KENGKAWAN

Wednesday, October 31, 2007

100 days left

Here we go.. lets do the counting together..

Ok, now let see apa preparation yang aku dah buat.. apa ek.. err.. ekceli satu pun tak prepare lagi.. ha ha. Eh tak jugak, satu perkara dah settled - photographer. Aku dah confirmkan booking untuk amik jurugambar for that very special day. Antara banyak-banyak photographer, aku pilih Mr. Ghazali. Aku dah tengok hasil kerja dia.. memang memuaskan. Pakej yang dia offer agak menarik plus bayaran dia lebih murah dari photographer lain. RM 1,500 for custom picture + sticky album + 100pcs 4R printed photos + 3pcs 8R photos + satu photo saiz 10R beserta frame. Paling penting, dia setuju untuk nego dgn aku tentang pilihan gambar yang akan di-print. Package yang dia bagi kat aku (for that kind of price): sesi akad, sesi outdoor, sesi malam berinai & resepsi. Nice ey?

Selain dari tu.. yang lelain belum sedia apa pun lagi :(

Anyway, not to worry much (pesan kat diri sendiri nih), InsyaAllah semuanya akan berjalan dgn lancar. Sabar nahh.

Rumah aku sunyi sekarang nih. Just tinggal aku dgn dua orang adik lelaki. Tak lama lagi sure lagi sunyi.. hm, guess aku kena cari altenatif lain untuk hilangkan sunyi nih. Naik gunung pun ok jugak kan? Tapi nak ke Mamoru tu? Dia agak bz lately nih.

Hari nih last day Mamoru keje kat Pejabat Tanah Dot Dot Dot. Ekceli last day untuk dia berada dalam goverment sampai hujung bulan November, tapi since dia ada 30 hari cuti tahunan, consider dia masih bekerja untuk goverment tapi dalam masa yang sama dia dah start bekerja untuk kompeni lain.. Kira hujung bulan November nih, dia akan dapat dua gaji dari dua kompeni berlainan lah. Meriah kan? Murah rezeki dia.

Pray all the best for him tomorrow. Love.

New author

Kengkawan, say helo to my Mamoru~kun.

Sekarang blog nih dah ada dua author. Maknanya akan ada dua cerita berbeza kat sini. Hm, dunno how its gonna turn out to be.. but I think its a good start - for both of us to share whatever we have in mind.

Kan Mamoru?.. *wink*

Tuesday, October 30, 2007

firSt

wanna say hiii...

Aunt Shi eksiden

Pagi tadi on the phone dgn bapak. Dia informed Aunt Shi eksiden kat Alor Gajah semlm. Isk, sampai hati bapak tak nak bagi tau berita nih awal-awal. Tak nak kami risau katanya. Macam mana pun alhamdullilah, Aunt Shi tak cedera langsung. Cuma kereta je remuk bahagian depan & terbalik masa eksiden tu.

Kata bapak, Aunt Shi lately terlalu banyak berfikir. Maybe tu salah satu punca yang menyebabkan dia hilang kawalan. Kesian Aunt Shi, mana nak fikir tentang mak dia yg terlantar kat rumah tu.. mana nak fikir tentang anak-anak dia yang semakin nakal & tak mendengar kata..

Sesambil borak tentang Aunt Shi, bapak turut selitkan nasihat untuk aku (kes hari Ahad rituh) Bapak suruh aku lebih bersikap rasional dalam buat keputusan - jangan turut kata hati.. Sempat jugak tu dia puji Mamoru. Sampai aku rasa macam bapak menyebelahi Mamoru pulak. Apa pun, aku tahu bapak lebih memahami. Dalam rasa tak puas hati tu timbul juga rasa hepi bila mana bapak sebenarnya amat berpuas hati dgn 'pilihan hati' aku.

InsyaAllah, kalau takde apa-apa, aku nak balik Melaka hujung minggu nih.

Jujur

Jumaat aritu aku cuti. MC. Takde lah teruk sangat pun demamnya - selsema je. Aku spent masa kat umah dgn mengemas & membasuh semua kain baju adik lelaki aku. Fyi, aku nih ada habit pelik sikit tentang membasuh baju nih - aku suka kira dan ingat jenis baju yg aku basuh. Bukan tu je, kalau sidai baju tu pun, aku akan susun dgn baik e.g., t-shirt satu baris, seluar jeans satu baris, underwear satu baris.. even cara menyidai pun kena seragam & lurus. Skema gila. Sesambil tunggu baju tu kering, merasalah sepuluh kali sekejap aku akan tertinjau-tinjau tengok baju-baju kat ampaian tu - tak tau kenapa - macam ada kepuasan bila tengok baju yang dah dibasuh.

Nak dijadikan cerita, lepas aku sidai baju tu, aku lepak jap dgn adik lelaki no.7 (dia takde kelas pagi tu). Sesambil tu aku berulang alik dari ruang tamu ke tingkap dapur untuk tengok baju yang aku jemur. Last sekali aku tengok, ada sorang cleaner tengah sapu sampah kat korridor. Setengah jam lepas tu aku tengok lagi.. tetiba selai seluar jeans takde. Aku cuak - seluar aku pulak tu. Jengah kat tingkat bawah, takde pulak seluar yang jatuh. Hati mula rasa tak sedap. Ada orang curi ke?

Aku panggil adik lelaki aku. Suruh dia turun tingkat bawah cari seluar tu kalau-kalau jatuh tersangkut ke haper. Tak sampai 10 minit aku dengar suara adik aku suruh turun. Dia tunjukkan penyangkut baju yang tersorok kat belakang pintu kat tepi tangga tingkat dua. Confirmed ada orang curi seluar aku & buang penyangkut baju kat situ. Aku turun sampai ke bawah. Terserempak dgn dua orang akak cleaner Indon kat depan tangga. Tanya dia kut-kut dia ada nampak seluar aku. Sorang akak nih cakap tak nampak. Sorang lagi (yg agak muda sikit) macam nak sorokkan sesuatu dalam beg plastik kat tepi dinding. Bila aku keraskan nada suara, cleaner yg muda tu keluarkan selai seluar jeans dari beg plastik tu. Katanya, dia jumpa seluar tu kat dalam tong sampah tepi tangga. Tapi tu bukan seluar aku arr. Aku jengah beg plastik dia. Nampak selai lagi seluar jeans siap berlipat kemas dalam tu. Aku paksa dia keluarkan. Dia dah start ketaq. Memang sah seluar aku yang dia curi. Still lembab lagi ok.

Aku tegur cleaner tu, bukan tegur memarah, tapi tegur secara tegas lah sebab aku tak suka orang mencuri nih. Minah tu pulak, dah terang-terang kesalahan yang dia buat, punnnn keras tanak mengaku nih. Siap buat muka berlagak lagi.. marah lah aku macam nih. Aku ugut nak bawak dia pegi management office, biar dia kena buang keje, biar dia kena hantar balik ke negara asal dia. Ekceli, aku acah je. Takde lah aku sekejam tu. Aku nak dia mengaku dan minta maaf je bukan kena bayar pun. Lepas dia mengaku, aku terus naik atas masuk umah. Ikutkan hati, aku berbelah bagi jugak nak lepaskan orang yg buat kesalahan macam nih, yelah takut berulang nanti. Tapi takperlah, harap timbul kesedaran dalam hati dia lepas dengar ceramah tak seberapa aku tu. Lagipun, aku macam kesian pulak kat dia. Mesti hidup dia susah sangat sampai seluar jeans aku yang dah koyak sikit kat kaki tu pun dia sanggup tibai.

Ahad pulak cerita lain. Ada reason yang kukuh untuk aku lancarkan perang. Habis peluru berpandu, machine-gun, bom atom, lembing, tombak, panah, sumpit, segala bagai aku gunakan. Hilang semua kewarasan akal. Tak pepasal, semua orang kena tempias amarah aku.

Ok, dalam situasi nih, puncanya BUKAN salah aku, tapi bila aku menggunakan emosi untuk menyelesaikan masalah, secara tak langsung aku turut bersalah. Moral of the story, jangan sesekali berahsia dgn pasangan anda lebih-lebih lagi bila melibatkan ex-girfriend / ex-boyfriend anda. Ok murid-murid?

Trauma yang melanda
Menikam-nikam jiwa
Selemah ku lemah aku berserah

Trauma yang kurasakan
Hanya padamu Tuhan
Yang memahami pedih di hati
Tiada pengubat bisa merawat luka
Ku dalam Trauma

Sekarang, kita tutup cerita tak best nih.

Thursday, October 25, 2007

Gambar raya

Kengkawan rapat kat kampung dari zaman sekolah rendah dulu sampailah sekarang nih. Aku amik gambar nih dari friendster Faizah.



Dari kiri, aku (baju hijau), Nin, Ina, Yah, Faizah (married) & Sarah (married)

Mamoru with cute little Nina (muka adik aku mcm anak patung lak taim nih)

Changes

Dalam masa tiga bulan dari sekarang, ada banyak perkara besar yg akan jadi dalam hidup aku. Memacam mender ada dlm kepala aku sekarang - duk flashback life aku sebelum nih - memender yang aku dah lalui dulu pastu duk compare dgn life sekarang sesambil membayangkan hari-hari akan datang.

Tiga bulan akan datang (precisely, Chinese New Year nih), aku akan bergelar Isteri kepada Mamoru~kun (pejam mata sambil tarik napas jap - nervousnya ya Allah). Masa memula bincang tentang hidup persediaan perkahwinan, aku rasa macam kelakar dan malu jugak lah. Maklum lah, sebelum nih kami berkawan baik & kamceng sangat. Selalunya kalau berborak, topik-topik perbincangan memang tak lari tentang hutan, gunung, xpdc, etc., dan bila perbualan tu bertukar dari yang merapu kepada serious, tak ke kelakar jadinya.

Mamoru: Zaha tanya bila kita nak pegi kursus kahwin?
Aku: Kursus kahwin? (terus muka aku blushed)

Ok, sebut pasal kursus kahwin nih, sampai sekarang aku belum terfikir nak register kat mana. Nak pergi taim wiken, semua orang busy buat open house. Tunggu lah lepas raya nanti.

Aku rasa, ada beberapa perkara aku kena ubah bila dah bergelar Isteri nanti. Salah satu darinya, tentang blog nih. Nak tutup ke.. nak buka blog baru.. or nak sambung terus tulisan aku kat dalam nih? Pening jugak dibuatnya. Aku bukan apa, terfikir jugak kalau aku terus menulis kat blog nih, means cerita & bahasa yang aku guna kena lah sesuai & sopan sebab: first, aku kena jaga maruah diri & bakal suami: second, mana lah tau kalau dah dapat anak nanti & anak-anak aku baca blog nih, jadi aku kena lah tunjukkan contoh yang baik, tak gitu?

Anyway, lepas consult dgn Mamoru, aku decided nak teruskan tulisan dalam blog nih. Tapi akan ada seorang lagi author baru yg bakal menulis kat dalam nih (whenever he got free time lah kan). Siapa? Mamoru lah of course, siapa lagi kan. Kira blog aku nih jadi macam family blog gitu. Url for this blog pun will remain the same as both of us are outdoor-ians. Hik.

"Outdoorfreaks - Our life & The way we live it"

Tentang persiapan perkahwinan, err.. tayah cerita lah, buat aku bertambah nervous je. Nanti dah complete semua baru state kat sini. Warna tema pun aku tak nak kasi tau kat sini. Kang ada pulak anasir-anasir yg ubah fikiran aku tentang warna tema nih. Hik. Tunggu je lah nahh?

Let see, apa lagi perubahan yg aku kena buat nanti.. hmm. Mungkin pindah rumah kut. Rumah yang aku duduk sekarang nak biarkan adik lelaki no.3 sambung sewa. Dia pun bakal naik pelamin dalam masa terdekat nih (same goes to adik pompuan no.4). Berkemungkinan besar aku akan duduk kat Bandar Seri Permaisuri (kawasan Mamoru duduk sekarang nih).

Selain tu, tak ada apa sangat kut. Adik lelaki aku no.6 tetap stay dgn aku walaupun lepas kahwin nanti. Dia nih masih dalam jagaan aku sampai lah dia bersedia untuk hidup sendiri kat KL nih. Adik-adik yg lain pun mcm tu gak. Aku bersyukur sangat sebab Mamoru sangat supportive & memahami tanggungjawab aku sebagai kakak yang sulung.

Ada open house petang nih. Jom pekena kuih raya!

Wednesday, October 24, 2007

Raya memory

Nih tahun lepas punya gambar.. ceritanya korang boleh baca kat sini

me and Chua tengah main meriam buluh (see how crazy I am masa nih.. meriam tu tengah meletopp!!) Thanks to Mamoru~kun for taking diz video.

Warning: Jangan tiru aksi di atas (tanpa bantuan expert.. ops!)


mereka yg terlibat di kawasan kejadian

Demam Raya

Aku demam semlm. Plan nak mc je tapi macam bosan pulak nak duduk rumah, gagah kan lah jugak naik opis nih. Tak buat keje pun, tido hampir 1/3 dari masa bekerja.

Malam aritu, aku pegi beraya kat umah abang sepupu kat Telok Panglima Garang. Kebetulan mak dia yg duduk kat Taiping tu ada sama. Mak dia nih kakak sulung kepada arwah mak aku (aku panggil dia "Mak" istead of "Mak Long") Seronok jumpa adik beradik arwah mak sebab muka derang seakan-akan sama.. kira terubat lah rindu kat arwah bila tengok muka adik-beradik dia. Masa on the way balik umah, Mamoru tanya adik lelaki no.5 aku, family abg sepupu aku tu sedara belah mana? (Taim tu aku tengah baring kat seat belakang dgn sorang adik lelaki no.3) Terkejut aku bila adik aku tataw relation dia dgn abg sepupu aku nih. Dia ingat mereka tu saudara jauh.. *sigh*.

Anyway, aku tak salahkan adik aku. Dia masih kecil masa keluarga kami dilanda krisis dulu. Family 'Mak' pun ada krisis sendiri masa tu. 'Mak' pindah Taiping masa kami semua masih kecik. Dan lepas tu memang kami jarang jumpa. Perkara yg sama juga berlaku pada adik-beradik arwah mak yang lain. Semuanya bawak diri masing-masing lepas arwah datuk (sebelah mak), kahwin lain. Sebab tu lah dia kurang mengenali susur galur keluarga kami. Sebenarnya aku pun kurang faham apa yg menyebabkan adik-beradik kandung arwah mak menjauhkan diri dari kampung. Nak tanya nenek (mak tiri kepada arwah mak aku) takut nanti terkecik hati pulak.

Aku cadang nak buat scrap book tentang family aku. Kalau boleh, aku nak dapatkan semua gambar-gambar ahli keluarga sebelah bapak, arwah mak & Aunt Shi. Biar senang adik-beradik aku kenal siapa sedara-mara derang (menarik nih.. tak sabar nak start)

Malam tadi aku ikut Mamoru & Kak Rin pegi set-up network kat satu kompeni kat Shah Alam (part time projek yg Mamoru dapat untuk kompeni lawyer yg baru bukak) Besar gila opis dia. Ada lebih kurang 15 orang lawyer yg akan bekerja kat situ. Kami jumpa pemilik kompeni tu dalam pukul 9.00 mlm. Tak buat apa pun kat sana. More to discussion je. Aku bukan faham pun apa yang derang bincangkan - too technical - bukan bidang aku. Tapi nak maintain professional (nak jaga air muka Mamoru & Kak Rin - most important nak convinced kan customer), aku bebuat faham je lah.

p/s: Adik lelaki no.2 datang mlm tadi. Dia kena outstation kat KL sampai hari Jumaat. Adik pompuan no.4 pun ada sekali. Tapi pagi nih dia dah bertolak ke Kelantan.

p/p/s: Ada iklan baru lagi kat blog nih.. dari Mojikan.com.. rasanya site nih sesuai untuk kanak-kanak & remaja.. klik lah kat situ nahh :)

Monday, October 22, 2007

Iklan

Perasan tak sejak seminggu yang lepas ada ruang iklan kat blog aku yang comel nih? Akak suka dik nonn! Try la klik kat iklan-iklan yang dipaparkan tu.. klik bebanyak kali pun takper.. hik.

Setakat hari nih aku perasan ada empat iklan yang berbeza dipaparkan.. memula rituh, iklan dari TGI Friday, pastu dari 88DB, kemudian dari Allyhunt dan bebaru nih dari Tune Hotel.. wahh meriah kan blog aku.. hik.

Nak tau sebab-musabab aku letak ruang advert nih? Ada sebabnya dik nonn.. bukan letak pree ok. Untuk setiap 'klik' kat iklan yg diletak kat blog nih, aku akan dapat komisen. Jadi, lebih banyak korang klik kat iklan tu, lebih banyak lah komisen yg aku dapat. Kata orang sambil menyelam kita minum air.. jadi aku pun amik lah kesempatan make money thru blogging gitu.

Ekceli, aku teruja tengok total collection yg ada dalam akaun aku untuk minggu lepas. Ada RM 1.70 in total (pelik aku nih, tengok singgit tujuh posen pun boleh teruja.. hahaha). Ikutkan tader lah banyak mana duit yg boleh di-generate dari iklan nih. Nak beli lisptik pun tak lepas. Tapi takper lah kan.. janji ado.

Jadi kengkawan, meh lah klik kat iklan yg dipaparkan tu.. nak klik pat ratus lima ploh juta kali dalam sehari pun takpe. Lagipun, iklan tu semuanya best-best belaka!

p/s: meroyan aku nih duk hapdet blog sampai 3 kali dalam sehari.. <<-- kes takde keje kat opis

Baraan

Bulan depan, Mamoru~kun secara rasminya akan meninggalkan kerja govt dan memulakan kerjaya baru di xxx. Its a tough decision for him to make actually. Maklum lah, dengan increment baru yg govt bagi, gaji dia sekarang nih mmg memuaskan. Tapi, untuk jangka panjang, ditambah pulak kompeni baru tu (swasta) sanggup bayar gaji yg dia minta, apa lagi yg nak ditunggu kan?

Mamoru was so excited masa dapat offer letter (a day before raya). Aku cakap kat dia, tu kira hadiah raya untuk dia lah kan. Tapi cecepat dia geleng, kata dia itu rezeki orang nak kahwin, rezeki kami. Mamoru siap buka cerita tentang member baik dia (5 years ago): Kata Mamoru, member dia nih merancang nak kahwin sebaik sahaja habis belajar. Jadi, mamat nih agak risau lah cemana nak cari duit lebih. Tapi alhamdullilah, semakin dekat tarikh kahwin, rezeki dia murah, memacam dia dapat plus dapat tawaran keje yang baik yang boleh menjamin masa depan keluarga yang bakal dia bina. Mamat tu cakap kat Mamoru, semua tu rezeki orang yang nak kahwin. Hm.. mungkin betul jugak kan? Setiap perkara baik yang kita nak buat, insyaAllah dipermudahkan-Nya.

Jumaat lepas, aku amik cuti lagi. Hik. Bukan ada apa pun, saja spent masa duduk kat rumah sambil buat spring-cleaning sesama adik-adik aku. Rumah kecik tapi bila dah duduk gegamai camtu, kalau bersepah memang pecah kepala jadinya. Lepas sesi mengemas, sesi memasak pulak. Tu yg ada masa masak creme caramel sekali. First taim try terus jadi.. opss pembetulan, ada dua mangkuk creme caramel yg aku buat, satu tu mmg tip top rasanya, satu lagi tergoreng gula sampai hangus daa.. so, pahit sikit arr. Hik.

Sabtu ada 'baraan' kat kampung Mamoru. Baraan nih ayat yg digunapakai oleh orang kat area Kuala Selangor, maksudnya, beraya dari rumah ke rumah. Memember sekampung Mamoru yg buat (kengkawan outdoor club). Merasa beraya di tengah bendang dalam keadaan padi tengah menguning (kebanyakkan rumah kekawan Mamoru letaknya kat kawasan bendang) Syahduuuu! Baraan start pukul 9.00 pagi kat rumah mertua Zin (aku & Mamoru sampai sana pukul 10.00 pagi). Memula tu aku ingat ada lah dalam 10 orang yg join baraan nih, rupanya.. lebih kurang 30 orang jugak lah (lebih 10 kereta beb)!!

Dari rumah Zin & Effa, kami gerak ke rumah Kak Lela --> pastu umah Apeng --> umah Mamoru --> umah Zaha --> umah Talha --> umah Liza --> umah saiful --> umah Kubeng --> umah Syafiq & Tuty --> umah Hawa --> umah Hafiz --> umah Ani --> umah uncle aperntah nama dia.. (now lets see kekalau aku ada ter-miss rumah sesiapa kat sini).. Lebih dari 14 rumah yg aku pegi beraya dalam sehari!! Fuhh rekod tuu. Baraan tamat dalam pukul 10.30 malam! First taim aku beraya sakan camnih. Tu pun Mamoru cakap masih ada banyak lagi umah memember yg kami tak sempat pergi. Satu perkara yg buat aku kagum kat sini, semangat setia-kawan yg mereka semua tunjukkan. Tabik hormat kat Mamoru & kengkawan dia (even married couple pun join 'baraan' hari tu oke - sporting sangat). Serious, selama 28 tahun aku hidup di bumi Tuhan nih, aku belum pernah jumpa persahabatan yg akrab macam nih.

Semalam pulak, just spent masa kat umah. Melepak depan tv tengok cerita-cerita raya.

Minggu depan opis mate Mamoru nak kahwin. Dia requested aku & Mamoru jadi pengapit dia. Hah terkejut akak tau. Aku dah lah tak penah jumpa pasangan pengantin nih. Apa pun, aku dah bagi persetujuan. Tak sanggup nak hampakan permintaan derang. Aku penah baca kat mana ek, tentang jemputan walimatul urus nih. Tak silap aku sama ada hukumnya 'wajib' @ 'sunat' untuk attend memana kenduri perkahwinan bila dijemput oleh pasangan pengantin & warisnya. Anyways, merasa lah aku & Mamoru naik pelamin awal (as pengapit).. pre-sanding gitu. Hik.

Cream Caramel

Hik. Biasanya aku post entry tentang resepi taim bulan puasa je.. tapi takper lah kan, takkan bulan puasa je nak belajar memasak ye tak? Ok, resepi hari nih omputeh panggil Creme Caramel atau nama melayunya, Puding Gula Hangus.

Tapi sebelum tu nak tunjukkan periuk kukus idaman aku yg baru. Beli kat Kelantan ni tau (macam lah kat tempat lain dah tader jual kan?). Comel je periuk nih. Besar sikit dari pinggan makan nasi. Saiz 36. Hik, macam saiz kasut pulak bunyinya. Ok, lah tu. Bukan nak masak untuk sekampung makan pun.

Ok, tanpa berlengah mak limah lagi, kita terus berkenalan dgn bahan-bahan untuk membuat creme caramel nih.

First of all, kita masak caramel a.k.a gula hangus dulu. Senang je nak buat. Masukkan dua tiga sudu besar gula pasir dlm kuali & masak sampai cair sampai keemasan warnanya. Tapi harus diingatkan, gula pasir nih cepat cair. Tak sampai 5 minit gitu. Jangan masak terlalu lama dik nonn.. nanti pahit. Mender nih nama je gula hangus.. tapi dlm resepi taderlah pulak suruh dihanguskan gulanya. Lepas gula nih cair, cecepat masukkan dalam mangkuk atau loyang yg dah disapu dgn butter terlebih dahulu (supaya tak melekat). Gula nih akan beku dgn cepat mcm dlm gambar di atas.


Next, kita sediakan 3 biji telur (dua biji pun ok), satu sudu kecik perisa vanila, setengah tin susu pekat, satu tin susu cair & dua keping roti (yg putih je, kulit warna coklat kat tepi tu dibuang oke). Part yg nih part yg paling senang sekali. Tayah sesusah nak mix kan semua tu. Masuk je dalam blender.. pastu tekan butang.. and tadaaaa.. semua bahan tadi sebati..


Kemudian, kita panaskan periuk pengukus. Bubuh air secukupnya kat bahagian bawah periuk nih. Pastu masukkan bahan yg dah diblend ke dalam mangkuk berisi caramel / gula hangus tadi. Tutup periuk dan masak selama 20 ke 30 minit. Oh yer dalam gambar tu akak letak kain sebab tanak wap air menitik di atas puding akak nih. Nak tau puding nih dah masak atau belum, cucuk dgn garfu. Kalau garfu tu bersih (tader adunan yg melekat), maka boleh lah diangkat dan disejukkan sebelum bubuh ke dalam fridge oke.


Nih lah hasilnya.. bila dah diterbalikkan ke dalam pinggan. Selamat mencuba kengkawan semua!

Thursday, October 18, 2007

Selamat Hari Raya

Dah habis puasa sebulan.. raya pun dah 5 hari berlalu.. syukur alhamdullilah.

Ada dua mender buat aku lega sangat, first tentang 2 prob besar yg melanda family aku. Alhamdullilah sangat. Semuanya dapat ditangani dgn baik. Boleh kata 90% selesai. Selebihnya insyaAllah hujung bulan nih settle.

Yang kedua cum yg paling penting sekali of course lah Hari Raya itself. Syukur sangat raya tahun nih macam tahun-tahun sebelumnya - meriah! Tak dapat bayangkan mcm mana hepinya aku tahun nih. Sekali lagi syukur alhamdullilah!

Lets summarize apa yg aku buat sebelum & semasa raya nih:

28 Ramadhan - Sepatutnya aku masih bekerja lagi hari nih. Tapi terpaksa amik cuti last minit sbb nak hantar Sue ke Kepong. Nasib baik ada Kak Jah. Dia lah yg offer diri nak tolong. Tapi bukan tolong free lah. Seratus gak lah masuk poket dia. Takpe lah.. janji ada orang nak tolong. Petang tu berbuka tepi jalan lagi. Kedai makan semua penuh. Lagipun tak banyak kedai yg buka. Tokey kedai dah balik kampung. Malam plak gerak ke Kepong. Kelam kabut. Tapi nasib baik lah semua ok. Berkat bulan Ramadhan. Balik umah dalam keadaan letih yg amat. Adik lelaki no. 2 & wife janji nak singgah umah sebelum bertolak ke Kedah. Sampai tertidur aku tunggu derang. Terjaga bila jam dah pukul 2.30 pagi. Cecepat aku capai handphone - risau derang tak sampai lagi. Call adik aku nih, sekali dengar bunyik handphone kat sebelah. Toleh tepi, rupanya adik aku dgn wife dia tengah syok tido. Laaa.. dah sampai rupanya.

29 Ramadhan - Pepagi buta dah bersiap. Adik ipar aku nak shopping kat Masjid India. kebetulan pulak aku ada dua tiga barang lagi yg belum di beli, molek sangat lah tu. Awal kami sampai Jalan TAR. Baru satu dua kedai yang bukak. Tapi enjoyyy.. takde lah crowded sangat. Banyak gila aku memborong: sepasang baju melayu untuk bapak, sepasang baju kurung untuk Aunt Shi, sepasang baju melayu untuk adik lelaki no.8, baju kurung untuk adik pompuan no.6, seluar untuk adik lelaki dua helai, kain sampin selai, blouse untuk adik pompuan no.4, blouse untuk aku, brooch, butang baju melayu.. fuhh.. banyak arr. Lebih lima ratus ringgit abis kat situ je. Tu belum termasuk baju-baju yg aku beli sebelum nih.. Takper lah, rezeki adik-adik aku. Pukul 3.30 petang, adik lelaki no.2 & wife dia bertolak ke Kedah. Lepas tu aku keluar dgn Mamoru pulak, beli dua karton air botol mirinda untuk hari raya. Oh ye, hari nih Mamoru ajak berbuka kat hotel - best sgt. Malam pulak, sebelum gerak balik Melaka, aku gi Kepong sekali lagi. Dekat kul 1.30 pagi baru bertolak ke Melaka dgn Mamoru. Kul 3.30 pagi baru sampai kampung. Unload barang pastu zZzzZ.. ops lupa nak citer, aku terkejut beruk tgk Nazry ada kat umah sewa aku mlm nih. Dia tengah melepak dgn adik-adik lelaki aku yg no.3 & no.6. Bila aku tanya, dia tersenyum-senyum mcm senbunyikan something.. hmm ada lah yg tak kena tu. Kelakar lah dia nih. Aku hanya mampu geleng kepala..

30 Ramadhan - Mamoru awal lagi dah bertolak ke Kuala Selangor. Sedih tapi tak terasa sangat. Tahun depan mmg dah confirmed dia beraya dgn aku, so apa nak risau. Pagi nih aku ke rumah nenek. Bapak tak bagi masak kat umah sendiri. Dia suruh tolong nenek sebab tahun nih umah nenek tak ramai yg dapat balik. Banyak sungguh lauk-pauk yg kami prepare, dari rendang daging, rendang ayam kampung, sup tulang, ketupat pulut, nasi impit.. yang pelik tu, langsung tak terasa penat walaupun aku tak jamah apa-apa masa sahur. Tengahari pulak, kacau dodol. First time aku mengacau dodol taim tengahari buta. Hazabbbb.. panas! Kebetulan masa nak mengacau tu sumer bebudak lelaki takde kat umah (memasing bz buat preparation lain), terpaksalah aku turun padang mengacau sama. Malam nih last berbuka. Sebak pulak bila nak jamah nasi malam tu. Sedih beb Ramadhan dah sampai ke penghujungnya. Lepas maghrib orang dah start bertakbir raya. Sayu dengar takbir dari surau, masjid, rumah ke rumah.. tu tak termasuk bunyi mercun yg memekakkan telinga - meriah!

1 Syawal - Allahhuakbar.. dah raya! Awal aku bangun pagi nih. Siap kunci jam dari malam tadi - takut terlajak. Lepas mandi sunat aidilfitri, aku ajak adik-adik gi kubur arwah mak. Pastu balik umah salam bapak, Aunt Shi & adik-adik. Aku tak gi sembahyang raya tahun nih. Adik-adik je pegi. Rumah aku ada orang sakit. Mak kepada Aunt Shi sakit (mak mertua bapak cum nenek aku jugak lah). Nenek nih dah lama sakit (strok sebelah badan) tapi sebelum nih dia duduk kat AG. Tapi since takder siapa nak jaga dia kat sana, bapak volunteer jaga dia & bwk balik ke umah. Ada sejarah sebenarnya, dulu taim nenek nih sihat, nenek nih tak suka bapak, mcm citer ibu mertuaku tu. Tapi see.. bapak letak tepi mender nih semua. Bagi bapak, yang lepas biarkan lepas. Aku bangga dgn bapak.. alhamdullilah. Ok, sambung cerita, lepas org balik sembahyang raya, semua sepupu aku datang ke umah. Memang tetiap tahun camtu. Derang datang nak ajak pegi jalan raya sesama. Ikutkan aku tamau gi jalan memana.. segan lah dah bebesar nih. Selalunya adik lelaki no.2 yg lead rombongan beraya nih. Bila dia tader semua mcm blurred. Tapi disebabkan aku tanak tradisi nih terhapus camtu je, aku kumpulkan derang nih, lead derang dari rumah ke rumah. Best jugak jadi ketua bebudak... "Nexttt kita serbu umah sana pulak!"

2 Syawal - Habiskan masa melepak kat umah layan tetamu. Fuhh.. tahun nih umah aku paling ramai tetamu. Sekali datang je sampai 6 kereta - gila nak melayan. Kebanyakan tetamu nih anak-cucu nenek yg kena strok. Derang datang melawat. Tak menang tangan aku dibuatnya. Lewat petang baru boleh escape sekejap - pegi beraya kat umah Sarah. Dia buat open house jemput memember rapat zaman memuda dulu. Ina, Nin & Faizah pun ada sama. Seronok! Malam pulak, sambung melayan tetamu kat umah.. ramainya orang.

3 Syawal - Hari nih Mamoru datang umah. Hik. Comel je berbaju melayu siap bersampin sumer. Tak pegi mana pun. Duduk umah je. Tengahari, Mamoru mengadu lapar nak nasik lemak katanya. Mana nak carik? Manader kedai bukak. Aku ajak bapak & adik-adik lelaki sembelih ayam kampung. Aku suruh sembelih sekor tapi bapak sembelih sampai empat ekor. Mamoru siap tukar baju join cabut bulu ayam. Kesian tengok dia kena gelak dgn adik-adik aku sebab tataw siang ayam - nak makan nasik punyer pasal. Sesambil yg lelaki siang ayam, aku prepare bebahan nak buat rendang & masak sambal. Buat dua jenis lauk je. Nak kejar masa sbb petang tu aku nak bawak Mamoru gi beraya. Lewat petang pegi umah Faridah (member aku taim study dulu). Pegi dgn Mamoru, Wan, baby Nina & adik aku no.3 & no.6. Malam pulak, satu family pegi umah Datuk saudara aku kat Klebang.

4 Syawal - Bertolak balik KL. Sepatutnya aku dgn Mamoru masuk opis hari nih. Tapi kami tambah cuti sehari lagi. Pegi tengok movie - citer Otai. Tengok preview citer nih cam best.. tapi aisey taderlah best mana pun. Malamnya, bapak, Aunt Shi & pakcik sekeluarga datang KL. Kami gi Kepong gegamai pastu gi Segambut - beraya. Bapak tak spend malam kat KL, dia direct balik Melaka.

5 Syawal - (Semalam) Keje lah beb. Nak hapdet blog semlm tp tader masa. Ekceli bukan tader masa.. mood raya tu kuat sangat sampai 'bercinta' nak pegang keybod nih hah. Malam tadi gi habiskan masa main bowling dgn Mamoru & adik-adik. Tengah malam baru balik umah sampai terlajak tido pagi nih.

Hari nih plan nak balik awal. Baju yg belum dibasuh berlambak kat umah. Esok, insyaAllah nak buat puasa enam (cum puasa ganti). Mamoru pun dah setuju nak puasa sama. Ada lah geng nak berbuka nanti.

Lepas nih, boleh lah kosentret untuk life aku pulak. Banyak preparation nak kena buat untuk wedding nih. Tingal lagi 3 bulan dik nonn.. akak ketaq.

Wednesday, October 10, 2007

Syawal 1428 Hijrah

*nih gambar raya tahun lepas*

Agak awal untuk update mender nih tp nk wat camner.. esok aku dh start bercuti

Anyways, sempena Syawal yg bakal menjelma lagi 2 hari nih, aku nk ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri & maaf zahir batin kat kengkawan semua. Semoga Syawal kengkawan dirahmati & dilimpahi dgn keceriaan serta kegembiraan.

Harapan aku di pagi mulia nanti, semoga semua permasalahan dlm family dapat diselesaikan dgn cara baik.. ya Allah makbulkan lah doa aku.. doa kami semua..

*amin ya rabbal alamin*

~al-fatihah buat arwah ibu yg sentiasa di hati.. salam aidilfitri~

p/s: updating diz entry with Mamoru.. (syg thanks for everything)

Tuesday, October 09, 2007

malam tujuh likur

Hari nih 27 Ramadhan 1428 Hijrah

Hari nih aku start berpuasa balik setelah 4 hari 'bercuti'.. hehe. Alhamdullilah tader lah banyak hari nak mengganti. Sebenarnya kan ada cerita disebalik aku 'bercuti' nih. Masa hari Khamis rituh aku pressure sangat. Tekanan yang amat nihh.. plus penat kehulu kehilir nak memikirkan cara menyelesaikan masalah family. So, sampai satu tahap tu aku mmg flat gila. Even waktu berbuka aku just menghadap air sampai tga pat jenis tanpa makanan coz aku taim tu aku rasa haus yg amatt sampai pandang makanan pun tak selera. Serious nih, tak penah aku rasa camtu sepanjang bulan puasa nih. Taim tu aku mintak sangat pada Tuhan supaya dipermudahkan semuanya. Dan esoknya.. Tuhan makbulkan.. 'bercuti' lah aku (ntahaperhaper permintaan aku kan?)

Sepanjang wiken lepas, kesabaran aku bebtul tercabar. Nasib baik tak puasa, kalau tak kurang pahala. Kagum aku dgn diri sendiri, aku sendiri tataw mcm mana aku boleh jadi kuat camnih. Lelebih lagi untuk berdepan dengan 2 masalah besar yg datang serentak. Tak payahlah aku list dgn detail, yang penting semuanya berjalan lancar, alhamdullilah. Satu masalah selesai, tinggal lagi satu je. InsyaAllah aku akan cuba yg terbaik tolong semua adik-bradik. Aku tak sanggup tengok derang bersedih.

Khamis lepas aku keluar awal dari opis - settlekan apa pe patut kat KL sebelum bertolak balik Melaka dgn Mamoru~kun. Nasib baik kami plan nak gerak lewat. Dapat lah tolong adik lelaki no. 5 yg terkandas kat Bangi - motor dia rosak. Menunda balik umah lah kejenya. Ekceli dia on the way balik Melaka. Sebelum tu aku dgn Mamoru dah ajak naik keta gegamai. Tapi tu lah, ngengada. Lepas tinggalkan motor dia kat umah, kami bertolak ke Melaka. Dekat kul 3.00 pagi baru sampai AG. Singgah umah adik lelaki no. 2 - tido sana je lah.

Jumaat, kami terus gi Masjid Tanah. Adik no. 2 pun ikut sama. Wife dia menyusul kemudian sebab dia ada kelas hari tu (adik ipar aku nih lecturer kat universiti xxx). Meriah jugak lah umah bapak. Lewat petang, lepas sessi perbincangan beramai-ramai, kami keluar pegi jenjalan kat bazar Ramadhan MT beli juadah berbuka.

Sabtu, just spent masa dgn lepak dan lepak lagi. Aunt Shi buat kuih raya pagi nih. Ada dua jenis.. kuih samperit & kuih lidah buaya. Aku just tolong tengok je. Mana reti nak buat kuih tradisi nih. Kuih moden boleh lah (sambil tengok resepi hehe). Petang pulak, pegi shopping.. sempat beli pelita plastik & minyak tanah - mender wajib yg kena ada tiap kali raya. Mamoru lah orang yg bertungkus lumus menyiapkan pelita tu. Riuh dengar suara dia kat laman umah.. sampai aku yg masak kat dapur pun boleh dengar. Malam, lepas berbuka, bakar satay pulak.. fuhh.. makan je lah kejenya bila dah berkumpul nih. Lepas bakar satay, tolong Aunt Shi buat kuih raya lagi. Kali nih buat biskut coklat. Part kelakar tu, punyer lah beria buat kuih, tapi dapat separuh balang je.. separuh lagi adik-adik aku telan masuk perut. Risau aku.. ntah sempat ntah tak nak simpan kuih untuk raya..

Ahad, hari yg paling memenatkan. Ntah berapa kali kami ulang alik pegi KL - Melaka semata-mata nak settlekan problem kedua. Tapi syukur, setakat nih, 50% boleh dianggap selesai. Selebihnya.. nih lah aku tengah ikhtiarkan. Harap sebelum raya nih semuanya dapat diselesaikan secara baik.

Sebelum balik KL, sempat Aunt Shi cakap, dia dah siapkan sejenis kuih lagi - rempeyek. Wahh rajin mak aku nih. Aku ada janji dgn dia nak buat kuih sarang semut. Khamis nnih aku start cuti, boleh lah buat. 'Askar' pun ramai kat kampung tu, boleh kerah mana patut.

Tahun nih confirmed pakcik & pak ngah tak dapat balik raya pertama. Jadinya sekarang nih terpulang pada aku sama ada nak teruskan urusan memasak lemang & dodol. Orang kuat aku (adik no. 2) pun takde (beraya di Kedah). Tinggal bapak & adik-adik yg lain je. InsyaAllah aku usahakan. Tak meriah lah raya kalau tader juadah yg dua nih, ye tak. Nak beli memang senang tapi tak best lah.. feel tu lain sikit. Ikutkan bukan susah mana nak prepare bebahan untuk lemang & dodol. Yang penting, kederat tu. Kalau ramai menolong, senang lah keje. Nak harap aku sorang.. matilah wey. Mana nak buat kuih, mana nak masak rendang.. Hm, nanti lah aku re-arrange balik saki-baki askar yg tinggal kat kampung - nak buat kerahan tenaga secara besar-besaran!

Semlm berbuka tepi jalan dgn Mamoru~kun. Makan satay dgn minum air. Sadis sangat, tapi kira bersyukur lah tu. Dapat jugak makan. Lately nih mmg dah jarang sangat aku berbuka secara proper (duduk makan kat meja). Semua asal boleh je.. dalam keta ke.. kat opis ke.. kat highway ke.. asal ada mender nak dimakan dah cukup - nak kejar masa punya pasal.

Hmm.. tinggal tiga hari lagi sebelum kita menyambut hari raya.. ya Allah permudahkan lah.

*mamoru yg pasang pelita nih*

Thursday, October 04, 2007

al Insyirah

Hari nih 22 Ramadhan 1428 Hijrah

Malam nih aku bertolak balik Melaka. Sama ada aku bersedia atau tak, aku kena juga selesaikan prob antara bapak & adik. Harap takde apa tindakan bodoh yg datang dari pihak aku, bapak atau adik. Aku tak sanggup tgk sejarah lama berulang lagi.

Aku tak boleh kosentret buat keje. Kusut sangat kepala aku sekarang nih. Rasa nak je aku jeritkan apa yg aku rasa. Tapi apa guna. Bukannya boleh selesaikan apa-apa. Sesilap nanti orang ingat aku gila.

Teringat tentang surah al Insyirah (alam Nasyrah). Kata orang kalau hati tak tenteram & berdepan dengan masalah yg merumitkan, kita boleh amalkan baca surah nih. Kalau korang perasan, surah nih selalu kita baca dalam muqaddam masa kekecik dulu. Aku paste kat sini. Kita share sesama lah ey. Sesiapa yg tengah bersedih atau berdepan dgn masalah hidup macam aku nih, meh la amalkan surah nih sesama. Semoga masalah kita dipermudahkan Allah (swt)

Bismillahirrahmanirrahim..


Maksudnya: “Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayah pertunjuk)? Dan Kami telah meringankan daripadamu: bebanmu (menyiarkan Islam)- Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)? Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran di sertai kemudahan, (Sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran, disertai kemudahan. Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal salih), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal salih yang lain), Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).


Kelebihan surah al-Insyirah:

  • Siapa-siapa membaca Surah Al-Insyirah sebagai wirid pada tiap-tiap lepas sembahyang fardhu, nescaya hilang dukacita nya dan dikurniakan oleh Allah s.w.t. akan rezekinya dengan beberapa banyak.
  • Siapa-siapa sentiasa banyak membaca Surah Al-Insyiraah nescaya mudah mendapat rezekinya dan luas fikirannya, senang membuat sesuatu pekerjaan dan hilang daripadanya sifat malas.
  • Siapa-siapa membaca Surah Al-Insyirah 7 (tujuh) kali pada tiap-tiap lepas sembahyang, nescaya terlepas daripadanya kesusahan dan dipermudahkan oleh Allah s.w.t. akan rezekinya.
  • Siapa-siapa membaca Surah Al-Insyirah 40 (empat puluh) kali pada tiap-tiap lepas sembahyang fardhu selama tujuh hari berturut-turut, nescaya mengurnia Allah s.w.t. kepadanya kekayaan.
  • Siapa-siapa susah pada suatu pekerjaan, hendaklah sembahyang dengan kifayat yang tersebut di bawah ini, nescaya sampai maksudnya, iaitu:
    1. Sembahyang sunat dua rakaat.
    2. Pada tiap-tiap rakaat baca Surah Al-Fatihah dan surah (mana-mana surah)
    3. Lepas sembahyang, duduk menghadap kiblat dengan tetap bersungguh-sungguh ingatlah akan Allah s.w.t., dan baca Surah Al-Insyiraah sebanyak bilangan hurufnya.
    4. Sesudah membaca Surah Al-Insyiraah, pohonkanlah apa-apa yang di hajati daripada Allah s.w.t.
  • Siapa-siapa membaca Surah Al-Insyiraah 200 (dua ratus) kali pada tiap-tiap hari ketika matahari naik (waktu dhuha), nescaya memperlihat oleh Allah s.w.t. kepadanya perkara-perkara yang ajaib.
  • Siapa-siapa berhajat sesuatu perkara, bacalah Surah Al-Insyiraah 700 (tujuh ratus) kali atau 1000 (seribu) kali pada tiap-tiap hari selama ia mengusahakannya, nescaya beroleh apa-apa yang di hajati.
  • Siapa-siapa menulis Surah Al-Insyiraah pada suatu bekas dan menghapuskannya dengan air mawar kemudian minum, nescaya hilang dukacitanya dan terpelihara daripada terkejut. Setengah daripada khasiat Surah Al-Insyiraah itu ialah di baca kerana jadi ubat demam dengan kifayat:
    1. Ambillah seurat benang daripada kulit kayu dan bacakan Surah Al-Insyiraah.
    2. Tiap-tiap ketika baca huruf “Kaf” daripadanya, simpullah benang itu sekali, hingga cukup jumlah semuanya tujuh kali simpul.
    Kemudian ikatkan benang itu ke tangan orang yang demam pada pergelangannya yang di sebelah kiri.
  • Siapa-siapa benak menghafaz, tulislah Surah Al-Insyiraah dan minum airnya bersama-sama menelan air liur ketika berbuka puasa selama tujuh hari berturut-turut, nescaya mudah ingat apa-apa yang di hafaznya, dan jika minum airnya itu lain daripada masa berbuka boleh juga, tetapi yang baiknya ialah pada masa yang tersebut.

Semlm balik awal. Plan nak ke Putrajaya. Tapi mcm tak sempat je, so terus balik umah. Singgah pasaraya kat area umah. Beli barang basah sikit. Dlm keadaan kepa tengah runsing tu better aku penuhkan masa dengan memasak. Ada jugak faedahnya dari melayan masalah yg belum tentu hujung pangkal nih. Tak sangka banyak pulak lauk yg aku masak, ada sambal udang, asam pedas ikan kembung campur terung & sup bebola ayam. Terus berselera nak makan taim berbuka.

Sahur pulak.. makan megi mee je. Tu pun makan kat HKL dgn Mamoru~kun & adik aku. Daripada kul 3.00 pagi tadi kitaorang dah terpacak kat sana. Hmm.. membazir lauk pauk kat umah yg aku masak tu. Tak sempat nak balik makan.

p/s: Berkat surah al Insyirah.. aku dapat Nur Insyirah.. alhamdullilah.

Wednesday, October 03, 2007

dilema

Hari nih 21 Ramadhan 1428 Hijrah

Agaknya, tak sah kalau dalam bulan Ramadhan nih emosi kita tak diuji kan?

Aku sedih lah. Semlm, hari nih, rasa air mata nih murah sangat. Senang je keluarnya. Serba salah jadinya. Susah nak buat pilihan bila terpaksa berdepan antara adik & bapak. Mati kutu aku dibuatnya. Dua-dua aku sayang.. dua-dua aku harapkan yg terbaik dalam hidup mereka. Tapi bila dua-dua keras hati, fikir diri sendiri betul, asyik nak ikut pendapat sendiri..??

Apa yg patut aku buat? Ikut cakap bapak bermakna aku akan buat adik aku lebih sedih. Mungkin lepas nih nanti dia takkan percayakan aku lagi atau dia sendiri hilang semangat nak teruskan impian masa depan dia.. Tapi, kalau ikut cakap adik, bermakna aku derhaka pada bapak. Ya Allah.. beratnya dugaan Kau beri.

Kata orang, Tuhan makbulkan doa orang yg berpuasa.

Sepanjang 21 hari aku berpuasa nih, aku dah cuba sehabis baik jauhi segala perkara yg dilarang. Belum pernah lagi aku dapat puasa straight mcm nih. Selalu tu asal masuk awal Ramadhan je sure naik 'bendera merah'. Tahun nih alhamdullilah.. untuk hari yg ke-21 nih aku dengan serendah-rendahnya minta Tuhan lembutkan hati bapak & adik-adik aku.. berilah aku petunjuk dan kekuatan untuk aku berdepan dgn semua ni. Semoga semuanya selesai dalam keadaan baik.. *amin*

Rasa bersalah sangat pada arwah mak..

Sanisah Huri - Bersabarlah Sayang

Semua insan sedang gembira
Di hari ini sayang
Hari yang mulia
Marilah bersama berhari raya
Hilangkan duka

Lupakan saja kisah yang lalu
Gantikan cerita baru
Agar hatimu waspada selalu
Jangan kau kesalkan
Jangan engkau tangiskan

Pada mereka yang tak mengerti
Menuduh dirimu
Di jurang kesalahan saja
Ku tak sampai hati
Biarkan engkau sendiri

Tetapi diriku dan juga temanmu
Yang tahu kisah derita
Dan luka di dada, hanya kuharapkan
Kau harus bersabar
Dan bertenang selalu

Tuesday, October 02, 2007

beza raya sekarang

Hari nih 20 Ramadhan 1428 Hijrah

Dua tiga hari nih emosi aku agak terganggu. Duk pikir tentang adik aku yg no. 3 & 4 nih. Tuhan je tau mcm mana resah gelisahnya hati aku nih. Memacam cara aku pikir.. memacam mender aku buat.. semata-mata nak tengok masa depan derang terjamin. Tapi biasalah, tak semua yg kita rancang tu akan jadi kenyataan. Nak buat mcm mana lagi kan.. akur je lah dgn ketentuan Tuhan. InsyaAllah, selagi ada daya, selagi termampu aku usahakan yg mana boleh. Hm.. hebat betul ujian Tuhan kali nih.

5 hb nih adik aku yg no. 6 & 7 start cuti semester. Aku suruh derang singgah umah aku dulu sebelum gerak balik Melaka sesama hujung minggu nih. Adik lelaki yg no. 2 dgn wife dia dah plan nak panggang satay mlm minggu nanti. Dia nak celebrate raya awal sikit sebab tahun nih dia beraya kat Kedah. Adat lah orang berkeluarga.

Tahun nih, berkemungkinan besar 3 orang adik-bradik aku tak dapat balik beraya sesama. Sedih sey. Taper lah, think its abt time untuk aku biasakan diri dengan situasi mcm nih. Dulu boleh lah beraya sesama. Sekarang bila memasing dah besar, dah bekeluarga, tak boleh lah nak paksa beraya sekali. Sumer dah ada komitment sendiri. Same goes to me gak, tahun depan ntah dapat ntah tak nak celebrate first raya kat Melaka. Tapi nasib baik lah kampung Mamoru kat Kuala Selangor je. At least boleh balik hari kalau nak. Bukan jauh pun.. 3 jam perjalanan je.. Untung pilih orang dedekat nih. Taderlah nak berkungtau balik raya.. *wink wink*

Minggu depan nenek nak mengacau dodol. Adik-adik lelaki aku kena balik awal lah nampaknya. Maklum, dalam family aku ramai lelaki. Derang lah harapan nenek untuk tolong kacau dodol tu nanti. Biasanya dodol nih dimasak dua tiga hari sebelum raya. Malam raya pulak di-reserved khas untuk bakar lemang. Yelah, lemang nih bukan tahan lama kan. Dodol lain lah, boleh simpan setahun lamanya.

Semlm gi ikut Mamoru berbuka dgn opis mate dia. Siap berbaju kebaya bertudung litup nih - baju tu hantaran yg Mamoru bagi masa bertunang rituh. Tudung pulak, dia belikan masa gi Kelantan minggu lepas. Mahal gila tudung tu ok. Part yg kurang best, baju kebaya tu dah tak seketat macam masa mula-mula beli. Pinggang jadi lebar dan longgar walhal baju tu saiz XS.. berat akak semakin turun dik nonn.. dah jadik 39 kg! Taperlah still ada 4 bulan lagi untuk naikkan berat badan..

Sahur pagi tadi, aku makan nasik dengan lauk sotong masak kicap. Makan sambil tengok citer Natasya kat tv3. (ntah berapa kali tv3 nak ulang citer yg sama agaknya) Pastu masa nak minum, aku tengok air kosong dah abes. Yang ada just air panas kat dlm kettle, air milo & air mirinda oren. Aku dah ler tak minum milo. Teguk je lah air mirinda oren tu.. hasilnya, pagi nih sama mcm semlm.. memulas-mulas rasa pankreas aku nih.

Eh lupa, lagu raya untuk hari nih, dari Sharifah Aini - Nostalgia Aidilfitri.. enjoyy!

Monday, October 01, 2007

pulanglah..

Hari nih 19 Ramadhan 1428 Hijrah

Kata orang, malam lailatuqadar terjadi mula dari 20 Ramadhan. Ada juga yg kata malam penuh berkat tu hanya terjadi mada malam-malam ganjil (21, 23, 25 ... Ramadhan). Tak kira lah bila malam lailatulqadar nih akan muncul, yang penting kita kena sentiasa bersedia dan sentiasa penuhkan malam-malam terakhir dalam bulan Ramadhan nih dgn solat, doa & bacaan al-Quran.

Peringatan untuk diri sendiri: Jgn tinggalkan tarawikh selagi boleh, jangan lupa baca al-Quran, berdoa dan yg paling penting, jangan lupa spend masa untuk bertakbir pada malam aidilfitri.. *insyaAllah*

Jumaat lepas, gerak ke Kelantan. Pegi naik keta. Berbekalkan alamat & peta yg meng-confused-kan, kami gagah kan hati menuju ke destinasi yg dituju. Mamoru lead dari KL ke Gua Musang. Pastu adik lelaki aku sambung dari sana sampai KB. Penat toksah cakap lah, ngantuk lagi. Aku sampai serak-serak itik jadinya duk terpekik-pekik layan lagu raya sepanjang jalan - semata-mata tanak Mamoru ter-mengantuk masa drive.Bertolak pukul 12.00 tengah malam, sampai Kota Bharu dalam pukul 8.00 pagi.

Sabtu - Dari KB kami ke Pantai Cahaya Bulan. Sewa satu chalet semata-mata untuk mandi & bersihkan diri. Lepas tu gerak ke destinasi kami - Tumpat. Alhamdullilah, Tuhan permudahkan jalan kami, jumpa jugak apa yg dicari. Spend masa seharian kat sana. Sempat shopping kat Pasar Siti Khadijah & Pengkalan Kubur. Malamnya, lepas berbuka kami bertolak balik - sampai KL almost pukul 4.00 pagi - sahur kat mamak, pastu balik umah - tidur.

Ahad, spent masa dgn rehat. Adik lelaki aku dgn wife dia berbuka sesama kami arinih. Seronok. Banyak giler juadah berbuka. Ada KFC, gulai siput sedut, sambal sorong, tembikai, epal, oren, kuih sampai 3 jenis, air pun 3 jenis.. lepas berbuka, pekena buah mangga cicah kicap.. fuhh.. mengancam!

Malam pulak, gerak ke Melaka - sampaikan report pada bapak. Pastu gerak semula ke KL. So, there goes my wiken. Habiskan masa travel dari utara sampai selatan. Tho masalah masih belum selesai, at least aku boleh tarik nafas lega - ringan sikit separuh dari beban yg aku pikul sekarang nih.

Subuh tadi, hampir terlepas sahur. Nasib baik tersedar. Sempat makan roti cekelat & sambung makan mangga cicah kicap.. ngilu perut makan mangga pepagi buta. Sampai sekarang lak tu terasa.. adeih..

Lagu raya for today.. Aman Shah - Kepulangan Anakku
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...