KENGKAWAN

Wednesday, December 05, 2007

Seriyes tapi kelakar

Semalam aku bukak friendster. Ada sorang umat nih hantar komen kat aku.

Oh nak iklan dulu, sebenarnya aku dah dua kali create account friendster. first dulu masa tahun 2003 kut. Ramai gak member aku dlm tu.. sampai dua ratus lebih. Pastu tataw kenapa aku rasa bosan. Macam takde faedah ada mender alah tu, so aku delete. Setahun lepas tu, memember aku cakap dia dapat jumpa ramai kengkawan masa zaman sekolah dari friendster nih. Kebetulan pulak, aku memang teringin sangat carik memember zaman muda-muda dulu. Tahun 2005 aku create balik. Kali nih baru aku tau kegunaannya.. betul laa.. ramai gak kengkawan zaman tok-kaduk yang aku jumpa semula.

Kita sambung balik.

Umat yang aku maksudkan nih plu. Dulu dia dgn awek dia berkawan baik dgn ex aku. Kira kawan aku la jugak kan. Satu hari tu (tahun 2004), tak tau hujung pangkal umat nih buat cerita aku yang tergila-gilakan dia sampai relation dia dgn awek dia kucar-kacir. Apa kejadahnya aku nak ngurat dia. Macam lah 'hensem' sangat. Tak puas hati sungguh aku taim tu. Aku ajak jumpa berempat (dia dgn awek dia, aku dgn Ex aku). Kata orang berani kerana benar. Sebab aku tau aku tak salah la aku ajak jumpa.

Ekceli sebelum kami berempat berjumpa untuk settlekan problem nih, aku tak tahu menahu pun apa masalah yang terjadi. Aku ingat awek dia yang jadi punca semua nih jadi. Manalah tau member tu jeles ke apa. Aku sebenarnya tak penah jumpa dan tak penah kenal siapa awek dia. Jadi mati-mati aku ingat umat nih tak bersalah. Yelah, dia depan aku sikit punya baik, sopan, etc.. aku tak penah terfikir pun dia ada split personality.

Masa bertentang lapan mata tu, awek dia yang control conversation. Nih menguatkan andaian aku lagi yang awek dia nih salah faham. Sekalik, bila keadaan dah makin tegang, umat tu pun demi menjaga air muka dia, terus cakap aku terhegeh-hegeh meroyan nak kan dia. Apa harraamm!!.. menyirap darah aku kat situ. Taim tu aku memang tak terkata apa dah. Terkejut siut dgn statement umat tu. Taim tu aku terbayang semua kebaikan yg aku bagi macam tak berbaloi sungguh. Masa tu aku tak tunggu lama, cukup lah aku tau perangai dia yang sebenar. Aku bangun terus tinggalkan derang kat situ. Apa barang nak berbincang dgn manusia lidah bercabang. Dah tentu lah dia akan mempergunakan apa je cara nak menutup lubang **** dia. Please lah, apa lah yang buat umat nih rasa dia bagus sangat sampai konfiden je cakap aku suka kat dia? Nak kata 'hensem', hisshh, so not my taste. Nak kata gaji umat nih banyak, gaji aku triple dari gaji umat nih (dia baru grad taim tu - muda dari aku - koser!). Anyways, mampu ke nak jaga maintenance aku? Ke nak harap aku support hidup ko? Choii.

Aku nih jenis kalau setakat orang ajak lawan mulut or ajak bergaduh, aku prefer diamkan diri je. Buat lah cerita apa ko nak buat. Kutuk lah sebanyak mana yang boleh. Bukannya luak pun. Tak menjejaskan walau sebesar zarah pun kat aku nih. Buat apa aku jadi bodoh melayan orang camnih, betul tak? Unless mender nih melibatkan family atau periuk nasik aku, baru aku 'memetir' kan diri. Aku kalau sentuh dua perkara nih, memang boleh bergaduh sampai ke court.

Iklan lagi: Contohnya kes tahun 2005 - ada sorang budak pengkid dgn awek dia pegi curi henpon adik pompuan no.6. Masa tu adik aku nih belum belajar kat Unisel lagi. Dia baru habis SPM. Masa tu dia buat keje part time jadi operator kilang. Dia keje pun sebab nak beli henpon yg ada kamera. Aku memang takde lah nak belikan henpon memahal untuk adik-adik. Setakat henpon biasa boleh lah aku bagi. Lagi pun dia skolah lagi. Tiga bulan adik adku kumpul duit gaji dia nak beli henpon tu. Baru je seminggu pakai henpon baru, dah kena curi. Kejadian nih jadi masa dalam van kilang. Dalam van tu ada 4 orang semuanya termasuk adik aku. Tukang diver (duduk kat seat driver) adik aku (duduk kat seat tengah), pengkid dgn awek dia (duduk seat belakang adik aku). Adik aku taim nih baru lepas bergayut dan tetak henpon atas seat sambil kemas barang nak turun dari van. Bila adik aku turun, dia terlupa bawak henpon nih sekali. Tapi nasib baik baru berapa langkah keluar van dia teringat dan patah balik. Tapi henpon tu dah takde. Hahh korang rasa siapa yang ambik? Driver van? Tak mungkin. Dia still kat seat driver - ready nak gerak. Yang jadi suspek budak pengkid nih dgn awek dia lah kan. Adik aku tanya derang tanak mengaku, so adik aku pegi lah buat report polis.

Budak pengkid nih jadi tak puas hati (or maybe takut). Esoknya kat kantin kilang, dia ugut adik aku tarik balik report. Adik aku refused. Budak pengkid nih boleh histeria hentak adik aku kat dinding kantin pastu tumbuk muka adik aku. Apa harrrammm!! Aku sendiri nak letak tangan kat muka adik aku pun pikir pat lima kali. Kurang ajar! Ramai saksi yang nampak kejadian nih. Maklumlah, kat kantin. Derang berjaya tarik pengkid nih ke tepi. Lepas adengan gaduh tu, adik aku pegi toilet nak betulkan baju yg serabai & cuci muka sambil ditemani sorang akak nih. Tak sangka pengkid tu ikut adik aku sampai ke dalam toilet pastu rentap rambut adik aku ke lantai tandas (memang babi la budak pengkid tu) Adik aku nih dah lah kecik, katik lak tu. Tak reti melawan. Kesian dia kena hentak kepala berkali-kali ke lantai sampai kakak yang teman adik aku terjerit-jerit panggil orang suruh tolong adik aku. Lepas orang ramai tarik pengkid nih, derang bawak adik aku buat report kat leader kilang. Pastu adik aku called bapak suruh datang amik dia dan buat medical check-up & police report kat balai polis ******. Aku ingat lagi kejadian nih jadi dalam pukul 1.30 pagi (adik aku shif malam). Aku dapat sms tentang nih dalam pukul 2.00 pagi.

Esoknya aku amil EL - balik kampung. Sampai rumah aku tengok condition adik aku teruk sangat. Kepala bengkak-bengkak. Dia trauma - asyik nangis je. Aku nekad pegi rumah pengkid tu. Aku bukan pegi sorang, semua family & jiran aku pun ikut sama. Bapak suruh settle cara baik. Aku pun niat nak suruh budak tu mita maaf kat adik aku. Sampai je rumah budak tu, family dia jemput masuk. Budak pengkid tu baru bangun tido. Muka sememeh je. Aku tanya dia persal belasah adik aku macam orang hilang akal. Dia buat donno je. Banyak kali aku tanya dia boleh buat bodoh. Mendidih darah aku taim tu. Aku rentap rambut dia dgn tangan kiri, tangan kanan aku hayun penumbuk. Bertubi-tubi aku bagi. Sampai satu family dia terjerit-jerit nak leraikan aku tapi tak boleh sebab tangan aku genggam rambut dia sekuat hati. Hilang akal aku sekejap. Aku cuma berhenti belasah dia bila bapak datang tarik aku. Tapi sempat gak aku bagi penerajang sedas kat dada dia. Kes nih berlarutan sampai ke court. Kononnya derang nak accused aku belasah pengkid tu, tapi aku lebih dulu accused anak derang mencuri & belasah adik aku. Bukti banyak berpihak kat aku sebab aku ada dua police report yg adik aku buat masa henpon tu dicuri & masa adik aku kena belasah.. terdiam ko.

Mesti ada yang terkejut nanti dengar cerita nih. Lama aku tahan diri dari expose kat orang. Mostly sebab kes nih jadi kes mahkamah. Jadi, aku tak boleh tulis kat public sebab nih semua bahan bukti. Kang kalau pengkid jahanam tu terbaca, ada point la dia nak guna stetment aku untuk escape. Apa pun, jangan memain tau, boleh tahan garang aku nih. Hik.

Sambung cerita umat kat friendster nih. Lepas kejadian bodoh-baghal dulu, kami terus putus kawan. Beberapa tahun lepas tu, awek kepada umat nih contact aku. Rupanya, awek dia memang tak salah. Disebabkan umat yg satu nih lah aku dgn awek dia berlaga. See, kalau kita tak salah, lambat laun kebenaran tu datang jugak. Alhamdullilah aku dgn awek dia sekarang nih boleh dikatakan baik jugak lah.

Cuma yang pelik bin ajaib tu, si umat nih, dengan takde 'mintak maaf' tetiba semlm boleh hantar message kat friendster aku tulis.. "Hi, gal. Lama kita tak jumpa aite? Wow, tak sangka you dah bertunang. Buat kat Melaka ke?"... Macam tahi lah!! Apa harramm tulis camtu? Pastu ingat aku nak jemput ko dtg wedding aku ke.. boleh jalannn!! Tak tau malu langsung.

Kut kalau umat nih terbaca apa yg aku tulis, nih aku nak tanya.. ko dah kenapa? Hilang ingatan?

6 comments:

d'greatest (ii) said...

wak.. bwk betenang eah.. *smile*.. Bak kata Dr. fadhilah kamsah, marah ni 2 mnt jek.. :)

aD said...

yatt, hehe.. tu masa zaman memuda. darah muda. laa nih, dah belajar anger management. tu yg cool sikit :)

err (ii)?

Anonymous said...

cik senget, skrg dh tua ker? ehehehe sabo la cik senget.. dunia mmg mcm ni.. cik sue tahu cik senget kuat & dh berjaya tempuh pun separuh dri halangan hidup..

aD said...

cik sue, tua pada umur je.. hati muda selalu.. hik. cik sue pun kuat juga.. kuat hati :)

Anonymous said...

ha ah tul tu cik senget.. kita ni kena always nampak muda.. hahaha comel gitu.. insya allah cik senget berkat doa kengkawan, cik sue kuat.. mmm bestnyer tgk awk dh nak kahwin.. mesti dup dap dup dap kan..

aD said...

betul tu cik sue. kechantekan itu pelaburan masa depan.. hehe.. err.. takde dup dap dup dap lagi. tapi bunyik gendang cina memang kuat.. mak nerbes nyahh. help..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...