KENGKAWAN

Monday, April 17, 2006

XPDC Air Terjun Bekelah - the return..


14 April

Bz giler arinih.. even jam dah pukul 10.00 mlm, aku still kat opis lagi. Sesambil buat keje, aku on the phone dgn Pok Yie & bro Syam yg tengah shopping barang makanan kat Giant Cheras – inpom derang list yg nak kena beli.

Lepas settle keje kat opis, aku cecepat balik mandi & packing beg.. (last minit baru nak packing - haper daa). Derang janji nak fetch aku pukul 1.00 pagi.. tunggu punya tunggu.. pukul 3.15 pagi baru derang sampai.. (sempat gak aku blasah tido)

Tak ramai pun.. 8 org je yg pegi.. aku sorang je ‘transgender’.. *mbwahaha*.. wakil team Godongs juz aku, Pok Yie & Syam.. lelain tu, our guests.

Bertolak dari KL dalam pukul 4.00 pagi. Kali nih, aku jadi kelindan van - duduk sebelah driver.. selesa giler. Mlm tu highway berkabus.. terpaksa drive slow..


15 April

Dekat nak subuh baru sampai Maran. Lepak jap kat restoran Sri Bekelah (port musti singgah) pastu gerak masuk dlm hutan lipur Bekelah. Lepas agih-agih kan ration, kami bertolak ke kemsait tepi puncak mahkota. Berat giler beg aku – kena pikul khemah.. *uuuu*..

Masa trekking, rata-rata group memember opis Pok Yie dah pewai.. semua pancit. Masa nih aku dah ke depan.. mana lah aku tau derang tak larat.. trek taderlah jauh sangat.. lagipun, derang kan lelaki.. aku tak expect lah ada yg pewai. Sib baik Syam jln ngan derang. Dia sorang handle group tu. Masa dah sampai kemsait baru aku tau yg derang tak penah join xtvt camnih.. *oOoo*..

Taim derang sampai kemsait, matahari dah tegak atas paler.. panas toksah citer lah. Only Godongs je pasang khemah ngan fly.. yang lelain duk perati.. Kelakar pun ada.. derang nih tak penah camping ke?

Siap je khemah, aku terus keluarkan bebarang nak masak. Pok Yie ngan member dia awal-awal dah blah pegi memancing.. yg lelain pegi terjun tiruk. Menu utk harinih, sambal sadin + sayur kacang goreng + ikan masin.

Lepas mkn, aku hentam membuta sengsorang dlm khemah.. yg lelain sumer pegi sambung mandi. Aku nih, bab-bab berendam nih mmg kureng sikit. Kalau ada geng pompuan, lain citer lah kan.

Ptg tu ntah bila hujan aku pun tataw. Tersedar bila tangan aku tersentuh air. Rupanya air hujan dh meresap dlm khemah.. sib baik aku guna mat kalis air.. kalau tak, sure lembab sleeping bag. Mood aku taim nih toksah citer la.. bengang giler. Nak lepak bwh fly, penuh la pulak.. sudahnya aku keluar lepak tepi batu sengsorang. Kejap tu, Pok Yie dgn Syam dtg. Ajak derang pegi tebing kat seberang kemsait. Explore air terjun kecik yg ada kat situ.. jauh gak kena redah semak.. *peh*.. heaven sey view kat situ. Rasa mcm dalam citer Amazon je. Tak sampai sekerat jalan, kami dah patah balik coz dah magrib. Bahaya jalan gegelap redah hutan paya camtu.. dah lah tak bwk torchlight. So, dgn sedihnya kami terpaksa patah balik.

Mlm tu aku tak masak.. bukan malas tapi derang sumer dah kenyang blasah megi dgn roti. Lagipun aku tak berapa sihat – kena selsema. Terpaksa beselubung dalam sleeping bag. Thanks to bro Syam coz sudi amik alih tempat aku – masak & buat air utk derang.

Sesi perkenalan:

Bro Lan:
nak panggil awak apa nih?
Pok Yie:
nama awek nih aD.. aDnan..
Aku:
Weih, blasah kang!


16 April

Sesubuh gaban aku dah bangun. Kat luar khemah, aku prasan bro Lan (member Pok Yie) tengah sembahyang. Pastu kat atas batu besar sebelah kemsait kitaorg pun ada group lain tengah sembahyang.. *syahdu*.. Siap dengar derang azan lagi.. (note: juz ada 2 group je yg camping kat puncak).

Lepas kekemas, aku pegi basuh periuk belanga yg derang guna mlm tadi. Pastu prepare sarapan.. sampai 3 jenis sarapan yg aku masak : cekodok ikan bilis, sosej dgn roti telur. Bro Lan tolong aku masak air. Sib baik ada 2 stove.. senang sikit keje aku. Ekceli, nih first taim aku masak taim camping. Selalunya Pak Mail jadi chef.. disebabkan dia tak join xpdc kali nih, aku lah yg amik alih.. bertuah lah bebudak nih dapat rasa air tangan aku.. (eleh, macam sedap sangat).

Lepas breakfast, aku terus tukar baju. Paksa Pok Yie & bro Syam pegi panjat puncak mahkota (air terjun tinggi). Try gak ajak yang lelain tu.. tapi sumer mcm tanak je. Taper, aku faham.. derang tak biasa. Dalam pukul 9.00 pagi, kami bertiga gerak mencari puncak air terjun.

Disebabkan memasing tak penah naik atas tu, ada lah du atiga kali kali tersesat jalan. Percubaan pertama, kami cross kemsait.. konon tu nak naik dari seberang sana. Sekali trek curam giler.. tali nak panjat plak tader.. so, tukar plan..

Kami try naik ikut blakang kemsait plak. Curam gak lah.. kena jadi spaideman. Panjat punyer panjat.. terlebih jalan plak.. kena patah balik.. laluan trek lama dah tak berapa nampak coz org jarang naik atas tu. Seploh minit pastu, kami sesat lagi.. Still tak putus asa, kami cuba gak cari jalan.. dan akhirnya.. alhamdullilah.. jumpa gak puncak air terjun yg tinggi nih..*yey!*

View kat atas tu mmg superb..*heaven*.. Nak cerita pun tataw camner. Tengok sendri lah baru tau. Kami try susur sungai Berkelah.. tapi mcm never ending plak jalannya. Kalau byk masa lagi, sure dah jauh aku pegi. Kami decided patah balik. Snappy-snappy gambar kat tebing air terjun kejap, pastu gerak turun ikut trek lain.

Peh.. trek nak turun plak mmg ‘baek punyer’.. dah la memasing juz berselipar jepun. Laluan licin + curam.. aku sendri terpaksa bukak selipar redah trek. Calar balar kaki. Not to mention la part kena jalan se-slow bawah pokok dgn ular kat atas kepala.. (Pok Yie dah try halau ular tu tapi dia tanak bergerak).. Syukur lah memasing selamat. Tapi ending tebing tu lagi hardcore.. kena lompat ke bawah.. tinggi siot. Dah habis skill aku guna.. aku sempat berpaut kat akar pokok sebelum berpijak kat bahu bro Syam..*dasat*.. kalau jatuh tu, boleh patah kaki weih.

Kat bawah, kami lepak atas batu skejap. Nik (member Pok Yie) pun ada tunggu kami kat situ. Lepas re-rilek dlm ‘sebatang rokok’..(ayat yg derang guna).. aku ajak derang explore air terjun kecik yg kami pegi magrib semlm. Gasak lah derang nk cakap aku nih tak reti duduk diam ke haper..

Jalan nak cari punca air terjun nih mmg hardcore jugak lah.. kena redah semak.. lalu kat lorong tikus (laluan yg muat utk seorg je).. jalan ala’ terowong.. redah air sepanjang masa.. panjat dinding air terjun (licin sey).. view kat situ mmg berbaloi.. kami jumpa 3 kawasan air terjun.. Sayangnya tak sempat nak teruskan coz dah tenghari – aku kena balik kemsait – masak!

Menu utk lunch arinih, sambal sadin (peberet) + sayur kobis & lobak goreng + terlur dadar + kari ayam segera + ikan masin.. *yummy*.. Part yg tak best tu, sumer pakat duduk keliling perati aku masak.. dah lapo sangat gamaknya..*giggles*.

Mana taknya, masa aku sampai khemah tu, derang tengah masak cekodok.. lapar sangat la tu.. kesian sungguh.. masak cekodok adabi segera, tapi jadi lempeng.. rasa plak mcm tepung separuh masak.. *gegelak*.. terlebih air daa.. Lepas tiga pat kali goreng, yg last tu baru menjadi.. yg lebih mengharukan, masa derang nak makan tu, bro Lan offer seketul cekodok kat sorang mamat (orang asli) yg lalu depan kemsait kami nih.. Ingatkan mamat tu nak amik seketul. Rupanya dicapainya sepinggan sekaligus.. amik ko.. melopong muka sengsorang tengok cekodok di ambik orang.. takkan nak mintak balik kut. Aku punya gelak.. tak ingat dunia.. kelakar sey. Kesian member.. berhempas-pulas memasak (first time memasak in life kut).. tapi tak sempat nak makan. Eh, lupa nk citer, mamat org asli tu pun dgn muka selamber duduk menempek kat khemah tunggu aku masak.. dan makan skali ngan kitaorg.

Lepas perut memasing kenyang, kami buat sesi terjun tiruk plak.. best giler kali nih, coz bro Syam siap bwk safety jacket utk trip kali nih. Masa tgh syiok mandi, Nik panggil aku..


Nik:
aD, aku rasa mamat asli nih minat kat kamu la.. dari tadi tanak blah..

Buat hal lah.. start dari situ sampai lah taim balik, aku jadi bahan utk derang buat lawak..*ampeh tul*..

Almost kul 6.00 ptg baru kami siap packing.. taim nak trekking balik, beg aku, Pok Yie & Syam mmg berat giler.. lebih berat dari taim datang. Kali nih, aku ngan Pok Yie ketinggalan jauh kat blakang.. Masa jalan tu, aku tak kosentret kat trek – bahu sakit coz beg berat. Pok Yie jalan depan aku.. so, follow je lah langkah dia. Ntah berapa kali tersilap trek gara-gara Pok Yie leka tgk view kiri kanan.. tu tak termasuk part dia cipta trek sendiri.. ntah laluan mana dia jalan.. aku plak main ikut je.


Aku:
eh, btul ke jalan nih? mcm silap je..
Pok Yie:
tu lah.. rasanya ni trek lain
Aku:
biar betul.. lu buat hal la beb
Pok Yie:
babe, rilek la.. lu diam-diam ikut sudah la.. paler wa pun dah ‘hang’ nih
Aku:
lu giler.. dah nk magrib nih.

Camner pun, sib baik selamat sampai. Tu pun bro Syam dah naik risau sampai patah balik cari kitaorg.. ceh, memalukan.

Masa sampai kat luar kawasan hutan, aku dengar Pok Yie jerit panggil nama aku..

Pok Yie:
aDnannnn… !!
Aku:
pehal?
Pok Yie:
tengok kat depan tu.. ada org tunggu lu, babe.

Siot je dia nih. Ingatkan apa, rupanya mamat asli tadi. Sengih je tunggu kami. Nik plak dari tadi duk tahan gelak.. *cess*..

Yang tak bleh tahan tu, mamat nih duk follow kitaorg keluar hutan even masa lepak minum kat warung Sri Bekelah tu pun dia join sama. Ekceli aku tak terganggu dgn mamat asli ni.. yg tak bleh tahan tu bila memasing duk tersenyum + tergelak perli aku.. *sakit jiwa tul*

On d way nak balik:


Nik:
aD, btul tak cakap aku, dia syiok kat kamu.. siap nak cubit pipi kamu tadi.. suka sangat dia tgk kamu gelak

Seriyes sey.. sib baik bro Syam ada masa dia nak approach aku. Tak jadi dia nak dtg dedekat. Kalau dia sentuh aku taim tu.. mau bersilat aku kat situ..*gegelak*

Anyway.. kami gerak balik KL lepas Isyak. Aku sampai rumah dekat pukul 1.00 pagi.. mandi.. pastu zZZzzz..




8 comments:

Anonymous said...

alamak..org asli? layan jala...hahaha..sib baek de xcubit pipi ko ad..hehehe_sidian

amizgig said...

dian:
*smiles*.. sib baik kan..

cikbiskut said...

aD:
eh dalam hutan tu ade tak org asli senget? jgn aD...kang sekali dia cobit u terus nonong je ikut dia masuk utan balik. Naya godongs nak pujuk hahaha...

eh seriyes ni... dalam utan tu agak2 u la ade tak org asli yg senget? u jgn nanti jumpa i u bawak minah asli senget dah la... tp kalau minah asli senget tu mcm cik jolie u rembat aje la aD tak pun u pass kat i... wuhu...

*ade ke minah asli mcm cik jolie? ~ guling gelak2 ~ Sian cik jolie tak pasal termasuk dlm cerita asli di gunung :D

amizgig said...

biskut:
tu arr.. Godongs pun ckp acamtu gak..

jolie versi utan? uish.. tader tader.. kut ada pun, aD sambar sengsorang.. *mbwahaha*

cikbiskut said...

aD:
alerrrr share share la aD... kata buddy2 hehehe. kalau betul ade jolie versi utan ni... uisshhhhh... dah lama i dok dlm utan aD... brat pit versi utan u tak nak ke? tu yg nak cobit u tu... ala2 brat pit tak? *gelak2 sakan seyy*

amizgig said...

biskut:
brat pit versi utan aritu? huu.. tader maknanya.. biorla ghuper dia cam tom kurus pun, macik tatak heran woo.. macik senget..*hu hu hu*

cikbiskut said...

aD:
*gelak sampai senak perut*

abis kalau dia dah jampi2 mana tau u tetibe jadi tegak lurus hahaha pastu u nampak dia bukan takat brat pitt, tom kurus or encik johnny depp lebih dari kut u nampak dia. sape nak jawab masa tu? dah sah ilang le i sorang buddy... nak jumpa balik siksa weii nak masuk utan...

mula la pepagi ni stat merapu... aD, pi buat keje la...biasa dia malas2 ni, asik blogging aje dia... blasah kang... :D

*sambung gelak*

Anonymous said...

ala ad..saspek btol la ngn ko ni..terkangkang sana terkangkang sini
*maksud aku...memanjat2 k*
psst..kimslam ngn org asli tu eh..hu hu
_sidian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...