KENGKAWAN

Friday, February 17, 2006

XPDC Gunung Ledang

Semlm, tepat pukul 5.00 ptg, aku dah ada kat Pertama kompleks - cari sleeping bag and few other things utk mendaki nih. Ekceli nih first time aku masuk Pertama (slalu tu lalu kat luar je). Menurut the Godongs, ada 2 tempat je yg jual peralatan camping kat KL nih : kompleks Pertama & kompleks Cambells. Melilau jugak lah aku keluar masuk 2 shopping kompleks nih semlm. The Godongs tu bukannya nak bagi specific location..*ampeh*.. Anyways, setelah berpenat lelah naik-turun tangga, akhirnya aku jumpa jugak mender yg aku cari tu..*phew*.. (info: to those yg berminat nak cari peralatan camping - try check kat Lower Ground Floor, Pertama or Level 3, Cambells)

Masa on the way nak balik rumah, aku dpt call dari one of the Godongs - ada meeting tergempar, katanya..*ceh*.. (alah, ckp jelah rindu nak nge-teh kat Majeed - meeting kunon). Lepas mandi, baru aku menge-join-kan diri kat situ. Kesian derang, dekat sejam duk tunggu aku mandi & bersiap..*giggles*

Em, Aida called mlm td. Katanya, Desa Petaling takder bekalan air (tergendala sampai pagi nih). Kiranya, dari pagi lah dia dgn Eja tak mandi..*kelakar*.. Well, disebabkan tu, mlm tadi utk pertama kalinya, ada orang ‘obernite’ kat rumah aku nih (femily aku terkecuali ok). Unfortunately, aku tak dapat entertain my first guests nih coz bz dgn persiapan utk mendaki. Terpaksa suruh Eja jumpa aku kat Majeed - pass duplicate keys. Almost pukul 3.00 pagi baru aku balik rumah - itupun, still ada few things lagi yg tak sempat nak settle (esp, bab nak beli makanan yg nak dibawak naik atas gunung).

Talking abt Ledang nih, ekceli nih trip kedua aku panjat Ledang. Kali pertama, 12 tahun dulu..*peh*.. lama tu. Syam (ketua pengakap kami)..*lol*.. ajak trekking memalam. Jimat masa katanya - aku takder hal. Tapi depends pada cuaca lah. Kalau hujan, naya je nanti.

Trekking taim malam nih ada orang cakap best.. ada gak yg cakap tak best..*depends*..

Yang Best-nya :

  • Korang takkan perasan trek yg korang panjat tu curam / tinggi (yelah, panjat gunung nih bukan setakat guna daya fizikal - mentality tu yg paling penting. Kalau tengok trek tu jauh lagi / curam nak mampus, mmg tekanan tu. Sesilap, ada yg give up tengah jalan. Tu yg buat timbul rasa menyesal panjat gunung.. rasa nak menangis lah.. etc).
  • Lagipun, kalau berjalan wantu malam, sure korang kena jalan lelambat kan? Yelah, pergerakan terbatas.. so, tak terasa penat sangat - rasa mcm pergi bersiar-siar je.

Yang Tak Best-nya :

  • Bahaya dimana-mana. Korang boleh tersadung akar pokok - terhantuk / terlanggar tunggul - jatuh gaung -terpegang / terpijak binatang bisa - etc
  • Kalau dah gelap tu, sure memacam bunyik terdengar - yg lemah semangat tu, mula lah membayangkan sesuatu yg tak diterima akal.

Checklists for tonite:

  1. Windbreaker (yg nih tader pun taper)
  2. Sleeping bag (nih paling penting)
  3. Torchlight (musti ada)
  4. Snow cap (utk elak selsema)
  5. Armband (utk elak lengan aku yg comel nih dari calar-balar)
  6. etc (sendri mau ingatlah beb)

Alrity.. dah berjela aku mengarut kat sini. Nak kosentret keje plak. Will depart to Asahan tonite. Wish me luck!..*wink*

*..hurm, today, 17 is juz a number.. how sad..*

27 comments:

Mike said...

Nice Blog :)



www.FriendsterForum.com

amizgig said...

mike: thanks =)

manis79 said...

all the best mate.wet tissue jangan lupe :)

amizgig said...

manis: macih.. err.. wet tissue? apa tu?

biskut said...

we do hv same interest, i'm planning to go to ledang this coming march. mcm u yg kerja ofc hour ni maybe senang nak ke sana ke sini, mcm saya yg terikat dgn byk commitment dan dateline, a bit susah jugak la. kena plan betul2 baru dapat. last sekali saya dapat climb, june last year. Ke KK... itu pun tak dapat sampai puncak... sampai kat laban rata saja sb ribut teruk so kena cancel. frust la jugak. KK i rasa naik tak ada masalah, but turun tu yg tough...longgar kepala lutut. Ledang is abit easy, dah byk kali jugalah ke sana since i study dulu. Anyway, good luck. jaga diri baik2 ok...and HAVE FUN. That's important...

donny osman said...

aD, DyLeLa suruh call dier ker aper entah... dia cakap nak ajak you pergi Penang bulan March dalam 3 haribulan macam tu...

biskut said...

donny, i selalu turun penang, and i luv it so much. there's one place yg i tak pernah miss... telok tempoyak. just for the sake of having good cheap seafood...

amizgig said...

biskut: really? dats great. kalau ada masa lapang tu, feel free to join us =)

donny: aisehmen.. early & end of march aD pegi mendaki la Donny (early march, pegi gng Berembun, Perak - end march, gng Kinabalu plak).. suruh Dylela tukar tarkh la, second week of march ke? eh btw, siapa yg nk play host kat penang nih?

donny osman said...

Macam 10 March Yer aD? Nanti cakap DyLeLa. aD, DyLeLa punya host, I ler.. you punya host.. I tak tau... DyLeLa lah... he he... Biskut punya host, You.. ha ha..

Erm, okies Biskut/Yan,
DyLeLa suka makan kat Teluk Tempoyak. I nasi Kandar pun boleh ajer.

Anonymous said...

aD!!!! sum1 still haven't realise the "reality" of no more commitment!!!! -9-

biskut said...

aisehhh... bagus juga ni ada yg se interest... nanti beritahulah plan awal2 so that i can arrange masa. mcm i on the 8-10th each month mmg tak boleh ke mana. tight schedule. dateline on the 10th. After that ok...free sikit.

nasi kandar? I perut melayu habis. Mamak tak jalan. But seafood anytime. favourite i tu. Nanti pjng unur jumpa boleh la ajak pekena seafood kat memana...

Sally W said...

If the universe did start with a bang - when God loved and the angels sang - one of the sparks that flew - chased time to become you :) xaNax

AT80 said...

It's been raining in KL like everyday after noon. Hopefully u get back safely. Err dpt jumpa tuan puteri saya?

amizgig said...

donny: eh apa plak aD jadi host utk biskut? haaa.. jgn spekulate ek..

Nai: yep.. lets sedekah al-fatihah.

biskut: no sweat, anytime..

sally: thanks :)

at80: eh nOo.. cuaca begitu memberangsangkan ..*perghh*.. hamba rasa, pemergian hamba menghadap Gusti Puteri tempoh hari direstui.. oh btw (ceh ada cakap omputik lak), hamba dah sampaikan salam tuan hamba kepada puteri.. dia jua merindukan tuan hamba..*lol*..

AT80 said...

ya... hamba memang merestui pemergian tuan hamba :P

ah hamba memang dapat rasakan tuan puteri juga amat rindukan hamba... psst.. jgn bgtau she *wakakaka*

amizgig said...

at80: wakakaka.. merasalah punggung hamba di-picagari-kan oleh sHe pasnih.. huhuhu..

biskutz said...

aiks... takpe... saya jadi host utk diri saya sendiri je. nak spekulet apanya... kalau hati saya ni berjaya sekali lagi di curi org, saya rasa org tu mmg cukup tere...samada bertuahlah dia atau bertuahlah saya hiks :) sb setau saya, saya ni hati dah mati... tak tau la kalau boleh hidup lagi...

amizgig said...

biskut: kesiannya.. hati dah mati? wah.. kiranya yg hidup skrg nih zombie la ye? *kikiki*.. jgn mara naa, aD gurau je.

biskutz said...

aD: :) zombie tu golongan takde semuanya... i adalah lagi. Hati je yg org tak nampak. Malas nak bagi nampak kat org lain... nak tunjuk pun bukan cantik...dah abis koyak parut penuh kudis, semuanyalah... kalau cantik mcm 10-11 tahun dulu best la gak nak bagi org tgk... suruh pamer pun i sanggup. skarang cukuplah bagi org tertentu je yg tgk, kan? yg tak geli dan jijik... :)

eh eh ni bukan u ke yg tgh sedey2... apsal hati i jadi topik ni... i mmg 24hrs sedey selama 33 thn ni.. dah lali, imune... u tu ha...

jgn mengejar bayang, makin dikejar makin dia lari. sdgkan yg nyata ada depan mata...

amizgig said...

biskut:jgn mengejar bayang, makin dikejar makin dia lari. sdgkan yg nyata ada depan mata.. ... um, i didnt get it.. siapa yg awak maksudkan? explain pls.

biskut said...

aD: saya explain pada awak dalam email saja ye, sb saya rasa itu lebih baik, bukannya umum di sini... :)

donny osman said...

Wop..kejap, kejap.. bukan spekulate lah... cik.. cuma, you kan invite Cik Biskut ke Penang. jadi you lah yang menghostnya... saya invite DyLeLa, DyLeLa invite you. Full stop... Yang you pi invite Biskut, sapa nak jadi host si Cik Biskut ... mayang.. eh.. erm...

amizgig said...

donny: *gelak geguling*.. aisehmen, aD bukan invite biskut pi penang (hish, takkanlah).. aD invite dia pi mendaki lah..*gelak lagi*..

biskut said...

donny: u ni donny... kesian aD, pepandai jer kata dia invite saya pi penang, kalau takat penang tu saya selalu invite diri sendiri ke sana, tak perlulah org nak invite saya... tak matinya saya kalau sensorang kat sana.

yg mendaki tu pun sebenarnya saya yg mula dulu pi gatal tanya, kalau tak takde maknanye si aD nak invite saya... bukan dia kenal saya pun. buatnya saya perogol bersiri ke haaaa sape nak jawab?

aD: eh awak ikhlas ke invite saya ni ek... buatnya saya budak jahat, menyesal awak kang hahaha

amizgig said...

biskut: perogol bersiri? ..*gelak guling sampai jatuh tangga*.. eh ikhlaaaaaasssss haper.

biskut said...

aD: eh eh control control jgn guling gitu, tu ada org tgk tu... ooo mentang2 saya nampak innocent (heks innocent ke? ahaks! nyuruk bawah meja) awak tak takut dgn kehadiran saya ye... tp saya mmg org yg baik (lagi sekali nyuruk bawah meja) lalalalala

donny osman said...

acknowledged...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...