KENGKAWAN

Friday, October 13, 2006

resepi kek batik

yea, dik non, bertemu kembali kita dlm episod kedua, Citarasa Belantara bersama chef aD.. okeh stret to de poin.. arinih, akak akan menunjukkan cecara utk memasak kek kain batik.. cara nak buat kek nih sangat laa sempoi.. tak yah guna oven or mikrowave.. pakai dapoq kayu pun buleh.. pakai stove laaaagiii digalakkan.. sememangnya resepi nih seswaiii utk org yg giler yg trekking mcm akak nih.. oke, kita toksah bebel pepjg.. meh tgk bebahan yg diperlukan.. lets!

mari blajar sambil tgk gambo.. oke, firstly kita amik sebijik periyuk yg ada bunga-bunga.. pastu bubuh 2 cawan air dlm piuk tu nahh.. then, guna cawan yg sama & bubuh 2 cawan gula pasiaq dlm air tadi.. kendian, panaskan dlm api yg sederhana yer puan-puan.. senang sekaliii

after dat, kita sukat plak 2 cawan milo dan masukkan ke dlm periyuk tadi.. ingat, sumer guna 2 cawan je tau.. then, lepas bebahan tadi mendidih, masukkan setengah botol serbuk koko.. sila rujuk gambar yer.. make sure saiz botol koko tu sama cam kat ateh nih.. kacau selalu oke..

lepas bebahan tadik sebati, kita masukkan setengah mangkuk margerin.. kalau nak guna butter pun buleh, tapi akak suker planta.. coz hasilnyer sungguhlah syedappp.. oke, pastu kita masukkan sedikit demi sedikit telur yg dah dipukul sampai kembang.. (2 biji teloq je tau).. taim nih, kita kena selalu kacau.. kalau dak, berketul-ketul la jawabnya nnt..

oke, lepas semua bahan tadik sebati, kita masukkan 2 sudu besaq perasa vanila.. nih utk hilangkan bau teloq tadi.. pastu, kita kacau sampai bebahan tadi jadik pekat.. and lasttllyyyyy, kita masukkan beskut marie yg dah dipatahkan dua kedalam periyuk.. make sure taim nih api dh dipadamkan.. sbb beskut nih cepat lembik.. kita tanaklah dia jadik hancur plak.. kacau pepelan.. agak-agak dah sebati tu, masukkan bebahan tadik dlm bekas tupperware / loyang.. tekan & padatkan sampai jadik cam gambo kat bawah nih.. err, apa?? tataw loyang tu haper? huh, tak koser akak nk terangkan.. pi carik kamus dewan.. tengok mukasurat doblas.


haa.. camnih la ghupernya bila dah di penyekkan dalam bekas.. kalau nak syedap lagik, tabur kan ler coklat rice.. nak bubuh lampu lip lap.. lip lap.. pun oke jugak.. maka siaplah kek kain batik kita.. tapi, kena ingat yer cik bedah.. lum buleh dimakan lagik.. kena letak dalam fridge dulu..



tadaaaa... camnih la corak kat kek batik tadik lepas dipotong.. err, jgn tanya akak naper corak dia tak serupa cam kain batik.. ntah ler, akak pun konpius.. bentuk cam kek lapis pun ader.. hm, lantok ler kan.. dah.. dah.. dah.. akak nak pegi wat shooting jadik crokodile hunter plak (ekceli, dah ngantuk sangat nih.. nk tido awal, esok nak sahur) ...maka sekian je resepi kek batik dari Channel VV.. jumpa lagik di slot akan datang pada tarikh dan waktu yg sama.. daaaa... zZzzz

12 comments:

Ray said...

cik aD..2,3 menjak ni sy asek terliur je ngan blog awk ni~~ =)

amizgig said...

ray:
uiks.. bebaik awk, kang habis monitor tu awok telan.. ;)

oRked said...

rajinnyer cik aD wat kek batik.. :)

amizgig said...

sesekali cik Orked.. rituh cik Dian ada request.. aD bubuh je.. *wink*

Anonymous said...

eh..a'ah la cik aD. sedap gak monitor 17" ni..napelah tak sedar dr dulu lg? **hua`hua`hua`** tima kacih ey?

amizgig said...

ray:
uuuu... tak poserrr.. aiyok..

Anonymous said...

ala, pembatal pose sy cik aD la. tanggung dosa sesame eh? 50-50. :p~

Anonymous said...

mekaseiiii AD...muah.muah. ciskek tadak ka? yahu...saya seronok + excited ingin mencuba kek batik ..ye ye...ad, kalu ada resepi kek-kek lain.sila la bubuh ya. huhu _sidian yg gembira

Anonymous said...

1 lagi resepi baru utk kek batik, cik sue buat tak pakai telo.. nanti nak try la yg ader telo ni mana tau lagi sedep dari resepi cik sue.. tq cik senget...

bluefroggie said...

wahhh...mama slalu masak guner koli jerk nape ek? owhh... dia takde piyok bebunga upernyer..hmmm.... sedap3

amizgig said...

ray:
kalau camtu, meh la kita share tempat persemadian.. hehehe..

dian:
amcm, jadi ke percubaan kek batik hang? roger la..

cik sue:
tingin gak nk rasa air tangan cik sue.. bila la gamaknya ek. still tinggal umah lama lg ke? tamau jemput dtg raya?? hehe

froggie:
tu la pasai.. nnt aD bagi katalog piuk berbunga kat mama awok nahh..

Anonymous said...

erk! mnusuk jiwa statement cik aD tu. pd sy, mmbawa 1001 makna. tp nk wat cmne. cik aD kan not looking. em, erm.. ehehe **gurau cik aD. 10sn keje ni. sume org dah blk, tggl sy sorg kt ofis ni**

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...