KENGKAWAN

Thursday, January 31, 2008

7 hari lagi

Tinggal seminggu lagi.. dag dig dug di dalam dada.. ahahaha

Hari nih, hari last aku keje. Best gila dapat cuti lelama. Lebih menarik bila cuti kali nih akan mengubah hidup aku untuk selamanya. Kalau korang tanya apa yg aku rasa saat nih, aku akan cakap aku bersyukur sangat dgn apa yg jadi dalam life aku sekarang. Sangat bersyukur.

Start semalam, aku & Mamoru dapat banyak angpow. Even hari nih pun dah ada yg bagi hadiah sempena perkahwinan kami. Rasa nak bukak je hadiah nih, tapi tak bolehhh.. kena tunggu hari langsung.. hehe.

Macam tak percaya je aku nak jadi isteri orang kan? Isteri? (Tetiba rasa cam susah nak bernapas).

Dulu, bila sebut pasal kahwin, aku lah orang first yg akan mencebik. Masa tu dalam kepala aku nih membayangkan memender negatif e.g., cerai, pukul, bermadu, etc. Kononnya, aku ada teori/cara/alternatif sendiri untuk mengelak dari broken-hearted nih. Aku lupa, dalam apa jua jenis relation, baik lurus, senget or bengkang-bengkok sekalipun, risiko sentiasa ada.

Ok, stop, kita tutup cerita pasal dulu-dulu.

Malam tadi pegi Kelang, umah makcik aku. Dia cakap nak tolong hias bilik pengantin. Aku ok je. Dah ada orang nak buat, makin senang lah keje aku. For info, aku takde beli set bilik tido pun. Just guna apa yg sedia ada kat umah nenek. Yelah, kalau aku beli katil lemari baru bubuh kat umah nenek pun, bukannya aku duduk situ. Kang lepas kenduri habis, jadi keje pulak aku nak sewa lori berangkut bawak set bilik tido tu balik KL. Koser lah aku nak buat keje tiga pat kali nih.

Sesambil bincang pasal kenduri, sempat gak aku order kek lapis dari dia. Makcik aku nih orang Sarawak. Lama dah dia duduk semenanjung nih sampai kahwin dgn pakcik aku kat sini. Honestly lah kan, aku bukan penggemar kek lapis. Tapi aku berani gerenti, kek lapis yg makcik aku buat nih memang cantik & sedapppp. Nanti lah aku amek gambor post kat sini.

Aku tataw lagi bila nak balik kampung. Maybe hari sabtu / ahad / isnin.. ntah lah. Ada beberapa mender lagi yg aku nak beli sebelum balik kampung. Lagipun, balik awal kang, konpem tak dapat jumpa Mamoru (hahaha.. itu niat aku sebenarnya). Walau pun tinggal 7 hari, nak menunggu sampai ke Jumaat depan, rasa macam lama gila, ok! Dengan berdebarnya, dgn nerbesnya.. ku tak mungkin kalis rindu.. kalis pilu.. bila kau tiada (nyanyi lagu Elyana) Wakakaka.. gatal je bunyiknya!

Oh, korang jgn ingat nih entry last sebelum aku bercuti. Ada lagikk.. tunguuuu..

Tuesday, January 29, 2008

9 hari lagi

Malam nih nk pegi Kg. Baru. Jumpa sedara belah Mamoru yg tinggal kat sana. Nak menjemput derang datang ke kenduri perkahwinan kami. Kelas gitu, invitation direct dari pengantin. Selalunya, part jemput-menjemput nih diuruskan oleh mak-bapak pengantin. Tapi nak wat camner, parents Mamoru dah lama meninggal dunia. Adik-beradik dia pun berapa kerat je lah yang ada. Tu pasal urusan jemputan nih dia yang uruskan sendiri. Ikutkan, memang lah boleh hantar kad pakai pos je. Tapi, rasa cam tak manis pulak. Kalau sedara kita tu duduk jejauh boleh lah buat camtu. Nih dah dekat sangat. Lainlah kalau hidup tu tanak bercampur orang.. kan?

Pasnih nak kena pegi Keramat, Shah Alam, Telok Panglima Garang, Kelang, etc., Ntah sempat ke tak nih.

Semalam, tuan rumah baru tu called lagi. Suruh aku pindah masuk start awal February pulak. Bengang aku dgn dia nih. Tak reti bahasa gamaknya. Aku byk kali dah cakap, nak pindah masuk awal March. Awal February nih aku ada kenduri kahwin. Gila apa nak berpindah-randah taim-taim camnih? Penat & banyak keje ok! Nak samak rumah lagi, nak angkat, susun barang lagi.. duit lagik! Eyy sekali aku tangan kang, tau lah.

Ekceli dari aritu lagi dia forced aku cecepat pindah masuk rumah dia. Memula rituh, dia suruh pindah pertengahan January. Kononnya tuan rumah tu dah beli rumah baru kat tempat lain dan nak pindah ke rumah baru derang secepat mungkin. Nak sambut CNY kat sana katanya. Aku pun refused. Koser. Yelah, aku kena gak bagi notis kat tuan rumah yg aku menyewa sekarang nih. Aku nak ler dapatkan balik deposit dua bulan plus deposit api/air yg aku bayar dulu. Kang kalau aku pindah awal, takkan nak suruh aku bayar sewa untuk dua rumah dalam satu masa? Akai ada ka?

Tengok lah, kalau dia nak aku sewa umah dia, tunggu awal March nanti. Kalau desperate sangat nak amik penyewa, carik lah orang lain. Aku malas nak layan orang tak reti bahasa nih.

Semalam balik keje awal. Seriyes awal. Pukul 2.30 ptg aku dah keluar. Hahaha.. lately mood nak keje dah kureng (ops). Alah, keje dah siap.. buat apa duduk lelama dalam opis. Dari menghabiskan duit kompeni bergayut kat tipun atau surf internet berjam-jam, baik aku balik umah. Dapat gak basuh baju yg bertimbun-timbun sebelum bercuti panjang. Banyak ok, baju yg aku basuh petang semlm. Baju aku dua tiga helai je, baju adik-adik lelaki aku.. mak aihh.. berlambakk.

Hari nih pun plan nak balik awal.. banyak lagi mender yg nak dikemas. Penat.

Monday, January 28, 2008

10 hari lagi

Penat. Wiken yg memenatkan sampai sakit tekak aku dibuatnya. Risau jugak kalau badan mula sakit-sakit. Antibodi aku nih bukannya kuat sangat. Asal sakit sikit, terussss tumbang. Nasib baik pagi nih semuanya ok.

Sabtu aritu ada ‘berkampung’ (kenduri) kat Melaka. Yang datang mostly sedara mara terdekat je. Bincang pasal pembahagian keje & barang-barang yg nak digunakan masa kenduri. Ingatkan meeting sekejap je rupanya sampai pukul 11 malam baru habis ok! Lepas tetamu balik pun still ada meting lagi - pasal budget pulak. Pukul doblas lebih baru aku masuk tido.. ngantuk gila.

Yang aku segan tu, semua tetamu (sedara-mara) start panggil aku dgn panggilan ‘pengantin’;

“Pengantin dah sampai”
“Pengantin sihat?”
“Pengantin dah makan?”

Walhal, ada seminggu lebih lagi sebelum tarikh aku sanding. Malu akak tauuu… (tapi suka sebenarnya! hehehe)

Alhamdullilah, setakat nih persiapan kenduri berjalan lancar. Takde apa nak dirisaukan lagi kut.. Cuma berharap cuaca pada hari tu cerah lah hendaknya. Amin.

Fyi, majlis pernikahan akan dijalankan di rumah. Senang sikit nak jamu tetamu nanti. Takde lah kena berulang alik ke masjid ke rumah. Lagipun, ramai yg boleh datang tengok.

Pagi Ahad pulak, Team KREP ada xtvt jogging kat Bukit Melawati Kuala Selangor. Cadang nak gerak ke sana pukul 5.00 pagi. Tapi maybe sebab letih sangat dgn kenduri segala, pukul 6.00 baru memasing terjaga. Kelam kabut drive dari Melaka ke Kuala Selangor.

Kami sampai Bukit Melawati dalam pukul 8.30 pagi. Jumpa Team KREP kat puncak bukit. Derang baru habis jogging. Lepak sambil beborak tentang xtvt kelab. Zin cadang nak buat aktiviti perkhemahan jatidiri untuk 80 student. Paperwork dah siap, Cuma sekarang tunggu nak dapatkan sponsor dari kerajaan negeri.

Tengahari, pegi kenduri kahwin Man. Rupanya dia dah nikah sejak Hari Raya Haji tahun lepas kat rumah pihak perempuan. Baru semalam buat majlis sanding. Ekceli, ramai member terkejut dgn berita perkahwinan Man. Aku pun macam tak percaya zaman sekarang nih masih wujud lagi perkahwinan secara paksaan nih. Apatah lagi kalau yg kena paksa tu si lelaki. Apa pun, aku harap Man banyak bersabar. Harap, perkahwinan dia kekal & bahagia selalu. Amin.

Anw, minggu nih, minggu last aku keje sebelum bercuti untuk melangsungkan perkahwinan dgn encik Mamoru terchenta! Ya Allah, berdebarnya!!

Thursday, January 24, 2008

14 hari lagi

Nih xtvt yg aku buat semlm... Menjahit alas dulang hantaran. First attempt nih tau. Ekceli takde lah susah mana nak membuatnya, malah kos yg aku guna pun jauh lebih murah dari beli yang ready made. Hasilnya pun sangat lah memuaskan.

Bagi mereka yg teringin nak buat sendiri alas hantaran, tapi takde idea nak buat macam mana, meh tengok gambar kat bawah.

Ok, mender basic yg korang perlukan adalah, gunting, jarum & benang (kalau ada mesin jahit lagi bagus).

Memula, sediakan kain yg sesuai (sila refer pada gambar dibawah). Normally orang guna kain organza. Tapi kalau nak lebih vass, cari lah kain organza yg bercorak macam yg aku guna nih hah.. Mana nak cari? Kat kedai kain lah dik nonn.. tak pun kedai bunga. Kain tersebut dipotong berbentuk segi empat tepat (saiz make sure sesuai dgn dulang hantaran yg ada kat umah korang lah kan) Lepas tu, sediakan riben (jgn guna riben plastik ok) yg bercorak untuk dijahit dibahagian tepi kain tadi.

Kat bawah nih hasilnya bila kain tadi dah attached dgn riben. Kemudian, gunakan kain jenis plain (yg sama dgn warna kain organza tadi) dan gunting berbentuk bulatan. Take note, kalau nak lebih 'grand', sila guna kain satin. Lepas gunting, korang buat jahit tepi je dah cukup.

Dann hasilnyaaa... tadddaaaaaa... serba putih gitu. Cantik tak? Lagi cantik dari beli yg ready made kat kedai kan? kan?


Senang kan? Selamat mencuba yer kengkawan :)

Tuesday, January 22, 2008

16 hari lagi

Aku agak stress bila fikirkan tarikh yg semakin dekat nih. Jangan duk fikir orang nak kahwin nih sentiasa hepi manjang ok.

Btul cakap Gee arituh, makin dekat tarikh nih, makin kerap pulak kita bertelagah dgn si tunang terchenta. Kenkadang tu masalah kecik pun boleh jadi hal sampai merajuk-manja.

Contohnya macam sekarang nih lah.. Aku angin kat Mamoru sebab dia lupa nak call aku lepas dia habis discussion kat site pagi tadi. Ekceli dari semalam dia sokmo lupa nak return call aku. Mau tak berapi sampai keluar asap berkepul-kepul dari hidung aku nih. Nasib baik memasing cepat cool. Kejap lagi Mamoru datang sini. Nak bermanja-manja bergurau senda balik untuk cover aksi berkungtau dalam henpon sekejap tadi. Yelah, buang yg keruh amik yg jenih gituu...

Lately kan, banyak betul keje Mamoru kat site. Kekejap kang kena pi sana.. kekejap kang pi sinun. Kengkadang, pukul satu pagi baru dia habis keje. Kesian aku tengok. Mau nya dia tak terlupa nak call aku. Aku bukan lah tak boleh konsider, tapi biasalah akuuu.. ngengada nya lebih. Sajer nak tarik perhatian dia. Alah, apa lah erti perhubungan kalau tak gegado sekali sekala.. (jangan amik hati ey sayang).

Esok cuti. Aku takde plan apa-apa. Just nak duduk umah siapkan jahitan untuk alas dulang hantaran dan pintal bunga manggar. Yesss.. jangan tataw, aku buat sendiri alas dulang hantaran tau. Nanti aku bubuh gambau kat sini. Lawaa tau.. (aku kata laa).

Minggu depan, minggu last aku keje sebelum bercuti untuk melangsungkah perkahwinan dengan encik Mamoru. Start dari 1 February (Hari Wilayah), sampai lah 11 February aku cuti. Dont worry, even aku cuti pun, aku akan curi-curi masa hapdet wedding aku kat sini. Yelah, untuk tatapan korang yg tak dapat attend majlis tu nanti. Pada yang nak datang tu, jemput lah.. kecik tapak tangan, satu negeri Melaka aku tadahkan. Tataw alamat? Email lah aku.. nanti aku kasik peta

Ok arr.. nak keluar menggedik jumpa Mamoru dulu.. daa..

Monday, January 21, 2008

17 hari lagi

Nenek aku nih betul lah.. Buat aku panik je. Hari tu masa aku beria nak bagi duit beli barang untuk kenduri, dia cakap lambattt lagi. Tunggu hujung bulan nih lah.. tunggu lagi seminggu tarikh langsung lahh..

Sekalikk, wiken aritu aku balik, dia dah siap beli semuanya. Geremm akak tau. Kata nenek, dia nerves bila orang kampung duk tanya dia pasal persiapan (dia pulak yg nerbes, boleh?). Terus dia kirim kat sedara aku pi beli bebarang tu semua. Haii..

Minggu nih aku kena balik kampung lagi.. (adeh, dah tiga minggu berturut aku balik kampung nih). Ingatkan minggu nih nak spend kat KL - siapkan apa patut. Taapiii, minggu nih lah jugak family aku nak buat 'berkampung' (atau dgn erti kata lain, kenduri kecil dgn sedara terdekat untuk bincang dan bahagikan tugas memasak masa wedding aku nanti).

Iklan: Semlm ada cerita sedih sikit. Takder lah sedih mana pun.. sikit je lah. Antara aku dgn bapak. Semlm, aku marahkan orang lain. Marah pun takde lah marah tahap dewata.. marah biasa-biasa. Ntah camner dalam marah tu, aku tertinggi suara kat bapak yg cuba meredakan marah aku taim tu. Adoi.. aku paling tak suka 'terlepas' rasa marah kat orang lain. Lelebih lagi kat orang yg aku hormat & sayang. Bersalahnya.. Tuhan je yang tahu. Malam sebelum balik KL semalam, aku duduk kat pangkin depan rumah dgn bapak - mintak mahap. Mengalir air mata aku nih. Betul cakap bapak, banyak lagi yang aku kena belajar dalam hidup nih.

Pesan bapak, aku kena lebih banyak bersabar & beralah. Marah tu kena kontrol sikit. Aku dgn bapak nih, memang aku kalah sikit. Sambil dengar nasihat bapak, sambil tu jugak lah kepala aku duk tersangkut atas bahu dia (jangan tataw, nama je anak sulung, manja aku ngalahkan anak bongsu ok!).

Ops, dah.. dah.. sambung cerita tadi.

Fyi, pada kengkawan yg nak datang wedding aku nanti, take note yer, pada hari langsung tu je ada 3 majlis perkahwinan yg berlangsung serentak dalam kampung aku (termasuk majlis yours truly nih). Make sure korang datang rumah yg betul. Kalau setakat silap termakan kenduri kat rumah orang takpe lagik.. boleh dimaafkan.. taaapppiiii, jangan lah sampai tersilap bagi hadiah kat pengantin lain.. hehehe.. kang takkan lah nak mintak balik hadiah tu kan??

Sampai tahap nih, takde apa lagi yg boleh aku cerita pasal persiapan segala. Semuanya alhamdullilah under control. Cuma sekarang nih, nak pikir mender kekecik, e.g., mana nak dapatkan lakaran inai yg cuNn.

Colleague aku kat opis nih tak hehabis suruh pegi mandi lulur.. mandi bunga.. mandi hadas.. cemacam lagi lah. Perlu ke? Selama nih aku mandi tak cukup bersih ke? Aiyoo.. kuasa lah.

Err.. sekarang nih musim hujan kan? Bagus lah.. biarlah hujan nak turun lebat mana pun sekarang nih asalkan taim kenduri aku nanti cuaca jadik cerah. Aku tak sanggup spender aku kena baling atas bumbung umah.. hehehehe. Mana lah derang dapat idea cenggini ek? Spender terpakai boleh halang hujan?? wakakakaka

Friday, January 18, 2008

20 hari lagi

Ramai kengkawan aku terkejut bila dapat tahu aku nak kahwin tak lama lagi. Hahaha.. jangan kata korang, aku sendiri pun macam tak percaya mender nih jadi kat diri sendiri. Seriously, sebelum nih aku tak penah terfikir untuk kahwin dalam jangkamasa terdekat (atau terpanjang).

Raya 2006 - Masa berkumpul gegamai dgn memember kampung

Ita: Tinggal kita je yg tak kahwin lagi kat dalam kampung nih ek? (refer to Aku, Anis, Ina & Nin) Dak Ana yg brutal tu pun dah selamat bertunang aritu tau
Anis: Dalam family aku, tinggal aku sorang je yg tak kahwin.. Mak aku dah bising. Kalau ko ada calon sesuai, rekemen lah kat aku. Desperate sangat nih (dia nih memang kelakar)
Ina: Aku pulak bukan tanak kahwin, kalau aku jumpa yg sesuai, jalannnn je. Masalahnya, belum jumpa.
Nin: Aku tak terfikir nak kahwin pun. Malas.
Aku: Ntah, aku pun tak rasa nak kahwin. Buat apa sesusah fikir. Single kan senang. Enjoyy. Jom kita tubuhkan kelab orang bujang kampung Pulau. Biar aku jadi presiden.. hehe
(Tuuu diaa.. siap nak jadi presiden kelab bujang. Kelakar pulak bila diingatkan balik. Derang nih sumer memember baik aku yg belum kahwin dalam kampung tu. Yang dah kahwin; Faizah, Sarah, Mawar, Zila, Puzah & Zuraini)

Jan 2007 - Kat mamak sebelah CM - baru balik dari xpdc gunung - sesi luahan perasaan

Ita Ibanez: Aku rasa diri aku pelik lah. Aku nak bercinta, tapi aku cepat bosan. Kengkadang tu aku baru nak suka kat seseorang tu, tapi tetiba aku give up. Tu yg aku malas nak serious dgn sesiapa. Umur aku dah 31 tapi ntah lah.. mender camnih buat aku tak terfikir nak bercinta.
Aku: Habis kau pikir kau sorang je ke rasa camtu? Aku pun sama cam kau gak. Lagi pulak umur aku dah 28 nih.

Awal 2006 - Masa kat kampung

Adik no.6: Cepat lah kahwin bang ngah. Tak sabar nak dapat anak buah nih. Nak tunggu Along, ntah bila lah..
Adik no.2: Along kau tu buiprennya plu
Adik no.6: Sure gempar satu semenanjung kalau Along kahwin kan?

Tapi tu lah, jodoh pertemuan kan di tangan Tuhan :)

Terasa singkat betul perkenalan aku dgn Mamoru. Kenal setahun, bercinta 3 bulan, bertunang 5 bulan.. dan 20 hari lagi aku akan dinikahkan.

Tinggal 20 hari? Nervousnya..

Dulu, masa memula bertunang, aku macam kena culture shock. Banyak kali aku tanya diri sendiri.. "Betul ke apa yg aku buat ni?".. "Dah ready ke aku untuk semua nih?".. "Is Mamoru the right person for me?".. memacam lah.

Pastu aku fikir tentang diri sendiri pulak. Fikir balik apa yg aku dah buat dalam hidup aku sebelum nih dan sejauh mana pencapaian aku dalam mencari kebabagiaan / kepuasan untuk life aku sekarang. Aku cuba kaitkan semuanya sambil membayangkan hidup aku untuk 10 tahun.. 20 tahun.. 30 tahun akan datang.

Alhamdullilah, Tuhan tu Maha Mengasihani, Maha Pemurah & Maha Pengampun.. Dia buka kan pintu hati aku dan berikan jawapan untuk segala persoalan & kekeliruan dalam diri ini. Aku bersyukur.

Macam orang lain juga, aku pun harapkan yg terbaik untuk perkahwinan nih. Harap sangat jodoh kami kekal bahagia hingga ke akhir hayat. Harap sangat Mamoru dapat pemimpin dan membimbing aku ke jalan yg diredhai. Harap juga dalam sibuk membina keluarga baru, aku tak terleka dgn tanggungjawab terhadap adik-adik & bapak, insyaAllah.

Soalan: Betul ke makan sireh boleh hilangkan nerbes?

Wednesday, January 16, 2008

The Lakehouse

Semalam beborak dgn Mamoru. Pasal Centenial program yg dah di-postpone tu. Memandangkan program tu tak jadik, schedule keje aku untuk bulan dua jadi kosong (takde keje lah maknanya tu). Aku suggested kami guna masa yg ada untuk buat short gateway honeymoon lepas wedding nanti - Mamoru pun ok je. Terpulang kat aku nak pegi mana, katanya.

Nih yg buat aku excited nih. Tanpa berlengah lagi, terus aku google te-tempat yg aku rasa menarik. Aku tak pilih port peranginan yg jejauh. Dalam Malaysia je dah cukup. Bagi aku, oversea nih, setakat nak buat backpacking boleh lah. Untuk honeymoon macam tak sesuai je. Costing tinggi maa.. unless kau orang kaya, lain cerita lah kan. Lagipun apa barang pegi hanimun jejauh sampai oversea tapi tidur kat hotel "cap ayam"? Ops..

No offence yer kengkawan. Aku menulis nih pun refer kat kemampuan diri sendiri. Ekceli, memula tu, aku ada tergerak gak nak pilih trip oversea nih (hehehe). Antara tempat yg aku pilih: Phuket, Bali, Manila atau Gold Coast. Bab tiket flight aku tak risau sangat sebab big boss aku, TS nak sponsor. Tapi bila pikir balik, ada beberapa mender yg buat aku pening:

  • Tempat tinggal : Aku tak nafikan lah ada hotel / motel yg murah. Tapi aku kena fikir jugak, tujuan aku pegi melancong nih untuk honeymoon. First time honeymoon pulak tu. Takkan nak duduk hotel murah? Lain lah kalau pegi backpacking.
  • Transport : Nih satu masalah. Confirm kena keluar banyak duit untuk pegi sana-sini. Kalau boleh berjimat naik kenderaan awam sekalipun, satu hal pulak aku nak kena make sure aku takkan tersesat. Again, nak tekan kan kat sini, I'm on my honeymoon. Nak spend sweet time dgn Mamoru together. Bukan nak make ourself sweating finding places sampai memasing kejung kepenatan bila balik bilik hotel.
  • Meals : Jadi satu hal pulak nak carik tempat makan yg halal. Lain lah kalau aku ada contact yg tinggal kat tempat aku nak pegi tu. Takkan melancong tempat yg best-best tapi kena jadi vegetarian.. payahnya. Nak bercandle light dinner dgn seafood? Aku takde hal tapi Mamoru tak suka seafood.. camno tu?
  • Budget : Ok, mungkin aku boleh ikut memana travel package yg ditawarkan. So, tak payah sesusah nak fikir pasal accomodation / transportation. Semua ada orang tolong arrange. Tapi, good package comes with good money maa. Berdasarkan perkiraan yg dah dibuat, aku ada dua pilihan, sama ada; (1) Bayar harga mahal untuk second class oversea trip atau (2) Bayar dgn harga yg sama untuk first class trip dalam negara... hahh pilih.
Atas sebab-sebab di atas, aku dgn rela hati memilih untuk spend cuti dalam Me'sia. Trip oversea nih tangguh untuk honeymoon ke tiga atau ke empat pun bolehh.

Dalam bebanyak tempat menarik dalam Malaysia nih, aku pilih Cameron. Kenapa?

  • Dekat - Boleh bawak transport sendiri. Tayah nak sewa kenderaan lain / bayar tambang (flight / teksi / bot) kalau pegi jejauh. Kelebihan bawak transport sendiri nih, antaranya senang nak bawak balik souvenir penuh satu keta untuk sedara-mara. Mana lah tau kalau aku nak hangkut seguni stowberi nanti senang gitu.
  • Sejuk - Kira ala-ala oversea jugak lah (haha).
  • Familiar - Aku selalu pegi tempat nih esp masa nak naik gunung sebab cameron nih terletak di tengah banjaran titiwangsa. Bebudak outdoor selalu jadikan Cameron nih starting point sebelum bertolak masuk ke dalam hutan. Jadi, kes sesat jalan atau kes tak jumpa tempat makan yg best takkan timbul.
  • Jimat - Dari segi masa & fulus.
Ok, tempat dah settle, sekarang nak pilih hotel pulak. Kat Cameron ada banyakkk gila hotel / rumah tumpangan / apartment untuk disewa. Dalam entry nih, aku tanak cerita pasal rumah tumpangan / apartment sewa. Nama pun honeymoon.. pilih lah tempat yg terbaik untuk bulan madu korang yang pertama.

Antara hotel yg aku cadangkan: The Lakehouse, Strawberry Park, Herritage, Equatorial, etc. Try arr google hotel lain kat tempat nih. Banyak lagi sebenarnya. Tapi yang aku nak pegi nih nama dia, The Lakehouse. Aku belum penah stay kat hotel nih. Tapi dengar cerita orang mcm menarik je. Tengok interior bilik hotel kat tempat nih pun dah buat aku teruja.

Part yg paling best, kat The Lakehouse nih cuma ada satu suite yg paling besar (Honeymoon Suite). Dengarnya dalam suite tu derang siap hias dgn bunga segar yg ditukar setiap hari, buah-buahan dan paling best siap ada fireplace tuu. Merasalah akak berangan duduk kat London.. hik. Nak pegi London bebtul belum mampu lagi. Dapat fe-feeling pun jadik la kan.. hahaha.

Bayatan untuk satu malam kat sini quite expensive jugak lah. Tapi, mcm aku tulih tadi.. daripada spend duit bebanyak untuk dapatkan trip second class kat luar negara, baik spend jumlah duit yg sama untuk dapatkan first class trip dalam negara. Mudah, selesa, jimat & selamat.

The Lakehouse




p/s: Promosi cuti-cuti Malaysia ini tidak ditaja oleh memana pihak pong..

Tuesday, January 15, 2008

Azam lama

Rasanya Food Development Program yg aku amalkan (err tak begitu amalkan kut), tak menjadi lah. Mission failed. Berat aku masih 37 kg dan tak bertambah langsung. Ini bermakna, korang bakal menyaksikan pengantin yg kurus keding melidi masa CNY nanti.. hehe.. lantok.

Kerja kat opis sekarang nih semakin relax. Bagus lah. Centenial program untuk hujung bulan dua nih pun dah ditangguhkan (due to faculty member dari Boston ada program lain). Tapi yg tak best tu, derang nak postpone ke bulan June. Habis lahh.. taim tu aku ada xpdc honeymoon pegi Gunung Mulu & Gunung Api. Nih yg aku bengang nih. Aritu, beria sangat nak buat projek nih dalam bulan February. Terpaksa aku tangguhkan trip honeymoon aku ke bulan June. Sekarang derang nak postpone ke bulan June pulak?? Nih sajer dengki tak bagi aku pegi honeymoon ke haper? Aku tak kira.. aku dah planning baik punya. Jangan nak ngengada kacau program aku bulan enam nanti.

Masuk tahun nih, genap 6 tahun aku bekerja kat kompeni nih. Kalau ikut azam lama since 2006 dulu, aku plan nak tukar keje. Tapi dah dua tahun terhalang mostly sebab increement, benefit & boss-boss aku yg sungguh baik hati nih. Tahun nih, InsyaAllah aku akan renew azam tu balik.. err.. tapi, in second thought, rasa mcm tak confident pulak nak tukar keje lain memandangkan tak lama lagi aku akan start sambung study. Risau pulak kalau waktu bekerja kat tempat baru mengganggu masa belajar aku nanti.. Haiii memacam halangan. Takper, kita tgk je lah camne. Kalau ada rezeki aku kat tempat lain, adalah nanti. Sabar dulu.

Bercakap pasal study nih, ramai memember termasuk boss aku duk tanya motif aku sambung belajar. Ada yg cakap aku nak jadi lecturer ke? Haha.. aku jadi lecturer? Matilah kena buli.. bukan aku buli orang.. student yg buli aku nanti. No lah, belum terbukak lagi hati aku nih nak tukar kerjaya jadi pendidik. Walaupun aku suka join program motivasi, bagi ceramah atau jadi fasi.. tu tak bermakna aku boleh jadi seorang pensyarah. Aku takde passion dalam bidang nih. Anw, aku ada objektif sendiri untuk sambung belajar nih. InsyaAllah, kalau aku still blogging lagi lepas aku grad dalam tempoh dua tahun akan datang nih, korang tau lah apa tujuan aku. For now, lets keep it low.

Iklan: Sesiapa yg berminat nak further master kat UM (full / part time), registration dah dibuka sampai 14 March 2008. Syarat kemasukan; Bekerja at least dua tahun & minimum CGPA 3.00.

Aritu aku ada bincang dgn Mamoru pasal life kami lepas kahwin. Basically tentang apa yg kami expect from each other & perancangan untuk masa depan e.g., kewangan, harta benda, anak-anak.. Masa bincang pasal anak, Kami berdua setuju untuk tangguhkan dulu fikir pasal anak nih sampai aku habis belajar. Tapi ntah mcm mana Mamoru boleh ubah fikiran. Sweet je bila dia cakap dia sanggup jaga baby tu bila aku pegi kelas malam. Tergelak aku dibuatnya. Tough jugak problem ni ek? Boleh ke aku cope dgn situasi "keje - study - jaga anak" dalam satu masa?

InsyaAllah boleh kut. Takde apa yg mustahil dalam dunia nih kan? Lagipun, aku teringin juga nak ada anak sendiri. Jeles arr tengok memember usung anak derang sana sini. Hik.

p/s: Maaf, aku tak suka ambik tahu hal orang (yg tak berkaitan).. apatah lagi orang yg aku tak pernah kenal. Buang masa.

Monday, January 14, 2008

Persiapan lagi

Nothing much kalau nak cerita pasal persiapan wedding. Aku sekarang nih pun ala-ala blur gitu. Aku try untuk tak fikir lelebih. Sampai tahap nih, aku serahkan kan semuanya pada family. As for me, aku nak duduk dendiam and maintain ayu jer sampai hari 'besar' tu tiba.

As planned, wiken ritu balik Melaka. Antara mender yg aku buat taim kat kampung:
  • Hantar sebahagian barang untuk pelamin & bilik pengantin ke rumah nenek (coz majlis aku nanti buat kat sana). Nenek aku boleh buat lawak.. ada ke dia tanya kenapa beli bunga pahar lagi? Walhal aritu dia yg beria cakap bunga pahar yg aku beli dulu tak cukup dan suruh beli lagi. Hmm.. aku rasa nenek aku ada masalah short term memory lost. Matilah pelamin aku penuh dgn bunga pahar nanti.. uwaa..
  • Survey port & prop untuk sesi outdoor photographing (specially requested by encik Kukubesi). Permintaan photographer kami nih memang pelik. Dia tamau port bergambar yg cuNn / cantik. Dia nak kawasan yg pelik macam rumah kosong / kawasan yg spooky / ladang getah, etc. Part yg best, kami jumpa satu kawasan yg.. err.. tak boleh cerita. Tunggu je lah hasil gambar tu nanti.
  • Jumpa tok imam cum tok kadi kat kampung aku untuk hantar borang pendaftaran nikah yg Mamoru siapkan aritu. Now tinggal part aku untuk settlekan dokumen seterusnya. Aku serahkan hal nih pada bapak jer. One more thing, disebabkan aku anak sulung, ada additional dokumen yg bapak kena sediakan: surat nikah bapak dgn arwah mak. Surat nih penting untuk memastikan anak sulung (perempuan sahaja) tersebut bukanlah anak yang 'tidak sah kelahirannya'.. ada pahemm!
  • Pegi butik mak andam untuk fitting baju. Yang nih aku suka.. sakan kami melaram. Ok lah, sampai tahap nih, aku rasa biarlah aku reveal nama tempat andaman yg aku booked. Nama butik nih Teratak Mempelai. Ada tiga cawangan; Melaka, Ampang Point (KL) & Taman Dagang (sebelah UO Galaxy - dulu Giant) - (KL). Quite popular jugak lah. Kalau nak pilih baju persandingan / pertunangan / dinner, etc, memang sesuai. Ramai artis tempah baju kat sini. Bab make up artiste pulak, aku lum try lagi. Nanti lah, kalau dah try aku promot butik nih habis-habisan kat sini.
Minggu nih, maybe balik Melaka lagi. Ada banyakkk lagi mender nak dibincangkan. Esp part persiapan kenduri kat kampung.. penatnya.. tapi.. sabo.. sabo..

Friday, January 11, 2008

Baju nikah ku

Terbangun lambat pagi nih. Terkejut aku tengok jam dah pukul 8.00 pagi. Kat luar dah terang benderang. Selalu tu pukul 7.00 pagi aku dah sampai opis (walaupun opis hour sebenarnya start at 9.00am). Yea, btul apa yg korang pikir tu, aku memang pekerja yg berdedikasi (poodah).

Semlm, pepagi buta aku dah menyiapkan diri sendiri. Plan pepagi tu nak ambik baju nikah yg ditempah kat Medan Mara. Sekali akak tukang jahit tu bukak kedai lambat lah pulak. Bengang aku bila orang berjanji macam keling nih. Masa akak tu cakap dia sampai lewat sikit, hati aku dah tak tenteram. Macam ada mender tak kena je dgn baju aku.

Tepat kul 12 tengahari, akak tu sampai. Memula tengok baju melayu Mamoru. Ok lah. Pastu tengok baju aku.. dari jauh aku nampak potongan bahagian depan baju tak kemas. Aku pegi fitting room. Bila dah sarung baju tu, terus aku rasa mcm nak menangis. Bengang sey! Aku rasa mcm aku pakai baju orang lain yg besar gelebeh je potongannya. Ok, bab baju besar mungkin boleh di-alter jadi kecik. Taaapii, kalau cara dia potong baju tu tak betul & corak potongan antara sebelah kiri & kanan senget, camno nak cerita tu?

Fyi, aku bukannya tembah baju tu ber-fesyen, berlabuci bagai.. aku suruh dia buat design yg paling simple - kebaya tradisional - susah ke?

Aku dah start hangin. Biasalah aku kalau dah marah, aku apa kira orang tu tua ke, muda ke, lelaki ke, pompuan ke, aku sound tepet je. Haper ingat murah ke aku beli kain tu? Kalau akak tu amik tempahan menjahit murah, aku boleh consider lah jugak. Nih, untuk tempah baju je dah beratus-ratus ringgit.. pulak tu hasilnya.. sadis btul.

Mamoru pujuk aku depan fitting room. Dia siap offer beli kain lain & tempah kat tempat lain. Pandai btul encik Mamoru baca apa yg ada dalam fikiran aku taim tu ek? Nih yg buat aku bertambah sayang nih. Well, ikutkan hati yg marah ni memang aku nak terima je offer dari encik Mamoru, tapi, NO, aku tanak beli kain baru. Aku tanak membazir untuk memender camnih. Baju nikah tu pun bukannya nak diguna berkali-kali. Pakai pun mungkin sekali seumur hidup. Pastu lepas kahwin, konpem terperuk dalam lemari. Teringat pulak cerita yg adik ipar aku bagitau aritu. Katanya, member dia siap beli kain RM 2000 untuk buat baju nikah. Kos tempahan RM 500. Tapi bila dah siap berjahit, member dia nih tak puas hati dgn potongan baju dia. Sanggup dia pi beli kain lain & tempah sekali lagi. As for me, tidakkkk. Aku tanak membazir camtu. Dari aku beli kain lain & cari tukang jahit lain, baik aku simpan duit tu buat belanja masa honeymoon, btul dak?

Sebelum blah dari kedai akak tu, aku suruh dia kecikkan baju tu bebtul ikut saiz badan aku yg kecik molek nih. Selasa depan aku akan pegi kedai dia lagi. Kita tunggu je lah apa rupa baju tu nanti. Aku pun malas nak berharap lelebih. Janji baju tu boleh dipakai & majlis pernikahan aku berjalan lancar, cukuplah.

Keluar dari Medan Mara semlm, kami (aku, Mamoru & adik lelaki no.5) pegi Nilai 3. Beli bunga pahar, dua tiga biji souvenir, paper bag, bebarang untuk hiasan hantaran & ranting kayu untuk hias bilik pengantin. Lama gak kami spend masa kat sana. Banyak betul kedai bunga sampai tak terlarat aku nak melawat satu-satu.

Habis je beli memender tu semua, kami straight ke Jusco Bukit Tinggi kat Klang. Ada appoinment dengan Kukubesi (our official wedding photographer). Discuss dgn dia pasal payment, aturcara majlis & jenis gambar yg aku nak. Ekceli tujuan aku jumpa dia nih sebenarnya nak berkenal-kenalan dulu. Nanti takdelah janggal / keras / malu bila kena berposing depan dia.

Balik dari Klang, kami pegi beli DVD. Citer I am Legend & Chakde (Hindustan). Layan dedua movie sampai tertidur depan tv. Tu yg terangun lambat pagi nih.

Malam nih aku gerak balik Melaka. Settlekan part kat sana pulak.

Adoiii.. penat arr buat persiapan kahwin nih (penat tapi enjoy! <<--- gatei.. hehe)

Wednesday, January 09, 2008

Maal Hijrah 1429

Esok cuti lagi.. sempena Tahun Baru Islam. Selamat menyambut awal Muharam, kengkawan semua.

Planning untuk esok.. banyakkkk.. mostly shopping, shopping anddd more shoppingggg.. hahaha. Bila lagi nak merasa buang duit bebanyak kat shopping kompleks kan? Tetaim nak kahwin nih laa masanya. Merasa!

Ekceli takde la nak beli banyak pun. Semua bebarang untuk hantaran dah siap. Cuma tinggal nak beli bunga pahar lagi 100pcs dan souvenir untuk tetamu je lah. Ingat tak rituh aku ada mentioned tanak beli apa-apa untuk souvenir. Tapi, since satu office Mamoru dah confirm nak datang ke Melaka masa wedding nanti, aku terus tukar fikiran untuk beli mender alah tu. Boleh gak diberi pada derang untuk kenang-kenangan.

Sebenarnya ada banyakk lagi cerita yg aku nak tulis kat sini.. tapi cuba korang tengok counting board kat bawah nih.. akak kecut perottt.. sampai jari akak sejuk beku tak boleh menaip.. brr trrr trrr...

When is my wedding

Tuesday, January 08, 2008

Tak terkejor

Lega.. Legaa.. Legaaaa....

Part pendaftaran pernikahan dah settle. Tinggal part aku nak membawak segala borang tu balik kampung dan serahkan pada bapak untuk urusan mem-booking imam nanti (zaman sekarang nih, imam pun kena book iyer? hehe).

Adoi.. sakit lak jari aku menekan keybod nih hah. Tadi jari aku yg comel nih kena cucuk amik darah untuk HIV test. Ekceli tader lah sakit mana, tapi biasa lah, aku kannn takut jarum. Eh, senang rupanya nak cek sama ada kita ada HIV atau tak ek? Pegi je klinik / hospital, cucuk jari sikit pastu bubuh setitik darah atas pengesan HIV, tunggu seminit dah nampak keputusannya. Paling menarik bila aku & Mamoru buat test HIV serentak dalam bilik yg sama dan di-attend oleh dua MA sekaligus. Rasa mcm sweet je :)

Last wiken, as planned aku pegi mendaki gunung dgn Mamoru & the gang. Ramai la jugak yg join. Ada lah 30 lebih orang (termasuk geng KREP). Alhamdullilah, cuaca cerah masa perjalanan pegi & balik. Walaupun malam tu hujan, tapi tak lah lebat sampai banjir khemah macam tahun lepas. Overall trip nih ok lah. Trip santai & gedik sempena hari-hari terakhir aku & Mamoru bergelar bujang.

Ops ada call dari encik Mamoru... sat ey, nak bermanja jap.

...........

Oh, akak terpaksa letak fullstop kat sini. Encik Mamoru ajak pi shopping segera! Esok je lah sambung nahh.
p/s: Arinih 8/01/08.. bulan depan, pada tarikh yg sama, aku akan dinikahkan.. lahaii ketaqnya lutut cheq.

Friday, January 04, 2008

Bangsat

Teruk betul kan tajuk kali nih. Apa perasaan korang kalau orang yg kita sayang memanggil kita dgn perkataan tu?

Kalau aku lah kan, aku sanggup batalkan perkahwinan kalau dengar bakal suami aku panggil aku mcm tu. Biasanya orang yg berani memanggil orang kesayangan dia dgn panggilan camnih, mencerminkan perilaku dia yg sebenarnya. Besar kemungkinan lepas berkahwin nanti, si suami yg suka sangat menggunakan bahasa kesat nih, bakal menjadi seorang kaki pukul yg berjaya.

Dlm relation, adat lah kan kalau bergaduh. Yang perempuan confirm emo-terlebih. Rasanya semua lelaki maklum, orang perempuan nih memang suka membebel. Esp, taim gaduh. Uztaz kat tempat aku attend kursus kahwin tu pun berulang-ulang kali cakap: Perempuan nih memang suka berleter bila dia tak puas hati. Yang lelaki nih, bila dah bini derang tengah berleter, diam je lah. Yang ko nak ikut perangai perempuan ikut membebel sama kenapa? Kalau camnih lah situasi, memasing tanak mengalah, ada ke penyelesaian? Ada kut.. cerai je lah jawabnya.

Kalau aku dapat jenis suami mcm nih lah kan.. memula tu memang aku akan bagi peluang kedua. Mungkin terlepas kata ke haper. Yelah orang tengah marah. Lagipun ko dah kahwin kan, takkan simply nak mintak cerai. Tapi, kalau si suami tu jenis ketegaq. Asal gaduh nak mencarut.. asal gaduh nak mem-bangsat-kan bini.. asal gaduh nak maki hamun.. alamatnya, konpem 110% aku angkat kaki dulu. Apa hal aku nak stay dgn org camnih? Better aku blah awal-awal sebelum si suami tu naik 'sheikh' sampai nak membelasah aku, btul tak? Aku bukan jenis pompuan yg pesimis & takut hidup 'solo'. Lagipun aku mampu sara diri aku sendiri. Fikir sendiri lah dey, apa guna kahwin kalau 'pasangan' hidup ko tak dapat beri kebahagian. Aku tanak end up life aku kat hospital mental wooo.

Basically, nih ciri lelaki yg aku suka:

Penyabar : Paling penting mesti ada dlm setiap lelaki. Mcm yg aku tulis tadi. Perempuan nih memang akan membebel kalau ada mender yg buat dia tak puas hati. Jadi, sebagai lelaki, kalau anda rasa tak sanggup menahan telinga, dan kalau rasa mulu & tangan anda turut akan 'bergerak' selaju bebelan si perempuan, nasihat aku.. "Hentikan niat anda untuk berkahwin".. atau kalau ko dah kahwin.. "Penceraian adalah jalan yg terbaik untuk anda".

Pandai bawak diri : Aku paling menyampah kalau jumpa lelaki jenis pemalu yg amat @ berat mulut. Kalau bawak jumpa family kita, tapi tak reti nak berborak dgn orang tua, senyap sepi seribu bahasa.. lupakan lah jenis orang mcm nih. Tak boleh bawak dlm majlis. Paling menyusahkan bila si lelaki nih cukup pandai bawak diri bila diletakkan dalam kelompok orang perempuan daripada kumpulan lelaki. Hahh yg nih laaagii bahaya.

Bertanggungjawab : Yang nih luas pemahamannya. Tanggungjawab menjaga keluarga. Tanggungjawab memberi nafkah. Nafkah nih pun luas definasinya. Yang part dalaman tu tak payah lah disebut. Cuma yg nak ditegaskan disini, nafkah dari segi menyediakan keperluan hidup.. e.g., makanan, pakaian & tempat tinggal. Kalau semuanya harap bini selesaikan, baik tak payah kahwin. Tak penah dengar ke orang cakap.. "Duit suami tu duit isteri jugak tapi duit isteri tu milik si isteri jer unless si isteri tu sanggup berkompromi.

Beriman : Mungkin susah lah nak cari lelaki yg soleh. Tapi takkan lah basic agama e.g., solat & mengaji pun tak tau. Masakkk arr kalau camtu. Camner nak bimbing isteri kalau baghal nya dah ke tahap camnih? Antara sedar dgn tak, sebenarnya iman nih lah perkara yg paling penting sekali. Tanpa iman lah yg buat suami sering hilang sabar. Family porak peranda. Isteri pun mula lah kurang ajar. Ye lah, mana tak hilang rasa hormat bila tengok suami pun dua kali lima jer.

Bertimbang rasa : Saling appreciate tu penting. Lelebih lagi kalau pasangan tu sesama bekerja. Kalau rasa diri tu penat, orang lain pun penat juga. Jangan lah bila sesama dah sampai rumah tu, bini jer yg kena buat keje. Memasak, mengemas, membasuh.. Dan jangan lah bila bini dah hidang lauk pauk atas meja, si suami berlagak macam king suruh amikkan air, basuhkan pinggan, amik itu.. amik ini.. ewahhh. Memender kecik macam tu tak boleh buat sendiri?? Ingat bini ko tu hamba abdi? Setakat ko jaga keperluan asas dia je toksa lah nak demand lelebih. Lain lah kalau ko bayar gaji tetiap bulan. Tapi take note, kalau si suami willing nak bayar gaji pun, gaji yg nak dibagi tu mestilah TAK termasuk nafkah yg wajib diberi! Ada berani?!! Kalau aku lah kan, aku takde lah cari laki yg terlebih romentik. Cukup lah orang yg memahami yg sekali sekala tu aku perlukan masa untuk spend berdua dgn dia. Bukan masa berdua dlm bilik je ok! Maksud aku, keluar bersama, berbual & buat xtvt yg biasa kita buat sebelum berkahwin.. e.g., tgk movie, jenjalan, etc. Aku tak paham kenapa orang yg dah kahwin jarang buat xtvt santai camnih. Kalau tak caya, tanya lah pasangan yg dah kahwin, berapa kali derang keluar dating tgk movie dalam setahun. Jangan terkejut kalau ada yg cakap ada yg sampai 5 tahun tak penah masuk cinema. Bosanya hidup!!

Last but not least, Penuh dgn kasih sayang : Personally, aku suka lelaki yg gemar menunjukkan kasih sayang dia even depan family & friends. Lelaki mcm nih buat aku bangga. Even kalau dia ada kekurangan (maybe sebab tak sehensem mana), tapi aku bangga sebab kasih sayang dia pada aku melebihi segalanya. I'm queen of his heart, kata org. Aku tak perlukan lelaki yang depan kita sebut sayang berdegar-degar. Tapi bila depan family, lelebih lagi depan kengkawan, dia layan bini macam orang suruhan. Konon nak berlagak dia lah raja. Tak tunduk pada bini. Ego melangit.. harrkk tuihhh.

Thursday, January 03, 2008

Hadiah

Pagi yang gelap, kini sudah terang..... huhh cukup aku menyampah dgn lagu nih (tapi layan jugak).

Hari nih first day DO masuk opis setelah tiga bulan jadi babysitter cucu dia kat Boston. Seperti yg dijangka, ada souvenir untuk aku - purse yg comei - kaler dark brown (Nak bubuh gambau aku tadak kamera). Dia bagi kat aku siap ada tanda harga sekalik. Sajer la tu. Harga purse tu kalau tengok dlm USD takde lah mahal mana, tapi bila dah convert dalam Ringgit.. hehe.. boleh tahan gak lah.

Nih kali kedua aku dapat hadiah purse. Presicely, nih kali kedua aku memiliki purse seumur hidup aku. First taim aritu, Mamoru belikan kat Metrojaya. Kaler itam. Lawa tapi sampai hari nih aku belum tahu nak bubuh apa. Now dah ada dua purse dalam koleksi aku.

Ekceli, aku bukannya tak suka pakai purse atau handbag. Cuma tataw naper kepala aku asyik pikir memender negatif - Takut mender tu kena ragut ke hilang ke. Yelah kan biasanya orang bubuh IC, duit, kad kredit, kad ATM, etc kat dlm tu. Kang kalau hilang.. tak ke haruuu.

Antara sebab lain aku tak pakai memender camtu sebab aku nih boyish sikit dulu. Konon tanak pakai bebarang feminin nih. Lelebih lagi handbag. Rasa mcm geli ketiak aku nak sangkut kat bahu. Tapi bila dah masuk alam pekerjaan nih lain lah kan.. kena always nampak chantek. Lelebih lagi bila nak kahwin nih. Harus lah dipertingkatkan kechantekan kita ke tahap maksimum.

Tapi kan.. still, I dont get it. Why lah orang cipta handbag kalau dah ada purse / wallet or vice versa. Ok, maybe purse tak muat nak bubuh handphone. So, kita pakai handbag. Tapi, kalau dah ada handbag, kenapa nak pakai purse? Ntah lah.. tapi mcm mana pun aku nak try jugak pakai purse & handbag dalam satu masa. Since dah ada purse nih, why not kan? Takkan nak biarkan terperuk dalam lemari.

Personally, aku rasa penggunaan kedua-dua mender alah nih mampu menaikkan lagi tahap ke-feminin-an kaum wanita. Tak caya? Cuba korang tengok pompuan yg tengah berdiri kat kaunter dan nak buat bayaran. Derang akan berdiri style model sambil bukak handbag untuk keluarkan purse. Pastu bukak purse keluarkan duit dan buat bayaran (sambil betulkan spec). Kemudian ambik balance dan masukkan semula ke dalam purse dan seterusnya purse tu dimasukkan semula ke dalam handbag. For certain people (me & few guys mostly), mungkin berpendapat, cara nak buat bayaran camtu sangat lah complicated & amik banyak masa. Tapi kalau perati bebtul, nampak macam comel pun ada. Kagum aku dgn mereka yg boleh meng-full-utilize-kan penggunaan kedua-dua barang nih secara serentak.

Citer lain lah pulak.

Malam tadi pegi Bandar Tasik Permaisuri (BTP). Survey rumah. Bukan nak beli.. nak sewa je. Aku nak cari rumah yg besor sikit dari rumah aku sekarang nih. Rumah aku sekarang nih just ada dua bilik je. Tak muat nak sumbat adik-beradik aku.. apatah lagi nak tambah lagi sorang (Mamoru).

Aku dah cari rumah lain kat kawasan area Taman Desa nih (area rumah aku sekarang), tapi rata-ratanya sewa RM 1100 ke atas sebulan. Mahal tu. Kalau bayar memahal tapi akhirnya rumah tu jadi milik kita tak kisah lah kan. Nih harta orang, kita pulak duk tolong bayar bulan-bulan. Tu pasal aku cari kat BTP. Quite reasonable jugak lah sewanya plus kawasan rumah yg luas, bersih & selamat.

Aku ada gak plan nak beli rumah. Ye lah, sampai bila nak menyewa rumah orang. Niat tu nak cari landed property. Aku tamau rumah tetinggi nih - statik je. Kalau dapat atas tanah best lah jugak. Boleh ubah suai ikut kemampuan. Nak tambah bilik ke, nak besarkan ke, nak naik lagi setingkat pun bolehh. Tapi tu lah, kalau dapat beli pun, berkemungkinan jauh dari tempat keje. Maklum lah rega rumah iadaman aku kat KL nih lebih suku juta. Kalau kat Melaka, rumah suku juta nih boleh dapat 5 biji rumah teres dua tingkat ok! Doakan je lah rezeki aku murahhh tahun nih & tahun-tahun akan datang..


InsyaAllah, kalau takde aral, hujung bulan dua nih aku pindah BTP. Ada satu apartment tu aku berkenan sangat. Luas kawasannya. Parking pun tak lah cramp mcm umah aku sekarang nih. Yang best, kawasan apartment tu sangat strategik. Dekat dgn pasaraya, bank, klinik, restoran, bengkel keta/motor, lrt, pejabat pos, hospital, taman tasik, kedai DVD murah (ops).. hehe.. pendek kata, memacam lah! Tu yg aku exsaited terlebih nih.

Panjang lagi aku nak cerita nih.. tapi sesabo lah dulu. Aku pun ada keje gak. Tungguu...

Wednesday, January 02, 2008

Entry first

Entry first untuk 2008.. bersemangat baru nih!

Plan memancing semlm berjalan lancar. Seronok walaupun sekor ikan pun tak dapat. Ntah berapa kali kami ubah port memancing.. pun tadak rezeki. Memula, pancing kat kawasan penggambaran citer Muhsin, pastu ubah tempat kat kawasan kelapa sawit, tetiba hujan pulak, berdesup kami pegi rumah Kubeng. Pancing kat sungai belakang rumah dia.. tunggu punya tunggu.. takde gak ikannya, ubah lagi tempat kat kawasan tepi sawah pulak.. pun takde. Takpe lah nk buat camner kan. Yang penting masa yg aku spend bersama adik-adik. Bukan selalu kumpul gegamai gini.

Malam tadi sebelum adik lelaki no.2 & adik ipar aku balik Melaka, kami sempat pegi Masjid India. Plan nak cari segulung kain untuk bagi kat kaum keluarga aku. Aritu aku dah beli kain untuk adik-beradik pompuan je. Kononnya mlm tadi nak beli lagi kain yg sama. Nak semua ahli keluarga pakai baju sedondon taim wedding aku nanti.. tapi tak jumpa lak kain & corak yg sama. Frust gak.. tapi takper, kita cari kat tempat lain pulak.

Ada tak aku bagitau nenek suruh beli lagi 100 pcs bunga pahar? Terkejut akak dik nonn.. Ingatkan masa bawak balik bunga pahar yg dah dibeli rituh mencukupi, rupanya disuruh tambah lagi. Maknanya kat sini, akan ada 4 pahar bunga telur kat pelamin nanti. Banyak gak tu. Muat ke pelamin aku? Rumah kampung tu bukannya besar sangat. Bubuh bebanyak tak ke sarat nanti? Hmm.. lantok ler. Koser aku nak pikir. Layan kan je lah permintaan nenek aku nih.

Minngu nih.. ops cakap se-slow.. minggu nih aku pegi mendaki Gunung Kutu kat Kuala Kubu Bharu. Ikutkan, ramai gak kengkawan yg suggest supaya aku drop je trip nih. Memacam lah alasan derang. Takut masa tak cukup nak arrange wedding aku la.. darah manis lah.. Ekceli aku bukanlah degil ketegaq tanak dengar nasihat. Aku tau derang risaukan keselamatan aku & aku hargai nasihat derang. Tapi, nak buat mcm mana.. dah berjanji. Lagipun, aku & Mamoru dah jadi AJK makanan. Awal-awal lagi Chua dab bagi tugas marinate ayam untuk dibuat BBQ masa kat puncak nanti. Haruu nanti kalau aku tarik diri. Doakan je lah keselamatan aku sepanjang xpdc kali nih. Pasnih aku janji, there will be no more trip / xpdc until wedding aku settle, ok?

January nih bulan last untuk aku bekerja. Start 1 February aku akan bercuti.. So, kalau takde apa-apa apdet bulan depan, pepaham je lah, akak bizi nak bersanding dik nonn. Sebenarnya, cuti yg aku amik takde lah lama mana. Cuma kebetulan tarikh tu jatuh pada Chinese New Year.. bila di-combine-kan, merasa lah almost setengah bulan aku bercuti! Tapi not to worry, aku akan try gak spend masa untuk update blog nih bila ada masa. Maklum lah, aku pun tanak lah terlepas jot down peristiwa penting dlm hidup aku nih. Nak buat bahan bacaan di masa tua nanti. Bior lah adik-adik aku ngamuk tak dapat download citer kartun bila aku angkut Maxis wireless & laptop aku nih balik kampung nanti.. hehehe.

Minggu nih nak curi masa pegi jumpa dentist.. nak buat scalling. Penting tu!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...