KENGKAWAN

Friday, July 27, 2007

take 5

malam tadi aku hepi-hepi. kemain lagik memborong buah-buahan & segala macam makanan. ada durian, manggis, rambutan, nasik ayam, otak-otak, satay, etc. konon nak makan beramai-ramai dgn adik-adik kat umah.. sekali derang tido la pulak. padahal jam baru tunjuk kul 9.45 mlm. ish ish ish.. awal btul derang tidur. penat sangat agaknya. takper lah.

lepas hantar bebarang makan kat umah, aku keluar dgn Mamoru. makan berdua kat kedai mamak area umah aku tu. siap kupas sebiji durian lagik. sedap sungguh durian tu. tebal isi dia. sebiji harga dia dah doblas ringgit. mana tak sedap ye tak? aku makan tak sampai seulas. dulu taim kekecik boleh lah aku bedal sampai tiga pat biji sekaligus. sekarang nih tak boleh lah. asal makan lebih seulas je aku start rasa pening-pening lalat tataw naper. takperlah, dapat amik bau pun jadi lah. kesian Mamoru kena habiskan sebiji durian besar tu sengsorang.. sampai muak katanya. hik.

hari ni nk buat final checking dgn DA utk major project. aku tak risau apa pun, semua keje dah siap. in fact, aku dah ready 99.9% utk projek nih. tunggu masa je. Isnin depan maybe tak masuk opis. seharian spend kat Genting - meeting. harap semuanya under control.. *pray*.

lepas nih maybe seminggu (or dua minggu) aku tak jumpa Mamoru. sesama bz. rituh dia cakap kena outstation ke Melaka. adat lah. programmer mcm dia bukan buat keje statik. lelabih lagi kalau ditempatkan kat pejabat goverment yg sungguh lah bz. tetiap hari ada je mender yg dia kena buat. tu tak termasuk meeting yg pelbagai. semlm Mamoru inform dia dapat offer keje dgn Sarawak Hidro. boleh tahan jugak lah offer dari kompeni nih. tapi sebelum tu ada projek yg dia kena buat. hm.. aku takde masalah kalau dia nak tukar keje dari goverment ke private. ikut dia lah. janji dia selesa. cuma kat tempat baru nanti for sure beban keje dia akan bertambah. aku rasa kalau dia terima offer tu, confirm sesekali dia akan ke Sarawak (tho the offer was based in KL). bila aku timbul kan isu Sarawak, Mamoru cakap not to worry sangat. kalau kena pi pun, bukan selalu plus kami (aku & dia) dapat peluang mendaki gunung-gunung kat Sarawak nanti.. wahh, aku dah mula terbayangkan Gunung Mulu & Murud.. best jugak kan? apa pun still, it is up to Mamoru~kun to decide (sayang, I will support you no matter what ok).

malam nih aku depart ke Melaka. balik kampung. adik aku cakap, bapak dah berapa kali duk tanya bila aku nak balik. rindu kat aku lah tu (aku pun rindu jugak!).

dats abt it. back to work then (enjoy ur wiken ppl)

Thursday, July 26, 2007

keje sana situ sini

two weeks more and life will become normal again.. sabar ya!

sungguh la bz dlm minggu nih. sampai kena tegur dgn Mamoru~kun. memula tu dia tegur aku yg asyik laa lupa nak makan bila menghadap keje. semlm dia tegur lagi bila kuey teow yg aku order (kat cafe bawah opis) kul 9.00 pagi terbiar kat atas meja - dekat kul 5.00 petang baru terusik. itu pun tak lalu dah sebab dah keras kejung kuey teownya. khusyuk buat keje sampai terlupa nak makan. hik.

few update utk personal info:

wiken lepas aku gi Port Dickson. housemate Mamoru~kun buat majlis persandingan belah keluarga pengantin lelaki (Tahniah dan Selamat Pengantin Baru buat Puex & Ayang! mekasih lah sebab sesusah sediakan rumah penginapan utk kami). aku suka tema persandingan derang nih. siap ada tarian zapin kauuu. meriah. kalau tak disebabkan hujan yg melanda PD minggu lepas, sure majlis derang lebih grand. camnerpun, alhamdullilah lah kan. semuanya dah selamat. Puex dah pun bergelar suami orang.. syukur.

dengar citer ramai memember yg aku kenal turun PD jugak minggu lepas. sayang lah.. cuaca kat PD teruk lately nih. kalau nak buat xtvt ditepi laut sungguh la tak sesuai. aku pun rituh mana ada jejak pantai. hujan dari pagi bawak ke malam. habiskan masa dalam rumah je lah. menghadap pengantin. ala-ala dayang gitu.

pagi tadi aku amik half day. pegi hantar adik pompuan aku yg no.6 ke Universiti - dia amik Degree IT. malam tadi tergesa-gesa shopping barang keperluan utk dia. tu pun banyak yg tak cukup. nasib baik bf dia tolong complete kan apa yg tak ada (thanks to 'you', I owe you one) mmg rushing sangat mlm tadi mana nak jumpa adik lelaki aku yg no.7 kat Wangsa Maju lagik. adik lelaki aku nih tak baik lagi demamnya. minggu sebelum nih dua hari dia tak pegi kelas sebab demam. dia call aku siang tu cakap duit belanja dah habis. tu yg berkejar ke sana. kesian adik lelaki aku.

awal aku bangun pagi tadi. sesubuh hadam aku dah kejut adik pompuan aku. kena gerak awal. Universiti tu bukannya dekat. kang kalau jem, lagi lah hazab. lagipun aku tak suka nak beratur pepanjang masa registration. alhamdullilah. proses pendaftaran berjalan lancar. laju je. tak macam few years back masa aku registerkan utk adik pompuan aku yg no.4 dulu. part yg paling aku suka, blok asrama adik pompuan aku nih dekat dengan cafe. senang dia nak bergerak. aku nih bukan apa.. risau dia tak makan kat sana.

masa nak hangkut bebarang dia, hazabbb nih. kemain lagi banyaknya. zaman aku study dulu just bawak 2 biji beg je. dia? ih ih ih... semua ada. dua kereta gi mengangkut bebarang dia nih. amik kudrat 4 orang nak membawak naik bebarang tu naik ke blok asrama. penuh bahu tangan segala.

sebelum balik opis tadi, sempat gak lah singgah kampung Mamoru~kun. beli lauk tunjuk pastu makan gegamai dgn nenek Mamoru. nak masak memang tak sempat lah. lepas kiss-kiss goodbye, aku tinggalkan adik aku kat asrama dia. sedih tapi insyaAllah, aku yakin adik aku pandai bawak diri. tak banyak yg aku bekalkan sekadar sebuah surah yasin utk dibaca. ikutkan nak hadiahkan dia Al-Quran tapi tak sempat nak beli. insyaAllah, bila aku lawat dia lagi sekali nanti aku bawakkan.

tadi dapat sms dari adik aku pompuan aku nih. dia tulis;

"Ok. Jangan risau.. Suka sangat dapat masuk blaja. Terima kasih along"

ya Allah, sayu aku baca. tetiba rindu kat dia. semoga dia sentiasa berada dibawah lindungan-Nya.

hm.. sekarang dah tinggal aku berempat dalam umah tu. sunyi tapi taper lah, nanti balik lah adik-adik aku tu. derang bukan ke mana pun kan?

Ilmu tu satu keperluan.

Wednesday, July 18, 2007

evil people

bz sebenarnya nih. mana nak siapkan final preparation utk projek next month, mana nak berkejar ke income-tax, mana nak siapkan visa lagi. pening akak dik nonn.. tapi srkng nih akak tetap nak ber-blog. entry hari nih penting untuk akak tau. supaya akak boleh pasakkan sedalam-dalamnya kat kepala nih dan jadikan tauladan. oke now, lets start our fairy-tale nih.. ops.. nak betulkan sikit. kawan akak cakap bukan fairy-tale tapi evil-tale (kaler merah gitu). eiyy takut akak dik nonn..

warning: citer nih takde mengena dgn org yang masih hidup atau pun yg dah mati. maka, sebarang persamaan maybe hanya kebetulan atau suratan semata-mata. hik.

citer klasik nih bermula pada tahun bulan Safar 1428 hijrah (guna kalendar Islam kauu. kelas kan?). watak cerita nih diterajui oleh 3 pelakon utama iaitu Princess I-Tak-Bersalah-Konon, Cik Dwi Talam & Cik Insaf.

Mari berkenalan dgn watak-watak purbakala nih..

Princess I-Tak-Bersalah-Konon (ITBK). nama mmg sedap kan? Princess gitu. tapi, bukan jenis sacred mcm puteri raja zaman tok kadok dulu. puteri raja nih dah advance dik nonn.. dah ada anak sebelum nikah. terrifyingly Princess ITBK nih inform org baby tu anak angkat dia walhal wajah baby tu jelas tunjukkan muka depa nih seiras. esp tang kening lebat yg bersepah, hidung kemek, mata bulat dan bentuk wajah yg agak menonjol di bahagian tulang pipi. Cita-cita Princess ITBK nih ialah menjadi seorang model. Tapi kene rejek dek agensi model atas sebab tak cukup chantek. maka pasrah lah Princess ITBK meneruskan kerjaya sebagai penjawab telepon sahaja di ladang getah Muthusamy.

Cik Dwi Talam plak ada lah seorg yg comel ala red riding hood gitu. beliau tinggal menyewa di sebuah pondok di hujung negara TKTK (Tolong Kawan Tipu Kawan) bersama Cik Insaf. mereka berkawan baik. mereka juga turut bekerja di satu kawasan ladang getah yg sama. Cik Dwi Talam bekerja sebagai pemungut getah sekerap manakala Cik Insaf sebagai penoreh getah sepenuh masa. Di dalam pondok kediaman mereka, ada 3 bilik in total. Cik Dwi Talam & Cik Insaf memasing tinggal dalam 2 bilik berasingan. manakala 1 bilik lagi didiami oleh pasangan tuan empunya pondok.

Nama asal Cik Insaf nih sebenarnya sangat fofular di negara TKTK. sebelum insaf, beliau mmg lah seorg yg agak nakal. suka buang sampah merata-rata sampai kena saman beberapa kali oleh AJK Kampung di negara TKTK. tapi sebenarnya Cik Insaf nih mmg seorg yg lurus dan baik hati. cuma tu lahh... attitude membuang sampah tu agak susah dipisahkan dari diri dia.

Arakian pada satu hari nih, dalam bulan Safar adanya, Princess ITBK jatuh cinta dgn Cik Insaf. memacam cara dibuat untuk mengambil hati Cik Insaf nih.. dari surat, sms, phone calls, kasi hadiah telefon 3G oke! (yes, jangan tataw, zaman tuk kadok dulu mmg dah ada alat elektronik yg canggih nih dik nonn). tanpa membuang masa, mereka pun bercinta. kelas kan? mampu jugak Princess ITBK bagi hadiah hendpon tu walaupun bekerja sebagai penjawab telefon sahajo

Setelah beberapa purnama menjalinkan kasih mesra, Cik Insaf jatuh sakit. Disebabkan kasih sayang yg tak berbelah bagi, Princess ITBK sanggup berulang alik dari Istana setinggannya dan duduk di pondok buruk Cik Insaf yg crowded tu. maka overloaded la pondok itu dgn kehadiran Princess ITBK. keadaan ini menimbulkan rasa ketidakpuashatian di hati Tuan empunya pondok.

Hari berlalu.. sakit Cik Insaf menjadi semakin teruk menyebabkannya tidak berupaya untuk meneruskan pekerjaannya sebagai penoreh gerah. beliau hanya mampu terbaring di dalam biliknya sahaja. Tuan empunya pondok pula sering melahirkan rasa tak puas hati akibat penambahan bilangan penghuni yg tinggal di pondoknya. Ye lah kan.. mana Tuan empunya pondok tak marah. Princess ITBK duduk situ tak bayar sewa / bil letrik bagai. mengamuk lah tuan empunya pondok tu.

Disebabkan tak tahan dengan teguran dari Tuan empunya pondok, Princess ITBK dan Cik Dwi Talam merancang untuk menyewa pondok lain yg berdekatan. mereka berdua memujuk Cik Insaf berpindah sama. biarpun mereka tahu Cik Insaf tak bekerja dan tak mampu untuk mengeluarkan deposit membayar sewa pondok baru, Princess ITBK tetap berdegil nak kekasih hatinya berpindah juga. terpaksa lah Cik Insaf meminjam duit dari parents beliau untuk sama-sama membantu Cik Dwi Muka & Princess ITBK membayar deposit rumah yg berjumlah 1200 inggit.

Di pondok baru nih, hidup mereka tetaplah kusam masam segala. sakit yg di alami oleh Cik Insaf semakin kronik. badan nya menjadi kurus seperti skeleton. Princess ITBK pulak merasa semakin dibebankan oleh Cik Insaf. nih jenis senang nak sesama susah ko tanggung sendiri lah gamaknya. Princess ITBK mula marah-marah dan jarang menjejakkan kaki ke pondok baru mereka. tak sanggup katanya nak menjaga kekasih hatinya yg sedang tenat.

Cik Dwi Muka pula adanya pun malas nak ambil tau kebajikan Cik Insaf. beliau terlalu bz membawa boyfriend beliau yg bekerja sebagai pengawal diraja keluar masuk bilik di pondok itu. apa xtvt yg dibuat beliau di dalam bilik itu tidak lah kita ketahui. biarpun tinggal bersebelahan bilik dgn Cik Insaf, Cik Dwi Muka nih amat lah jarang nak menjengukkan muka ke bilik Cik Insaf apatah lagi untuk mengambil inisiatif menghantar Cik Insaf ke rumah sakit. Disebabkan tak mampu untuk bekerja apatah lagi tidak mempunyai duit untuk membeli membeli keperluan makanan, terpaksalah Cik Insaf meminta tolong dari Cik Dwi Muka untuk menjual henpon yg dihadiahkan oleh Princess ITBK dulu. Malangnya, sebelum memberi duit hasil jualan henpon tu, Cik Dwi Muka sempat mengambil sedikit duit tersebut tanpa pengetahuan Cik Insaf.

Dalam keadaan Cik Insaf keseorangan menanggung derita, Princess ITBK dah berkira-kira nak mengambil semua barangan yg telah diberikan pada Cik Insaf sebagai hadiah semasa awal perkenalan mereka dulu. Tak cukup itu, disenaraikan hutang-hutang yg perlu Cik Insaf bayar now and then jugak tanpa sedikit rasa belas. puas Cik Insaf merayu dan berjanji nak membayar hutang tu sebaik pulih dari sakit tapi hagham tak dihiraukan Princess ITBK.

Akibat tak tertahan menanggung sakit, Cik Insaf telah menghubungi kawan lamanya. akibat terkejut beruk melihat keadaan Cik Insaf yg sangat dhaif, kawan lamanya nih pun bawak lah beliau ke rumah sakit dan memaklumkan keluarga Cik Insaf tentang keadaan tersebut.

Hampir dua minggu Cik Insaf ditahan di rumah sakit berkenaan. dalam tempoh itu, tak jemu-jemu kawan lama & sanak saudara Cik Insaf datang melawat. dan dalam tempoh tu jugak tak henti-henti panggilan telefon dari Princess ITBK menggugut Cik Insaf & keluarganya supaya menjelaskan hutang yg bernilai 2200 inggit mengikut perkiraan Princess ITBK nih. (katanya harga henpon tu je dah 1800 inggit + deposit umah + ntahapehaper) ntah yer ntah tak jumlah tu, wallahualam.

sebenarnya, kalau ikut taraf keluarga Cik Insaf nih, hutang sebanyak tu hanyalah celah gigi sahaja perumpamaannya. disebabkan Mak kepada Cik Insaf nih nak kosentret menjaga anak kesayangannya, Mak kepada Cik Insaf nih berjanji akan membayar jumlah tu sebaik sahaja Cik Insaf sihat. yelah, yg tak nyempatt tu apesal. kan Cik Insaf tu tengah sakit. Akan tetapi, Princess ITBK nih tetap lah tak faham bahasa. mungkin disebabkan, subjek BM dia masa SPM dulu kantoi maka dia tak begitu memahami percakapan orang kut. Tak cukup dgn panggilan telefon kat Mak kepada Cik Insaf nih, beliau turut mengganggu Bapak Cik Insaf, Adik Cik Insaf, Sedara Mara Cik Insaf.. pendek kata sumer lah sampaikan keluarga Cik Insaf nih terpaksa merahsiakan nama rumah sakit tempat Cik Insaf ditahan untuk mengelak gangguan dari Princess ITBK yg dahsyat ini.

Semasa di rumah sakit, Cik Dwi Muka selalu juga melawat Cik Insaf. Cik Dwi Muka selalu memburukkan Princess ITBK kat Mak Cik Insaf nih. katanya Princess ITBK nih selalu menyusahkan Cik Insaf dan menggangu hidup Cik Dwi Muka. pendek kata memacam lagilah hal luar dalam kain Princess ITBK yg diceritakannya. sikap baik dan bersopan santun Cik Dwi Muka nih menimbulkan syak di hati Mak kepada Cik Insaf nih. persoalan yg selalu difikirkannya: "Kalau Cik Dwi Muka nih sangat lah baik hati, kenapa dari awal beliau tidak menghantar Cik Insaf ke rumah sakit? Kenapa beliau membiarkan Cik Insaf terlantar berbulan lamanya?".. pelik kan?

Ditakdirkan Tuhan akhirnya Cik Insaf dibenarkan keluar dari rumah sakit. Cik Insaf sangat bersyukur dan berniat untuk bertaubat atas segala dosa tg telah dilakukannya. alhamdullilah, Tuhan dah membuka pintu hati Cik Insaf ke jalan yg benar. Cik Insaf memberitakan keinginannya untuk membina hidup baru dan berpindah ke kampung halamannya di negara Pasir Putih. untuk sementara, Cik Insaf diletakkan di rumah bapa saudaranya sementara keluarga Cik Insaf pergi ke pondok sewa Cik Insaf untuk mengambil barang-barangnya. maklum lah kesihatan Cik Insaf masih belum pulih sepenuhnya untuk dibawa bersama.

Apabila Cik Dwi Muka mendapat tahu Cik Insaf nak berpindah ke kampung, beliau telah meminta kedua ibu bapa Cik Insaf supaya membawa bersama Cik Insaf ke pondok sewaan mereka. Nak jumpa buat kali terakhir kata Cik Dwi Muka. bila ibu bapa Cik Insaf explain yg Cik Insaf tak dapat datang atas sebab kesihatan, Cik Dwi Muka tetap paksa mereka membawa Cik Insaf bersama. kalau tak dia tak benarkan Ibu bapa Cik Insaf masuk ke pondok sewaan mengambil barang. Memikirkan Cik Dwi Muka mempunyai muslihat lain, Ibu bapa Cik Insaf terlah bersedia dgn kemungkinan yg ada. yelah kan. kalau nk jumpa buat kali terrakhir, pegi je lah umah bapak saudara Cik Insaf tu. sendiri pun boleh fikir takkan lah orang sakit kena pegi jumpa orang sihat? buang tebiat kah?

Benar lah seperti dijangka, mmg Cik Dwi Muka ada agenda tersendiri. Di dalam pondok itu, Princess ITBK telah siap menunggu bersama tiga bodyguard lelaki (PLU jua adanya). lagaknya seperti Along tuntut hutang. rupanya mereka telah berpakat untuk merampas harta benda Cik Insaf yg kalau dinilai semuanya berharga 4000 inggit.. ish ish ish. tak cukup dgn rampasan harta benda, mereka membuat tuduhan-tuduhan tak berasas dan masih meminta cash lagi youuuu. walhal, jumlah harta benda yg dicuri dirampas oleh mereka dah melebihi dari hutang yg sepatutnya Cik Insaf bayar.

Mengucap ibu bapa Cik Insaf atas apa yg telah di lakukan oleh Princess ITBK dan Cik Dwi Muka. mereka turut mendapat tahu, Cik Dwi Muka bersekongkol dengan Princess ITBK sebab tanak Princess ITBK menuntut bahagian duit deposit pondok sewaan mereka masa berpindah dulu. Bagaimanapun, ibu bapa Cik Insaf bersyukur kerana telah mengikut nasihat kawan lama Cik Insaf supaya tidak membawa Cik Insaf bersama ke pondok itu. Kalau tidak, ada kemungkinan besar Cik Insaf meninggal dunia dikerjakan mereka yg kejam dan tidak berhati perut itu. Perkara ini telah menjawab persoalan yg bersarang di benak Mak bapak Cik Insaf.. patutlah selama nih Princess ITBK & Cik Dwi Muka tanak hantar Cik Insaf ke rumah sakit. mereka ada niat busuk sebenarnya.

**************************************

matilah korang pening tak paham jalan cerita evil-tale nih kan? takper.. biarlah ia menjadi epik terhebat zaman nih. well, setiap cerita mesti ada moral of the story kan?

dah lah. jgn pikir banyak..

Tuesday, July 17, 2007

i'm 28 today

*me at puncak Gunung Tok Nenek (Table & Chair) paras ketinggian 6,248 ft*

dalam usia yg semakin meningkat nih takde apa yg aku harap selain kehidupan yg diredhai-Nya. kalau ditanya apa yg aku nak sempena hari nih, ada banyakkk sebenarnya.. to name a few aku nak:

adik-adik aku berjaya dalam hidup
bapak bahagia sentiasa
jodoh aku & Mamoru di panjangkan
serta pergaulan aku dgn semua sentiasa dalam batas-batas yg ditetapkan agama

170779 - 170707

Monday, July 16, 2007

1 Rejab 1428 Hijrah

*photo taken from Kenderong's peak - descent to starting point*

p/s: subhanallah, indahnya alam ciptaan Tuhan.

Friday, July 13, 2007

Masjid Tanah Melaka





entry sempena visit Malaysia 2007 (sempat lagi nahh? hik)

arinih aku cam rindu sikit kat kampung halaman. maybe sebab bulan puasa dah semakin dekat kut maka feeling nak balik-balik kampung nih semakit kuat.. hehe.

ekceli, aku selalu terbaca tentang org-org yg nak cari short-gateway dgn kos seminimum boleh. yelah, selalunya kalau search kat internet nih, just tempat-tempat yg fofular je derang advertise. kos nak pegi tetempat camtu pulak mmg melemahkan jantung dan poket kita. atas dasar perihatin aku nak share seberapa info tentang port-port yg menarik & best yg penah aku pegi. so, hari nih meh aku kenalkan dgn tempat kelahiran aku..

Masjid Tanah (MT) nih terletak dalam daerah Alor Gajah. kalau dari KL amik masa dalam 2 jam nak sampai sini. dari Melaka Sentral plak, amik masa dalam sejam laa. kalau dari tempat lain aku tataw.. hehe. ada byk public transport yg akan hantar korang direct ke perhentian bas MT nih. tambang plak murahhh & menjimatkan. kat sini aku juz state tambang dari KL & Melaka Sentral je lah ek. dari KL tambang RM 9.40 dan dari Melaka Sentral dalam RM 2.00 - 3.00. bila korang dah sampai perhentian bas MT, korang boleh amik bas ke mana-mana destinasi yg korang nak lawat. tak kira sama ada korang guna bas / teksi, tambang mmg murahh.. kalau nak datang naik keta sendiri pun lagik digalakkan. lagi convenient lah.

antara destinasi pelancongan yg cuNn kat sekitar MT..

Pantai Pengkalan Balak (PB): aku berani gerenti port nih mmg apa org ckp.. satisfying, superb. kawasan pantai nih terletak berdekatan dgn rumah org kampung. ada byk chalet yg comel (seriyes banyakkk) dan lengkap dgn dewan serbaguna, port BBQ & kawasan yg luas utk buat family day/gathering. sewa chalet start dari serendah RM 50.00 - RM 200.00. tapi kalau pegi on budget, korang amik chalet yg RM 50 inggit tu pun dah lebih dari memuaskan. port makan kat sini pun mmg bykkk la sesangat. dari gerai kraftangan, gerai makanan sampai lah restoran seafood. harga pun murahh & sedapppp. night life kat sini pun meriah dgn restoran yg dibuka sampai pagi. kawasan pantai pulak mmg cantik dan bersih. kalau jalan sepanjang pesisir pantai, korang akan jumpa pusat penetasan penyu dan pokok-pokok rendang hingga mencecah gigi air (pehh cam tak sangka aku karang ayat yg bombastik nih). bagi yg suka camping plak, dont be khuatir. anda boleh mendirikan khemah di sini. boleh buat BBQ. boleh pasang unggun. tp jgn buat sepah lerr. kang kena luku dek pacik nelayan kat situ.

Pantai Tanjung Bidara (TB): dulu port nih mmg mengancam tak hingatt. tapi sekarang dah kurang org datang sini. dunno why org lebih prefer gi PB dari TG. kat sini, pantai dia lebih luas dari PB. dikelilingi dgn pokok rhu dan batu-batu besar. view mmg cuNn lah. kalau duduk bersantai dalam hammock mmg layannn. kat sini takde chalet murah cam kat PB tapi ada resort yg siap dgn swimming pool. kalau rasa budget terlebih tu boleh la tido kat sini. takde lah mahal sgt pun. harga bilik start dari RM 80 ke atas. depend on what day you come lah kan. kalau peak day tu harus lah kopak. gerai makanan & kraftangan pun banyak kat sini.

Pantai Telok Gong (TG): korang musti tertanya naper byk sangat pantai kat MT nih.. toksah duk pikir lah. ekceli kawasan pantai ni sumer bersambung & dekat-dekat. kalau naik keta tu amik masa antara 15 - 20 minit nak pegi antara pantai nih. ok, back to de stori. pantai sepanjang TG nih pun comei. boleh nampak laut kalau drive sepanjang jalan. view mmg cantik lah dihiasi dgn pepokok nyiur melambai. ramai org pi sini utk mandi, lelepak, pancing ikan, camping etc. chalet utk disewa pun banykkk & murahh cik Ton.. kalau jalan depan sikit, korang akan jumpa 2 buah pulau kecik. biasanya kat sini, ramai org datang carik remis (remis tu apa? lebih kurang suku sakat lala jugak arr. err.. lala tu apa? isk yg mcm kepah tu lahh. hishh). kalau korang rajin & kena plak pada musimnya, korang boleh dapat sebaldi remis dalam masa sejam. cara carik dia? korek je pasir tu sure jumpa. cara memasak dia plak tak susah. bersihkan remis dan rebus dalam periuk. masukkan garam sikit dan serai yg dititik. remis nih akan terbukak kulit dia kalau dah masak. sedappp kauuu (aik jadi entry resipi plak). for info, pulau-pulau kecik kat sini takde penghuni. jarak dia dalam 100 meter dari pantai. kalau nai pi pusing pulau nih boleh. tapi kena tunggu air surut baru lah beting pasir yg menghala ke pulau nih kelihatan. kalau tak, berenang la korang ke sana..

ok tu bab pulau.. kalau nak buat xtvt lain pun boleh. antaranya, kalau korang minat tgk bangunan-bangunan lama, kat pekan MT nih ada bykkk. sumer bangunan dibina awal tahun 1900an. ada satu masjid tua berbumbung hijau yg penuh sejarah. masjid nih dibina menggunakan tanah liat dan dinamakan Masjid Tanah. yep, nama pekan nih diambil sempena pembinaan masjid nih. separuh dari struktur masjid nih pernah rosak masa di-bom oleh Jepun dulu. selain tu jugak, korang boleh lah buat lawatan dari kampung ke kampung kalau nak tengok rekabentuk rumah & tangga batu lambang kebanggan negeri Melaka (try Kampung Tanjung yg terletak dekat dgn perhentian bas MT). lawa beb. salah satu impian aku nak bina rumah tradisional camnih.

apa lagi ek? rasanya tu je lah setakat nih yg aku boleh cerita. nih just salah satu tempat yg menarik dlam negeri Melaka.. ikutkan ada banyakk lagi. tapi utk trip wiken.. diz is the best i can suggest.. tempat aku ni beb, aku gerenti korang kompem puas hati.

Thursday, July 12, 2007

tak sabar nih

semlm dari pagi sampai tengahari aku kosentret kat keje. pening-pening sampai aku tunduk pegang kepala sekejap. keje sumer takde problem. cuma penat je lah. pastu, tengahari Mamoru kidnap aku dari opis. gi tengok citer Harry Potter! hahaha cam jahat je kan. ponteng keje tengok movie. ekceli dah berapa hari aku try book tiket citer nih (thru internet & phone) tapi cam ampeh. fully booked katanya. memula tu kami gi Mid Valley. sekalikk amik kauu. panjang gila org berbaris. maybe sbb semlm kan hari rabu. tiket separuh harga. nak elak Q punya pasal, kami gi Summit USJ. ponnnn panjang Q-nya. takde choice so, beratur je lah. at least Q kat Summit tak la sepanjang kat Mid Valley nun.

tapi kan.. bagi aku lah. citer Harry Potter kali nih cam tak best la. takde suprise. banyak sangat kekurangannya. first half an hour tu aku rasa sungguh laaa boring. cam blur-blur gitu (maybe sebab aku masuk 10 minit lewat dlm cine kut). bab Harry kiss awek cina dia tu pun takde feel. konon lerr scene tu diulang sampai 30 kali masa shooting supaya bebtul berkesan. well, mungkin citer nih utk bebudak, jadi adegan kiss tu dibuat biasa-biasa je. tapi byk jugak lah scene yg suppose memberikan kesan langsung tak berkesan kat emosi aku nih. mcm part Harry meraung masa Sirius Black mati - emm tak sedih pon. pastu ending plak tak diceritakan langsung tentang kesudahan awek cina yg Harry pinggirkan sbb betray derang tho derang akhirnya tau awek cina tu tak salah sbb diberi ubat magik utk menceritakan xtvt sulit derang.. cam ampeh kan?

minggu lepas lagi best. aku gi tengok citer Transformer. bersemangat nihh. dah seminggu lebih dari citer nih keluar tiket asyik la fully booked. so bila dapat peluang, haper lagi bergegas aku dgn Mamoru pegi. kami beli tiket kul 9.00 malam rasanya. sebelum tu, kami gi lawat H kat HUKM. part yg tak best tu, aku tertido sampai sekerat citer tu ditayangkan.. haha. ngantuk sey. terjaga masa robot-robot tu dah start lawan-lawan. sedih gak aku mmg nak sangat tgk citer nih. tapi boleh tertido plak. Mamoru lagikkk best. macam amik turn pi tido setengah jam sebelum citer tu habis. padan lah sangat kami nih. sudahnya, dia kena citer kat aku starting movie tu aku plak citer part ending.. ntahapehape kan?

minggu-minggu yg berlalu nih mmg memenatkan dan dalam masa yg sama sangat memuaskan. aku balik awal lately nih. asal abis keje je trus cabut gi HUKM. rutin sementara selagi H ditahan kat dalam tu. Mamoru lah org yg paling rajin teman aku. suka sangat dia borak dgn Mak H. dia tu mmg peramah & kelakar. letak kat mana pun boleh survive. aku suka! hm, tentang H, aku pun tataw nk ckp camner. badan still lemah. dua hari kebelakangan nih dia tak boleh bercakap langsung coz dua hari berturut dia kena operate. kesan ubat pelali kuat sangat sampai dia mamai je bila org bercakap dgn dia. kekejap kang dia tertidur. tapi setakat nih alhamdullilah dia dah tak kena masuk darah lagi.

mlm tadi lepas lawat H, terus balik umah tak sempat salin baju terus doze off. tido depan tibi lagi. subuh tadi alarm aku berbunyik. aku ter-sett kul 3.45 pagi. gila apa bangun pepagi buta camtu. kacau betul. tutup alarm terus masuk bilik. sambung tido lagi. letih woo.

ahh ada banyak mender yg aku tak sabar nak buat..

tak sabar nak tunggu bulan depan - kurang sikit beban keje aku
tak sabar nak tunggu bulan Rejab - nak ganti puasa (hehe)
tak sabar nak tunggu hujung bulan depan - nak gi mendaki gunung
tak sabar nak tunggu hujung tahun - err.. yg nih rahsia! hik.

buat peminat outdoor yg nk join xtvt gunung. kalau pree, marilah 'ke-luar-pintu':

xpdc Gunung Tahan. tarikh 20 - 23 July 2007 (4 hari 3 mlm). masuk ikut Merapoh keluar pun ikut Merapoh. bayaran murah gila RM 30 inggit (guide shj). ration & transpotation kira tong-tong je. berminat call incik Dugong 012-9084984. limited seat beb!

xpdc Transtiwangsa V1 (merentasi banjaran Titiwangsa - mendaki Gunung Korbu, Gunung Gayong, Gunung Yong Belar, Gunung Charlie & Gunung Three Boundaries) tarikh dari 29 Ogos - 2 Sept 2007 (5 hari 4 mlm). masuk ikut Ipoh keluar kat Blue Valley, Cameron. trip hard core tapi kompem best. bayaran RM 175 inggit (guide + ration + transportation). berminat call Muzs 013-5011471.

xpdc Gunung Bubu kat Kuala Kangsar, Perak. tarikh 28 - 29 July 2007. bayaran RM 50 inggit (ration + tranport + guide). berminat call Putri Abbaleza 012-7059747.

xpdc Gunung Rabung kat Gua Musang. tarikh 4 - 5 Ogos 2007. bayaran to be announced later. berminat call Mat Saiko 012-3875897.

pehhh... banyakk gila trip gunung. kalau lah aku tak keje, kompem aku join sumer sekali! taper, sabar aD.. sabar..

Monday, July 09, 2007

we love you!

hari nih genap seminggu H kena tahan wad. still takde perubahan. nak bercakap pun payah. sedih la. malam tadi H kena masuk darah lagi. doc siap suruh puasa lagi sebab pagi nih nak masukkan haper mender ntah dalam perut dia. nak scan bagai. ngilu pulak aku dengar. harap tak ada apa yg serious.

semlm bawak laptop gi HUKM. pasang movie suruh H tengok. tu pun tak lama. dia cepat penat. jangankan nak bercakap. nak senyum pun payah. kesian H.. lepas satu.. satu. harap dia tabah. semua nih dugaan. ada hikmah disebaliknya.

insyaAllah lepas habis sumer medical procedure kat sini, H nak mintak transfer ke Hospital Ipoh. dekat sikit dgn rumah parents dia. and thats mean dia akan balik kampung for good. no more KL life. bagus lah. aku sendiri dah muak dengar org permainkan life dia. tak sabar tunggu dia sembuh. tak sabar nak tengok H yg dulu.. yg sentiasa bersemangat & ceria!

aku akan sentiasa doakan kebahagian dia!

Friday, July 06, 2007

ganu trip versi gambo

family trip ke Terengganu bulan lepas..

rumah yg kami sewa ada 3 bilik. ruang tamu lengkap dgn tv. dapur pulak disediakan stove utk memasak, fridge, pingan mangkuk periuk belanga bagai, bilik air plak ada water heater. pendek kata mmg complete arr. selesa sungguh sewa plak RM 60 sehari. murah gila.


xtvt malam, kalau tak pegi memancing or food hunting, pak ngah (our host) akan tangkap ikan kat kolam dia & buat BBQ utk kami.. yummy!



lawatan sambil belajar ke reban kambing pak ngah. kambing kat sini besar-besar. kalau nak minum susu kambing fresh pi la sina. anak kambing pulak comei & manja.. gerem!

antara xtvt lain: melawat memorial Batu Bersurat & sangkar ikan pak ngah kat tepi sungai Terengganu.


melawat tasik Kenyir.. round de`tasik naik boat



kat tasik kenyir banyak kawasan air terjun. kami sempat lawat satu je (Air Terjun Sauk). kos sewa satu boat berbeza utk ke setiap kawasan air terjun. utk ke Sauk je kami bayar RM 150 satu bot.


air kat kawasan air terjun nih jernih & sejuk. ikan tengas byk kat sini.

sekeping hati dibawa berlari

mlm tadi.. eh mlm tadi ke? mlm rituh dapat call dari Mat Saiko. dia tanya sama ada aku kompem ke nak join dia pegi xpdc gunung Gerah. kata dia, kalau kompem, dia nak belikan tiket tren sesiap. ekceli aku belum dapatkan kata putus dari Mamoru~kun. tapi lantak arr. aku terus cakap aku konpem. siap suruh belikan tiket utk Mamoru sekali (tho aku tataw Mamoru nak ikut atau tak).

harap Mamoru faham. keinginan aku utk outdoor nih dah tak terucap lagi dah. perlu sangat utk aku masuk hutan. esp lepas settle projek Ogos nnt. lama-lama duduk dalam hutan batu nih buat otak aku tepu.. merapu.

pagi nih check line up Gerah yg Mat Saiko bagi. wahh ada lebih 20 org yg nak pegi trip nih. rata-rata yg pegi tu semua aku kenal. meriah lah. boleh lah trekking sambil berdansa salsa.

Gunung Gerah 2103m (6898ft). as per tentatif program, trip nih amik masa 4 hari 3 malam. kami dijadualkan bertolak naik ketapi dari KL ke Sg. Siput Perak pada mlm 30 Ogos dan tiba di KL semula pada pagi 4 Sept. Gunung Gerah nih terletak di banjaran Titiwangsa. since aku selalu join xpdc kat banjaran nih, insyaAllah tak ada masalah sgt. tapi mcm biasa lah, lain gunung lain cabaran dia (yg ni aku faham sesangat).

sebut pasal banjaran, rasanya aku dah takluk hampir kesemua banjaran yg terdapat kat Me'sia nih. pehh cam tak sangka pulak. satu pencapaian peribadi yg agak cemerlang.

  1. Banjaran Titiwangsa (gunung Yong Belar, Yong Yap, Tok Nenek, etc)
  2. Banjaran Bintang (barisan 4 gunung Bintang, Ulu Jerneh, Bubu)
  3. Banjaran Crocker (gunung Kinabalu)
  4. Banjaran Kledang (gunung peninjau)
  5. Banjaran Tahan (gunung Tahan) Yang nih belum sampai lagi.

tu je lah senarai banjaran yg aku tau. kalau ada yg aku terlupa nak list kan, inform lah nahh. maklum, aku nyer score geografi dari form 1 dulu mmg teruk. dan kalau boleh aku nak jejakkan kaki kat sumer banjaran yg ada dlm Me'sia nih, insyaAllah.

keje semakin banyak sekarang nih. eleh mcm la sebelum nih tak banyak kan? projek utk Ogos nih dah dekat. bagus lah. lagi cepat habis lagi baik. banyak mender lagi yg nak kena kosentret. show cause letter utk DA dah siap. sumer documentation pun dah ready. o did I mention abt our co. nk saman DA? yep, its a sad thing to do but w.t.h he deserve it. tiga kali dia susahkan aku plus sekali dia pertikaikan kredibiliti aku. so dats it.

bulan depan, outstation seminggu. tak pegi jauh pun tapi aku mmg look forward to it. sbb there might be a possibility that this will be the last project I handle for Harvard. nak tukar keje baru <<--- eleh, ntah berapa kali aku cakap camnih. tapi tak penahnya hantar cv kat kompeni lain kan. camner tu?.. *sigh*.. ok.. ok.. pasnih aku start hantar lah cv tu.

malam tadi, aku tak lena lagi. sesekejap kang terjaga. bila dah bangun tu, aku gi check adik-adik. tengok derang sumer still berjaga. yg tengok tibi nya.. yang surf internet nya..

semalam, tak sempat nak jenguk H. tried call dia. masuk voice mail pulak. call Mak H pun tak dapat. pagi nih nak tanak aku call jugak salah seorg dari mak saudara H. kata macik tu, condition H masih tak berubah. hm.. risau.

p/s: awak.. cepat sembuh. kuatkan semangat. semua org sayangkan awak!

Thursday, July 05, 2007

subhanallah

tak lena sungguh tidur aku mlm tadi. padan dgn muka sendiri. saper suruh tidur kat ruang tamu kan.. kekejap kang terbangun bila adik aku kuatkan volume tibi. rituh masa tibi rosak, aman senyap sunyi je umah aku. bila dah betulkan, 24 jam terpasang. dalam hal nih, aku takde problem pun. ikut suka derang lah nak tgk tibi sampai rosak sekali lagi pun taper. janji derang suka duduk umah. lagipun, memasing dah besar. dah keje.

petang semlm, balik dari Melaka tak sempat nak lekat kat umah. terus temankan adik no.3 gi PWTC. ada pameran MICCOS. menarik jugak expo nih. mostly tentang Malaysian Commodity. Nak masuk sana kena amik pass sumer. sekuriti sungguh. masuk je dalam aku dah impress. memacam suasana ada. mcm dalam hutan.. dalam ladang.. best. rata jugak lah aku berjalan. jenguk dari booth ke booth. gained so many info. something new utk diketahui walaupun business comodity nih bukanlah bidang aku. kat sini jugak ada derang buka satu career development centre yg buat walk in interview khas utk mereka-mereka yg ingin mencari keje dalam bidang nih. sesiapa berminat tu, gi lah sana. pameran dibuka sampai ahad nih.

balik dari PWTC, aku gi jumpa Mamoru~kun kat Salak Selatan. pastu gerak gi HUKM sesama. ikutkan waktu melawat tinggal 5 minit lagi. kami aci redah je masuk wad pompuan. aku dah janji nak lawat H. jadi tak boleh tidak aku mesti tunjukkan muka aku kat hospital tu. lama gak lepak dalam wad. langsung tak hiraukan waktu melawat yg dah habis. kata Mamoru, selagi tak kena halau dek misi kita buat tak reti je lah.

condition H still tak banyak berubah. badan kurus. muka cengkung. tapi alhamdullilah mlm tadi dia dah boleh duduk lama sikit. kalau tak, terbaring aje. borak dgn Mak H. berkali-kali dia ckp tima kasih kat aku sbb sudi jenguk H dan hantar ke hospital. aku senyap je. bukan compliment yg aku cari. H pernah jadi sebahagian dari diri aku dulu. dan sekarang, tho relation kami tak mcm dulu, rasa tanggungjawab tu masih menebal dalam diri nih.. tanggungjawab sesama kawan.. sesama saudara seagama.

mlm tadi, H meluahkan semuanya depan kami. sebak aku tengok bila airmata dia mengalir. mak H pun nangis sama dgr cerita dia. aku sedih. dalam masa yg sama aku bersyukur pada Tuhan. akhirnya.. betapa besar harga yg perlu dibayar utk sekelumit keinsafan bagi seorg plu tegar.. *Allahuakbar*.. syukur alhamdullilah.

buat masa nih, doc tengah periksa kandungan air dalam paru-paru H. satu lubang dah dibuat kat belakang dia utk ambil sampel air dari paru-paru dia. satu lagi lubang ditebuk dibahagian dada. kesan lubang jarum toksa cerita lah. penuh serata badan. lengan H sampai bengkak akibat kerap sangat kena cucuk dgn jarum. simpati aku melimpah bila tengok keadaan dia.. *masyaAllah*

dalam kul 9.30 mlm aku & Mamoru~kun gerak dari HUKM.. terus balik umah. penat sangat.

Tuesday, July 03, 2007

cupcakes family

dua baris teratas tu nama adik-bradik kandung aku (yes, ramai.. 10 org sumernya):

along (aku lah tu)
sham
as
yanie
amir
ain
uj
syuk
haziq
ira

lepas nama ayah & ibu (read: 'ibu' as my late mom. tp, since aku panggil Aunt Shi dgn gelaran 'ibu' jugak maka boleh lah diguna pakai sekali) nama adik-bradik tiri pulak:

wan
nadia
yan
farah

lastly adik kandung sebapa

syina (aku panggil Nina je)

nama-nama selepas tu, bukan adik-bradik lah. tp, nama org yg terdekat dgn family aku

ida (sis in law)
sue (sis in law going-to-be)

...and...

*mamoru~kun*


besar gila kan family aku. jgn tanya camner kami live gegamai camtu. memang meriah. aku tempah kek nih dari one of blogger jugak. nama dia kak P-nut (http://ceritapnut.blogspot.com/). gegambar nih sumer aku curik dari blog dia lah. (hehe.. tenkiu akak). remember rituh aku mentioned pasal cupcakes nih. sedap & comel. sesuai dijadikan hadiah utk tersayang. baru tadi amik kek nih kat Putrajaya.

minggu lepas, minggu nih, minggu depan.. aku terlebih bz. byk mender baik jadi dlm hidup aku. tp, dalam bersuka tu ada pulak mender tak baik jadi dlm hidup org yg pernah rapat dgn aku. aku menolong sekadar termampu. selebihnya terpulang pada yg Maha kuasa. semoga dia cepat sembuh. aku tak sanggup tgk dia suffer lagi.

p/s: Mamoru, forgive me for breaking our promises for not seing her. she's so sick.. she need help.. she need me.. maaf Mamoru sbb susahkan awk sepanjang mlm tadi. tak pasal-pasal kita tidur kat wad kecemasan HUKM. teruk lah doktor kat situ. nak buat decision pun lembab.. and Mamoru, terima kasih sangat-sangat sbb memahami. aishiteru!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...