KENGKAWAN

Wednesday, June 21, 2006

XPDC Gunung Bujang Melaka - versi Fazi

Log Gunung Bujang Melaka (GBM)

16 Jun 2006 (Jumaat)

8.30 pm

Fuzzy : Juju ko kat maner..?
Juju : Aku baru kuar umah nak g jusko sri kembangan baru bukak..
Fuzzy : Ju...ko buat lawak ker haper nie?
Juju : Naper zie?
Fuzzy : Ju hari nie kiter nak g Gunung Bujang Melaka..
Juju : Zie bukan minggu depan ker..? (stop tepi jab-juju ckp kat kawan die yg drive)
Fuzzy : Ju..kan aku dah cakap minggu ke-3.
Juju : Jab aku cek celender.. arghh... zie aku nak ikut ko g gunung...

Tuk 2 kali berturut-turut aku ada masalah komunikasi ngan bebudak yang aku deal tuk g gunung..masa nak g KK pon prob yang hampir sama berlaku...pas nie aku cakap seterang-trang mungkin... lettih ma kalau salah paham jer.. cam tu ari tak pasal kawan juju tak dapat pegi... sori sangat.. erk..ju.. kim slm mintak maap kat mok je erk..

So tunggu juju sampai... aku cakap kat dier.. tak per aku tunggu walaupon lambat..dalam kul 10 malam semua dah sampai di depan xxxx apartment.. Semua aku rasa kelaparan ... tapi memikirkan malam tu ader game.. aku tak sure saper lawan saper.. si wan pakat nak makan kat tapah .. jauh giler tu baru leh makan... aku bukan aper.. si juju ngan ad dah ngadu kelaparan.. yang mendengar dah sure aku..ngan2 perut aku ngadu kat aku dier kelaparan.. elok jer melepasi restoran jenjantas sg buluh.. ngam2 msg si wan sampai..

"nak makan kat maner.."

hampeh ko wan .. dah lepaz baru nak hantor msg... biler nak dekat ngan R&R Rawang .. aku overtake wan yang bawak van masuk R&R Rawang.. so pakat makan reramai ... lupa nak g tau .. dari kl.. 2 buah kenderaan.. aku, ad, juju 1 keter ... wan,chua,zaha,abil,ayu 1 van... pas organ permakanan semua org dah ok trus shoot sampai exit bidor..

17 Jun 2006 (Sabtu)

Tak perasan kami sampai kul baper.. sampai kampar singgah minum ngan cik jaafar (guide GBM) .. pastu trus ker pusat komuniti kanak2 kot.. parking beg.. agih2 ration...tunggu sampai kul 3.30am tuk amik Nik ngan Shima (Suami/isteri) kengkawan aku gak dulu masa blaja kat xxxxxx .Sampai jer pusat komuniti trus tido....7.30am – Dah ada yang pakat2 bangun pagi...aku pon bangun ngan malas nya... aku chua wan abil g umah kakak chua yang 5 minit dari situ..mandi + sarapan skit..dapat msg dari zaha

“woi..mandi ker bertelur...dah lapar nasi lemak nie..hampeh”

Sian dorang kat umah..trus g beli nasi lemak ngan minum pagi..bawak balik ..makan.. dan ready to go...masa nie ada 3 org lagik baru sampai.. shalin mizi fuad.. selesai sarapan .. dalam kul 11pagi gerak ke kaki Gunung..

11.55am – start hiking…
12.25pm – rest jab.. aku transfer skit barang kat cik jaafar
12.50pm – second rest (balak)
01.20pm – sampai dataran apai
01.55pm – sambung trekking dr dataran apai
02.40pm – sampai last water point
03.00pm – gerak dari last water point
04.20pm – sampai di kem lebah

masa naik tak banyak yang best kalau ada pon cumma si mummy melayan anak2 nya yang manja makan…siap bersuap2 tu..erm.. lantakla…kalau mummy tak kisah takkan aku plak nak kisah kan..tapi memang lekat nama mummy tu sampai balik .

Masa nak naik nie ada gak binatang kaki empat join naik skali.. tapi the good thing.. dier tak kacau org..dan cam tau2 jer yang dier nie haram..tak leh pegang..

Sampai kem lebah.. pakat keluar semua ration..pasang fly ngan ground..yang menarik cik jaafar wat penyapu.. aku sajer jer tangkap gambar dier ngan penyapu tu.. tapi leh plak pak pacak lelain tompang sekaki..meriah sehh…pastu ada yang pakat masak tuk makan malam.. ada yang g mandi…..lupa nak g tau .. yang kat atas tu dah ada 1 team yang camping gak..tak sure dari maner..

Malam, pas makan… si wan cam biasa la.. bukak meja judi..yang best.. saper kalah dier kener jentik…dan jentikan tu.. jenis yang ko akan citer kat cucu :

“nenek dulu berjudi ..nenek kalah..habis tangan nenek kene jentik”

hahahaha..yang pompuan kalau kener jentik..aku..wan.cik jaafar..tak der belas kasihan punyer..baik punya jentik..kuat tak kuat si wan jentik sampai si ayu yang kalah ..kene jentik dier tampornyer si wan…laju jer tangan dier naik..si ad nya ngan kad bukan nyer banyak sangat ..tapi memegang ..macam pegang kad 2 deck..mata bulat jer…ntah haper yang ko tengok ad…si juju memula tak kalah.. aku ingat nak kowtim ngan juju tuk kalahkan cik jaafar..blakang kad dah tak bleh blah..si juju plak yang kalah… sori ju.. ia berlaku tanpa aku sedari.. Si juju plak dari sejuk jadik panaz dah kalah la katakan …hehehe..malam tu memang best..

Pas abiz main kad wat ice breaking…kenal2 pada yang blum kenal…yang best ..masa si ad.. nyer turn.. sampai rentung ler..pada aku org tanya koz org sayang.. dan nak tau lebih lagi pasal kiter.. so no heart feeling..key..Tgh malam skit memasing pakat tido..

18 Jun 2006 (Ahad)

Ahad pagi bangun..ada yang mandi..ada yang masak sarapan...sarapan disediakan oleh pasangan suami isteri.. sure dorang master pasal masak memasak nie kan... shoot puncak.. team yang kat depan .. aku ad mizi fuad kami amik masa 50 mint tuk sampai puncak..juju chua ayu wan abil shalin zaha ...amik dalam 1jam 20 minit kot.. tu kater juju..akhirnya aku kembali ke sini... puncak yang pernah aku tawan ..amik gambar...dah puas.. pakat turun.. aku ngan ad amik masa 40 minit tuk sampai bes kem.. lelain amik masa 50 minit..turun jer.. si PAAN dah tunggu...

Masa nak naik puncak semua dah siap kemas.. tinggal nak turun jer..so kemas sesikit per yang tinggal..then.. shoot turun..Turun kedataran apai amik masa 1.30jam…pastu trus shoot lagik sampai ke dem tuk mandi..terkejut gak koz yang mandi cumma chua ayu zaha cik jaafar jer.. lelain pakat tunggu peluh kering kot…Aku tengok air yang macam tu maner tahan…salin baju mandi.. trus terjun ke kolam yang air dalam..aku bukan tau brenang sangat.. pakat tawakal jer.. syukur semua nyer ok..masa main air nie pon .. memang best...ngan si mizi wat aksi papan anjal nyer..si chua yang nak lemas nyer..

Pas mandi pakat makan mee hoon yang suami isteri masak...cam biasa.. si mummy menyuapkan anak2 dier..cumma kali nie ntah naper banyak giler anak dier..tak leh luper waktu nie.. thx mummy..Yang salin baju pas mandi cumma aku ngan mizi jer.. lelain pakat nak tukar sampai pusat komuniti kot... sapai pusat komuniti..mandi..then siap tuk balik...

Makan kat kedai yang k.org jumper cik jaafar masa first day..makan ikan mahal masak 3 rasa kot.. rabak gak la..poket organiser...hehhee... masa nie pon cun...abis makan.. pakat salam2 selamat tinggal kampar...Hantar nik dan shima ke ipoh..dorang tak sempat nak naik bas balik ke kelantan.. so carik hotel... jumper ..masa tuk salam2 lagik..shoot ngala ke kl..singgah kat tapah koz si ad nak carik buah katernye...tapi yang ada cumma jambu batu ngan ciku. Beli jugakla jambu batu..kat sini sempat lagik tu main permainan si abil..trus zaha ngan chua larik meja lain.. hampeh.. lantak la..pastu si wan ..masuk main game dier….. KU CHI PANG… hehehe.. best giler.. yang tak best.. semua game aku kalah..ngan abil kalah.. ngan wan pon kalah jugak… dr tapah amik masa atuk salam2 antara mummy ngan anak2 nyer..trus balik kl..

Aku sampai putrajaya dalam kul 3.30am (19-06-2006 / isnin). Si ad tido sepanjang perjalanan… sampai putrajaya. Kejut ad.. hantar juju sampai depan pintu umah ngan si ad.. pastu trus balik kl.. tupon sempat lagik lepak kedai mamak layan bola.. lagipon nak tido cam alang2.. si ad pon kater nak g keje trus..dalam kul 6 hantar ad balik..dan aku trus sampai ke finishing - xxxxx apartment..

Pada expedisirian GBM.. trimas.. kenangan dalam memori..trip antara terenjoy aku g..cik jaafar .. tak puas hati tak dapat jentik jari dier… main toyol aper..hehehe

3 comments:

noname said...

may i have fazi blog add?

amizgig said...

noname:
u looks interested to know all abt my frens.. fyi, i received diz log thru email, if u insist to know, u hv to ask him.. thank you.

to mr_flizo: zie, ada org tanya ur blog url.. *smiles*..

mR_Flizo said...

sowly la bro.. bukan tak nak bagi.. tapi i memang takder blog..so sorri..tak larat la nak tulis blog hahari...tapi rajin baca c amizgig nie punyer blog.. sori erk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...