KENGKAWAN

Monday, June 26, 2006

wiken yg.. *peh*

memcm hal arinih.. ada yg buat aku terkejut badak.. ada plak yg buat aku sedih & ada yg buat geram.. *peh*.. nasib baik mental aku nih cam dh di-train utk terima mender yg mendadak camnih.. so, mender yg tak penting nih, kita letak tepi dulu..

last wiken, agak kelam kabut sikit. ntah brp kali aku tukar plan. me-mula tu, plan nak spend masa kat sunway lagoon ngan sumer siblings.. tp, last minit, adik-adik aku pi bawak tunang/gelpren & buipren memasing join skali.. *adeih*.. dah memasing berpartner, tinggal laa aku sorang single & solo. pikir nyer pikir, takkan la aku nak jalan sen-sorang dlm water theme park tu. nak join derang plak, cam tak menarik je. kalau sesama adik-bradik je, ok la jugak.. nih bila ada org luar join sama.. *isk*.. sungguh la tak best.

mlm jumaat tu gak aku tukar plan - discuss dgn adik-adik sumer.. arrange balik program wiken.. final decision: aku decide nak shoot ke Kem dgn fazi & chua - spend satu hari kat kem, pastu ahad, balik KL - trekking ngan adik-adik aku kat bukit Tabur.

lewat giler kami gerak ke Kem mlm tu (yea.. salah aku gak - lambat balik dr opis). by time kitaorg sampai Kem, sumer student dah tido. borak jap ngan kak Lela.. pastu lepak kat dewan - sambung borak lagi dgn fazi sampai kul 4 pagi. agak-agak mata dah berat, aku pi masuk tido kat bilik urusetia. kak Lela dah siapkan tempat tido utk aku - sarung sleeping je beg, trus zZZzzz..

sabtu, kul 5.45 pagi aku dah terbangun. itupun sbb student pompuan duk ketuk pintu bilik (mak oii.. awalnya derang bangun). dgn muka yg mamai, aku bukak pintu. kat luar tu ada lah pat lima org student duk cari kak Lela. aku toleh kat kak Lela.. dia ce-cepat tarik selimut sorok muka. student tu plak duk tertinjau-tinjau bilik kami.

"err.. kak Lela tader la dik.. dia gi mandi.. ada apa?"
"cikgu, bebudak laki buat bising kat dlm khemah"

tergelak aku dibuatnya.. muka aku nih ada cam muka cikgu ke??..

"derang buat bising? ok nnt akak gi tengok"
"cikgu, ada kuliah subuh tak arinih?"

*matila nk menjawab mender yg aku tak taw*

"err.. kamu sumer pegi tggu dlm dewan. jap lagi abg trainer dtg"
"baik cikguuuu"

lahai comeinya bebudak nih.. sumernya mengikut kata lak tu.. pandainyerr.. lepas sumer bebudak tu masuk dewan, aku cecepat tutup pintu bilik. kak Lela pakat gelakkan aku..

lepas siap ke-kemas, aku salin baju - pakai kasut jogging. masa lalu tepi dewan, aku dengar suara chua & fazi duk bagi arahan kat student. aku tak amik port sangat.. lagipun aku bukannya tau camner nak instruct student. lain la kalau kak Lela, fazi & chua.. derang mmg qualified.. siap ada sijil lagi.

sementara org lain sibuk dgn keje memasing, aku duk jogging sen-sorang kat kawasan sawah padi area kem tu. gelap giler siut.. kalau jogging kat KL, ada gak la lampu jalan terang-benderang.. kat sini of coz la ada lampu jalan gak.. tp, jarak dia agak jauh la.

*peh*.. charer btul jogging kat tepi sawah nih. sronok layan view sampai tak sedar jauh giler aku jalan. tgh syiok berjogging, aku terjumpa ngan syafiq. haper lagik, re-ronda kawasan sawah naik moto la jawabnya.. luas giler beb!
on d way balik kem, terserempak dgn student yg baru habis sesi jogging. aku turun moto join derang. tp polow blakang je arr.. saiful (kem komandan) kemain garang lagi bagi arahan. syian tgk bebudak tu berlari.. terkedek-kedek je cam anak itik.. *comei*..

kat kem, zamri plak in-charge buat senaman pagi tu. aku duduk tepi je tgk sumer instructor comunicate ngan student..

lepas breakfast, aku berpeluang tgk bebudak nih buat xtvt flying fox & LDK.. it wuz totally fun!! i also took part helping kak Lela & fazi manage d students while chua, zamri, syafiq & saiful handling d flying fox thingy.

sronok beb, lelebih lagi bila sumer student nih jenis mendengar kata. frankly la kan, aku tak penah terbabit secara langsung dlm xtvt camnih. tp wiken aritu mmg cemerlang. aku berpeluang join derang conduct program.. believe it or not, i managed to handle 3 groups of students sekaligus!!! not bad for a first timer, ey?.. penat tapi best!!

tengahari tu hujan lebat. terpaksa hentikan kejap xtvt luar. masa derang buat xtvt dlm dewan, aku dah start sangap.. ngantuk beb.. se-senyap aku keluar dewan, pi masuk bilik - tido.. kununnya nak rehat skejap.. tak sangka terlajak sampai 3 jam.. tersedar pun masa tunang syafiq, Tuti & kawan dia, Hawa masuk bilik. Be-borak jap ngan derang.. they're vry friendly.. even baru jumpa, tp berborak cam org yg dh kenal bertahun.. (thanks frens, y'guys roCk!)

ptg tu, sumer students sambung balik xtvt bertali & LDK.. aku juz le-lepak sesambil tolong syafiq turun kan student yg buat flying fox..

lepas habis sumer xtvts, bebudak nih di bwk berendam kat satu kawasan tali air sebelah sawah. kalau tak silap aku, nama tempat tu, Parit Takung.. huk aloh.. berkubang di tepi sawah tuuu..

me-mula tu, aku tanak join mandi (or shud i write, 'berkubang').. tapi lepas tgk fazi, syafiq & chua selamber buat tiruk kat situ, aku pun join gak laa.. kak Lela juz duduk tepi je gelakkan kitaorg.. *pergh*.. tak sangka dlm usia yg tua camnih, aku berpeluang mandi 'parit' lagi.. *gegelak*.. best siut. ada la dua tiga kali aku hampir lemas kat dlm parit tu.. tp, not to wury, ada ramai lifeguard kat sini.. *kikikiki*.. maghrib tu, kami menapak balik kem dlm keadaan basah kuyup..

mlm, yesss!! sesi yg dinanti-nantikan.. ada mlm kebudayaan, yg mana kami berpeluang tgk students nih punya persembahan.. ada group yg buat sketsa.. nyanyian.. & memacam persembahan lagi.. mmg menarik.. kenkadang aku rasa cam aku lak over reacted dari student tu sumer.. *hehehe*

lepas habis sumer xtvts, kami gerak balik KL.. memasing mmg letih giler. perjalanan yg sepatutnya amik masa dlm sejam lebih bertukar jadi berjam-jam disebabkan memasing mengantuk yg amat. dah dekat subuh baru sampai umah.. *hua hua hua*

ahad - subuh.. sampai je umah aku terus kejut sumer adik-adik aku.. ingatkan aku sorang je yg pewai, rupanya derang pun sama. penat sangat kut mandi kat sunway lagoon tu sampai derang tak larat nak bangun pagi tu.. *ish ish ish*.. nak tanak terpaksa la kanselkan plan utk trekking kat bukit Tabur.

pagi tu, lepas sarapan, kami konvoi 3 biji keta pi re-ronda KL.. habis sumer pelusuk KL kami masuk.. spent masa jen-jalan sambil cari be-barang utk hantaran adik lelaki aku ngan tunang dia.. penat giler.. maghrib tu, sampai je umah memasing trus terbaring.. syian..

mlm plak, tak sempat aku nak rilekkan badan, derang ajak keluar lagi.. *uuuuu*.. ronda lagi KL sampai ke shah alam sampai subuh.. pagi nih balik je umah, derang terus packing barang balik melaka.. while aku? sangap je masuk keje.. *yawnnnnnnnn*...

2 comments:

zaffey said...

ahaksss... sonok kat sawah padi nih.. mandi parit, haruk lumpur sawah, tangkap ikan, err... yg paling syahdu, bila lepak kat pondok tgh sawah waktu tghari.. hehehe.. beshnyerr angin time tu.. mmg layan bluessss! hahaha... pastu makan kat pondok tu pulak! ayokkk!! selera.. selera... hehehe (melalut lak!)

besh kalu involve ngan program kem ni... leh buat kita sedar ttg byk mende, yg adakalanya kita trlupa sbb leka & lalai..

err... cekgu tak main ke mende musang terbang tuh? er.. sy nak terbang ngan cekgu buleh? ahaksss ;P

amizgig said...

zaffey:
mmg sronok buat mender yg diluar kebiasaan nih.. rasa cam muder balik je.. *hehe*.. org kat sana sumernya ramah blaka.. tak rasa pun cam kita ni org luar.. err.. bukan tanak main ter-bang-terbang nih.. taim tu aD makan ayam terlebih.. dah jadi musang yg tak larat terbang.. kenyang katanya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...