KENGKAWAN

Thursday, July 20, 2006

XPDC Gunung Bubu

tercapai gak ce-cecita aku nk ke masjid Ubudiah, Kuala Kangsar
huuu.. giler bwk lesung & deghoyan naik puncak

puncak gunung Bubu & view sunset


hm.. tader masa nak nulih detail.. paler sarat ngan keje.. *penin*.. bubuh log je udah la kan.. janji ader hapdet. at least, bila dh tua nnt ada gak mender aku nak ingat & gelakkan.. (pics yg le-lain ada kat fotopages)

Log gunung Bubu

Jumaat - 14 Julai

8.45 pm - naik ketapi dr KL sentral ke Kuala Kangsar, Perak. Line up dari KL: Aku, Ayu, Beckham, Wan, Mat Wei, Hafiz, Apexx, Pinky, Joyah, Cdin & Mak Su.
2.15 am - arrived Kuala Kangsar. Met: Muzs, Mail d`legend, Arman
3.30 am - bertolak ke hutan lipur Ulu Kenas
4.00 am - membuta kat starting point: tido dlm keta, dlm hammock, atas meja, atas kusi, atas ground, etc..

Sabtu - 15 Julai

6.50 am - solat
7.30 am - srapan oleh crew SOS (emm syedap masakan org umah bro Muzs) - met Kadiaq, Zaidi dari penang + Saiful, Zamri, Asri dari Kajang + cik Hamid
9.00 am - start trekking jln balak (pacat ada la se-sikit).. cuaca baekk punyerrrr cantekk
9.25 am - start masuk utan.. *peh*.. pacat bykk siuttttt.. *mentallllllll*...
11.00 am - sampai kat sg. gading.. take 5 jap.. buang pacat yg melekat
1.30 pm - sambung trekking.. pacat dh kurang sket.. aku lead trek dgn wan.. terserempak ngan babi hutan.. *cuak*.. dah ler aku berdua je jln kat depan.. tak bwk parang lak tu.. sib baek menatang tu lari.. *pheww*..
2.45 pm - sampai kemsait ulu sg gading.. lunch jap + solat jamak
4.55 pm - start trekking balik sampai last water point.. haa, taim nih pacat dah tadok coz tahap ketinggian kut.. bak kata Arman, pacat pun pewai trekking te-tinggi nih..
6.05 pm - sampai kat last water point (LWP). refill bekalan air.. pastu aku trus shoot ke puncak dgn Becham.. nak kejar sunset katanya..
6.55 pm - arrived puncak gunung Bubu.. *takbir*.. alhamdullilah sempat gak tgk sunset.. terpaksa panjat pokok ngan Beckhan & mail nk tgk view
7.30 pm - dh setat sejuk giler babas.. kata Muzs, back in 2000, ada sorang trekker (arwah Mahathir), meninggal dunia kat kemsait kitaorg tu sbb kena panah petir.. *al-fatihah*.. eniwei, lepas solat trus boooommm... zZzzZZZ... tak ingat kul brp Muzs kejut suh dinner.. sempat gak melantak 3 bijik durian yg Mail pikul.. oh ya, Beckham siap bwk lesung batu.. nak tumbuk bawang katanya.. huuu giler.

Ahad 16 Julai

6.55 am - solat
9.00 am - srapan oleh crew SOS.. aku pi ngayat roti lubnan cik Hamid.. *hehehe*.. err, meehoon yg arman masak pong leh tahan sedapnya.. *nyumm*..
11.15 am - gerak turun.. aku lupa bwk turun sampah megi cup & tin livita (bernanah telinga kena perli ngan arman).. *huuuuu*.. macik terlupa!
11.50 am - sampai LWP.. taim nih aku trekking sengsorang
12.30 pm - sampai kat ulu sg gading.. minum jap pastu trus gerak berdua dgn wan
2.40 pm - sampai sg gading.. take 5 jap pekena limau
3.00 pm - gerak keluar dgn Muzs, Wan & Hafiz..
4.05 pm - arrived trek balak.. terserempak dgn anak seladang... besau giler.. kerbau pun kalah!
4.25 pm - arrived starting point.. ramai giler org berpiknik kat kawasan rekreasi ulu kenas nih.. cam jadi perhatian je bila kluar hutan bwk haversack.. dgn baju berselut.. kaki berdarah kena pacat.. sempat pekena rojak kat warung tepi hutan nih.. pastu beremdam dlm sungai.. *charer*
6.00 pm - group last sampai starting point.. packing balik.. sempat gak singgah masjid Ubudiah - solat... pastu lepakking kat stesen ketapi Kuala Kangsar..
12.00 am - acara mengenakan aku sempena besday aku yg ke-27.. *tua dah aku ghupernya*
12.55 am - ketapi sampai.. gerak balik KL..

nih aku edit dari Muzs punyer log:

Hmmm pagi yang indah dan mendamaikan, minggu ketiga di bulan julai... beberapa insan yang lahir di bukan Julai tersenyum girang disebabkan ahhhhhaaaaaaaaaaa ini kan bulan kami!!! Bangkitlah Sang Cancer..... berbintangkan hidupan air adalah suatu kenyataan yang mengujakan... dikatakan spesis yang ROMANTIS, MENGAMBIL BERAT TENTANG PASANGANNYA, dan sangat SESUAI UNTUK DIJADIKAN KEKASIH...

1. Adlyana (aD) 17 Julai
2. Muzafar (Muzs) 5 Julai
3. Hafiz (member Mat Wei) 10 Julai

Semuga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, hidup semakin diberkati dan dapat meneruskan pelbagai bakti Aaamiin. Ngap ngap ngap ngappp... nyum nyum nyum nyum roti sardin ditelan oleh rakan2 pendaki sekalian.. Terima kasih ISTERIKU yang sangat memahami minat dan peranan yang dimainkan aku dalam sesebuah XPDC... Sebagai seorang penganjur dibelakangnya ada seorang isteri yang cukup supporting dan sporting... i luv u “yang” cewahhhh (sardin disediakan oleh Isteriku pada malm hari nya sebelum XPDC bermula)

Taklimat pagi diberi menandakan XPDC semakin hampir dimulakan sambil para peserta menadah tangan memohon keberkatan ilahi (bacaan doa oleh OGLJB) ada juga peserta yang menekup hdung menahan bau si Birthday Girl kita.. aD la sapa lagi.... gilos boleh putus kawan... Jangan silap semua, bukannya dia tak mandi tapi BAYGON punya pasal.

9.00 pagi perjalanan dimulakan.. 1st checkpoint adalah Rumah Pam Hulu Kenas (20min) kueng – kueng -kuang, keupayaan peserta diukur dengan teliti oleh aku demi memastikan tiada yang patah balik dan menghidapi masalah kesihatan meruncing. Hmmm tunggu punya tunggu nampaknya last man masih jauh... untuk tidak melengahkan kesemua ahli xpdc maka keputusan dibuat dengan meneruskan perjalanan ke Sg Gading (1jam 45min)..

11.00pagi sebahagian besar peserta telah pun tiba disini dengan kaki dipenuhi pacat!!! Bak kata Cd Din – boleh timba pacat kat kakinya!!! Masakan aD menghabiskan satu tin Baygonnya di tepi sungai Gading semata-mata nak mengelak pacat... Akibat dari perbuatan tersebut.. rakan2 pewai bila ikut belakang aD.. rasa cam ikut lori sembur racun..

..keh keh keh.. stakat nih je la yg mampu aku cut & paste log si Muzs nih.. citer selanjutnya nya, carik la sendrik..

1 comment:

Rozek said...

gunung bubu tu kat perak ke? kat kola kangsar ek? last skali aku naik gunung adalah gunung ledang 3 bulan lepas..pastu dah tak naik gunung dah..gunung ganang pun tak naik..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...