taim tu.. kompem hell punyerlah.

dekat nk pukul 8.00 pagi baru nmpk kelibat bapak. dia terus pegi belakang umah, duduk bwk pokok durian. aku tanya Aunt Shi pasal bapak.. dia juz angkat bahu. aku turut bapak.. kat bawah pokok durian tu gak aku cium tangan dia.. mintak ampun maaf. bapak diam - lama. aku plak cam tak terkeluar ayat nk berborak dgn dia. last, bapak cerita.. dia kecik hati dgn perangai adik-adik aku yg cam nak jauhkan diri sejak dia kawen dgn Aunt Shi.. kata bapak lagi, dia turut kecik hati dgn sikap adik-adik tiri aku yg tak boleh ditegur.. serak suara bapak bercerita. mengalir air mata mendengarnya.. betapa hati bapak terguris.. lama kami duduk kat kebun mini bapak.. daripada aku duduk mencangkung sampai laa aku terpaksa bersimpuh atas tanah. bapak plak, duduk atas buah kelapa tua - menghadap aku.. bapak tinggalkan aku sengsorang bila terdengar takbir kat masjid, tanda sembahyang raya nk mula.

"ayah dh sampaikan apa yg ayah rasa perlu.. terpulang pada Along mcm mana nk tegur yg lain-lain.. ayah sayang semua anak-anak ayah.. tak pernah ayah berbahagi-bagi kasih.."

(adik, dengar tak? ayah menangis.. sendunya tak kedengaran.. air matanya tak kelihatan)

balik dari masjid, bapak kembali ceria (not sure whether he's pretending or wut). well, at least it did 'save' our raya. since then bapak nak aku sentiasa ada depan mata dia.. hm, rasanya bapak mmg perlukan pendengar. lelebih lagi dari aku as anak yg sulung.. yg lebih byk menyaksikan sejarah suka duka hidup bapak.

Monday, October 30, 2006

manisnya senyumanmu


eksaited nk balik raya sambil dgr lagu tema:

hari raya.. hari yg gembira
penuh beerti.. sesama kita
tua muda.. miskin dan kaya
menyambutnya dgn gembira
berhati-hati di jalan raya
semoga anda selamat tiba
ucapan selamat hari raya
dari kami untuk semuaaaaa..

bakar lemang sambil dgr lagu tema:

menjelang hari raya, berahirnya puasa
bergema takbir senja menyambut syawal tiba
suasana riang ria terlihat sini sana
menyeri malam raya, terhias indah rupa

kacau dodol sambil dgr lagu tema:

kuih dan muih beraneka macam
makan la jgn hanya dipandang
ketupat rendang sila nikmati kawan
penat memasak malam ke pagi
wajik dan dodol jangan lupakan
peninggalan nenek zaman berzaman

alhamdullilah.. raya kali nih mmg tak menghampakan.. terima kasih yg tak terhingga buat ayah & adik-adik yg aku sayangi.. tak lupa juga buat Aunt Shi & adik-adik tiri.. korang la pembakar semangat dlm diri ni.. sayang korang.. sayang semua..

buat arwah ibu yg dirindui.. 10 tahun raya tanpa kasihmu.. aku redha.. semoga tenang di sana.. al-fatihah.

Thursday, October 19, 2006

Salam Aidilfitri

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin



will be away for a week.. sempena hari yg mulia nih, aD doakan kebahagian buat semua yg mengenali diri ni.. semoga Syawal yg bakal menjelma membawa satu pengertian dalam hidup kita semua.

buat semua rakan senget, walaupun aD dh jarang join korang sumer, juz nk korang tau, aD still mcm dulu.. byk yg aD belajar ttg hidup nih dari korang.. aD takkan lupa sumer tu.. korang sentiasa dlm hati.. salam sayang buat sumer.

buat rakan sepergunungan, tima kaseh yg tak terhingga sbb buat aD lebih mengenali diri sendiri. tima kaseh juga atas teguran, tunjuk ajar dan persahabatan nih. tanpa korang belum tentu aD sekuat nih.

buat keluarga yg tersayang, ampun & maaf dipinta. terlalu byk kekhilafan yg dilakukan dan tak terhingga pula kemaafan sering diberikan.. korang sumer anugerah yg terindah dlm hidup aD.. doakan lah penghijrahan ini.. insyaAllah.

buat kekasih hati, tima kaseh kerana.. eh, wait de menet.. aku manader partner.. nak wish haper kejadahnya.. hehehe giler.. wish raya pjg berjela.. ngalahkan ucapan menteri nak pancing undi plak..

okeh la, jumpa lagi pasnih.. jaga diri.. jaga hati.. Selamat Hari Raya buat korang sumer.. aD mintak mahap bebyk dari hujung Padang Besar.. ke hujung Johor Bharu.. jumpa lagi.

askum wbt

Wednesday, October 18, 2006

paging for alleycats

Harinih 25 Ramadhan 1427 Hijrah.. juz ada 5 hari lagi utk berposer.

sakan aku amik cuti raya tahun nih.. start sabtu nih, sampai laa hari isnin lps raya.. 10 hari beb.. tp, spend kat melaka tak lama pun.. hari jumaat depan aku dh ada kt KL coz ada projek baekkk punyerrr.


ekceli nuthing much for today.. juz nk dediked satu entry spesel buat band favorita aku.. and now, presenting.. the legendary Alleycats..!!

ulps.. nih bukan David oke.. nih anak sedara dia.. aD Arumugam.. miahaha

back to de stori mori.. band nih sebenonya asal dari Penang.. ditubuhkan pada tahun 1979 (sama dgn tarikh lahir aku - no wonder ada kimia).. anggota band nih terdiri dari;

  • Loganathan Arumugam and David Arumugam - vocals
  • Tan Chin Hock - drums
  • Shunmugam Arumugam - lead guitar
  • Chester Anthony Passerella - saxophone
  • Khoo Fook Sin and Greenville - keyboards
  • Frank Ong - bass
  • aD Arumugam - penari latar (ulps, yg nih aku sesajer tambah - matila kena hempok dgn David)

yg best tu, derang boleh bwk lagu melayu dgn cemerlang sekali.. walhal ada beberapa anggota kumpulan nih tak fasih berbahasa melayu.. power arr. setiap album yg derang keluarkan plak mmg berhantu!

tataw la naper aku minat giler kat kumpulan Alleycats nih.. teringin bebenor nak tengok life performance band nih. tujuan aku tulih entry nih pun juz nak tanya kut-kut ada sesaper tau kat mana derang ada buat show, inpom la kat macikk nahh (tak kira lah kat club, pub, hotel etc).. *fanatiknya hakuu*

ok laa.. tu je..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...