KENGKAWAN

Wednesday, May 31, 2006

dah lapar..

mlm tadi, ingatkan nak keluar bergumbira dgn adik-adik pompuan aku since hari nih derang dah nak balik melaka. kengkunun nak buat ala-ala 'girls nite' laa.. tapi cam ampeh coz buipren adik aku tu, dgn muka tak malunya duk ikut kitaorg.. *dey yarree?*..

bengang tau. kenkadang aku tak paham la dgn 'certain' lelaki nih. bila aku dah cakap its ONLY for 'girls'.. sendri mau ingat la kan.. yg kau ngengada nak ikut, pehal? bikin spoil mood je.. dah laa mood aku mmg sedia tak 'ok' dari opis lagi. tekanan sey.. *penin*.. part yg menambahkan ke-menyampah-an aku mlm td, taim nak makan.. boleh la plak mamat nih main lari-lari dari aku.. malu nak makan katanya.. kalau tak sebabkan nak jaga ati adik aku, mau aku sound tepet je kat muka dia.. *sabo sabo*

eniway, dat wuz yesterday.. lupakan.

pagi nih masuk opis lewat cam biasa.. dapat few unexpected email dari memember gunung.. terbahak-bahak aku baca depan pc nih.. it wuz sOo cute and funny.. wish i cud share it here, but kenot laa.. biar aku sengih sengsorang cukup la.. (to sender, gud luck for ur interview today!)

tapi yg ni boleh.. dari member gunung jugak.

aD... aku rasa aku memahami kau bila... baca blog kau... sembang ngan kau.... tgk fotopages kau... tapi tiba-tiba aku x memahami kau... yg aku tau, kau UNIK dan ada AURA mcm mawi....

to penulis ayat nih, lu buat hal la, beb.. sakit perut aku tahan gelak.. dey, btul ke kau tak paham?.. dah kau tak paham, aku laaaagilah tak paham.. *gelak tak hingat*..

..oh.. oh.. heres another one.. baru kejap tadi aku baca blog memember yg 'ter-dekat' dgn aku.. *sambung gelak lagi*.. hey, arinih hari gelak se-donia ka?.. thanks korang..*hugs*.. the lillte thing we did means alot y'know.. *grin*


Monday, May 29, 2006

i feel gud ~

i feel gud.. na na na na na.. i knew dat i wud..

wut a wiken! ah, before dat, jumaat rituh aku dpt gud news for our august project. no need to mention it la.. enuff kut kalau aku tulis, aku hepi.. sangat-sangat. tak sabar rasanya nak tunggu exco meeting rabu nih..

hm, sepanjang dua minggu lepas (precisely, selepas balik dari gunung Ulu Jerneh), aku jarang apdet mender alah nih.. tader mood + bz.. tell d truth la kan, Carcosa event rituh mmg bagi a really big slap at my face (len kali jgn ober konpiden ok cik aD).. camner pun, guess i'm lucky kut - nasib baik last minit, semuanya ok.. *syukur*

talking abt my precious wiken.. *smiles*.. kali nih aku mmg enjoy giler.. balas dendam sey. mana tak nya, sepanjang minggu lepas, duk kosentret utk 2 projek sekaligus (serik - tanak jadi cam Carcosa lagi).. dua hari berturut aku bermalam kat opis.. *peh*.. (nih kalau tader increment ujung taun, tataw la nk cakap apa - *hehe) hm, kesian umah aku tu.. balik sekadar utk tukar baju.. (meybe aku patut konsider pindahkan katil ke opis - *gegelak).

wiken kali nih aku tak pegi memana xpdc (rindu sey, dah 2 minggu tak masuk hutan).. Godongs ada ajak join trip ke gunung Jono wiken rituh. Kata derang, bebudak MPPJ yg organize.. dan kata derang lagi, kalau aku join xpdc tu, aku entitle to join another trip ke gunung Tahan secara FOC minggu nih.. *not bad huh?*.. tapi clash dgn tarikh aku pegi gunung Yong Yap - lagi pun, dah berjanji.. so, tak bleh arr.. *sori nehh*..

back to de stori, last friday, lepas abes meeting (or more to discussion) kat opis, aku ada dinner dgn cC. i had a very gud laugh. as ussual, shes so cute and hilarious. sampai mender yg seriyes pun jadi kelakar (hey, its really nice to have u around dat nite).. ekceli theres a lots more to tell.. (tapi kan cC, i cudnt help myself from laughing, still!!).. so, biarlah remains untold.. (wut do u think?).. *laughs out loud*..

sabtu, kul 6.30 pagi, aku dah terjaga.. janji dgn As nak jumpa dia kat 7E pudu. Nak suruh dia datang umah, takut dia sesat. since aku kena fetch adik-adik pompuan aku dgn kekawan derang yg dtg dari melaka, better jumpa sekali kat sana. lepas breakfast, kitaorg gi shopping groceries kejap, then balik umah.

ekceli pagi tu aku dah janji dgn Fazi & Chua nk keluar beli haversack baru & join derang pegi kem Ampangan. tapi terpaksa ubah plan, sbb adik aku dtg secara tergempar.. family comes first aite?.. called Chua - inpom dia yg aku maybe lambat sikit.

petang, dalam kul 4, Fazi & Chua sampai. ingatkan nk terus shoot pegi Kuala Selangor, tapi derang bwk aku pegi Pertama & Campbell - survey deuter.. derang seboleh-bolehnya tanak aku tersilap beli beg. maklumlah, harga satu bag bukannya murah.. siap ada warranty for life tuu..

talking abt bag, aku plan nak beli deuter 50 + 10 tapi.. ntah la, derang cam tak setuju.. reason?.. 1) takut aku tak larat coz derang (as a man) pun terasa beban bwk deuter 55 + 10 , apatah lagi aku yg lemah lembut lagi sopan santun nih.. *dey, pigidaa*... 2) takut org amik kesempatan nak tumpang barang dalam beg aku.. hmm, make sense jugak alasan derang kan?.. aper pun, we'll see..

yg sedihnya, tak jumpa beg yg berkenan di hati (ekceli ada, tapi aku tak minat kaler dia).. *huhuhu*.. mrasa la bebudak tu hangin dgn aku yg cerewet nih. alah, nama pun pompuan kan.. (jgn mare nahh). tapi yg tak besh tu, aku yg nak cari beg, derang lak yg lelebih bershoping utk diri sendrik.. *apa inih?*

lewat petang tu, kami gerak ke Kuala Selangor. jammed punyer pasal, maghrib baru kami sampai. singgah jap umah nenek Fazi.. seronok sgt duduk kat situ, be-borak dgn nenek.. kalau tak kenangkan matlamat utama pegi sana semata-mata nak ke Kem Ampangan, sure lagi lama aku melepak kat umah nenek Fazi (p/s: thanks Fazi for diz pics)

aku : hey.. nama sape?
adik comel : atira.. *me-malu*..
aku : umur berapa nih?
adik comel : 5 taun.. *senyum*
aku : pandainya dia cakap.. mana mama dia?
adik comel : *senyap*.. dah mati..

..terdiam aku sekejap..

aku : err.. papa?.. (konon nak tukar topik la nih)
adik comel : papa pun dah mati..

*ya Allah*.. tataw mcm mana nk describe rasa sedih taim tu.. aku terus peluk atira.. rasa bersalah pulak bila keluarkan soalan mcm tu.. tp, kan.. start dari situ, atira manja sangat dgn aku.. asyik nak duduk atas riba je.. pastu siap keluarkan alat tulis dgn buku.. tunjukkan 'hasil karya' dia kat aku.. *so cute*..

mlm, kami gerak ke Kem Ampangan. Fyi, kem ni mcm kem rekreasi yg lain.. mcm kem motivasi jugak.. memcm xtvt yg derang buat kat sini.. ada abseiling, flying fox, berakit etc. Chua & Fazi nih salah sorang dari jurulatih kat kem tu lah.. and guess wut? sepanjang jalan nak ke kem nih, kiri kanan jalan penuh dgn sawah padi.. (wahh.. macik suka!).. tapi sedihnya, mana nampak view.. malam katanya.. *uuu syedih*.. eniway, kebetulan malam tu, malam kebudayaan utk peserta kem (bebudak form 1 - form 4).. merasa la jugak tgk persembahan derang.. part yg best tu, aku berpeluang tgk Fazi & Chua conduct program.. it wuz totally fun!! esp masa tengok derang buat 'banana dance'.. kelakar sey.. jurulatih punya joget mengalahkan peserta! gelek baek punyer. part yg malu tu, bila Fazi kenakan aku.. *cett*.. terkejut aku bila dia guna kuasa veto panggil nama aku - suruh join games.. sumer peserta plak sokong dia.. lebih memalukan bila kena denda.. aku plak kena buat 'banana dance'.. *maluuu*.. drop my water face la dancing-dancing depan student nih.. *uwaa*.. (rugi laa, tak bawak kamera).. camner pun, ni mmg satu pengalaman yg baru utk aku.. hepi sgt!

dekat nak pukul 3 pagi, baru kami gerak balik KL. sempat pegi naik bukit melawati lagi tuu.. (byk lagi rupanya te-tempat yg aku tak penah pegi).. then kami singgah shah alam jap - supper. sesambil tu, bincang tentang trip ke gunung Bujang Melaka yg Chua nak buat. Memandangkan masa tu dah pukul 4 lebih, Fazi suggest kami lepak kat 'Cape Hope'.. aku ok je.. lagipun kunci rumah tader kat aku.. kalau balik taim camtu, sure kena bunyikkan loceng pintu.. kang terganggu derang tido plak.. so, melepak la kami sampai ke siang.. kul 6 lebih baru balik umah.. *peh*.. sangap..

ahad - pagi nih aku mmg tak larat nak prepare breakfast. masak kat kedai je (bak kata Fazi).. lepas kekemas apa patut, aku bantai membuta. tak lama - 2 jam je coz dpt phone call dari adik adik lelaki aku ngan tunang dia - nak datang katanya (wah meriah la)..

petang ahad, aku keluar sekejap.. pegi kenduri kawen member.. lewat petang baru balik umah. Ingatkan nak rest, tapi adik lelaki aku ajak gi jenjalan - penuh satu keta. yg klakar tu, aku tukang tunjuk jalan.. *haha*.. dah la aku nih buta jalan kat KL nih (sesikit tu boleh la).. taim nak pegi ok.. tapi bila nak balik, aku jadi blurred.. habis satu KL kami pusing cari jalan balik umah aku.. (nama je duk KL bertahun.. nama jalan pun tak ingat). tepat kul doblas, kami still dalam keta mencari jalan pulang.. syian adik lelaki aku.. kitaorg wish besday dia dalam keta je la.. *kikikiki*..

diz goes to my brother..

Selamat Hari Lahir yg ke 26.. Semoga Panjang Umur, Murah Rezeki & Ceria Selalu.. Sayang Dia.. *kiss*
-aLong-


Wednesday, May 24, 2006

yawn~

mrasa la macik post cit cat pewai utk malam nih (err pagi sebenonya.. seb baek la ada member nih.. dapek lah hilang kan ke-sangap-an di samping kosentret kejor dateline esok.. *macih awok ateh lagu tu*..

..................................................................................................
silent_reader : knal ****** dak melaka tu eh
shahadly: kenal gak.. idak la rapat.. tp penah la duduk semeja..
silent_reader: ye ke
shahadly: taim dolu-dolu la.. setat macik menjanda nih.. mmg lama dah tak jumpa
silent_reader: owh ye ke
silent_reader : menjanda
silent_reader: ahaha
silent_reader: comel je
shahadly: hehheeehehe
silent_reader: i guess u'll find a better perosn
silent_reader: eh awok mmg minat sudirman ke?
shahadly: itu la.. heharapnya la.. susah jadi janda nih.. jiran duk pandang serong je.. *eh cam real je kan*..
shahadly: uuuu... minat la sesangat.. pasai tak dapat kawen ngan dia la macik jadi senget...
silent_reader: agaggagagagagagaga
silent_reader: real jugak lew
shahadly: nk buek guano..
silent_reader: so skang mmg dok sowang?
silent_reader : takpe jodoh lain akan ade ler tu
shahadly: itu la.. ado anak.. tp ex-hubby yg jaga.. makamah putuskan hak ditangan dio.. macik pasrah..
silent_reader: erkk
silent_reader: ade anak ke?
silent_reader: sape name?
shahadly: ado.. cici namo dio
shahadly: cumil.. putih melepak.. ikut kulit macik..
silent_reader: laki2 ke pompuan
shahadly: lelaki..
silent_reader : nk tingok gambo
silent_reader: ade tk?
shahadly: mati doh.. taun lepas
silent_reader : aaaaa
silent_reader : kenapa
shahadly: ntah la.. kena dera ngan mak tiri la tu gamaknya
silent_reader : err
shahadly: syedih macik..
silent_reader : cici tu org ke kucing?
shahadly: arnab
silent_reader : lerrrr
silent_reader : cuak sehhh
silent_reader : ingat org
shahadly: kalau orang.. mau meroyan macik..
silent_reader : ad
silent_reader : dapat tak?
silent_reader : lagu itu
shahadly: tadok pung
silent_reader : mek g attach kat mail
shahadly: ya ka? lahai.. macik nih buta IT sikit..
silent_reader : ahehahaha
silent_reader : takpa
silent_reader : pelan2 kayuh
shahadly: iyer..iyer.. macik kayuh la nih.. pakai garpu megi mee
silent_reader : patah kang garpu itu
shahadly: taper.. jari pun buleh..
silent_reader : ahahahahahaha
silent_reader : comel laa
silent_reader : pastu jari jemari crem
shahadly: uik? tang mana tu?.. uish.. advanced la awok nih.. macik shy-shy laaa
silent_reader : alamak
silent_reader : opss opss
shahadly: hehehhe.. bahayo nih.. macik nih jando.. susah kang ada mengato
silent_reader: ahaha
silent_reader : gurau gurau jer
shahadly: taper... macik pun gitu gak.. gegurau org dewasa gitu la..

...................................................................................................

Monday, May 22, 2006

wahlau..

..8.50 am.. aku rushing dari melaka ke KL.. 11.15 am.. here I am. Ntah naper mcm dpt semangat baru utk teruskan event kat Carcosa. Alhamdullilah, when theres a will, there will alwiz a way kan? Thanks to kepala otak aku yg degil nih.. (and of coz, syukur pada Tuhan).. rasanya tak sia-sia hundreds of phone calls yg aku buat dari Melaka sepanjang weekend rituh (oh ya TS, don’t forget my bonus, so I can pay my dad’s phone bills - hehe).. now, bolehlah macik jalan tonggek-tonggek pi Carcosa.. no need to shame-shame la.. *gelak lelompat*

Talking abt my holiday kat melaka.. nothing new.. semuanya cam biasa;

Lil- Nina dah pandai berjalan..*caiyok*.. tp, kaki dia still terketar-ketar jugak la kalau berdiri lelama tu.. plus dia dah pandai tiru cakap / perbuatan orang.. *so cute la*.. tak puas rasanya ge-golek dgn dia.. *miss u la tomei*

Rasanya sepanjang cuti kat kampung nih, aku lebih ‘terjaga’.. esp bab makan la. Sehari sekali aku musti makan nasi.. kira ok la dari kat KL, seminggu sekali je jamah nasi (itupun taim dalam hutan).. oh, btw, skrg nih musim buah mangga.. *peh peberet tuu*.. asal celik mata je, aku pulun mangga dgn kicap.. baik pagi, petang, siang malam.. mangga je yg aku bedal.. *muehehe*..

Isu ke-senget-an dah tak timbul langsung.. *syukur*.. tp, yg tak besh tu, isu lain plak yg timbul.. esp bila adik-adik aku tengok pic aku trekking dgn bebudak gunung nih. Ada ke derang buleh main pilih-pilih kan buipren utk aku.. suruh pilih yg tu lah.. yg ni lah.. haper ingat ikan masin ke nak pe-pilih acamtu. Ce-cepat aku tukar topic lain.. kang kalau bapak pun dah menyampuk, abes lah..

Discuss dgn adik lelaki aku tentang preparation utk majlis kawen dia. Masa bebincang tu, aku tengah sibuk dgn paperwork.. se-sambil tu duk dengar dia membebel.. all of sudden, dia cam kecik hati dgn aku.. dia terus bangun dari katil, then keluar dari bilik aku (maybe sbb aku tak kosentret kat apa yg dia nk sampaikan).. *isk*.. haper lah aku nih. Sepatutnya, aku dengar bebtul apa probs dia.. maybe dia a bit nerbes bila tarikh perkahwinan tu makin hampir kut.. *isk*.. bodohnya aku! Patutnya aku lebih maklum, dalam family nih, aku yg paling tua.. of coz dia harapkan aku dlm bab-bab camnih.. dan aku tak sepatutnya cakap aku tak reti adat / upacara / proses nak buat majlis nikah nih.. *sighs*.. (wei aD, ko buat corp event be-besor gheti.. takkan event utk wedding tak ghetti?!!).. *duh*.. Forgive me bro. Promise ya’, I’ll do my best for ur wedding day! Don’t worry ya lil bro? I’ll do anything for you.. *promise*.. (hm, kalaulah arwah mak masih ada..)

One more thing, before I forget.. Met xxxx and the ex in-laws diz morning (buleh ke tulih acamnih?) Hm, tak bertegur pun. Wuz rushing taim tu.. *sorry nehh*.. anyway, tomorrow your birthday kan.. (we used to celebrate it together – ahh old story).. aper pun, juz wanna wish you Happy 27 th Birthday.. semoga hepi sokmo disamping partner & keluarga. My pray will alwiz be with you.. *ikhlas nih tau*..


erm, nk balik awal.. i'm on leave arinih remember? now, buleh la sambung tido kat umah..

Friday, May 19, 2006

here's another one

bad news: most probably i have to cancel diz 24th event at Carcosa Seri Negara.. maNn, none of our new potential member available for the tea-gathering.. how sad.. *dem*.. i never failed to organize any event before.. how am i suppose to face diz?? wut shall i put in my report to TS?.. *argh*.. drop my water face la wey!

thank God we still didnt pay the booking fee to Carcosa yet.. (cudnt imagine if we did - i'll surely be in deep trouble).. *sighed*

i need a break.. i need to be away.. i'm so dem tired.. no, its not dat me cnnt stand the work-pressure.. its sumthing else.. its um.. personal.

heading to melaka diz evening.. will be back in KL on Tuesday.

Thursday, May 18, 2006

sedih..


tadi masa nk clearkan inbox, aku jumpa email lama nih.. thot it wuz nothing esp bila dari unknown sender.. dats why aku mls nak baca.. ntah kenapa tadi tergerak nk check.. gosh, it wuz from xxx.. perlahan aku baca.. at first, i wuz ok.. but then i cried when i read diz;

........Aku bangga memilikimu. Aku bahagia bersama mu amizgig. Tp dah takdir jodoh kita sampai disini.Takdir jua x mengizinkan kita menjadi sahabat........

why la..
why i have to read diz now?.. and why must i cry?.. *tears*



Wednesday, May 17, 2006

XPDC Gunung Ulu Jerneh





credit to adlin & apexx for diz pics.. (err, nih blog ke photoblog? aku pun konpius oredy)

11 May 2006

Rasanya nih la hari yg kelam kabut dlm bln nih. Serba serbi tak siap.. ingatkan ptg tu nk balik awal. Tp, biasa la.. taim nk balik tu la ada je mender yg nak kena settle. Pening paler macik duk pikirkan barang yg tak packing lagi plus ration yg belum berbeli.. Thank God, Fazi & Chua volunteer nak hantar aku sampai KL Sentral. Kesian kat derang, tak pepasal kena teman aku beli ration sekali..*mahap nahh*

KL Sentral – Jam dah pukul 8.20pm, kak Mai sampai.. then pok Yie. Sementara nk tggu ketapi sampai, kitaorg duduk depan KFC. Kata Chua, biasanya port kat depan KFC tu jd tempat bebudak gunung lepak.. Hm, mmg btul pun coz tak lama lps tu aku jumpa few other trekkers. Tp, derang pegi trip lain.. sempat gak lah bertegur sapa. Satu mender yg aku suka naik gunung nih, bab orangnya.. peramah giler. Maklum lah, pendaki gunung kat me’sia nih, bukannya ramai sgt.. pi mai.. pi mai.. jumpa org yg sama gak.

Our tren departed at 8.45pm. Lepas sesi babai-babai kat Chua & Fazi, kami turun kat platform. Excited giler mlm tu.. first taim naik ketapi katakan.. *gegelak*.. sepanjang perjalanan aku dgn kak Mai tak benti gelak (dia pun first timer gak naik tren nih rupernya).. *hik hik*.. Penat berborak, kiraorg gi kantin plak – supper.. pastu sambung gelak lagi. Bila jam dah tunjuk pukul 1.00 pagi, memasing paksa tidokan diri sendrik. Huish.. giler tanak tido. Esok dh start trekking.. kang pewai plak kalau tak cukup rehat.

12 May 2006

Tido punya tido, tak sedar dh pukul 4.00 pagi. Suppose kami arrived kat Taiping pukul 3.15 pagi – means dah lama tren benti kat stesen Tepeng tu. Nasib baik kak Mai tersedo. Kalau tak, alamat lepas ke Hatyai le.. trekking tgk ‘tiger show’ la jawabnya.. *kah kah*..

Kak Mai : *sambil kejut pok Yie*.. eh, dh kul 4.00 nih. takkan tak sampai Tepeng lagi? cuba pok Yie tengok stesen mana kita sekrg nih?
Pok Yie
: *mamai*.. err.. ni kat stesen Master
Kak Mai
: stesen Master?? biar btul, tak penah dgr pun nama stesen nih. eh, pegilah tanya pak guard tu nama stesen ni.

*gelak tak hingat dunia*.. (matilah stesen Tepeng dikata stesen Master).. ekceli pok Yie terbaca sign board depan pejabat ketua stesen Tepeng tu.. *kah kah*.. sakit perut aku tergelak sakan subuh tu.

Lepas agih-agihkan ration kat tepi railway, kami gerak cari stesen bas Tepeng (aci redah jet taim tu). Mrasa gak la trekking sesubuh gaban kat tengah pekan Tepeng. Kalau diukur jarak bus stand dgn railway station, tader lah jauh mana. Tp, disebabkan memasing tataw jalan, amik masa 45 minit gak la nak cari tempat tu. Sampai je bas stand Tepeng, pok Yie bantai membuta dulu. Aku ngan kak Mai, as ussual.. tak benti-benti gelaknya.

Kul 6.00 pagi, kami amik bas ke Selama. Ada lah dlm sejam jugak nak sampai tempat nih. Sampai je sana, kami terus cari port makan.. lapar sey. Forgot to mention, toilet kat area Tepeng & Selama nih, bersih belaka.. *seriyes*.. (eh, pehal citer psl toilet plak nih?).. ok, back to the story.. masa tengah makan nih, kami jumpa wakil dari team SOS, Am. Pastu baru nampak group yg lelain.. ramai sey.. ada 32 org yg join trip kali nih..*peh*.

Dekat pukul 10 pagi baru sesi pendaftaran settle. Am ckp, utk ke starting point, kami kena naik lori.. *what?!*.. yes, ppl.. naik lori.. lori pasir ok. Susah nak imagine camner nak sumbat 32 org atas lori tu. Mcm angkut bangla pegi buat keje kontrak je aku rasa taim tu.. *sadis*.. eniway, lepas sejam berhimpit atas lori, barulah kami sampai tempat yg dituju.

Lepas taklimat & segala bagai, kami start trekking.. untuk 3 jam pertama, trek taderlah susah mana.. kena tempuh jalan balak je.. lebih kurang mcm kat Nuang. Tapi yg spoil tu.. bab pacat.. *masyaAllah*.. banyak giler sey! Memacam saiz ada.. yg bebelang pun ada! Kalau dikira, dari start trekking sampai last day, tak kurang 50 ekor yg berjaya dibuang dari kaki aku – tapi alhamdulillah, satu pun tak kena gigit. Group lain lagi teruk, bukan stakat kaki.. pinggang.. badan.. leher.. kepala.. also kat tuuut pun kena gigit.. *auww*..

Eh, lupa lagi nak mention, menurut our guide, Mali, gunung ulu jerneh nih mmg jarang org masuk. Start dari tahun 1995 sampai 2006, juz ada 3 kali je org buat trekking kat situ. Kali terakhir wuz like a year ago. Means xpdc kali nih yg kali ke-4 dalam tempoh 11 tahun.. *peh*.. Bila dia dah ckp camtu, aku dh dpt bayangkan apa yg bakal kami tempuh nnt. For sure la kan, kami kena recce trek baru coz trek lama dah hilang.. *azabbb*..

Back to d stori: masa tengah syiok trekking, hujan lebat plak tetiba..*giler*.. kelam kabut aku keluarkan poncho. Azab siut.. jalan dalam hutan taim hujan nih. Ada la dua tiga kali kami terpaksa patah balik sbb tak jumpa trek.. *azabbb*.. dgn selut.. paya.. trek licin.. kena rentas sungai deras lagi.. *peh*.. Tak ingat berapa kali aku terjatuh. Tapi yg paling sadis tu masa aku almost nak jatuh gaung.. *giler arr*.. taim tu, aku jalan sesorang.. guide dah hilang jauh ke depan. Kak Mai dgn pok Yie plak, jauh kat belakang.. ntah camner, aku terpijak tanah licin.. badan tak boleh nak balance coz haversack berat giler.. trek curam lak tu.. haper lagi.. terus tergelincir ke bawah.. terjerit kak Mai bila nmpk aku jatuh.. tp, dia jauh sgt.. tak boleh nk buat apa dah.. apa pun alhamdulillah, nasib baik aku sempat berpaut kat akar kayu & pepokok kecik kat tepi tebing tu. Ada la dlm bebrp minit usaha nak naik atas balik. By time aku berjaya naik atas, pok Yie & kak Mai sampai. Mmg syukur sesgt. If not, tataw la kan nasib aku - kalau tak mati pun, sure patah sini sana.. *gegelak*.

Lepas 5 jam harung trek yg meletihkan nih, baru kami sampai kat first kemsait. Taim nih hujan still turun lagi, Cuma tak selebat tadi. Aku pasang khemah dlm hujan – sejuk toksah citer lah. Pastu, start masak.. perut dah kebulur babe! Makan kat sini mmg mewah. Aku ingatkan lauk team aku ‘grand’.. rupanya team lain lagi advanved.. siap bwk ketam hidup tu!! Mewah tul makan dlm hutan nih.. mengalahkan mkn kat 5 star hotel.

Mlm tu, nothing much la.. team aku tidur awal.. dunt bother pun bila dengar team sebelah khemah duk bising-bising.. tak larat. Seriyes, aku almost pewai utk first day nih.

13 May 2006

Sesubuh gaban kak Mai dah kejut. Lepas buat apa per patut, aku prepared breakfast – nasik goreng + roti telur.. makan sikit pastu selebihnya aku tapau utk lunch.

Kul 10.40 - lepas dengar taklimat dari Am SOS, kami gerak ke puncak. Starting, trek agak santai. Pacat tak byk mcm semalam. Maybe sebab tahap ketinggian kut?. Again, kami kena cross sungai.. tapi kira ok la sebab air tak sederas semlm.

Sampai je kat last water point, kami penuhkan bekalan air memasing. Satu mender yg aku tersedar masa kat sini, aku sorang je yg pikul bekalan air utk 3 org!.. *azabbb*.. lebam bahu sey. Dlm hati nih duk tawakkal je la.. harap air yg aku bwk nih cukup coz kat puncak tader sumber air.

Bila start trekking balik, kitaorg terjumpa tapak kaki maybank (gimau)..*gerun*.. ada kesan tapak yg lama.. ada yg baru melintas.. plus taik gajah yg bersepah, even masa nak sampai puncak. Waahh, nih baru real zoo.. tader pagar!

Masa nak sampai puncak, aku jalan laju giler. Ikut belakang guide. Kira, nombor dua dari depan lah.. bukan apa.. aku tak suka la jalan belakang org yg jalan slow.. boleh down mental nih.. tekanan sey tengok trek yg tinggi mencanak nih. Jauh gak aku tinggalkan pok Yie. Belakang aku, Sapiq dgn Ojas. Budak dua org nih mmg klakar giler.

Arrived puncak almost pukul 3.00 ptg. Terpaksa pasang khemah cecepat coz taim tu dah start hujan lebat + petir. Syukur sekali lagi coz port khemah kami mmg strategic.. kesian gak kat team lain.. kena menimba air dari groundsheet.. Tapi aku rasa, hujan nih hujan rahmat.. dgn air hujan nih la kami dpt tambah bekalan air yg semakin kurang.. lepas jugak la masak megi mee & ngeteh

14 May 2006

Bangun awal. Try gak tengok view.. tak cuNn sangat.. banyak view terlindung dgn pepokok buluh + kabus. Kata Mali, kalau puncak tu clear, sure boleh nampak jembatan pulau pinang.. hm, yolah.. macik tak nmpk haper pun.. tp, tak kisah lah.. dpt layan trek gunung nih pun dah cukup ‘ok’ bagi aku.

Lepas breakfast & bagai, kami gerak turun. Again, aku musti duduk kat depan. Guide kijam.. jalan laju giler non-stop sampai hilang tak nmpk bayang.. terkial-kial jugak lah nak cari kesan yg derang tinggalkan.. silap trek, buleh tersesat woo..

Nasib baik hujan start turun masa kami semua dah sampai trek balak.. *syukur*.. kali nih, poncho juz buat balut haversack je. Syiok gak mandi hujan sekali-skala. Dalam pukul 4.00 ptg baru sampai starting point. Sementara nk tunggu lori sampai, kami semua berteduh bwk fly sambil pekena teh.

Masa tengah tunggu team yg lain sampai, kami dapat tahu sorang trekker (uncle cina), injured. Dia terjatuh dari tebing tinggi – ligament fracture. Alhamdulillah, dapat jugak bwk dia keluar dgn selamat.

Lewat pukul 6.00 ptg, kami naik lori balik ke pekan Selama. Tumpang mandi kat kedai Mali, pastu gerak naik cab ke bus stand Kamunting. Arrived KL dalam pukul 2.00 pagi.. penat giler. Balik umah terus zZzz.


p/s: not in d mood for blogging (byk keje sey).. mrasalah entry hidup-segan-mati-tak-mau dari aku nih..*giggles*

Thursday, May 11, 2006

jom pi taiping

lately asal petang je mesti hujan kat kl nih. rasanya bukan kl je.. tempat lain pun camtu gak. dam musim agaknya. hm, mcm mana nak naik gunung kalau hujan manjang. sure trek licin.. bahaya. pacat plak, toksah citer la banyaknya.. *sighs*

ptg semlm, janji dgn as (adik lelaki aku) nak jumpa dia kat wangsa maju. on d way ke sana, sempat gak lah aku singgah kl sentral - kolek tiket ketapi utk ke taiping mlm nih. by time sampai kat JJ wangsa maju tu, dah masuk maghrib. solat jap kat surau JJ, pastu tunggu adik aku kat dlm KFC.

ekceli, adik aku nih baru 3 hari datang KL. dia buat praktikal kat sini. memula tu ingatkan nak suruh dia tunggu aku kat CM ke.. KLCC ke.. or.. Md Vly - area yg senang nk cari. too bad, dia tataw selok belok kl. buatnya dia sesat kang, jadi keje lak aku nak tipun org sini-sana cari dia..*gegelak*..

dari jauh dh nmpk kelibat dia.. still comel & ensem mcm akak dia gak.. (ensem ke aku?)..*giggles*.. dia salam + cium tangan + kiss dedua pipi aku (sayangnya kat dia). tp, yg tak best tu, ada lah dua tiga org duk jeling tak puas hati bila tgk adegan kiss-kiss tu..*huh*.. eniway, aku tak salahkan derang.. maybe derang ingat kitaorg nih couple kut..*wuteber la*

kesian kat adik aku.. demam katanya. dah 3 hari lak tu.. memcm mender dia duk merungut kat aku.. tergelak mendengarnya. maklumlah, org baru nak kenal dunia pekerjaan.. camtu lah. tak serasi lagi. ajak dia stay dgn aku. dia mcm serba salah. dah berjanji nk menyewa dgn kekawan kampus, katanya. hm, taper lah. bebudak baru grad biasalah. apa per buat pun, semua nak dgn kekawan..

as: along, jgn lupa tau bulan 6 dgn bulan 8 nih
aku: em? ada apa tu?
as: tauliah palapes dgn konvo
aku: oOo ok.. *matilah aku bz outstation taim tu*

aiyoh, tak boleh jadi nih.. aku kena make sure aku available taim dia konvo nanti.. lelebih lagi bila dia dah berusaha utk dapatkan pointer 3.00 ke atas..*caiyok*.. tp, acamner nih.. takkan nak 'missing in action' masa outstation?.. *penin*

hm, eniway, mlm nih aku depart ke taiping (naik ketapi lagik, you - mcm gayat lak aku nih)..*hehe*.. terasa gak arr kelainan bila join team org lain. dan kali nih, aku pegi without godongs. ekceli, sepatutnya aku gerak secara solo dari kl and meet diz new team kat taiping. tp last minutes, kak mai & pok yie nak join.. *syukur*.. at least ada gak member.

trip kali nih agak berbeza dgn yg biasa aku join coz aku kena bwk khemah & ration sendiri. kalau sebelum nih, aku ada godongs utk pikul segala mender alah tu, kali nih aku kena ikhtiar sendiri (ala-ala survival gitu).

satu lagi, tentang gunung yg bakal aku daki nih. rasanya tak ramai pendaki yg pernah panjat gunung nih. coz rata-rata org yg aku tanya, semuanya ckp tak penah pegi. info tentang gunung nih pun langsung tak ada kat internet. if dat is d`case la kan, aku mmg hepi sungguh. means, aku la antara org yg first akan buat log & cover story plus upload pics tentang gunung nih (macik tak sabar tau).. *gelak ngengada*..

so, tonite akan bermula lah journey aku ke utara tanah air.. semoga aku (and my team-mate), selamat pegi & balik.. *amin*


p/s: to Silent Reader, thanks for the mp3s.. y'know, i'd go crazy for sudir & alleycats.. also to a stranger (who sent me the Element & Vincent mp3s before).. diz is the 3rd song i received fr u since last year. tho i duno who u are.. thanks for the once-dewa-dealova!



Wednesday, May 10, 2006

waiting list

Senarai gunung mengikut ketinggian (dlm unit kaki)

1. Gunung Kinabalu 13,455 Sabah - conquered
2. Gunung Thusmadi 8,669 Sabah
3. Gunung Tambuyukon 8,462 Sabah
4. Gunung Murud 7,946 Sarawak
5. Gunung Mulu 7,795 Sarawak
6. Gunung Tahan 7,174 Taman Negara Pahang
7. Gunung Korbu7,162 Ipoh Perak
8. Gunung Yong Belar 7,156 Perak - conquered
9. Gunung Gayong 7,129 Perak
10. Gunung Chamah 7,212 Sempadan Perak - Kelantan
11. Gunung Yong Yap 7,110 Perak - conquered
12. Gunung Ulu Sepat(Grik) 7,089 Perak
13. Gunung Batu Putih(Tapah) 6,990 Kuala Woh, Perak
14. Gunung Tama Abu 6,930 Sarawak
15. Gunung Irau 6,924 Pahang
16. Gunung Benum 6,914 Jerantut Pahang
17. Gunung Apd Runan 6,900 Sarawak
18. Gunung Gerah 6,898 Perak/Kelantan
19. Gunung Berembun 6,817 Perak - conquered
20. Gunung Berinchang 6,664 Pahang
21. Gunung Tangga 6,609 Pahang
22. Gunung Swettenham 6,434 Perak
23. Gunung Liang Timur West 6,343 Behrang Ulu/Tg. Malim Perak
24. Gunung Siku 6,284 Cameron Highland Pahang
25. Gunung Noring 6,197 Perak
26. Gunung Bintang 6,110 Perak
27. Gunung Noring East 6,106 Kelantan
28. Gunung Beremban 6,041 Pahang
29. Gunung Basor 6,038 Kelantan
30. Gunung Semangko 5,984 Selangor
31. Gunung Ulu Kali 5,814 Ulu Yam Baru Selangor
32. Gunung Bujang 5,812 Pahang
33. Gunung Besar 5,737 Lasah/Sg. Siput Perak
34. Gunung Chabang 5,612 Simpang Pulai (Kinta) Perak
35. Gunung Jasar 5,565 Cameron Highland Pahang
36. Gunung Rajah 5,526 Kuala Kubu Baharu Selangor
37. Gunung Bubu(Manong) 5,437 Perak
38. Gunung Bah Gading 5,318 Perak
39. Gunung Perdah 5,173 Cameron Highland Pahang
40. Gunung Ulu Jerneh 5,172 Perak - conquered
41. Gunung Rabong 5,047 Gua Musang Kelantan
42. Gunung Ulu Titi Basah(Grik) 5,030 Perak
43. Gunung Lebah 4,992 Perak
44. Gunung Tapis 4,960 Kuantan Pahang
45. Gunung Nuang 4,898 Selangor - conquered (3 times)
46. Gunung Bedong 4,818 Cameron Highland Pahang
47. Gunung Besar Hantu 4,794 Kuala Kelawang
48. Gunung Mandi Angin (Dungun) 4,790 Kg. K.S. Perlis Kelantan
49.Pine Hill Tree (Frasiers Hill) 4,777 Kuala Kubu Baru Selangor/Pahang
50.Gunung Hijau (Bkt Maxwell) 4,751 Taiping Perak
51. Gunung Ulu Perus 4,700 Taman Negara Pahang
52. Gunung Bunga Buah 4,690 Genting Highland Pahang
53. Gunung Stong 4,664 Kuala Krai Kelantan
54. Gunung Chingkai 4,583 Kg. Jalong/Sg. Siput Perak
55. Gunung Diwangsa 4,578 Taman Negara Pahang
56. Gunung Ulu Bakar (Jerantut) 4,563 Taman Negara Pahang
57. Gunung Gagau 4,513 Taman Negara Pahang
58. Gunung Ulu Bakau 4,421 Selangor
59. Gunung Inas (Grik) 4,400 Kg. Kenering Perak
60. Gunung Ulu Soh(K. Kangsar) 4,343 Tasek Chenderoh Perak
61. Gunung Padang 4,314 Terengganu
62. Gunung Berangkat 4,254 Perhentian Bertam Baharu Kelantan
63. Gunung Perdis 4,195 Taman Negara Pahang
64. Gunung Ledang 4,187 Asahan/Sagil/Tangkak Johor - conquered
65. Gunung Panggang Paku 4,155 Cameron Highland Pahang
66. Bkt Lata Papalang 4,152 Kg. Tg. Pari(Baling) Kedah

67. Gunung Bujang Melaka, 4,048 Kampar, Perak - conquered
68.Gunung Biong 3,997 Kg. Baharu Sauk,Batu Kurau Perak
69. Gunung Jerai (Gurun) 3,992 Kuala Muda Kedah
70. Gunung Gajah Terom 3,958 Terengganu
71. Gunung Bokbak 3,934 Perak
72. Gunung Telapa Buruk 3,913 Kg. Ulu Klawang N. Sembilan
73. Gunung Irong 3,908 Pahang
74. Gunung Kuak Rimau(Grik) 3,712 Pahang
75. Gunung Kubang Badak 3,650 Kg. Surau Baling Kedah
76. Gunung Gabis 3,627 Kg. Bkt Koman(Raub) Pahang
77. Gunung Penumpu 3,590 Taman Negara Pahang

78. Gunung Peninjau 3,471 Ulu Chenor, Perak - conquered
79. Gunung Serundum 3,462 Pancing/Kuantan Pahang
80. Gunung Lerek(Maran) 3,441 Kg. K. Sentul Pahang
81. Gunung Besar 3,398 Johor
82. Gunung Belumut 3,313 Kg. Kahang/Kluang Johor
83. Gunung Bekok 3,126 Johor
84. Gunung Datok 2,900 Rembau N. Sembilan - conquered
85. Gunung Raya 2,890 Pulau Langkawi Kedah
86. Gunung Perak 2,836 Kedah
87. Western Hill(Penang Hill) 2,723 Pulau Pinang
88. Gunung Angsi 2,702 Kuala Pilah N. Sembilan
89. Gunung Tampin 2,507 Tampin N. Sembilan
90. Gunung Pulai(Pulai) 2,147 Johor
91. Gunung Senyum 1,594 Felda Bt. 25/Jengka Pahang
92. Gunung Panti 1,498 Kg. Lukut, Kota Tinggi/ Johor

seriyes cakap lah, aku mmg dah giler join high risk xtvts.. bukan setakat gunung.. apa per xtvt outdoor yg lain e.g., wall climbing, rafting, berakit, kayak, snorkelling (perhaps scuba afta diz), abseilling, flying fox (xtvt guna tali) and tak kira la haper pun.. hm, btul ckp sorang member aku, sekali dah terjebak dgn mender camnih, sampai bebila pun susah nak lari, beb.

eniway, kat atas nih senarai gunung yg aku nak conquer..*insya-Allah*.. ekceli ada byk lagi nama gunung yg tak tersenarai kat sini.. malas nk list sesumer.. cukuplah yg jd priority je.



Tuesday, May 09, 2006

bila hati berlagu~

aku minat giler kat alleycats & sudirman.. hampir semua lagu derang aku suka.. dunno why de-dua lagu nih duk terngiang-ngiang kat telinga aku lately..


Alleycats - Ditengah Kota

Penat berjalan di tengah kota
Mencari teman bukannya mudah
Kalau tak tahu cara bertanya
Kau akan tenggelam

Dibawa arus kesibukan kota
Yang tiada henti dari perubahan
Hidup ini penuh cabaran
Moga dapat bertahan

Kita manusia tiada berkuasa
Untuk menghalang dunia berputar
Hanya usaha untuk sejahtera
Kita harus mencuba

Memang sengsara jika hidup sendiri
Bagaikan hidup tanpa matahari
Oleh dari itu jangan keterlaluan
Pentingkan diri sendiri nanti kau dipulaukan

Sudirman - Joget Kenangan Manis

Riuh kicau unggas rimba
Langit biru kala senja
Kini engkau jauh dari mata
Hatiku merindu tiap masa

Pagi hari pergi pekan
Pakai baju bunga-bunga
Bila hati sedang kesepian
Ku tulis untuk mu surat cinta

Memanglah hai adat berkasih
Berpisah selalu gelisah
Terbayang kenangan yang manis
Terasa kau ada bersama

Padamu hai si jantung hati
Dalam tidur ku termimpi-mimpi
Selagi kita berjauhan
Hati rindu tiada tertahan

Kalau pergi Kuala Kubu
Tulis nama atas batu
Saban hari ku menanti waktu
Pulang segera kepada ku

p/s: sesaper yg ada mp3 lagu nih.. se-sudi lah fwd kan kat aku ek.. macih

recap

*peh*.. mcm tak caya je dah almost setengah tahun aku join outdoors nih.. non-stop tetiap minggu lak tu.. berbeza btul life aku yg dulu dgn sekarang ek.. hm, camner pun, aku bersyukur.. *alhamdullilah*




quote ayat aku dari B3's site:

"kalau dulu aku masuk hutan sbb putus cinta, sekarang aku masuk hutan sbb dah jatuh cinta" (pada hutan la)
*kih kih kih*

Monday, May 08, 2006

XPDC Gunung Datuk



5 May

ekceli xpdc nih mmg tak dirancang pun. ntah camner masa nak masuk zohor (jumaat rituh), aku surf net skejap. cari port gunung yg dekat-dekat (senang nk bajet masa) - so, jumpa site gunung datuk, negri semilan (nampak mcm ok). then call bro syam.

aku: minggu ni apa plan?
syam: tader plan, naper?
aku: trek kat datuk ok tak?
syam: boleh tahan la.. lebih kurang trek nuang gak
aku: plan nk ke sana mlm ni.
syam: haa? dgn saper?
aku: solo kut

terkejut member.. *gegelak*.. well dat wuz my earlier plan la - naik gunung datuk secara solo. kononnya, nak buat day-pack je (means: ikut je group memana naik atas, pastu turun on d same day).. anyway, alhamdulillah bro syam, pok yie & nik setuju nk ikut xpdc aku nih.. kansel day-pack.. kemsait kat puncak la jawabnya.

bertolak dari KL dlm pukul 11.00 mlm (aku bantai membuta sepanjang jalan). sedar-sedar je dah sampai Ampangan. supper kat depan Giant. aku tak makan pun.. mata dah mengantuk tahap gaban. masa tengah lelepak tu, aku tanya bro syam, siapa yg bwk periuk / kuali. dia mcm blur.. (haa sudah..).. kompem dia tak bawak. bengang jugak. tapi tak boleh salahkan dia. biasanya, bab-bab bawak peralatan masak + stove nih keje pak mail (tp, dia tak ikut trip nih). nak tanak terpaksalah tunggu kedai bukak - beli periuk.. *sighed*

memandangkan taim tu jam baru pukul 1.00 pagi, tokei kedai makan tu pun dah kekemas kerusi meja (mcm nak bagi signal.. "dah mkn tu ko tak rereti nak berambus".. kat kitaorg).. nik suggested lepak kat tanjung tuan. again, aku bantai tido like nobody business (so dem tired maa). kali nih sedar-sedar je, masa kena tahan polis.. *blur*.. ada road block rupanya. sementara nak tunggu pacik polis tu cek IC memasing, aku sempat keluarkan kemera.. feeling ala-ala gerak khas gitu.. sampai salah sorang godongs cakap, aku nih jenis muka tak makan saman.. boleh tukar situasi yg seriyes jadi kelakar.. mana taknya, tergelak-gelak pacik polis tu tgk perangai aku. sempat gak la borak-borak tentang trek ke gunung datuk dgn derang.

lepas penat peposing, kami continue ke tanjung tuan. sampai je tepi laut, aku terus bwk keluar sleeping bag - naik atas meja kat tepi pantai, pastu aper lagi, berselubung la jawabnya. syok giler tido dlm sleeping bag kat tepi laut. mampus tak heran dgn bunyik ombak ke etc.. *giggles*

6 May

pukul 6.00 pagi, semua dah bangun. gerak ke pekan rembau. pegi ngeteh & pekena roti canai. pastu, pegi beli periuk. nasib baik ada orang jual periuk pepagi buta camtu. lepas sumer ready, kami terus ke kawasan hutan lipur gunung datuk.

arrived kat pejabat renjer dalam pukul 8.00 pagi. salin baju + register nama + bayar fee utk tapak khemah. masa tengah agih-agih kan ration, baru aku teringat yg aku terlupa bwk bawang & garam.. *isk*.. (maklumlah, dah tua). try gak tanya pacik kat kedai bawah tu.. dia pun tader jual garam.. *alermak*.. tawar lah lauk kita. then masa nak start trekking, pacik kedai tu panggil aku. sanggup dia pegi pejabat renjer tu semata-mata nak carikan garam utk aku..*peh*.. senyum je godongs tengok aku.. muka org cepat sayang katanya.. (eleh jeles la tu)

trek ke puncak, starting tu boleh tahan la jugak.. mencanak tingginya.. ada la setengah jam duk layan trek yg curam nih. lepas sampai je kat kawasan first take five.. trek dah jadi senang sikit.. view sepanjang jalan, kira ok la.. mcm hutan yg lain gak.. cuma kenkadang terjumpa dgn batu-batu besar.. not to mention la bab pacat yg berdiri tegak tunggu mangsa kat cecelah daun..*eiy*.. (alhamdullilah, kali nih sekor pacat pun tak gigit macik)

anggaran masa utk naik gunung datuk, 2 jam.. TAPI, kami berjaya naik dalam masa 1 jam 15 minit..*grin*.. ingatkan nak re-rilek skejap. tp, cuaca mcm nak hujan je.. plus, kabus datang tiba-tiba - sejuk sey.. *brr*.. terpaksa pasang khemah dgn fly cecepat.. oh ye, lupa nk cerita, masa aku sampai kat puncak, aku dengar orang azan.. student kolej dari melaka yg azan.. merdu suara dia.. syahdu je aku rasa..

nasib baik tu tak jadi hujan.. dapat jugak la aku tgk view sunset.. *syukur*.. petang tu aku turun dari puncak ke kemsait sengsorang (note: nak naik puncak, kena panjat kawasan batu besar - kemsait kitaorg bwh kawasan berbatu nih). hm, penin gak paler aku memikirkan camner nak masak dlm keadaan darurat air kurang (kat puncak tader punca air) + bebahan masak tak cukup. last-last, aku blasah je.. ntah haper nama resipi pun aku tataw. tapi marbeles.. *chett*.. (masuk bakul angkat sendrik)..

mlm tu hujan lebat giler.. kesian nik.. kena sembahyang secara duduk dlm khemah (next taim kena beli khemah yg tinggi sket).. takde xtvt yg boleh dibuat mlm tu. rasanya ni kali kedua aku camping dlm keadaan hujan yg lebat.. bezanya, cuma kemsait kali nih tak dilanda banjir.. tu je.

7 May

seawal 6.30 pagi aku dah terjaga. angin kuat giler.. aku gagah kan jugak keluar dari khemah. lepas cuci muka & buat apa yg patut, aku panjat batu besar - naik puncak sengsorang. view taim tu mmg superb.. *subhanallah*.. lepas amik gambar, aku menyorok celah batu - tahan sejuk. taim tu baru lah godongs yg lain join lepak kat puncak.

lepas sarapan, kami explore gua kat bawah puncak gunung gegamai. takderlah besar sangat gua nih.. tapi, menarik jugak la view dia.

dalam pukul 10.00 pagi, semakin ramai pendaki dari group lain yg sampai kat puncak (mostly chinese).. kami start packing, then gerak turun. sempat gak lah mandi sungai kat kaki gunung sebelum bertolak ke KL.. and as ussual, aku jadi sleeping beauty all the way balik (prasannyer macik nih).. singgah kat hentian nilai kejap (weh, nasi lemak kat sini mmg power - try arr).. then balik umah.


Friday, May 05, 2006

yey, wiken!

ahh.. finally, its friday! aku dah penin-penin lalat menghadap keje sepanjang minggu nih.. semlm je ada meeting tahap syampa dari kul 9.30 pagi sampai kul 2.30 ptg!.. *huh*.. mmg giler arr - 5 jam sey! naik kematu muntot nih duduk dlm conference room tu.. dan hasilnya, yea.. bertambah lagi keje aku.. (gumbira sampai tahap nak melempang orang, buleh?) - kena organize event kat carcosa seri negara pasnih.. hm, taper lah. event tu end of diz month - lambat lagi.. (aiman tak kisah jalan lambat-lambat pun)

so tonite.. taim utk rilekkan otak.. sadly, wiken nih, aku still takde plan nak gi mana.. *penin*.. takkan nak naik Nuang lagi kut.. *dey yarreee?*.. dlm kepala nih duk terbayang gunung Datuk kat negri semilan nun.. tp, takkan nak trekking masuk hutan tu sengsorang.. (jgn buat hal, aD)..

hm, alermak.. ada guest plak.. karang sambung balik arr.. kut tak sempat, next week je lah..

Thursday, May 04, 2006

macik bz

juz nak share mender nih dgn sumer rakan sepergunungan:

xpdc yong yap anjuran Godongs terpaksa dikanselkan coz byk crew Godongs yg tak ebelebel taim cuti wesak nih. terkilan gak, tapi nk buat camner, macik paham.. memasing ada komitmen. eniway, macik tetap masuk hutan, with / without Godongs.. *semangat*..

list of ektibiti yg memenuhkan kalender outdoor macik utk may & june 2006:
  • xpdc gunung ulu jerneh, perak (11 - 14 May 2006)
  • xpdc gunung besar hantu, negri semilan (26-28 May 2006)
  • xpdc gunung yong yap, perak (2-4 June 2006)
  • xpdc berakit di sungai perak (9-11 June 2006)

start bulan July sampai August nih, kena slow kan xtvt outdoors.. kena focus kat keje plak (since macik kena outstation selama sebulan pasnih)

hm, tadi masa tgh check net, jumpa mender nih.. buat komer yg rajin masuk hutan, amalkan la.. (credit to team t-recs)




*doa masuk hutan*


Tuesday, May 02, 2006

blur ke? tak kut - hm ye ke?

jumaat rituh, masa rushing ke seremban, aku hilang hp (yea.. again) ..*sighed*.. sendrik yg cuai - tertinggal dalam cab. now, kena bazirkan masa sekali lagi pegi maxis centre.. *dem*..

..hurm..

received an email mlm td.. it wuz from dia

wut a coincidence kan? wuz thinking abt dia and suddently dia sent me those email ..*strange*.. ntah la, kenkadang things yg ada kaitan dgn hati & perasaan nih susah nk ditafsir. aku pun tak faham dgn diri sendrik.. (move on la aD)

godongs wuz not in KL last nite. well, even if they're here, its not like aku ada nombor phone derang pun. feeling lost. nasib baik aku ingat nombor Pok Yie. he also out of town. asked him Chua's number. called Chua. went out for a movie (d`movie sak). then hang-out sampai pukul 3.00 pagi.. *urgh*.. wut happened to my life?

hmm.. aku rindu nk masuk hutan.. rindu nk panjat gunung.. rindu nk trekking tetengah mlm buta.. rindu nk tengok bintang.. rindu nk mandi sungai.. aku rindu.. rindu!!

..think i've turn into sum kind of outdoor freak.. *chuckles*.. (tell me abt it)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...