KENGKAWAN

Tuesday, June 27, 2006

away~

hey, i'll b away for a while.. will not b updating diz blog till next week.. hv sumthing to concentrate on..


Ilahi lastu lilfirdausi ahla, walaa aqwa 'alannaaril jahiimiFahabli taubatan waghfir dzunubi, fainnaka ghafirudz- dzanbil 'adzimi..

Tuhanku... aku tidak layak masuk syurga-Mu.. tetapi tidak pula aku sanggup menghadapi neraka-Mu. Ku mohon taubat dan ampun atas dosaku.. sesungguhnya Engkau Maha Pengampun dosa-dosa besar

Dzunubi mitslu a'daadir- rimaali, fahabli taubatan ya Dzal Jalaali,Wa 'umri naaqishun fi kulli yaumi, wa dzanbi zaaidun kaifa -htimali..

Dosa-dosaku seperti butiran pasir di pantai, maka anugerahilah diriku taubat, wahai Yang Memiliki Keagungan. Dan umurku berkurang setiap hari, sementara dosa-dosaku sentiasa bertambah, apalah dayaku

Ilahi 'abdukal 'aashi ataaka, muqirran bi dzunubi wa qad da'aakafain taghfir fa anta lidzaka ahlun, wain tadrud faman narju siwaaka..

Tuhanku... hamba-Mu penuh maksiat, datang kepada-Mu bersimpuh memohon ampunan. Jika Engkau mengampuniku, sememangnya Engkau adalah Pemilik Keampunan. Tetapi jika Engkau tolak, maka kepada siapa lagi aku berharap?

Monday, June 26, 2006

from kem with love








wiken yg.. *peh*

memcm hal arinih.. ada yg buat aku terkejut badak.. ada plak yg buat aku sedih & ada yg buat geram.. *peh*.. nasib baik mental aku nih cam dh di-train utk terima mender yg mendadak camnih.. so, mender yg tak penting nih, kita letak tepi dulu..

last wiken, agak kelam kabut sikit. ntah brp kali aku tukar plan. me-mula tu, plan nak spend masa kat sunway lagoon ngan sumer siblings.. tp, last minit, adik-adik aku pi bawak tunang/gelpren & buipren memasing join skali.. *adeih*.. dah memasing berpartner, tinggal laa aku sorang single & solo. pikir nyer pikir, takkan la aku nak jalan sen-sorang dlm water theme park tu. nak join derang plak, cam tak menarik je. kalau sesama adik-bradik je, ok la jugak.. nih bila ada org luar join sama.. *isk*.. sungguh la tak best.

mlm jumaat tu gak aku tukar plan - discuss dgn adik-adik sumer.. arrange balik program wiken.. final decision: aku decide nak shoot ke Kem dgn fazi & chua - spend satu hari kat kem, pastu ahad, balik KL - trekking ngan adik-adik aku kat bukit Tabur.

lewat giler kami gerak ke Kem mlm tu (yea.. salah aku gak - lambat balik dr opis). by time kitaorg sampai Kem, sumer student dah tido. borak jap ngan kak Lela.. pastu lepak kat dewan - sambung borak lagi dgn fazi sampai kul 4 pagi. agak-agak mata dah berat, aku pi masuk tido kat bilik urusetia. kak Lela dah siapkan tempat tido utk aku - sarung sleeping je beg, trus zZZzzz..

sabtu, kul 5.45 pagi aku dah terbangun. itupun sbb student pompuan duk ketuk pintu bilik (mak oii.. awalnya derang bangun). dgn muka yg mamai, aku bukak pintu. kat luar tu ada lah pat lima org student duk cari kak Lela. aku toleh kat kak Lela.. dia ce-cepat tarik selimut sorok muka. student tu plak duk tertinjau-tinjau bilik kami.

"err.. kak Lela tader la dik.. dia gi mandi.. ada apa?"
"cikgu, bebudak laki buat bising kat dlm khemah"

tergelak aku dibuatnya.. muka aku nih ada cam muka cikgu ke??..

"derang buat bising? ok nnt akak gi tengok"
"cikgu, ada kuliah subuh tak arinih?"

*matila nk menjawab mender yg aku tak taw*

"err.. kamu sumer pegi tggu dlm dewan. jap lagi abg trainer dtg"
"baik cikguuuu"

lahai comeinya bebudak nih.. sumernya mengikut kata lak tu.. pandainyerr.. lepas sumer bebudak tu masuk dewan, aku cecepat tutup pintu bilik. kak Lela pakat gelakkan aku..

lepas siap ke-kemas, aku salin baju - pakai kasut jogging. masa lalu tepi dewan, aku dengar suara chua & fazi duk bagi arahan kat student. aku tak amik port sangat.. lagipun aku bukannya tau camner nak instruct student. lain la kalau kak Lela, fazi & chua.. derang mmg qualified.. siap ada sijil lagi.

sementara org lain sibuk dgn keje memasing, aku duk jogging sen-sorang kat kawasan sawah padi area kem tu. gelap giler siut.. kalau jogging kat KL, ada gak la lampu jalan terang-benderang.. kat sini of coz la ada lampu jalan gak.. tp, jarak dia agak jauh la.

*peh*.. charer btul jogging kat tepi sawah nih. sronok layan view sampai tak sedar jauh giler aku jalan. tgh syiok berjogging, aku terjumpa ngan syafiq. haper lagik, re-ronda kawasan sawah naik moto la jawabnya.. luas giler beb!
on d way balik kem, terserempak dgn student yg baru habis sesi jogging. aku turun moto join derang. tp polow blakang je arr.. saiful (kem komandan) kemain garang lagi bagi arahan. syian tgk bebudak tu berlari.. terkedek-kedek je cam anak itik.. *comei*..

kat kem, zamri plak in-charge buat senaman pagi tu. aku duduk tepi je tgk sumer instructor comunicate ngan student..

lepas breakfast, aku berpeluang tgk bebudak nih buat xtvt flying fox & LDK.. it wuz totally fun!! i also took part helping kak Lela & fazi manage d students while chua, zamri, syafiq & saiful handling d flying fox thingy.

sronok beb, lelebih lagi bila sumer student nih jenis mendengar kata. frankly la kan, aku tak penah terbabit secara langsung dlm xtvt camnih. tp wiken aritu mmg cemerlang. aku berpeluang join derang conduct program.. believe it or not, i managed to handle 3 groups of students sekaligus!!! not bad for a first timer, ey?.. penat tapi best!!

tengahari tu hujan lebat. terpaksa hentikan kejap xtvt luar. masa derang buat xtvt dlm dewan, aku dah start sangap.. ngantuk beb.. se-senyap aku keluar dewan, pi masuk bilik - tido.. kununnya nak rehat skejap.. tak sangka terlajak sampai 3 jam.. tersedar pun masa tunang syafiq, Tuti & kawan dia, Hawa masuk bilik. Be-borak jap ngan derang.. they're vry friendly.. even baru jumpa, tp berborak cam org yg dh kenal bertahun.. (thanks frens, y'guys roCk!)

ptg tu, sumer students sambung balik xtvt bertali & LDK.. aku juz le-lepak sesambil tolong syafiq turun kan student yg buat flying fox..

lepas habis sumer xtvts, bebudak nih di bwk berendam kat satu kawasan tali air sebelah sawah. kalau tak silap aku, nama tempat tu, Parit Takung.. huk aloh.. berkubang di tepi sawah tuuu..

me-mula tu, aku tanak join mandi (or shud i write, 'berkubang').. tapi lepas tgk fazi, syafiq & chua selamber buat tiruk kat situ, aku pun join gak laa.. kak Lela juz duduk tepi je gelakkan kitaorg.. *pergh*.. tak sangka dlm usia yg tua camnih, aku berpeluang mandi 'parit' lagi.. *gegelak*.. best siut. ada la dua tiga kali aku hampir lemas kat dlm parit tu.. tp, not to wury, ada ramai lifeguard kat sini.. *kikikiki*.. maghrib tu, kami menapak balik kem dlm keadaan basah kuyup..

mlm, yesss!! sesi yg dinanti-nantikan.. ada mlm kebudayaan, yg mana kami berpeluang tgk students nih punya persembahan.. ada group yg buat sketsa.. nyanyian.. & memacam persembahan lagi.. mmg menarik.. kenkadang aku rasa cam aku lak over reacted dari student tu sumer.. *hehehe*

lepas habis sumer xtvts, kami gerak balik KL.. memasing mmg letih giler. perjalanan yg sepatutnya amik masa dlm sejam lebih bertukar jadi berjam-jam disebabkan memasing mengantuk yg amat. dah dekat subuh baru sampai umah.. *hua hua hua*

ahad - subuh.. sampai je umah aku terus kejut sumer adik-adik aku.. ingatkan aku sorang je yg pewai, rupanya derang pun sama. penat sangat kut mandi kat sunway lagoon tu sampai derang tak larat nak bangun pagi tu.. *ish ish ish*.. nak tanak terpaksa la kanselkan plan utk trekking kat bukit Tabur.

pagi tu, lepas sarapan, kami konvoi 3 biji keta pi re-ronda KL.. habis sumer pelusuk KL kami masuk.. spent masa jen-jalan sambil cari be-barang utk hantaran adik lelaki aku ngan tunang dia.. penat giler.. maghrib tu, sampai je umah memasing trus terbaring.. syian..

mlm plak, tak sempat aku nak rilekkan badan, derang ajak keluar lagi.. *uuuuu*.. ronda lagi KL sampai ke shah alam sampai subuh.. pagi nih balik je umah, derang terus packing barang balik melaka.. while aku? sangap je masuk keje.. *yawnnnnnnnn*...

Friday, June 23, 2006

tukar plan

ptg semlm, adik lelaki aku yg no.2 dtg KL. lelepak ngan dia kat opis jap sementara tggu jln kat KL nih clear. pastu gerak ke tmn melawati jumpa sorang lg adik lelaki aku.. syian adik aku yg sorang nih. kering je aku tgk dia. ngengada nak menyewa ngan kekawan kat KL ni. kalau dh keje tu tak kisah la.. nih praktikal je.. bukannya ada elaun pun.

on d way blk umah, cam biasalah.. kalau tak sesat tu, bukan aku la namanya.. bengang gak la adik aku drive mlm tadi. mana taknya, ntah baper kali kitaorg duk pusing zoo negara tu cari jalan balik.. sampai dia cakap..

"along, kut yer pun nak pegi zoo, tunggu la taim siang"..

"pasnih, kalau kita jumpa catu caves lagi, along turun la kat sana ek?"

erm, nmpk nya wiken nih aku terpaksa kensel sumer plan.. all d`siblings will be in KL. derang nak sangat pegi sunway lagoon (aiyark.. baru rituh pegi sana).. taper lah, family comes first aite?

eniwei, since aku kena ikut plan derang sabtu nih.. utk ahad plak, derang kena ikut plan aku.. *gelak jahat*.. aku plan nk bwk derang trekking.. tp, tgk keadaan cuaca dulu. risau gak kalau trek licin. kalau apa per jadi kat aku taper.. jangan kat adik-bradik aku sudah lah. harap semuanya ok wiken nih..

p/s: dear frens (u know who u are).. sory tak dpt polow gi kem. guess u guys hv to proceed without me lor.. hv fun ok. kim salam kat sumer member kem, esp kak Lela.

Thursday, June 22, 2006

blessed

talking abt werk.. alhamdulillah. semuanya under kontrol.. guess sejarah 2004 akan berulang! semlm ada meeting dgn semua supliers - senang, semua skali aku kumpulkan. stakat nih tader masalah. cuma tadi ada selisih faham dgn DOY. ntah naper tetiber je dia nk tukar patern & kaler material. masa discuss rituh, semua stuju bila aku pilih kaler maroon.. now nk tukar kaler dark blue plak. hm.. macam-macam. taper lah mender kecik, ikut je lah. saper lah aku nk lawan cakap dia..

minggu nih, kalau ikut plan asal, aku ikut team Muz naik gunung chabang. tp, after all d`hassles and evrythg, aku decide utk kansel-kan je. bak kata memember terdekat, nak naik gunung nih, hati kena ikhlas.. baru enjoy. kalau rasa tak sedap hati, better lupakan dulu. byk masa lagi kan.. lagipun Muz ada bagi satu tarikh baru kalau aku nak ke chabang (thanks ey!)

so, nk spend kat mana wiken nih? balik kampung? rasanya its not a gud idea kut.. my ex-bf is gettin engage diz saturday. since umah dia dekat dgn umah aku, kang tempias-tempias dari kenduri tu sure kena kat batang idung sendrik. malas arr nk menjawab soklan-soklan yg tak diingini. the best choice is, jangan balik. end of stori.

ahad nih team KHK buat trip ke bukit Tabur (area Gombak kut). memula dulu, aku ingatkan bukit Tabur nih cam cikai je.. skali bila dh tgk gambo.. *peh*.. cun siut. trek dia mmg lawa giler.. view plak toksah cakap lah. tak sangka ada bukit yg very d`natural dlm KL nih.. cayalah. tp, sayang.. aku dh janji ngan member nak pegi kem. nak tolong apa per yg patut kat sana (sebenarnya nk spend masa tgk sawah padi - syahduuu)

erm, tadi borak dgn sorang member nih.. dia suruh aku dgr lagu nih.. lagu lama.. cam best je lirik dia.. kita share gegamai la..

Lihatlah sekitar alam
Dunia luas terbentang
Langit tinggi kebiruan
Pohon-pohon kehijauan
Hembusan bayu yang menyegarkan

Dengarkan di sana-sini
Beburung riang menyanyi
Berbunga aneka warna
Sumber kedamaian jiwa
Mensyukuri nikmat Maha Esa

Begitu berharga kehidupan ini
Bagi mereka yang tahu menghargai
Mengapa terdorong oleh perasaan
Kalau turutkan hati diri menjadi korban

Tiada yang dapat lari dari masalah diri
Hadapi lah dengan tenang
Tiap cabaran yang datang
Atasinya dengan keimanan

Sekadar buat renungan
Untukmu teman tersayang
Hitam putih masa depan
Sendirian menentukan
Hidup ini usah persiakan

.. eh. bulu mata jatuh selai atas meja.. apa maksudnya ek?.. *smiles*

Wednesday, June 21, 2006

XPDC Gunung Bujang Melaka - versi Fazi

Log Gunung Bujang Melaka (GBM)

16 Jun 2006 (Jumaat)

8.30 pm

Fuzzy : Juju ko kat maner..?
Juju : Aku baru kuar umah nak g jusko sri kembangan baru bukak..
Fuzzy : Ju...ko buat lawak ker haper nie?
Juju : Naper zie?
Fuzzy : Ju hari nie kiter nak g Gunung Bujang Melaka..
Juju : Zie bukan minggu depan ker..? (stop tepi jab-juju ckp kat kawan die yg drive)
Fuzzy : Ju..kan aku dah cakap minggu ke-3.
Juju : Jab aku cek celender.. arghh... zie aku nak ikut ko g gunung...

Tuk 2 kali berturut-turut aku ada masalah komunikasi ngan bebudak yang aku deal tuk g gunung..masa nak g KK pon prob yang hampir sama berlaku...pas nie aku cakap seterang-trang mungkin... lettih ma kalau salah paham jer.. cam tu ari tak pasal kawan juju tak dapat pegi... sori sangat.. erk..ju.. kim slm mintak maap kat mok je erk..

So tunggu juju sampai... aku cakap kat dier.. tak per aku tunggu walaupon lambat..dalam kul 10 malam semua dah sampai di depan xxxx apartment.. Semua aku rasa kelaparan ... tapi memikirkan malam tu ader game.. aku tak sure saper lawan saper.. si wan pakat nak makan kat tapah .. jauh giler tu baru leh makan... aku bukan aper.. si juju ngan ad dah ngadu kelaparan.. yang mendengar dah sure aku..ngan2 perut aku ngadu kat aku dier kelaparan.. elok jer melepasi restoran jenjantas sg buluh.. ngam2 msg si wan sampai..

"nak makan kat maner.."

hampeh ko wan .. dah lepaz baru nak hantor msg... biler nak dekat ngan R&R Rawang .. aku overtake wan yang bawak van masuk R&R Rawang.. so pakat makan reramai ... lupa nak g tau .. dari kl.. 2 buah kenderaan.. aku, ad, juju 1 keter ... wan,chua,zaha,abil,ayu 1 van... pas organ permakanan semua org dah ok trus shoot sampai exit bidor..

17 Jun 2006 (Sabtu)

Tak perasan kami sampai kul baper.. sampai kampar singgah minum ngan cik jaafar (guide GBM) .. pastu trus ker pusat komuniti kanak2 kot.. parking beg.. agih2 ration...tunggu sampai kul 3.30am tuk amik Nik ngan Shima (Suami/isteri) kengkawan aku gak dulu masa blaja kat xxxxxx .Sampai jer pusat komuniti trus tido....7.30am – Dah ada yang pakat2 bangun pagi...aku pon bangun ngan malas nya... aku chua wan abil g umah kakak chua yang 5 minit dari situ..mandi + sarapan skit..dapat msg dari zaha

“woi..mandi ker bertelur...dah lapar nasi lemak nie..hampeh”

Sian dorang kat umah..trus g beli nasi lemak ngan minum pagi..bawak balik ..makan.. dan ready to go...masa nie ada 3 org lagik baru sampai.. shalin mizi fuad.. selesai sarapan .. dalam kul 11pagi gerak ke kaki Gunung..

11.55am – start hiking…
12.25pm – rest jab.. aku transfer skit barang kat cik jaafar
12.50pm – second rest (balak)
01.20pm – sampai dataran apai
01.55pm – sambung trekking dr dataran apai
02.40pm – sampai last water point
03.00pm – gerak dari last water point
04.20pm – sampai di kem lebah

masa naik tak banyak yang best kalau ada pon cumma si mummy melayan anak2 nya yang manja makan…siap bersuap2 tu..erm.. lantakla…kalau mummy tak kisah takkan aku plak nak kisah kan..tapi memang lekat nama mummy tu sampai balik .

Masa nak naik nie ada gak binatang kaki empat join naik skali.. tapi the good thing.. dier tak kacau org..dan cam tau2 jer yang dier nie haram..tak leh pegang..

Sampai kem lebah.. pakat keluar semua ration..pasang fly ngan ground..yang menarik cik jaafar wat penyapu.. aku sajer jer tangkap gambar dier ngan penyapu tu.. tapi leh plak pak pacak lelain tompang sekaki..meriah sehh…pastu ada yang pakat masak tuk makan malam.. ada yang g mandi…..lupa nak g tau .. yang kat atas tu dah ada 1 team yang camping gak..tak sure dari maner..

Malam, pas makan… si wan cam biasa la.. bukak meja judi..yang best.. saper kalah dier kener jentik…dan jentikan tu.. jenis yang ko akan citer kat cucu :

“nenek dulu berjudi ..nenek kalah..habis tangan nenek kene jentik”

hahahaha..yang pompuan kalau kener jentik..aku..wan.cik jaafar..tak der belas kasihan punyer..baik punya jentik..kuat tak kuat si wan jentik sampai si ayu yang kalah ..kene jentik dier tampornyer si wan…laju jer tangan dier naik..si ad nya ngan kad bukan nyer banyak sangat ..tapi memegang ..macam pegang kad 2 deck..mata bulat jer…ntah haper yang ko tengok ad…si juju memula tak kalah.. aku ingat nak kowtim ngan juju tuk kalahkan cik jaafar..blakang kad dah tak bleh blah..si juju plak yang kalah… sori ju.. ia berlaku tanpa aku sedari.. Si juju plak dari sejuk jadik panaz dah kalah la katakan …hehehe..malam tu memang best..

Pas abiz main kad wat ice breaking…kenal2 pada yang blum kenal…yang best ..masa si ad.. nyer turn.. sampai rentung ler..pada aku org tanya koz org sayang.. dan nak tau lebih lagi pasal kiter.. so no heart feeling..key..Tgh malam skit memasing pakat tido..

18 Jun 2006 (Ahad)

Ahad pagi bangun..ada yang mandi..ada yang masak sarapan...sarapan disediakan oleh pasangan suami isteri.. sure dorang master pasal masak memasak nie kan... shoot puncak.. team yang kat depan .. aku ad mizi fuad kami amik masa 50 mint tuk sampai puncak..juju chua ayu wan abil shalin zaha ...amik dalam 1jam 20 minit kot.. tu kater juju..akhirnya aku kembali ke sini... puncak yang pernah aku tawan ..amik gambar...dah puas.. pakat turun.. aku ngan ad amik masa 40 minit tuk sampai bes kem.. lelain amik masa 50 minit..turun jer.. si PAAN dah tunggu...

Masa nak naik puncak semua dah siap kemas.. tinggal nak turun jer..so kemas sesikit per yang tinggal..then.. shoot turun..Turun kedataran apai amik masa 1.30jam…pastu trus shoot lagik sampai ke dem tuk mandi..terkejut gak koz yang mandi cumma chua ayu zaha cik jaafar jer.. lelain pakat tunggu peluh kering kot…Aku tengok air yang macam tu maner tahan…salin baju mandi.. trus terjun ke kolam yang air dalam..aku bukan tau brenang sangat.. pakat tawakal jer.. syukur semua nyer ok..masa main air nie pon .. memang best...ngan si mizi wat aksi papan anjal nyer..si chua yang nak lemas nyer..

Pas mandi pakat makan mee hoon yang suami isteri masak...cam biasa.. si mummy menyuapkan anak2 dier..cumma kali nie ntah naper banyak giler anak dier..tak leh luper waktu nie.. thx mummy..Yang salin baju pas mandi cumma aku ngan mizi jer.. lelain pakat nak tukar sampai pusat komuniti kot... sapai pusat komuniti..mandi..then siap tuk balik...

Makan kat kedai yang k.org jumper cik jaafar masa first day..makan ikan mahal masak 3 rasa kot.. rabak gak la..poket organiser...hehhee... masa nie pon cun...abis makan.. pakat salam2 selamat tinggal kampar...Hantar nik dan shima ke ipoh..dorang tak sempat nak naik bas balik ke kelantan.. so carik hotel... jumper ..masa tuk salam2 lagik..shoot ngala ke kl..singgah kat tapah koz si ad nak carik buah katernye...tapi yang ada cumma jambu batu ngan ciku. Beli jugakla jambu batu..kat sini sempat lagik tu main permainan si abil..trus zaha ngan chua larik meja lain.. hampeh.. lantak la..pastu si wan ..masuk main game dier….. KU CHI PANG… hehehe.. best giler.. yang tak best.. semua game aku kalah..ngan abil kalah.. ngan wan pon kalah jugak… dr tapah amik masa atuk salam2 antara mummy ngan anak2 nyer..trus balik kl..

Aku sampai putrajaya dalam kul 3.30am (19-06-2006 / isnin). Si ad tido sepanjang perjalanan… sampai putrajaya. Kejut ad.. hantar juju sampai depan pintu umah ngan si ad.. pastu trus balik kl.. tupon sempat lagik lepak kedai mamak layan bola.. lagipon nak tido cam alang2.. si ad pon kater nak g keje trus..dalam kul 6 hantar ad balik..dan aku trus sampai ke finishing - xxxxx apartment..

Pada expedisirian GBM.. trimas.. kenangan dalam memori..trip antara terenjoy aku g..cik jaafar .. tak puas hati tak dapat jentik jari dier… main toyol aper..hehehe

Tuesday, June 20, 2006

weird ey?

kenkadang tu bengang + klakar la.. naper ada je org tak puas hati dgn apa yg kita buat.. memasing ada hak nk buat mender yg dia suka.. cam aku nih, buat aku sengaja be-buat minat nak masuk hutan nih. giler aper.. apa ingat sanggup ke org nak berhujan.. bergelumang dgn lumpur.. penatkan badan naik trek terpacak berjam-jam.. tido dgn agas.. kena gigit pacat.. harung pokok berduri.. etc.. semata kalau tader minat??.. mungkin bagi org len, mender nih satu keje giler / bodo.. tp, mcm aku tulih tadi, dah mender tu aku minat, nk wat camner? kalau aku masuk hutan te-tiap hari sekalipun, aku taderlah nyusahkan org len.. kalau kena pikul haversack berat ke.. luka ke.. or pewai sekalipun, apa kaitan dgn korang yg tak puas hati nih? pelik arr.. hmm.. PHD.. PHD..

oh btw, nih pic kaki aku skrg.. rituh dh janji dgn sumone nk upload gambo bila kaki dah 'ok'.. besar gak parut dia.. tp, aku tak regret.. adat la kalau dh masuk hutan.. kata member aku, parut nih kira cam 'pangkat' arr.. bertambah parut, semakin tinggi la 'pangkat'.. *gegelak*


Monday, June 19, 2006

XPDC Gunung Bujang Melaka





Jemaat - 16 Jun

mcm katun aku aritu. mana nak fetch adik pompuan aku kat pudu.. pastu, mana nak rush ke UM jumpa adik lelaki aku lagik.. dgn jalan yg cam sengaja je jem giler te-taim camtu.. *peh*.. berasapppp!! nasib baik la aku dh siap packing awal-awal.. sampai umah, mandi katun, pastu shoot ke Cheras..

8.15 pm, aku dh ada dlm cab - on d way. aku konpiden sampai on taim (janji ngan fazi kul 8.30 mlm). tapi cab yg aku naik tu wat lawak p-ramlee daa. ada ke dia tanya direction kat org yg buta geografi cam aku nih. tak pe-pasal kami (aku ngan pacik cab tu la), sesat sampai ke desa petaling!!.. bila dah sesat tu, dia boleh cakap.. "sepatutnya kita tak boleh ikut arah nih.. jalan pi cheras kena ikut highway depan mid vlly tadi"... bengang siut. boleh tak dia salahkan aku? yang dia dh tau jalan pi tanya aku watper??.. *pergh*.. macam-macam..

almost kul semilan baru aku sampai Malek. fazi dari jauh dh buat senyum-tak-puas-hati (marah la tu). nk explain aku lewat sbb tersesat pun, cam tak masuk dek akal - ada ke org nk pecaya ko sesat dlm teksi? daripada aku duk bagi alasan, baik aku buat muka kesian je.. ada gak makner nya.

ingatkan aku org yg paling lambat, rupanya ada yg laaaaggiiii dasat dari aku. member fazi, mummy (bukan nama sebenar), tersilap dpt info. mamee ingat, trip nih next week - org tgh bz berkumpul kat Cheras, dia buleh otw pi soping kat Jusco (woo..buat halllll..). kelam kabut dia balik umah bersiap mlm tu. dalam kul 10 mm baru kami gerak ke Kampar, Perak.. ada 8 org team dari kl.. 5 org naik van (ayu, wan, abil, chua, zaha), 3 org naik keta (fazi-drive, mummy & aku) - selesa giler beb aku sorang duk blakang keta tu.. landing all d taim. journey sepjg jalan plak mmg enjoy..


sabtu - 17 Jun

*haha*.. sumbody thot it wuz my birthday today - so sweet of him - but its not lah. salah bulan tu.. *wink*.. back to de stori.. arnd kul 2 pagi, kami sampai Kampar (tempat yg alwiz buat aku rasa 'alive'). check in kat "five star hotel" (taska jagaan ke-kanak) - then zZzz.. err.. correction, aku sorang je yg layan tido dlm 'library'.. yg lelain, ntah buat haper kat luar tu. maybe derang bahagi kan ration kut. taim tu aku mmg sangap, so layan membuta sengsorang. se-sedor je subuh tu, aku prasan ayu, mummy & abil dh tergolek kat sebelah. yg lelaki plak, tersusun depan tibi.

lepas solat, aku prasan ada 1 kapel, nik & shima (young + married + cool) tengah packing haversack. derang arrived dlm kul 4 pagi rupanya. to my suprise, d wife tu pregnant 3 mnths.. *whoaa*.. mmg sallute arr.. pagi tu, ada lagi 3 org baru sampai.. shalin, mizi & fuad (hmm, nama aku slalu di-keliru-kan ngan si fuad nih)... and tak lupa, our guide, abg Jaafar

rasanya nih la trip paling 'lenggang-mak-limah' yg penah aku join. ingatkan nak mendaki taim pe-pagi, rupanya dekat tengahari baru gerak. mak oii... matahari dah terpacak beb (note: kali nih aku tak buat log)

a lil abt gunung bujang melaka: ekceli gunung nih terletak bebtul kat pekan Kampar. jalan nk pi sana kena lalu ikut kawasan umah org. sepanjang jalan menuju kemsait, mmg byk btul water point (yg paling aku tak sangka, aku penah lepak kat tepi sungai kaki gunung nih dgn 'dia' dulu).. rasa cam pelik plak.. *cut*.. hm, tinggi gunung nih ke-kira 4048 kaki @ 1234 meter.. err, yg pelik tu, nama gunung nih, sungguh la meng-konpius-kan org.. kalau tader org inpom kat aku, sure mati-hidup-balik pun aku ingat gunung nih terletak kat negeri melaka. apa kaitan nama 'bujang melaka' ngan negeri perak pun aku tataw.. personal thot dari aku, meybe byk org dari melaka yg be-bujang naik gunung tu kut.. e.g., aku lah ..*hua hua hua*

permulaan trek agak landai arr.. view sebelah kanan mmg cun.. jeram sungai.. belah kiri lak, ada kawasan ladang getah kecik + umah org asli.. 15 menet pastu, trek start menaik (still ok lah). yg best tu, tayah se-susah bwk air be-byk coz sepanjang jln musti ada sumber air. aku juz bwk satu botol air mineral kecit.

separuh perjalanan, hujan turun. tp, taderlah lebat sgt.. pacat plak, tak banyak.. susah nak nampak. taw-taw je dah ada kat kaki.. *hu hu*.. aku sendrik kena gigit sampai dua kali kat peha.. besor lak pacat tu.. kaler ijau belang-belang.. jelas plak tu kesan gigi menatang tu kat peha aku (bentuk bite tu cam lambang keta mercedes) - habis sluar aku basah kena darah yg keluar tak benti.

tak ingat kul baper sampai kemsait (ada dlm 2 jam lebih trekking kut <<---- bahana tak buat log). masa kitaorg sampai, dh ada satu team lain pacak khemah kat kawasan tu.. meriah! yg paling best, kemsait nih dekat dgn water point. best gilak mandi kat sini.. heaven sey!

ada satu mender yg aku nk hi-lite kat sini, ekceli aku penah suarakan mender nih masa dgn Godongs dulu. tp, seems like nobody cares. dan aku mmg tak sangka kat gunung bujang melaka nih, aku berpeluang xperience sumer nih -- maghrib tu, aku turun amik wudhu dgn fazi. masa nk solat, fuad plak baru lepas buat jamak. memandangkan maghrib tu skejap je, nk solat sengsorang sure amik masa, kami cadang jemaah se-sama.. *syahduu*.. seriyes beb, tataw lah camner nk describe.. feeling dia lain sgt esp bila dgr suara meng-amin-kan bacaan imam (fuad) yg bergema dlm hutan.. *touched*

mlm tu, kami dinner gegamai. aku tak amik port bab masak coz zaha dh siap prepare lauk rendang daging + sambal tempe & ikan bilis.. tinggal nk masak nasi je lah. lepas makan, aku join derang main 'judi'.. *hehe*.. sakit giler tangan aku kena jentik bila kalah judi.. byk kali lak tu aku kalah.. *ampeh*.. pastu derang main 'tipoo' plak.. yg nih aku tak join coz aku tak reti nak susun daun terup tu bebyk - failed!.. lepas jari me-masing bengkak kena jentik, derang buat sesi 'ice-breaking'.. ekceli dah tader 'ais' yg nak di 'pecah' kan coz taim 'berjudi' tu sumer dh mcm kenal bertahun lagaknya. tp, taim nih me-masing mmg 'laser'.. memacam soklan yg keluar.. dari pengetahuan am sampai lah bab rumus/formula matematik.. jenuh nk menjawab.

soklan yg derang tanya aku, mostly aku dh agak.. kalau tak tentang buipren.. sure tentang kenapa aku giler naik gunung..

chua: kenapa ko suka sgt naik gunung aD?
aku: erm.. sbb minat kut.. (senyum sambil ckp dlm hati: mmg nk kena blasah chua nih.. ntah brp kali nk tanya soklan camnih)
chua: org lain pun panjat gunung gak.. tapi tak lah selalu.. nih ko panjat te-tiap minggu..
aku: ntah.. susah lah nk explain.. satu jawapan je aD bagi.. "addicted".. boley?

fazi: nak tanya.. pagi tadi masa zie try angkat beg org lain, sumer ringan giler.. even beg zie & chua pun ringan kali nih.. tp, bila try angkat beg aD, agak berat jugak lah.. then bila kitaorg offer nak ringankan beg aD.. aD tak bagi.. kenapa ek?
aku: (arghh.. sudah, buat hal la tanya soklan camnih. rasa cam segan giler bila sumer org kosentret kat aku - cam apa yg aku buat ni salah plak) hm, ekceli aD nak pegi Transtitiwangsa hujung bulan lapan nih. kena bebtul fit fizikal + mental utk panjat 6 gunung sepanjang 8 hari xpdc dlm hutan nanti.. nih tgh train diri sendiri la ni..

mizi: agak-agak bila nak kawen?
aku: tunggu sampai abis semua gunung kat me'sia nih aD panjat kut.. *gegelak*.. (sungguh la aku tak suka berckp pasal kawen nih)

hm.. rasanya nih la sesi ice-breaking yg paling lama yg penah aku join.. ayu & mamee sampai terlelap nk tunggu sorang demi sorang berckp.. dan first taim sepjg join memana xpdc, aku tido lewat sbb seronok melayan org berckp.. tp, yg tak besh tu, taim nk tido tak bley lena plak.. *spoiled*.. tataw naper.. meybe sbb kali nih aku tido tak pakai sleeping beg kut..


ahad - 18 Jun

subuh gaban - still mata aku duk pejam celik. ngantuk tp tak buleh tido.. *uwaa*.. sudahnya aku capai berus gigi & bwk botol-botol kosong utk amik air. lama gak aku spent masa sengsorang kat air terjun mini tu.. masa otw nak naik kat kemsait, terkejut aku tgk zaha duk termenung kat tepi tebing sengsorang. satu perkara, aku respect arr kat dia nih. dia jenis concern kat org lain. sanggup dia duduk situ teman aku.

sementara nk tunggu derang bangun, aku ngan mizi pegi basuh pinggan pastu buat air kopi. tu je la yg boleh aku buat pun.. part masak-memasak nih, aku serahkan pada yg pakar.. *giggles*

lepas breakfast, kami teruskan journey ke puncak.. trek agak santai.. sampai boleh main kejar-kejar (mcm kat gng berembun rituh).. view kat puncak, tak ada apa sgt.. awan byk.. tgk beirut je lah.

masa berlari turun puncak, aku tersilap step - jatuh dlm lubang plak.. sib baik juz salah urat je.. (alahmaktuan.. kaki yg sama lak tu).. *isk*.. cuainya..

sampai kemsait - packing.. kemas sampah.. pastu gerak turun. ekceli aku nk jalan depan skali. tp, since abg jaafar dh tegur aku nih cam lack of 'feeling' dlm menghayati hutan nih, aku decide jalan blakang skali.. lambat giler aku jalan. layan beborak dgn derang sumer. by time kami sampai kat dam, kaki aku dh sakit giler. jalan pun tak btul.. pewai sey! .. letak je beg - bukak kasut - terus berendam kat kawasan dam tu.. *legaa*..

almost maghrib baru kami sampai kat 'hotel' .. mandi skali lagi - last packing.. terus gerak pi dinner gegamai (seblm tu sempat gak arr abg jaafar urut kaki aku - sakit siut! urut depan org gamai lak tu - kontrollll sakittt.. dlm kul seploh mlm, kami hantar nik & shima ke bustand ipoh - derang nak beli tiket balik kelantan. pastu baru gerak balik kl.

wuz sleeping all d way back (sory ek mummy & fazi).. sampai putrajaya baru mummy kejutkan.. hantar dia sampai depan pintu umah (sampai dlm umah sebenarnya).. pastu gi supper.. err.. breakfast kat cheras.. then balik umah - mandi, bersiap, terus pi keje.. *yawnnnn*..




Friday, June 16, 2006

perak lagi..

i'll b sumwhr in perak diz wiken - as ussual la, whr else wud i b kan.. utan la jawabnya. kaki pun dah ok so, boleh start mendaki balik.

ptg ni rasanya ada sedikit kelam kabut kut.. adik pompuan aku nak naik KL dgn kawan dia - nak spend cuti kat sini katanya. maybe dia sampai dlm kul 7.00 mlm ni.. *hopefully*.. itu pun kalau jalan tak jem. kalau tak, alamat lambat la jawabnya aku gerak ke meeting-point.

ke mana kali nih? well, let it be my little secret, buleh? buat masa nih, aku rasa lebih selesa apdet citer ONLY selepas aku balik dari me-mana xpdc. lebih secure gitu.. fyi, tempat yg aku nk pegi kali nih, bermakna sgt utk aku. byk kenangan sepanjang 6 tahun lepas kat situ.. *sighs*

alrity, gtg now. wish aku slamat pegi & balik.. hope kali nih aku lebih hati-hati - tanak la luka cam itu ari.. *sakit oOo*.. dan harap sangat ----------------------- (hehe.. resia)

Thursday, June 15, 2006

tader yg best

hrm.. penat la weh asyik pikir pasal org.. kalau org yg dipikir tu buat kita hepi, taper.. nih cam ampeh -perangai cam tuuuuuttt. sepanjang minggu lps aku ingat aku ada masalah yg besar giler.. tp, bila dh settled.. aku kena berdepan dgn mender yg laaagggiii giler. bengang ok. makin aku diam, makin org naik kepala (sekali aku seligi sesekoq kanggg! - eleh mcm kuat sgt aku nih).

arinih aku amik keputusan muktamad utk 'delete' semua mender yg menyesakkan kepala. malas nak penuhkan memori otak nih. takde makna nya duk pikir / ambil berat ttg org yg tak boleh terima diri / prinsip kita .. plus.. perangai yg ntahapehape, kalau tak berkawan dgn org cengginih pun tak mati lah.

alrite cut d crap -

semlm balik awal (dlm minggu nih mmg hehari balik awal).. mood tak baper ok. singgah jap kedai dvd - as ussual, beli citer-citer lama (hish, nmpk sgt dh tua).. pastu pegi supermarket kat area umah - shopping groceries.. tak ingat sampai umah kul berapa. tp, mmg betul awal la coz langit still cerah taim tu.

mandi pastu capai satu botol pringles, terus lepak layan movie.. sampai 2 citer aku blasah sekaligus <<---- nih dah tahap bosan giler la nih. selalu tu nk habiskan satu citer pun makan masa tiga pat hari.

dekat nk kul doblas mlm, masa aku tgh syiok layan citer La-Bamba (utk yg ke seratus doploh kalinya), tetiba loceng pintu umah aku berbunyik.. ada la lima nam kali berturut-turut mender alah tu memekak. ntah saper yg tak se-sabar nak suruh aku keluar. dah la taim tu dressing aku cencesored tak ingat (org dh nk tido katakan). aku main capai je sweater merah dlm lemari pastu berlari bukak pintu.

nak tau apa aku nampak?.. aku tak nmpk apa per pun.. manader org kat luar tu.. *hehe*.. tp, memang dasar tuuuuttttt la org tu kan.. tadi kemain te-tekan loceng, bila aku keluar, tader plak.. ampeh punya tuuuttt.. mmg nak kena tuuuuttt dgn aku tau <<---- geram tahap dewata raya nih.

aku patah balik masuk dalam, capai kunci grill, sarung selipar, terus keluar umah (dgn dressing yg tak proper).. sampai ke guard-hse aku duk cari org nih. tader plak nmpk kelibat sesiapa. tanya pak guard kat luar tu ke-kalau dia nmpk sesiapa lalu-lalang kat situ. hmm, dia pun takleh harap.. mata kuyu manjang.. tido la tu.

tp, bila dipikir cara positif, mungkin org tersilap umah kut.. tak pun bebudak kecik wat dajal kat aku (ish, anak saperlah merayap tetengah mlm buta kat tingkat atas apartment nih).. Ju-On?.. *nehiii*..

dah aku nih dasar penakut (kat umah je.. dlm hutan tak takut pun - *hehe*), terpaksalah aku bercengkang mata sepjg mlm tadi. sementara nk tunggu siang, memcm mender aku buat.. dari sesi makan-makan.. tengok movie.. packing barang dlm haversack.. sampailah ke spring cleaning (ape kejadahnya kemas umah kul 3 pagi?!!).. terer sungguh aku kan? (terer ke gilo?).. blasah je.. *muehehe*

then lepas solat subuh tadi aku ingatkan nak pegi jogging.. ntah camner boleh tertido plak.. *ampeh*.. dah siang baru mata ni nak terlelap.. malam tadi tanak plak ngantuk.. kejam tau.. se-sedar je dah pukul 7.30 pagi.. *uuu*.. tader can nak eksersais. ekceli aku nk tgk try test kaki nih.. luka aritu dah ok. jalan pun dah boleh ganaz-ganaz.. cuma parut je la panjang cam pirate.

ptg nih pun nk balik awal.. misi utk jogging belum tercapai. siap bwk kasut jogging pegi opis lagi tuu.. nak jogging dari opis sampai umah.. *gegelak*.. (huh, taderlah.. jgn buat hal aD!)

Monday, June 12, 2006

another sudir

Gerimis di lautan
Mendayung sampan ke kuala
Pada rang bulan pungguk merayu

Menangis kesiangan
Menanggung rindu pada si dia
Apakan daya orang tak mahu

Apalah guna ke bendang
Padi seberang takkan menjadi
Apalah di harap sayang
Kasihnya orang.. orang tak sudi

Gerimis di lautan
Ku ubati lukaku sendiri
Namun parutnya terpandang jua

p/s: cam biasalah.. sesiapa yg ada mp3 lagu ni, email kat aD ek..

marbeles wiken



wiken kali nih rasa cam pjg je.. duno la.. tp menarik coz setiap minit aku penuhkan masa buat sesuatu yg aku suka.

'date' on saturday wuz ok - tgk mini konsert kat sunway lagoon. enjoy ourselves dgn not-so-thrilled games kat sana.. mandi-manda.. snap pics.. etc. talking abt air kat sunway lagoon.. err.. brani ckp la kan, tak la sebersih mana. nak berendam dlm air tu pun buat aku pikir pat lima kali.. bau plak, ada cam hanyir skit arr. ntah la.. no offend.. maybe aku sorang yg pikir camtu kut. ye la, slalu masuk utan, mandi air yg fresh giler.. bila jumpa air buatan camtu rasa cam tak best plak (pergh.. blagaknya haku!).. *giggles*.. aper pun, aku mmg enjoy.

mlm sabtu plak, aku terus shoot ke kem Tg. Karang - spent d rest of my precious wiken thr. met fazi, rina, kak lela, zin & le-lain kat sana. ada ramai gak student sekolah rendah yg dtg kem.. tapi kali nih semua instructor kat sana tak in-charge utk program tu. so, most of d time kami spent dgn xtvt sendiri.. seronok.. esp bila berpeluang buat keje sukarela.. helping kak lela kupas bawang, kemas meja, pinggan, etc utk student kat kem tu.. tengok zin, fazi, rina & talha buat flying fox.. best giler.. fazi suruh aku try.. tp.. *hehe*.. aku tak ready kut. tinggi siut.. lagipun condition aku tak brp ok - kaki tak baik lagi. risau lain jadinya kang. tapi taper, still ada masa lagi. insyaAllah, lain kali kalau aku pi sana lagi, sure aku try join sumer tu.. *promise*..

since aku tader masa nk citer pepjg.. aku upload gambo je dh la.. *luvs it!*.. (pics taken using fazi's phone-camera - thanks ey!).. oh btw, thanks also to zin, fazi & his girl for yesterday's movie.. *awesome!*




Friday, June 09, 2006

Nomad

Its friday finally.. so, wuts d plan? Erm, someone already asked me out for a mini concert tomorrow. Frankly, i’m not into diz type of band.. tp, stakat nk kill d time, blasah je lah kan.. kalau rasa boring sangat tu, maybe aku boleh ajak dia pegi ice-skating kat Pyramid (err.. don’t think dats d best idea – kaki belum bebtul baik lagi – argh, susahnya bila kaki spoil nih).. or tak pun, pegi Nomad kat Summit USJ tengok org buat wall-climbing. Dengar citer port tu popular di kalangan bebudak ourdoor. Syafiq (member gunung – d`hilux owner), salah sorang part-time instructor kat situ. Dia yg promot tempat nih kt aku.. (oh hey.. here’s the link to Nomad.. its really cOol man, try la.. http://www.nomadadventure.com)

Back to my stori.. kaki dh semakin ok.. still bengkak, tapi dh boleh jalan mcm biasa.. Cuma kena elakkan dari terhentak je. Luka pun dh semakin kering.. pasnih boleh la sapu krim vit-E (hilangkan parut).. *hehe*

Semlm, utk first taim dlm minggu nih aku keluar awal dari opis. Tepat kul 7.30 mlm, aku dah blah. Selalunya selagi jam tak tunjuk kul 10 or 11 mlm, selagi tu la aku duk tercongok kat dalam opis nih. Ekceli aku plan nk cari camping punya stuff.. cam khemah, fly, lantern.. tp yg spoil tu, dressing aku tak kena plak. Pegi tetempat camtu pakai office attire. Tak ke pelik org tgk. So, mlm tadi, juz survey je lah.. nak beli & angkut be-barang tu, maybe hari nih / esok kut.. mlm td tak larat, lagipun aku sensorang taim tu.

Oh, lupa nk apdet, semlm aku handle interview utk new assistant (ganti Zu). Ada 2 org yg ‘ok’. Sorang free hair dan sorang lagi bertudung. Yg tak best tu dua-dua dah kawen & ada anak kecik.. *sigh*.. I’m looking for a single lady sebenarnya. Susah lah deal dgn org yg dah kawen esp pompuan. Our major event is juz arnd d`corner.. dan aku perlukan org yg sanggup ketepikan apa saja utk tempoh sebulan tu nanti. Utk org yg dh kawen, sure derang tak boleh berjauhan dgn anak / husband le-lama.. *adeih*.. payah arr camnih. Sakitt aku nanti.. *sighs*

Think dats abt it.. hopefully wiken nih tak la se-dull / boring mana.. so, folks.. hv a nice wiken ey..

Thursday, June 08, 2006

ntahaperhape

minggu nih mood tak berapa ok. kenkadang tu, aku rasa mcm semua org keliling aku nak sgt aku hepi sepanjang masa.. tp dlm masa yg sama derang suka menguji tahap kesabaran aku.. kenapa & untuk apa.. aku sendri tak tau.. *confused*

lately nih, jarang aku apdet ttg rutin yg aku buat he-hari.. ntah la.. takde apa yg menarik.. life aku skrg nih juz ada 3 mender penting:

1- family
2- keje
3- outdoor xtvt

lain dari tu, aku malas nak fikir.. partner? i do think abt it.. try juga utk terima org lain dlm hidup aku.. tp, dunno. belum masanya kut or perhaps aku belum betul-betul ready.. aper pun, lets time decide.

kenkadang kan, aku rasa ada certain ppl tu mcm ada rasa 'doubt' bila aku ckp, aku hepi dgn life aku skrg. kalau dulu aku hairan kenapa derang pikir mcm tu, skrg tak lagi.. bagi aku, org yg berfikiran mcm tu, derang yg sebenarnya bermasalah.. yep umur aku dah 27.. dah tua.. single n not looking.. but i'm hepi ok.

ramai org aku ckp aku suka hide emo aku skrg compare dgn dulu.. well things change maa. dlm keadaan mcm skrg nih, tell d truth la, aku tader masa nk emo-terlebih.. mana tak nya, masa aku byk habis kat tempat keje.. & kat dlm hutan.. weekdays, e.g., diz week, tetiap hari aku keluar opis arnd pukul 11 - 12 malam.. balik umah, membuta.. jumaat, normally aku bz dgn preparation utk masuk hutan.. wiken plak bz panjat gunung.. where got time?..

..still, aku hepi dgn cara hidup aku.. diz is me maa.. kalau aku sendri boleh terima perubahan diri aku, kenapa org lain tak boleh?.. kalau ada org cakap aku masuk hutan sbb i've been broken hearted.. well, dat wuz months ago! not now ok.

*sighs*.. kenkadang, dalam nak memuaskan hati org lain.. jiwa sendiri jadi huru-hara. mcm mana pun, tak kira la org nk kata apa atau nk layan aku mcm mana.. aku terima je... bak kata sorang member gunung nih, "hidup nie kadangkala ibarat ikan disungai... hidup melawan arus.. ikan mati jer yg hanyut bersama arus!!".. aku tanak jadi ikan yg mati.. biarlah org perlekeh kan apa yg aku buat ni.. aku tetap mcm ni.

hmm.. minggu nih ada trip ke gunung Liang-East-West. group Karat yg buat.. aku teringin sgt nak pegi.. tapi sayang, kaki still sakit lagi. bengkak pun belum surut.. *sedih siut*.. takper la, meybe next time.. tak lari gunung di kejar.

Wednesday, June 07, 2006

XPDC Gunung Yong Yap - versi gambo







Quote from Muz:

"Hmm memang kesian jugak tengok Ayu ari tue, tapi dalam kesian tengok ayu,bangga plak kami tengok aD.. sebab sanggup cover member disamping mentalyang begitu kuat.. tak mengalah dan merungut pun!!!"


XPDC Gunung Yong Yap - versi aku plak

Jumaat - 2 June 2006

pepagi buta aku dh keluar umah bwk haversack.. sib baik hari tu tader appoinment dgn sesaper.. aku blasah pakai tak formal. plan nak blah awal dari opis. tp, cam biasalah, stuck sampai ke ptg. janji dgn ayu nk jumpa kul 6.00 ptg kt md vlly - beli rations. tu pun dh terlewat.. sib baik ada Ijai. dia tolong belikan kasut (thanks).

lagi 15 minit ketapi nk berlepas, aku still kt Jusco dgn ayu. bagai nak pitam berlari keluar md vlly dgn beg yg berat giler. kat north court, panjang giler org berbaris tunggu teksi.. takkan nak tunggu? last, aku dpt idea jahat.. aku ajak ayu pegi tahan cab kat luar seblm cab tu masuk dlm md vlly (minta maaf - dh terdesak - kalau tak aku takkan potong Q).. alhamdullilah, dapat jugak naik tren.. main blasah je masuk ikut pintu memana.. sbb masa tu tren dh start gerak.. (note: team aku juz ayu & syam)

lepas soru kat kantin koc, aku habiskan masa dgn tido.. penat! skali skala terbangun layan borak ngan ayu.. ntahapehape mender mengarut dia suruh aku tengok kt luar tingkap.. patung kuil bergerak la.. antu la.. *hish*


sabtu - 3 June 2006

ntah kul baper aku terjaga.. ketapi delay atas sebab-sebab yg aku malas nk amik tau (ngantuk beb). tak ingat kul baper sampai Sg Siput.. yg aku tau ketapi tu benti skejap sgt.. masa nk turun, nasib baik tak tergelincir coz ketapi dh bergerak.. *cett*..

tak sangka terjumpa balik memember yg pegi xpdc Ulu Jerneh rituh. hm, komuniti pendaki kt me'sia nih kecik je.. pi mai la tang mana pun, sure jumpa jugak. kecoh gak la subuh tu.. part yg menarik, kali nih aku berpeluang jumpa organizer SOS, bro Muz. first taim jumpa dia - kecik je orgnya.. tp otai tuu.

lepas load semua haversacks dlm 4wd, kami gerak ke balai polis Lintang - daftar nama pendaki. tak lama duduk situ.. pastu gerak ke pekan Lasah - tunggu group trekkers dari Johor.. tunggu punya tunggu.. dari kul 3.00 pagi sampai la 6.00 pagi baru nampak muka.. *yawnn*.. sib baik sempat ngeteh + mkn nasik lemak syedap subuh tu.

6.50 pagi, bertolak ke kuala Mu.. rasanya bebudak pompuan kali nih bertuah sikit kut sbb tak gamai (5 org je dari 27 peserta), mrasa la aku duduk dlm 4wd - kalau tak, sure kena duduk kat blakang.. *huu*.. giler krem muntot 3 jam nak sampai ke kampung org asli! eniwei, view sepanjang jalan mmg superb.. dgn sungai yg cuNn.. hutan yg menghijau.. *subhanallah*..

arrived kuala Mu dalam kul 9 lebih.. salin baju.. last packing.. tinggalkan apa per yg tak perlu dlm 4wd syafiq.. berkumpul kat depan jambatan lubuk buaya yg dh runtuh.. then dalam kul 10.30 pagi, lepas dgr taklimat dari bro Muz, kami mulakan xpdc mendaki yong yap.

permulaan trek still ok.. menaik tapi ok.. baru 15 minit jalan, aku perasan ayu takder kat belakang.. tp aku teruskan gak jalan sampai kat bukit Taring (our first take 5).. tak sangka ayu jln blakang skali. dia tak larat rupanya. maklumlah, dh lama dia tak naik gunung.. last trip yg dia pegi, masa naik Yong Belar, enam bulan lepas.. no wonder lah..

masa nk tunggu ayu sampai, ada la dua tiga org termasuk bro Muz tanya kenapa tinggalkan ayu.. *peh*.. seriyes beb, aku mmg tak jangka ayu akan pewai. terasa jugak la.. masa semua org bersiap-siap nak sambung trekking, aku still duduk kat situ - tunggu ayu. syam pun tunggu sama.

bila ayu sampai je, aku suruh dia bukak beg, keluarkan barang yg berat.. transfer air dlm beg aku.. syam juz amik 1 kg beras tapi tukar dgn periuk & pinggan dgn ayu.. *hmm*..

masa nk gerak, aku rasa beg berat giler.. bahu & pinggang dh start sakit. nak jalan laju tak boleh - aku kena tunggu ayu. ikutkan mmg boleh tinggalkan ayu dgn sweeper / last man (ada dlm 6 org lelaki ka belakang).. tp, aku rasa tak wajar. ayu kawan aku.. satu team lak tu. tak patut kalau aku biar orang lain jaga kawan sendiri. nk harapkan syam, dia awal-awal lagi dh tinggalkan kitaorg. alasan dia beg berat.. *huh*.. yelah, beg dia sorang la yg paling berat kut.. *wutever*.. bengang jugak. taim camtu, aku teringat apa yg pokyie penah ckp kat aku dulu, "kalau kita ajak member kita naik gunung, kita kena bertanggunjawab atas diri dia".. dlm kes ayu nih, bukan ke syam yg ajak ayu join trip ni.. pastu main lepas tangan.. NO, bukan niat aku nak mengungkit or berkira dlm hal nih, cuma yg aku kesalkan tu, taim nak balik - syam dh tau aku injured, so aku tak dapat jaga ayu.. suppose dia ambil alih tempat aku.. nih dia boleh buat tak tau.. *sighs*.. bikin malu team je..

trip kali nih mmg mencabar bagi aku.. bukan pasal trek yg mencanak.. tp pasal beg yg terlalu berat. first taim aku bwk air 4.5 liter.. sampai satu tahap tu, aku rasa mmg dh tak mampu nak melangkah. plak tu kena jalan slow-slow tunggu org belakang.. tp sib baik mental aku kuat.. sabarrr...

lewat ptg tu hujan turun lebat giler.. lencun baju. aku tak bwk baju hujan. beg plak, aku juz tutup dgn rain cover. tak kisah sgt coz aku dah bungkus baju dgn plastik seblm packing dlm bag. yg tak best tu, bila dh hujan, baju basah.. badan pun semakin berat.. sejukkkk..

maghrib, kami lepak skejap. team bro rembau masak air.. megi.. mkn biskut.. aku sampai tak boleh nk ckp byk sbb terlalu sejuk. mail suruh aku pakai glove dia.. bro muz plak offer winkbreaker dia.. ikutkan aku mmg nak pakai, tapi bila kenangkan tu je satu-satu nya baju muz kat puncak nnt, tak jadi arr.. bukan apa, dah la baju aku basah.. kang kalau aku pakai, sure windbreaker tu basah skali.. sian plak kat bro muz.. takkan nk biarkan dia pakai baju basah kat puncak? giler sejuk tuu..

last kami berhenti take 25, kat last water point.. lepas refill bekalan air & ngeteh, kami terus shoot puncak. trek taim nih mmg mencanak.. jenis lutut bertemu dagu jugak lah.. aku lead jalan kat depan all the way sampai puncak.. satu lagi pengalaman baru utk aku. seronok gak jalan depan nih, aku kena cari trek, marking.. bila aku konpius / tak jumpa trek, mail yg jln belakang aku tolong cari jln sesama.. *best*.. tp buat aku cuak tu kalau terserempak / terpegang binatang berbisa masa memanjat.. tp, alhamdullilah takder semua tu..*syukur*..

tepat pukul 12.10 malam, aku sampai puncak gunung Yong Yap..!!!.. *takbir*.. kami group yg last sampai. ayu penat sampai taknak makan.. dia salin baju terus zZzz.. aku plak, siap pakai baju tido fav aku (baju tu aku beli kat sintok, tujuh thn lepas).. penat sampai tak larat nak masak.. nasib baik syam dh siap pasang khemah (at least dats a gud thing fr him).. mlm tu, sempat aku lepak kat fly bechkam.. hary ajak makan nasi gulai ikan sadin yg dia masak.. ntah.. nk mkn pun aku tak larat.. juz share sepinggan spagetti dgn bechkam - itupun tak sampai tiga sudu aku makan. lepas borak ala kadar, aku masuk khemah.. zZzzz..


ahad - 4 june 2006

sesubuh lagi aku dh bangun.. cuci muka, then buat apa pe patut.. pastu aku terus capai kamera - snap pic matahari terbit.. *subhanallah*.. cantik.

lepas puas amik gambar, aku balik khemah - kejut ayu. menu breakfast pagi tu, juz roti & telur.. byk ration yg aku bwk tak terusik.. beras tak luak.. lauk still banyak.. hmm, berat lagi lah nampaknya beg aku taim turun nnt..

plan nak turun pukul 10 pagi.. ntah camner terlajak sampai ke tengahari.. tak kisah lah.. biasanya nak turun tak amik masa lama sgt (ye ke?).. taim turun, start dari puncak sampai kat pondok 1 (kawasan gajah mengamuk), aku still jalan dgn ayu lagi.. tp, lepas aku jatuh tergolek, aku mmg tak larat nk jalan belakang.. taim tu kaki dah start berdenyut. sebelum aku pewai & menyusahkan org lain, better aku jalan kat depan.

so, aku jalan ikut bro Muz & Apex panjang. laju giler kitaorg jalan non-stop. tepat kul 5.45 ptg, kami sampai kuala Mu.. syukur sangat.. aku letak beg.. bukak kasut, terus cuci kaki kat sungai.. masa nak bersihkan luka tu, kaki aku start menggigil.. sakit sey!.. sementara nak tunggu memember lain sampai, aku pegi berendam sengsorang kat dalam sungai..

kul 7.15 mlm, group last sampai dgn ayu.. kesian dia.. sepnjg jalan keluar dari kuala Mu ke stesen ketapi Sg Siput, aku tak byk ckp.. menahan kaki sakit punya pasal. Tepat kul 11.30 mlm, kami sampai stesen.. lepak makan jap sesambil nk tunggu ketapi kul 1.30 pagi..

dalam tren, aku spent masa dgn tido. siap keluarkan sleeping bag lagi tu.. apex kecik plak siap bentang ground atas lantai ketapi.. selamber dia tidur kat bwh tu.. bechkam plak, naik ketapi secara haram (tiket abis).. sib baik selamat sampai KL tanpa sesiapa perasan.. memcm hal.. kelakar pulak dibuatnya..

arrived KL sentral kul 7.00 pagi.. derang sumer amik emergency leave.. aku sorang je yg balik umah pegi keje..

Tuesday, June 06, 2006

XPDC Gunung Yong Yap - versi Muzs

Nih bro Muzs punya kaber stori aku copy dari GO tentang trip Yong Yang rituh.. aku punya ne-nanti la.. pe-petang sket..

Alhamdullillah SUKSESS!! Akhirnya sekali lagi SOS berjaya menjejak kaki ke Gunung Yong Yap setinggi 7113kaki bersama 27orang pendaki KOKOT… (konon-konon tegar) he he he..

Mana tak nya… 12 malam waktu ketibaan terakhir penerbangan ihsan PESAWAT SOS diketuai jurumudi Mail Tenuk, peramugari aD dan Ayu.. disamping Legend of the Rembau and the Unsung Hero of Brother Li, member Rembau (sori tak ingat nama) dan bersama tuan punya pesawat SOS - muzs

Bermula dengan panggilan awal oleh Jurumudi Mail tenuk.. 5.30ptg - tut tut.. tut tut… “sapa lak yang call petang2 nie.. tengah sedap layan mee rebus Ramli dengan anak bini…kaco daun tul” bisik aku dalam hati..

Mail tenuk : “wei muzs!! Aku nie, Mail… ada kat stesen Keretapi Sg Siput.. “
Aku : Mak aiii cepat betul sampai budak nie!!! Giler apa??? “wei apasal ko sampai awal sangat??? 4WD pukul 3pagi laa…”
Mail tenuk : “Aku tak pernah sampei sini laaa… aku takut bas abis”
Aku : “takpa hang pegi lepak masjid dulu… aku tengah makan nie… malam kang kita jumpa yek”…

Mengenangkan kesian lak si Mail nie sengsorang lepak kat railway.. aku SMS kat dia suh tunggu kat situ.. aku dtg ambik jap lagi!! Jam 6ptg lebh kurang kot…aku pun sampai kat Railway.. mana la simamat nie!! Hmmm tup tup ternampak sorang lelaki ala2 warga kontrak dari Indon bawak beg Karrimor Panther.. “hmmm nie kot!!”

Salam perkenalan dihulurkan sambil bait2 kata manis dihamburkan mengucapkan selamat datang!!! Dipendekkan citer mail pun menjadi tetamu undangan kat umah.. sambil dgn muka tak percaya dan berkerutnya bila mendengar yang usia aku tlh mencecah 30 disamping telahpun beristeri dan anak… Terasa muda balik… cewah

Malamnya pertemuan diatur dgn bbrp rakan yg tak dpt naik keretapi ke Stesen KApi Sg Siput.. diantaranya Solo@Hari, Apek Pinky, Apek MMU dan 3org rakan OBS..

Jam 1.30pg pertemuan seterusnya dgn rakan2 di Railway Sg Siput… sblm tiba disana SMS dari Rembau &the Gang menyatakan ketibaan mereka sekitar jam 3pagi diLasah nanti!! Man Biskut, JoyahSR, CdDin, Melati dan Brader Ajis memeriahkan lagi suasana sts Keretapi mlm tue.. Seperti biasa Arman PIM dan Bakor mula beramas mesra dgn para peserta… Dengan itu hanya menanti kan Beckham, aD, Ayu & Sham…

tiba2 SMS diterima mengatakan keretapi menghidapai Penyakit Teknikal di Sts Chemor.. dah 1jam sangkut.. waduh menyengatttttttttttttttt…….. Tunggu ajer laaaa.. at last sampai jugak !!! berdrebar hati utk melihat aD yg dah sekian lama berbual dlm tepon tapi tak pernah bersua.. disamping Beckham yg katanya pernah jumpa aku dulu time naik TransTT… tapi tnyata aku mmg takleh ingat!!!

Ketibaan 4WD Syafiq dan Li membuatkan kami semakin yakin masanya dah tiba utk kami berXPDC.. load barang dan parking kat Balai Polis Lintang… Mana nie???? Rembaaaaaaaaaaauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu wargghhhhhhhhh ngantuk mula menyerang!! Sambil menelepon dari rumah Li berita dikhabarkan yg mrk sedang minum kat Sg Siput sambil menantikan jam 6 pg utk dtg??? Aikkk sure silap dengar nie!! Annyway peserta lain suma dah tido tepi 4wd tinggal la aku dan Mail mundar mandir meninjau-ninjau pekan Lasah..

Vrrrrrrroooooooommm van pun tiba bersama rakan orang dari JB.. Last packing, kopi secawan dua.. jom jalan!! Perjalanan 2.5jam kali nie sedikit berbeza memandangkan jalan 4wd semakin elok dan cuaca pun baik!! Orang kat belakang pun nampak selesa ajer (mintak maaf!!! Sy dipaksa duduk kakt dalam sebab badan kecik)

9.00pg tiba diKuala Mu... berita membimbangkan kami diterima oleh Syafiq disampaikan oleh Tuk Batin!!! 1. Jambatan Lubuk Buaya Runtuh 2. Gajah sedang mengamuk kat Pondok 1... 2 bulan lepas dua orang mati di Yom katanya sebab dipijak gajah!!

Tanpa membuang masa aku meneruskan perjalanan ke Lubuk Buaya untuk meninjau2 jalan lain untuk keseberang!!! Akhirnya dgn bantuan Okok dan Jajam dari OBS maka jalan baru ditemui dan semua bersedia untuk berXPDC Perjalanan disusun, taklimat diberi doa dibaca... maka rasmilah XPDC kali nie!!

2.00petang kami berkumpul semua di Pondok 1, terkejut aku melihat keadaan Pondok 1 yg satu masa dulu didiami masyarakat orang asli.. HANCUR MUSNAH!!!! Baju pun tak sempat dibawa lari... kesan tapak kaki gajah dimerata tempat dari rumah hingga ke kebun!! Selesai makan tengahari aku memaklumkan pada semua untuk bersedia menghadapi perjalanan malam hari...

seawal jam 8 hingga jam 12 malam adalah jangkaan ketibaan pesawat SOS kami!!! Semua makan secukupnya dan mula bergera sedikit demi sedikit.. dan akhirnya setelah pelbagai lagu di”sumbangkan” oleh brother Li dan Rembau maka tibalah kami jam 12 mlm dipuncak!!! Teh telah pun tersedia, nasi sikit lagi nak masak... lauk malam nie kari ayam, ikan maak lemak cili api dan sayur goreng... Last cheers air kejayaan RED BULL hmmmmmm lazatnya!!!

Esok pagi kami dihidangkan dengan pemandangan indah.. kelihatan banjaran Chamah / Ulu Sepat mengikut perkiraan aku dikejauhan... disamping Tuk Nenek, Berhid, Trans TT trail sampailah ke Berinchang.... line clearrrrrrrrrrrrrr..

12 tgh kumpulan terakhir mula turun... jam 2.30ptg suma telah pun berada di pondok 1 untuk makan tengahari.. Jam 7 ptg suma stlh selamat sampai di Kuala Mu... Tamat sudah. Pada yang nak menokok tambah tue dipersilakan... sejuta ucapan terima kasih pada semua yang menjayakan XPDC kali nie.. spesial thanks to GO & Crew, Bett, 4WD, Tuk Batin Kuala Mu, Balai Polis Lintang, Kedai Makan Lasah dll mrk yg terlibat secara lansung dan tidak lansung!!!

Jumpa lagi selepas nie di XPDC Chabang, Bar Gading, Kenderong....


Monday, June 05, 2006

uuu.. cakit


tader masa mem-blog. esok je lah aku apdet ttg trip ke gunung Yong Yap.. juz nak jot down few things.. wiken nih, aku dapat 2 souvenir..

  1. kain batik - pagi tadi sampai je KL sentral, one of my fren bagi selai kain batik. kaler perpel.. *comei*.. arituh dia belikan masa dia pegi outstation ke kelantan (hey.. thanks a lot!). boleh bwk naik gunung.. *hehe*
  2. yong yap trip - kaki kanan aku injured masa nak turun gunung semlm. tergelincir pijak kayu balak licin.. ntah berapa kali aku jatuh berguling-guling dari atas bukit dgn haversack berat lagi.. sebijik cam dlm pilem hindustan.. sakit beb.. tulang kering bergesel dgn akar kayu. panjang giler luka sampai nampak isi putih kat dalam. pagi nih dh start bengkak. maybe sbb terlalu byk jalan + bawak beg berat. jap lagi nk pegi jumpa dokter.. harap sumer ok.. err, abeslah, camner aku nak menapak naik tangga balik umah? dah la umah tader lif.. tingkat atas skali plak tu (tiga tingkat je - tp sakit gak arr).. ni la susahnya menyewa sengsorang.. *sighs*.. tawakkal je lah.. aper pun, aku tak menyesal & aku takkan give-up masuk utan.. (thanks yong yap!)

Friday, June 02, 2006

jom pi sg. siput mlm ni

aiyoh got no taim to blogging.. semlm, masa nak keluar tgk movie kat md vlly, aku prasan kasut getah yg aku slalu bwk naik gunung dah tader.. carik punya carik pun tak jumpa gak.. re-rupanya kasut tu dah slamat di-bakul-sampah-kan oleh adik pompuan aku masa dia mengemas umah rituh.. *syedih*..

arituh, mmg aku minta tolong adik aku clear-kan rak kasut kat umah tu.. byk sangat kasut lama.. aku suruh dia buang memana yg patut.. pastu ada gak kasut yg aku beli tapi tak penahnya pakai aku suruh dia bwk balik kampung (e.g, velvet boot yg aku penah upload pic kat sini dulu - mahal tuu.. membazir je).. eniway, tak sangka plak kasut getah kesayangan aku pun dia buang skali.. even rega kasut tu juz pat inggit setengah (tp, masa aku beli tu harga dia tujuh inggit), aku tetap sayang maa.. dah byk gunung aku pegi guna kasut tu.. *sedih siot*.. bukan tu je yg kena buang, uniform aku (baju t-shirt putih yg aku slalu pakai masa trekking) plak dia pegi buat kain buruk.. *uwaa*..

mlm nih aku depart ke perak, ikut trip ke gunung yong yap.. insyaAllah, satu lagi G7 bakal di-conquer. preparation sumer ok, juz nak cari kasut baru je.. aper pun, semoga aku selamat pegi & balik.. *amin*.

..err, sebelum aku mem-blah-kan diri, juz nk share satu lagu ni ngan korang.. dari dulu lagi aku carik lirik dia.. nih baru jumpa.. and cam biasalah, sesaper yg ada mp3 lagu nih se-sudikan la fwd kat aku nahh..( fyi, its a tamil song).. syiok beb layan lagu nih taim naik gunung.. *gegelak*


title: Annanoda Paatu
sang by: Karthik
from movie: Chandramukhi 2005

Valthurean valthurean varum pengalukku valthurean
Ponna petha thayare potharama keturenga
Mapillaya pethavaga manam mangalama keturunga
Sunnambu pola suvicha mugathukka enga sooriyanar Vamusam
Enganga vaachucho
Vethila pola sericha mugathukkae santhiranaar vamsam
Engange vahucho Annanoda paatu

Are are are are are

Oh Oh Annanoda paatu
Ah ah attam poduda
Ah Ah akkaraiya ketta ah ah artham nooruda
Podu sakkai podu podu pootaa alanthu poduda
Nerthu kartil odi pochu indre valnthu paruda

Agarnthvilla nagarthu peasu Agarnthvilla nagarthu peasu
Agarnthvilla nagarthu peasu Agarnthvilla nagarthu peasu


*** yg kaler merah nih part yg paling aku suka dengor.. *hehe*

p/s: jangan tanya apa kebenda maksud lagu nih.. sepatah haram aku tataw sebenarnya.. *gegelak*


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...