KENGKAWAN

Monday, December 10, 2007

Bila esok cuti

Malasnya nak bangun pagi nih. Rasa macam nak amik cuti je. Bukan apa, esok kan public holiday (untuk negeri Selangor). Tu yang mood bekerja agak suram-muram. Kalau tak kenangkan corpt visit TV3 hari rabu nih, konpem aku dlm selimut lagi.

Oh btw, remember staff TV3 yg ntahapehaper arituh? Aku dah bambu manager bahagian corprt communication directly sampai akhirnya mender nih naik jugak ke telinga CEO derang, DF. Puas hati aku. Now, kelam kabut exec derang buat keje. Tu lah, kecik jangan disangka budak (cewahh, peribahasa lagik).

Iklan: Esok, start 1 Zulhijjah.. jom lah kengkawan, kita berpuasa sampai hari raya Aidiladha khamis depan. Boleh kuruskan sihatkan badan (Tulis kurus kang mati aku kena marah. Aku kan still under Food Development Program.. ahahah)

Semalam ada Pertandingan Bowling Kelab Rekreasi Erat Pesona (KREP) dekat Plaza Alam Sentral, Shah Alam. Rasanya nih bowling tourney yg first derang organized. Selalu tu kalau tak buat program motivasi untuk bebudak sekolah, derang buat trip kayak & panjat gunung je.

Memula tu aku ingat nak datang tengok je sebab Mamoru one of the committee yg anjurkan. Tapi dipaksa join jadi peserta oleh encik Mamoru. Seriously, I'm not into bowling (or ping pong) - semua nih peberet games Mamoru (apart from masuk hutan naik gunung lah). Tapi, demi nak menunjukkan support yang tak berbelah bahagi kat tunang terchenta, aku join lah jugak. Yang best tu, macam tak percaya je team aku boleh dapat tempat ke tiga.. hua hua hua.. Tapi hadiah hanya untuk mereka yg dapat tempat pertama & kedua je. Ok lah tu kan. Yang penting, kemeriahan bermain sesama kengkawan petang semalam :)

Nih nak cerita pasal trip ke Sarawak. Alhamdullilah, rasanya dah cukup orang untuk trip nih. Aku hanya perlukan 5 orang saja. Yang berminat ada 6 orang. Jadi sekarang nih, base on first come first serve basis.

Sebenarnya, untuk trip ke Sarawak, aku sepatutnya ikut team Castello (a.k.a Syam Godong). Tapi bila kira balik costing untuk trip nih, rasanya jauh lebih murah kalau aku organize sendiri. Lagipun, bilangan peserta yg Castello bawak ramai sangat (15 orang). Personally aku rasa, untuk trip hardcore & ber-costing tinggi mcm nih tak sesuai bawak gegamai - susah nak manage plussss confirm banyak songeh punyerlah

Aku decided nak tarik diri dari join team Castello minggu lepas, itupun lepas dia cabar aku buat trip sendiri kalau tak setuju dgn bayaran yg dia kenakan. Aku nih memang pantang dicabar. Jam-jam tu jugak aku bukak internet, geledah segala berkaitan dgn gunung Mulu & gunung Api - buat reservation flight, accomodation, transportation, segala mak nenek. Rasanya melambung jugak lah bill telefon aku kompeni sebab aku bergayut lebih sejam dgn orang kat Taman Negara Mulu semata-mata nak full detail tentang jarak & jangkamasa trail / trek kat dedua gunung nih.

Lepas settle bab booking-membooking, jenuh lah pulak nak cari participant. Bayaran guide untuk ke gunung Mulu antara yg termahal kat Me'sia nih. Untuk maksimum 5 orang pendaki, pihak Taman Negara charge RM 1000 ok. Tak kira lah kalau korang pegi sorang atau berdua, bayarannya tetap RM 1000. Mahal nak mampus. Bak kata sorang trekker tu, biasanya mat saleh je yang conquer Mulu / Murud nih. Orang-orang Me'sia setakat layan gua kat bawah je. Maklum lah kos guide mahal sampai tahap menfakirkan kita. Tu baru kos ke gunung Mulu, belum masuk guide ke gunung Api, dua bijik flights, boat, accomodation, etc.. *fuhh*

Ekceli, lepas kena cabar dgn Castello, aku plan nak pegi berdua je dgn Mamoru. Trip honeymoon katakan. Tapi bila fikirkan faktor keselamatan, aku jadi cuak. Cuba bayangkan aku & Mamoru beserta dua orang guide selama 5 hari 4 malam dalam hutan. Kut kalau guide tu pedajalkan kami? (nauzubillah). Tak ke naya nanti. Jadi untuk mengelakkan dari perkara yg tak diingini, dan untuk memberi peluang kat kengkawan lain join sama, aku dgn Mamoru decided open 3 seats lagi.

Sekali lagi alhamdullilah, walaupun perancangan trip nih dibuat last minit, menjadi jugak nampaknya. Berkat pengalaman aku keje buat event.. hik.

Banyak lagi nak dicerita nih, tapi aku nak gi 'melabur' dulu. Saper nak ikut, jom!

1 comment:

Aku Comel said...

waw...nak pi mulu ke? bila tu? bestnyerr...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...