KENGKAWAN

Thursday, February 28, 2008

Gian nak mendaki

Malam tadi encik tukang pintu datang. Rajan nama dia. Kejap je dia datang. Nak amik ukuran je katanya. Lepas beborak tentang jenis pintu yg aku nak, dia pun balik. Esok baru dia datang pasang pintu baru. Dah alang-alang tu, aku nak suruh dia drill dinding dapur sekali. Nak buat para. Senang nak isi barang atas tu. Dapur rumah baru nih kecik sangat lah. Susah nak susun barang.

Since Rajan nak start bertukang pagi esok, terpaksalah aku amik cuti. Maklum lah Mamoru bukannya boleh escape dari opis. Nak tanak kena lah aku monitor keje si Rajan nih. Takper lah, bukan aku sorang je yg ada kat rumah esok. Adik lelaki no.7 pun ada. Kelas dia start pukul 2.30 ptg. Pagi tu boleh lah dia temankan aku.

Lately nih, semangat aku nak mendaki gunung semakin meluap-luap pulak. Bila aku suarakan kat Mamoru, dia suruh sabar dulu. Kataya, banyak lagi sedara-mara yg kami belum habis ziarah. Lagipun, jadual wiken kami sampai hujung bulan nih pack sangat. Minggu nih pegi Cameron, minggu depan pegi rumah sedara Mamoru yg kahwin kat Ipoh, minggu lagik depan pulak, aku kena organize tournament kat Mantin.. hah, bilanya aku free?

Ex-housemate Mamoru, Chua ada suruh kami organize xpdc ke gunung Suku-Irau (Trans Jerging) dalam bulan March nih, tapi.. aku rasa tak sanggup lah. Kalau suruh aku jadi AJK untuk arrange guide / transport je boleh lah. Kalau nak aku buat SEMUA sekaligus (guide, transport, budget costing, cari participants, permit, rations, peralatan camping).. ohhhh.. aku tak cukup masa nak buat semua nih. Maaf ye encik Chua. Bulan nih kami still bz nak penuhi undangan dari sedara-mara / kengkawan. InsyaAllah, lain kali kalau dibeli peluang untuk jadi organizer lagi, aku takkan tolak punya.

Aku ada plan nak panjat gunung Datuk lagi hujung bulan March nih. Nak bergambar dgn baju nikah kami kat atas tu. Yelah, sebagai tanda pertemuan pertama kami kat puncak gunung Kinabalu dulu. Kalau nak pakai baju nikah kat puncak Kinabalu, toksah harap lahh.. serrjuuurrrrkkkk.. ada yg beku kerasss kejunggg nanti.

Kalau ada antara korang yg baca blog nih berminat nat join kami pegi mendaki gunung Datuk hujung bulan March nanti, tinggalkanlah email / contact no. kat ruangan komen. Gunung Datuk nih takder lah tinggi sangat. Tapi jgn memain, view kat puncak memang carerr! Penuh dgn batu.. ala-ala kat Kinabalu jugak lah.. hehehe. Tarikh? Tak tetap lagi. Sama ada 22-23 March atau 29-30 March. Nanti aku confirmkan dgn Mamoru. Ok?

Wednesday, February 27, 2008

Planning yg tak hehabis

Malam tadi plan nak panggil tukang baiki pintu. Nak suruh tukar satu set pintu depan rumah dengan solid wood. Pintu plywood tu dah banyak sangat pecahnya. Tombol pun dah rosak. Nasib baik tuan rumah lama tu bagi kebenaran. So, tolak dgn sewa rumah je lah. Tapi, kedai tukang pintu tutup lah pulah. Postpone malam nih lah nampaknya.

Bosan tataw nak buat apa mlm tadi, aku pegi shopping bebarang dapur kat pasaraya Hero dgn Mamoru. Kononnya nak masak cemacam untuk malam tu. Tapi sampai rumah, badan dah penat. Nak masak pun pikir pat lima kali. Mamoru offer beli nasik kat kedai (memahami betul dia nih kan?).. Tapi, tanak lah. Aku dah tak lalu dah makan kat kedai nih. Nampak je sedap tapi rasa ntahapehaper. Nak tanak, terpaksa lah masak jugak. Buat yg simple-simple je. Masak sambal sardin (guna cili hidup), tumis sayur terung dgn cili padi, goreng telur dadar & buat cencaluk sikit.. bila makan dgn nasik panas.. fuhhh.. berselera sungguh!

Wiken ni insyaAllah, aku pegi Cameron pulak. Pegi dgn adik-adik. Tapi tak semuanya ikut sebab ada antara adik-adik aku attached dgn kelas / exam (Takpe lah ek sayang, len kali kita pegi sesama. Pelajaran tu lebih penting). Oh ada satu berita baik, adik lelaki no.5 baru je dapat tawaran sambung belajar (part time belajar sambil keje) dari UUM. Alhamdulilah, lepas jugak hasrat dia nak sambung belajar.

Adik aku yg no.5 nih, rezeki belajar dia berat sikit kalau nak banding dgn adik-adik yg lain. Tapi yg aku suka tu, sikap dia yg tak penah putus asa. Dulu dia keje kat kilang buat keta. Hampir dua tahun gak lah dia keje situ sebelum aku tarik dia keje kat KL awal tahun lepas - buat keje admin. Sejak duduk KL nih, rezeki dia mencurah-curah. Dengar aritu, boss dia nak bagi kenaikan pangkat. Tambah pulak dgn offer study dari UUM nih. Murah rezeki adik aku. Syukur sangat. Aku sentiasa doakan yg terbaik untuk dia dan adik-adik aku yg lain.

Petang nih maybe aku balik awal lagi sebab nak ikut Mamoru pegi tengok rumah contoh kat Meru. Tak sesabar dia nak beli rumah sendiri. Aku pun excited jugak nih.. hehe. InsyaAllah, kalau rumah tu memenuhi ciri-ciri rumah idaman kami (landed, spacious, safe & accessible) dan kalau kena dgn kemampuan aku, why not kan? Jauh sikit apa ada hal.. ye tak?

Note: Untuk ex-officemates Mamoru kat Pejabat Tanah dot dot dot, terima kasih atas jamuan & hadiah semalam. Esp to his ex-boss, Puan Haslina (betul ke ejaan nih?). Peramah orangnya, seronok berborak.. tak sangka boss dia pun blogger mcm aku jugak. Kecik dunia blogging ni ye? Pusing-pusing, ke situ jugak. Thanks atas tips semalam. InsyaAllah, kalau ada rezeki derang panggil saya utk assesstment, saya akan pratikkan. Doakan je lah.. hehe.

Tuesday, February 26, 2008

Honeymoon free II

Sabtu lepas, seperti yang dah dirancangkan, aku pegi Genting Highlands dgn Mamoru. Lambat kami gerak dari rumah. Dekat nak pukul 2.00 petang baru bertolak. Itu pun nyaris kami nak kansel je trip tu.

Kami sampai sana dalam pukul 3.30 ptg. Memula sampai tu agak tercangak-cangak jugak lah. Mengucap kami tengok jumlah umat yg beratur kat check in counter. Gila ramai! Tapi yang bestnya, kami tak perlu go trough the whole proses check-in segala. Semuanya dah tersedia. Siap ada welcome drink lagi. Merasa kami di rai ala VIP.. hehe. Masa nak masuk bilik, staff kat situ tanya sama ada kami nak join trip untuk round satu Genting. Aku geleng kepala. Takpe lah. Bukan aku tak penah rayau satu Genting. Dah naik muak rasanya. Baik aku spend masa-masa sejuk camtu kat dalam bilik sementara nak tunggu function lain.

Kul 6.00 ptg kami di escort ke Safari. Derang ada buat cocktail kat sana. Impress jugak bila satu kelab malam tu derang booked khas untuk kami. Masuk je Safari, kami di sambut oleh waiter / waitress yg berpakaian ala-ala kaum Zulu. Derang served air kelapa mawar sorang sebijik. Best!

Kat dalam kelab malam tu dah tersedia makanan untuk dinner. Susunan makanan pulak, memang heaven! Macam-macam ada! Sampai terlupa aku sekejap yang kami berada dalam disco taim tu.. ahahaha belasahhh..

Tengah syiok makan, air kelapa aku habis lah pulak. Sib baik tak tercekik daging kambing yang aku telan bila waiter kat situ hulur beer. Cecepat aku geleng kepala. Rupanya, kat dalam kelab nih derang just serve beer & assorted wine for free. Patut lah sepuluh-kali-sekejap ada je waiter yg datang hulur gelas berisi arak kat kami. Jenuh nah menggeleng. Kut muka aku nih macam muka mat saleh gamaknya (wakakaka). Tu yg dia asyik la offer air setan tu kat kami. Aku suruh budak waiter bawak dua gelas coke je. Masa aku baru je nak sua kan air coke ke bibir, Mamoru tegah aku. Dia curious dgn kandungan air tu. Takut kekalau derang campur dgn arak. Mamoru suruh budak waiter tu bawak air kosong je. So, minum air kosong je lah. hehe. Apa pun, aku puas hati dgn makanan malam tu. Sedap!

Lepas dinner, kami di bawa pegi tengok show Dreamz kat Pavillion. Lebih kurang macam musical theater jugak lah. Menarik! Siap ada pertunjukkan magik, akrobatik, silap mata dan paling best, dapat tengok singa warna putih live! Excited sangat walaupun taim tu aku cuak nak mampus takut singa tu terkam kami.. hehehehe.

Ahad, pepagi lagi kami dah gerak turun dari Genting. Spent saki baki cuti kat Kuala Selangor.

Malam tadi, masa nak beli perabot rumah, aku terserempak dgn Adhazira dgn Syed (labyrinth). Hujung bulan tiga nih derang kahwin. Wahh.. tak sangka ey ramai memember gunung yg aku kenal kahwin tahun ni. Alhamdullilah. (InsyaAllah, kalau takde aral, aku pegi kenduri korang nanti)

Ops, aku stop kat sini dulu lah. Nenanti citer lagik. Mamoru dah called. Aku kena pegi opis lama dia kat USJ. Jabatan lama tempat Mamoru keje dulu buat majlis khas sempena perkahwinan kami kat sana. So, wajib utk aku pegi.. hehehe syiok kan? Tak hehabis orang celebrate perkahwinan kami. Rasa dihargai sangat! Ok la nahh.. baiiii

Rumah baru

Camnih lah rupa rumah sewa baru kami yg dah siap di cat. Tenang je rasa bila tengok kaler apple green dgn putih kalau nak compare dgn warna merah menyala sebelum ni. Ekceli, rumah nih lebih kurang je dgn rumah lama yg dulu, tapi yg penting, rumah nih ada tiga bilik. Rumah dulu tu harapkan besar je lebih, tapi dua bilik je. Haru ok, bila adik-beradik aku bertandang terpaksa tidur bergelimpang kat ruang tamu. Nih gambar masa dua minggu lepas. Taim rumah nih kosong lagi (laaa nih tengah berserabut sikit). Nanti dah settle semua urusan mengemas & menyusun semua barang baru aku upload gambar lagi nahh?

Pada yg nak menjimatkan kos membeli border dinding (err betul ke nama mender alah nih?), korang boleh ikut style aku nih. Caranya, korang beli tape pelekat warna putih, pastu lekatkan sepanjang dinding yg korang nak buat border tu. Make sure jarak antara tape pelekat tu sama dan lurus. Pastu, korang cat bahagian dalam dinding yg dah ditampal pelekat tu. Lepas warna cat border tu kering, korang tambah lah daya kreativiti korang untuk buat corak kat border nih. Nak cap tapak tangan sendiri ke, cap jari ke.. tak pun cap tapak kaki toyol yg aku buat nih.. hehe. Lepas semuanya siap, tanggalkan pita pelekat tadi perlahan-lahan... Haaaa, kan dah dapat border yg cantik, simple & unik!


Selamat mencuba!

Friday, February 22, 2008

Hepi wiken

Semlm sepatutnya aku gi jumpa Gee & husband dia. Plan nak jumpa kat area Bandar Tasik Permaisuri, tapi last minit kansel. Memasing bz. (Takpe lah, len kali ok girl?) Gee bagi tau satu berita baik: She's pregnant! O-mai-god! Seronoknya! apa kata orang tua-tua dulu.. bunting pelamin? Kemain hepi lagi dengar suara Gee dalam henpon aritu. Tahniah.. tahniah.. tahniah..

Aku ada tanya Mamoru, mcm mana kalau aku pregnant dalam masa sebulan-dua akan datang? Memula tu aku ingat Mamoru akan diam or amik masa nak jawab soalan aku, tapi tak sangka lajuuuu je dia cakap dia excited & tak sabar nak tunggu 'berita baik' tu. Siap buat muka mengharap lagi.. ahaha (gelak nerbes) - aku pulak yg cuak.

Aku tanya dia lagi, kalau aku pregnant, mcm mana dgn trip honeymoon kami untuk mendaki Gunung Mulu & Gunung Api kat Sarawak bulan June nanti? Selamba je dia jawab; "Kita pegi je lah sana. Tapiiii.. sayang kena duduk kat resort kat bawah, biar saya je yang naik sampai puncak"... Aduhh, melepaslah hasrat nak tawan dua puncak gunung nih kalau aku ditakdirkan pregnant nanti. Lama ok kena cuti panjat gunung. Sembilan bulan beb! Tu belum campur tempoh pantang lagik. Mau setahun gak lah aku 'cuti' masuk hutan.

Hm, apa pun tak kisah lah, demi nak dapat anak, aku relaaaa.. (tak sabar nih!). Sok, kalau anak dah besar, boleh lah angkut bawak masuk hutan sekali (ewah, belum apa-apa dah berangan). Hehe.

Esok aku ada kat Genting. Honeymoon first yg ditaja sepenuhnya oleh pihak Genting World Resort. Tho Genting nih takde tersenarai langsung pun dalan destinasi hanimun aku, tapi orang dah kasik pree, takkan nak tolak rezeki? Siap ada accomodation, transportation, welcome drink kat Safari (mati lah disco), dinner, free show kat Pavillion, breakfast & program aperntah lagik. Tengok lah kalau aku rajin nak follow jadual event yg pihak Genting bagi. Kut tak larat, aku prefer duduk dalam bilik je dgn Mamoru.. hehehe.

Ok lah, hepi wiken people.

Thursday, February 21, 2008

Cantik

Aku baru dengar lagu nih. Selalunya memang susah lagu sekarang dapat tempat dalam kepala aku nih. Maklum lah lagu berbahasa melayu sekarang (be it Indon or Malay) banyak yg takde kualiti. Ntahapehaper liriknya. Lelebih lagi lagu yg asyik la duk cerita tentang kekasih gelap, hubungan sulit, jatuh cinta kat bini orang, cemacam lah lagi. Bangga sangat bila banyak perkara yg tak senonoh camtu jadi. Siap dedicate dalam lagu lagi ek? Kita pulak kemain lagi duk sokong sama. Macam tak bersalah je bunyiknya.

Anyways, lirik lagu yg aku paste kat bawah nih memang menarik. Susunan ayat yg sopan dan cara penyampaian pun bersahaja. (sorry aku tataw siapa penyanyi or tajuk lagu nih). Lirik lagu nih berjaya buat aku cemburu dgn wanita yg dimaksudkan. Aku nak jadi wanita dalam lagu nih. Aku nak kehidupan yg sama seperti yg diceritakan dalam lagu nih. Paling aku nak.. Mamoru nyanyikan lagu ni untuk aku.. hehe.

Hey wanita
Gembira dapat berjumpa
Teringat kembali kali pertama kita bersua
Ingat bila kita bersepatu serupa
Tak lama dahulu jangan kata kau dah lupa

Kau bersama kawan-kawanmu dan yang nyata
Kau paling menyerlah di antara mereka
Rambut hitam warna cokelat anak mata
Membuat aku kurang fasih bila berkata

Apakata kita ambil sedikit masa
Untuk mengenali sesama kita dgn lanjutnya
Dan jika kau rasa apa yang ku rasa
Ayuh kita ke bab ke 2 dan seterusnya

Cantik
Dirimu buat ku tertarik
Menghilang segala prasangkadi jiwa
Oh cantik
Sungguh aku cinta kamu

Dia
Pandai menjaga hati ayah dan ibunya
Kelakuannya sama dengan orang tua ku juga
Dia
Bisa cipta yg gula dari yang cuka
Pandai menukar yg duka kepada suka
Dia
Bijak mengatur acara dan juga masa
Cekap memasak garam gula secukup rasa
Dia
Pandai menjaga harta dan juga duitnya
Tetap anggun tanpa mendedahkan kulitnya
Dia
Setia pada Yang Esa satu-satunya
Memenuhi tanggungjawab 5 waktunya
Dia
Punya tempat dalam rancangan yg ku rangka
Kita tak usah lengah
Ayuh kita berumah tangga

Cantik
Secantik suria menyinar
Seindah bunga yang di taman..mekar
Cantik
Dirimu buat ku tertarik
Menghilang segala prasangka di jiwa
Oh cantik
Sungguh aku cinta kamu

Aku
Melihat kita bersama di hari tua
Dia.. masih satu tiada empat tiga atau dua
Dan walaupun kau sudah kepudaran rupa
Kau tetap cantik padaku aku tak lupa

Kita bersama di anjung luangkan masa
Kewangan merdeka mampu bersara
Hasil usaha kita dari masa dahulu
Cukup untuk mengisi perut anak dan cucu
Hidup santai tak perlu terburu-buru
Punya masa kejar ibadah dan juga ilmu
Anak kita dan ayahnya semua sebulu
Aku bilang kau chantek dan mereka setuju

Wednesday, February 20, 2008

Pindah rumah

Aku dah officially pindah ke rumah sewa baru kat Bandar Tasik Permaisuri. Bebarang aku dah transfer sejak dua hari lepas. Tapi still ada separuh lagi kat rumah lama (Taman Desa). InsyaAllah, petang nih nak sambung mengangkut barang lagi.

Aku rasa life aku selepas berkahwin nih sangat menarik. Terlalu banyak excitement yg menunggu. Tak sabar rasanya nak melalui perkara-perkara menarik nih. Biasalah kan, orang baru kahwin. Kalau boleh, semua nak buat bersama.. nak makan sesama, pergi bercuti sesama, sambut hari-hari penting sesama, puasa/raya sesama, tunggu kelahiran baby sesama.. *wink*.. (oh, please jgn tanya soalan 'itu', aku belum mengandung lagi lah. Baru doblas hari kahwin maa!). Doakan lah semuanya dimakbulkan Tuhan. Amin.

My hubby a.k.a encik Mamoru (cewahh, bangga nih) simple je orangnya. Esp, bab makan. Lauk peberet dia; nasi panas dgn ikan kembung masak pedas. Lauk lain dia tak heran sangat. Simple kan? Senang keje aku.. hehe. Tapi tu tak bermakna aku boleh ngelat. Kena gak pelbagaikan jenis masakan. Makan ikan kembung hehari mana boleh tahan beb.. nak gak rasa lauk lain. Lagipun, family Mamoru semuanya terer dlm bab masakan. Mamoru pun terer ok! Setakat nak cerita pasal bebahan nak buat kuih atau jenis-jenis kek, memang tader hal punyerlah. Even port mana nak cari bebahan tu pun dia tau. Kalah aku! Sebut pasal makan nih, family Mamoru ada satu resepi turun-temurun untuk buat serunding udang. Nenek dia memang pakar dalam buat serunding udang. Lama dah aku pasang niat nak belajar resepi nih. Kalau sempat, bila balik Kuala Selangor nanti, aku nak menuntut semua ilmu memasak dari nenek Mamoru, insyaAllah (Note: hujung tahun nih, genap 80 tahun usia nenek Mamoru)

Wiken aritu, settle je hal kat UPM, aku gerak balik Melaka. Spent masa dgn melawat sedara-mara kat dalam kampung tu. Seronok jugak, rasa macam raya je. Yang best, setiap kali nak masuk rumah sedara, mesti derang cakap.. "pengantin datang! pengantin datang melawat!".. ahaha. Comel je. Sedara-mara aku mostly terdiri dari nenek-nenek je. Datuk ramai yang dah tak ada. Kelakar pulak bila salah seorang dari nenek-nenek aku (nenek Temah) bukak cerita pasal adik lelaki aku yg no.2 masa dia kekecik dulu;

20 ++ tahun dahulu...

Adik lelaki no.2: "Nek, kenapa Sham ada banyakkk nenek? Datuk mana nek?"
Nenek Temah: "Datuk ko semua dah tak ada. Tinggal nenek-nenek je lah yang ramai.."
Adik lelaki no.2: "Datuk semua pegi mana nek? Dah mampos ye nek?"
Nenek Temah: "Ehhh bertuah punya cucu.. ingat ayam ke apa? Dah meninggal lah.. bukan mampos."

Wakakakaka.. kelakar gila. Terkikik kitaorng semua gelak. Maklum lah bebudak. Orang Melaka lak tu (bahasa kasar sikit). Maybe umur adik aku baru empat / lima tahun taim tu.

Pasnih turn melawat sedara sebelah Mamoru pulak. Kita tunggu apa cerita kelakar dari family dia.. hehehe..

Tuesday, February 19, 2008

Majlis resepsi

Majlis sanding taim siang pulak. Baju pink yang aku pakai nih lah yg menyebabkan semua warna tema aku jadi pink semuanya..


Selamat pengantin baru, semoga kekal abadi


Bahagia ke anak cucu, sentosa murah rezeki


Alhamdullilah, bertemu jodohnya

Berkat kesucian akhir terlaksana


Pabila sedang bersanding, jangan lah suka menjeling

Menjadi raja sehari, tersenyum nampak berseri


Tenangkan lah hati dengan kesyukuran


Tabah menghadapi, tempuh hidup baru


Sesi lontaran suara. Ntah siapa pedajal suruh kami menyanyi.. memula tu malu lah jugak, pastuuuu tengok lah.. kemain lagi memasing. Tak ingat dunia dah


Terima kasih buat pasangan pengapit kami (Puex & Ayang) yang bakal menyambut kehadiran orang baru 6 bulan lagi :)


Friday, February 15, 2008

Honeymoon free

Semlm aku dapat invitation untuk corporate night kat Genting wiken depan. Ada hapakemender ntah. Aku tak baca sangat itinerary dia. Yang aku tau, semuanya ditaja (hehehe). Dari meals, transportation, accomodation, etc. Kira nih hadiah untuk pre-honeymoon aku lah kut. Aku tanya Mamoru, dia nak pegi tak? Dia kata ok, tapi bab transport, dia nak drive sendiri.. takmo naik transport yg Genting provide untuk kami. Senang nak bajet masa katanya. Kang susah pulak kami nak menyelinap berdua-duaan ke mana-mana. Hik.

Untuk honeymoon.. hmm.. aritu kan aku ada plan nak ke Cameron. Plan tu still 'on' tapi mungkin berubah sikit. Aku & Mamoru dah setuju nak angkut semua adik-beradik aku (termasuk adik tiri sekali) pegi bercuti sama. Kena sewa apartment besar lah nampak gayanya. Tak jadi ke Lakehouse. Ekceli, adik lelaki no.2 ada gak buat plan nak ke Cameron untuk celebrate first anniversary derang, dah alang-alang tu, better aku buat family trip je kan? Meriah sikit (psstt Ida, bila kita nak gerak? hujung bulan ni amcm?)

Malam tadi, sekali lagi kami pegi mengecat. Dapat siapkan bilik tidur utama & dapur. Sempat kami buat border kat hall depan. Comei! Sekarang nih, tinggal dua bilik je lagi belum bercat. Isnin nih start mengangkut barang pulak. Harap semuanya selesai on time. Banyak dah masa yg terganggu. Banyak tanggungjawab yang tak sempat aku buat. Setakat hari nih, jangankan memasak, nak buat air untuk Mamoru & adik-adik pun tak sempat ok!

Esok, aku ada hal sikit kat UPM Serdang. Petangnya maybe gerak balik Melaka - nak kenalkan suami kat sedara-mara kat Melaka - adat orang baru kahwin katakannnn..

Kat bawah nih gambar berinai masa hari Jumaat lepas. Gambar persalinan, outdoor & resepsi menyusul kemudian nahh.. tungguuuu... hik!

Majlis berinai

Nih gambar masa majlis berinai. Aku tataw kenapa derang panggil majlis nih 'berinai'. Pada aku, kalau sebut berinai nih, means pakai inai. Anw, layan kan je.

Jangan main mercun tanpa bantuan mereka yg lebih expert


Pose dgn pasukan kompang


See my hand? Kuat sangat aku genggam tangan Mamoru. Excited!


Berenti jap tengok orang bakar bunga api

Ada 10 batang bunga api semuanya..


Sesi tepung tawar pulak


Bersama pasangan pengapit kami (Ayang & Puex). Derang nih baru kahwin tahun lepas. Saje pilih derang jadi pengapit sebab biasanya pasangan yg baru kahwin ada banyakkk baju sedondon. See baju derang.. sama kan? Pada yg nak cari pengapit, nih salah satu trick kalau nak hasil gambar kahwin korang cuNn sebab kengkadang tu gambar boleh jadi cacat disebabkan pengapit pakai baju berbeza :)


Selepas sesi tepung tawar



Pelamin 'pink' kami

Note: Antara aku & Mamoru, sorang pun bukan peminat warna pink. Tapi disebabkan baju sanding aku kaler pink, tema kami pun terpaksa ditukar kepada pink. Memula nak bayangkan majlis aku penuh dgn warna pink, rasa cam pelik je.. tapi bila tengok hasilnya aritu.. jangan kata aku, encik Mamoru pun terusss jatuh cinta dgn pink.

Thursday, February 14, 2008

Hati semerah inai dijari

Valentine? Oh, aku tak sambut.. nak celebrate wedding pun tak habis lagi. Nih nak tambah mender merapu lain. Start dari sekarang, bulan February secara rasminya akan jadi bulan Anniversary aku & Mamoru. Cukup lah satu hadiah je. Nak campur valentine segala bagai buat kopak duit poket je. Lagipun, banyak sangat cerita tak baik pasal asal usul hari valentine nih. Koser lah.

Malam tadi baru selesai cat ruang tamu kat rumah baru. Tenang sikit mata memandang warna hijau & putih nih. Cuma bilik je still kaler merah. Malam nih, nak mengecat bilik utama dulu. Bilik lain, insyaAllah kalau sempat aku habiskan. Kalau tak, nenanti lah. Penat woo.. dah berapa hari asyik berkemas kat rumah baru. Dari habis kenduri kahwin tak dapat nak rehat. Sampai keje lain pun tak sempat nak buat. Hari nih plan nak balik awal - nak basuh semua baju yg aku guna sepanjang kenduri aritu. Pastu nak start packing pinggan mangkuk, periuk belanga, segala. Aku nak by next week, rumah clear.

Korang tau tak, sampai hari nih aku mcm tak percaya aku dah bergelar isteri kepada Mamoru. Mamoru pun sama. Aritu, masa lepas nikah, aku letak jari aku kat dada dia pastu ngengada tanya.. "Ni siapa?".. Normally, Mamoru akan cakap.. "Ni, tunang sayang".. Tapi aritu, bila aku tanya soalan yg sama, dia macam amik masa nak jawab, kejap tu baru dia cakap.. "Ni, suami sayang".. Tergelak kikik kitaorg bilik tu. Member aku cakap mender camnih biasa je. Maybe dalam seminggu dua lagi aku boleh biasakan diri, insyaAllah.

Oh, sekarang nih, aku ada satu habit baru.. aku suka belek jari tangan dan kaki aku. Merahnya.. :)

Bila dah kahwin nih, confirm orang akan tanya bila nak dapat anak? Hm.. sejujurnya, aku takut juga fikir pasal pregnancy nih. Normal laa, semua perempuan akan rasa takut bila fikir pasal nih. Yelah, nak lahirkan baby kira macam mempertaruhkan nyawa sendiri lah jugak. Aku ada terfikir nak tangguh untuk dapatkan anak. Tappiiii.... bila fikirkan usia aku yang dah 29 tahun nih, aisey.. takkan nak lambat-lambatkan lagi? Takkan nak tunggu umur 30 lebih kut? Makin naik usia makin tinggi risiko. So, jawapan aku adalah.. kalau ada rezeki aku untuk dapat anak dalam masa terdekat, aku terima je. For sure, aku tanak planning-planning. Kita doa sesama ok.

Semalam, aku ada upload gambar masa nikah. Banyakkkk lagi gambar sebenarnya. Ada gambar outdoor, majlis berinai, persalinan, resepsi, etc. Ada lebih 1400 keping gambar digital ok!!! Semuanya lawa & cun (bagi aku lah). Masakk nak mencuci semuanya. Kalau sekeping gambar 4R = RM 0.40.. 1400 keping darab pat posen = ??.. Tu belum kira berapa banyakk album aku kena beli untuk letak gambar tu semua! Adoii.. (nih baru gambar dari kamera encik Kukubesi, belum campur dari kamera lain lagikk!!)

Tapi nih lah kelebihan amik professional photographer. Sesiapa yg nak guna khidmat encik Kukubesi nih, email je aku or tinggalkan mesej kat ruangan komen. Hasil gambar dia memang mantap. Take note yer, gambar yg korang tgk semua nih tak diedit langsung. Comei kan.. tak edit pun dah cuNn.. kalau edit, bertambah double triple cuNn la ek? hehe.

Aku kalau boleh, nak upload je semua gambar kat sini. Tapi haiii.. rambang mata aku tengok gambar nih semua. Tataw nak bubuh yg mana dulu. Tunggu je lah. Kang kalau aku rajin, aku upload lagi nahh..

p/s: Erkk.. hari untuk mengundi jatuh pada 8 March 2008?? Persal cepat bebenor? Awal seminggu dari tarikh yg aku jangka kan.. yang aku tak puas hati tu, persal lah buat taim hujung minggu?? Kacauuu program aku camnih.

Wednesday, February 13, 2008

Majlis pernikahanku

Saat aku & Mamoru diijabkabulkan pada penghulu segala hari.. 08.02.08


Debaran yg kian terasa



Mata yg membuah bicara


Dia yg membawa bahagia


Lafaz pengikat cinta

Taklik dibaca


Sembahyang sunat tanda kesyukuran

Mas kahwin diberi


Gelang hadiah dari suami


Salam penuh kesyukuran

Ciuman kasih yg tidak terperi



Semoga ikatan kekal abadi

Cerita tentang majlis aku

Semalam almost tengah malam baru aku balik rumah. Penat duk pasang alas tikar getah kat rumah baru. Kesian Mamoru & adik-adik lelaki aku kena buat kerahan tenaga memalam buta. Pagi tadi kul 5.00 pagi aku terjaga sebab kaki rasa sejuk sangat. Rupanya aku tertidur atas lantai kat depan tv. Patut lah sejuk semacam. Ingatkan aku sorang je tido camtu, Mamoru pun sama - mengerekot macam udang kat sebelah aku.. Ciannya. Penat sangat lah tu.

Hari nih still tak boleh rilek lagi. Nak mengecat rumah baru. Mamoru pilih warna hijau apple & putih. Warna rumah sedia ada tu merah sangat. Nampak garang & berbahang. Lepas urusan mengecat selesai nanti baru lah boleh fikir mcm mana nak angkut bebarang pindah sana pulak.

Ok, now jom bukak sesi bercerita tentang wedding aritu:

1 Februari 2008

Aku dah start cuti. Masih kat KL lagi. Tak buat apa pun arinih. Lepak kat rumah sambil habiskan jahitan tepi untuk bilik pengantin. Ebi (room-mate adik pompuan aku kat Unisel) tolong sama menjahit. Hampir malam jugak lah baru settle.

2 Februari 2008

Spent sepanjang hari dgn Mamoru. Merayau satu KL cari bunga kek untuk dihias pada pulut kuning & printed signboard untuk ke rumah pengantin. Lewat petang baru bertolak balik ke Melaka. Penuh satu kereta dgn barang hantaran. Janji nak jumpa adik lelaki no.2 & wife dia kat Tesco Melaka. Tapi, ntah camner boleh tersesat kat Bandar Hilir. Jalan jem lak tu. Kelakar pulak bila orang Melaka sesat kat negeri sendiri. Nih adik lelaki aku no.5 punya pasal lah. Guide tak betul.. asyik layan awek bersms je. Sib baik aku ingat lagi selok belok jalan kat town nih. Kami sampai Tesco almost pukul 10.00 malam. Mungkin dah rezeki, sampai je kat entrance Tesco, ada satu kren turunkan limau mandarin yg baru sampai. Still fresh & sejuk lagiii. Aku borong 16 kotak limau (lebih 500 biji). Ekceli limau nih akan diguna untuk bagi pada tetamu (ganti telur). Terpaksa guna kereta adik lelaki no.2 untuk angkut limau. Malam tu kami tidur rumah dia kat AG. Layan movie sampai terlelap depan tv.

3 Februari 2008

Pepagi buta kami dah bertolak ke KL semula. Naik dua kereta. Nak ambik separuh lagi barang hantaran. Banyakkk gila ok. Dua trip baru habis. Ada sikit masalah yg hari nih. Aku dapat called dari mak andam. Kak Hanis kata ada problem last minit. Make up artist (Didie) yg sepatutnya datang untuk siapkan aku ada hal. So, kak Hanis kena ambik alih tugas dia. Aku risau gila sebab kak Hanis sendiri dah ada majlis perkahwinan kat kampung lain yg dia kena siapkan. Mcm mana dia nak bahagi masa untuk dua majlis yg berjalan serentak? Aku kecewa jugak lah. Bukan sikit bayaran untuk mak andam nih ok. Aku sms kak Hanis. Aku tak marah.. ayat aku simple je.. "Salam akak, saya risau. Takut sangat majlis saya jadi kelam kabut dan tak jadi seperti apa yg saya nak"... Mood aku tak berapa ok taim nih. Mamoru ajak kami gi Summit jap. Layan bowling gegamai. Nak hilangkan stress aku la nih. Memang menjadi taktik dia. Terlupa kejap masalah. Kelakar pulak bila fikir orang kat kampung duk bz buat persiapan majlis, pasangan pengantin pulak syiok melontar bola bowling. Macam tak bersalah je gayanya. Malam tu kami layan movie sampai pagi.

4 Februari 2008

Pagi nih aku & Mamoru buat last checkup dgn dentist. Pastu memasing gerak balik kampung. Mamoru ke Kuala Selangor, aku dgn adik-adik ke Melaka. Transfer bebarang kat umah nenek, pastu patah balik gi umah adik lelaki aku angkut limau pulak. Fuhh.. masa aku banyak habis atas jalan je. Malamnya, aku tidur rumah nenek. Kemas bilik pengantin & pasang langsir satu rumah.

5 February 2008

Aku selsema. Kecoh satu rumah bila tau aku selsema. Semua risau takut aku demam mcm arituh sampai kena masuk spital. Aku nak tolong angkat pinggan / menyapu pun nenek tak bagi. Adik pompuan aku yg no.6 sampai tak puas hati tengok aku duduk rilek je. Ye lah, dia kena buat memacam keje. Kesian gak kat dia (takpe lah dik, nanti ko kahwin, Along pulak yg buat semua keje ok?). Pagi tu orang dah start pasang kanopi. Bila dah siap pasang, aku duduk sengsorang bawah kanopi tu.. aku still mcm tak percaya kanopi tu, majlis tu dan kenduri tu untuk meraikan perkahwinan aku.. seriyes sey.. aku terharu sangat saat nih.

6 Februari 2008

Petang, aku ke butik mak andam. Dapat berita gembira dari kak Hanis. Katanya, dia sendiri akan datang siapkan aku. Pengantin lagi satu tu orang lain take over. Hepinyaaa.. sampai terjerit kak Hanis kena peluk dgn aku. Lepas puas hati dgn persiapan kat butik mak andam, aku gi Pengkalan Balak, settlekan baki payment chalet yg kami booking untuk guests. Malam tu, kak Hanis datang pasang pelamin. Warna tema aku putih & pink (jambuu youuu!). Masa rangka pelamin nih siap, aku mcm tak puas hati lagi.. nampak macam simple sangat. Sekali lagi aku rasa mcm tak berbaloi duit ribu-raban yg aku bayar untuk pelamin simple camtu. Aku tak boleh nak buat apa.. lagipun taim nih aku sibuk di inaikan oleh dayang-dayang istana (adik pompuan aku). Habis tangan, jari kaki & keliling kaki aku penuh inai. Seksa woo nak menunggu inai kering.. sampai tertido atas kusyen ok!!

7 February 2008

Subuh gelap aku dah bangun. Inai kat jari dah kering. Sayang, walaupun pakai satu malam, inai dia tak merah sangat. Tapi aku dah ada back up. Pagi tu aku tempekkan pulak inai Arzoo (India mali) kat jari. Aku pakai dua jam je tapi hasilnya bila dah combine dgn inai pokok yg aku pakai malam tu memang marbeles. Merah menyalaaa!! Semua orang duk tanya mcm mana inai aku boleh merah camtu. Sampai ada satu makcik nih siap amik inai aku bawak pi umah sedara dia. Kata dia pengantin pompuan sana inainya pucat lesu.. hehe. Pagi tu aku buat keje gila. Aku suruh adik lelaki no.2 & wife dia kidnap aku gi KL. Nak buat ukiran inai kat sana. Kitaorang ingat misi tu berjaya dirahsiakan. Sekali pacah jugak. Terkejut nenek aku bila tau pengantin lari ke KL semata-mata nak buat ukiran inai kat tangan & kaki. Sib baik tak kena marah.. wakakaka. Teruja aku tengok kaki & tangan aku merah menyala. Aku suka!! Balik dari KL petang tu, aku tengok pelamin aku still tak ada perubahan. Lantak ler. Aku malas nak fikir lagi masa nih. Oh, bilik pengantin dah siap. Putih-seputihnya warna cadar aku. Di hias pulak dgn tirai & bunga plum warna pink. Cantik!

8 Februari 2008 (Jumaat)

Pukul 6.30 aku dah bangun. Bila fikir hari nih aku akan bernikah, aku jadi nervous sgt. Masa nak turun dari serambi ke ruang tamu, nenek tarik tangan aku ke luar rumah. Dia mcm eksaited nak tunjuk sesuatu. Bukak je pintu aku rasa nak melompat je. Penuh halaman rumah nenek dgn bunga hidup. Dari kekwa putih & pink sampai lah ke bunga ros pink.. rasa mcm dalam taman pulak. Lebih mengujakan bila kak Hanis cakap bunga hidup tu akan dihias kat pelamin aku.. wah.. wah.. wah.. Aku ingatkan pelamin aku simple camtu je, rupanya bila dah letak bunga-bunga segar tu.. walla.. mcm dalam tamah pulak rasanya! Aku puas hati sangat dgn pelamin nih. Memang berbaloi lah duit ringgit yg aku bayar kat Teratak Mempelai nih. Pukul 12.00 tengahari kak Hanis start make up kan aku. Aku suka cara dia make-up. Takde lah over sangat. Awal-awal aku inform tanak pakai bulu mata palsu sebab bulu mata aku nih memang dah terlebih panjang.

Habis je sembahyang Jumaat, rombongan Mamoru sampai kat rumah nenek. Ramai gila tetamu datang (kelebihan buat majlis nikah kat rumah) Cuak beb.. Tuhan je yg tau camner berdebarnya hati aku saat camtu. Dua kali lafaz tak berjaya. Masuk yg ke tiga, alhamdullilah... akhirnya aku selamat bergelar Isteri buat Mamoru. Bila lafaz taklik dibaca depan aku, air mata nih nak mengalir.. tapi aku tahan. Masa Mamoru serah mas kahwin dan pakai kan rantai tangan pun aku boleh cover lagi. Tapi bila Mamoru cium dahi aku.. laju je air mata nih turun. Aku rasa bersyukur sangat, rasa mcm aku lah orang yg paling bahagia dalam dunia nih. Syukur alhamdulilah. Habis je majlis & layan tetamu, aku keluar pegi pantai Telok Gong dgn encik Kukubesi - sesi oudoor shooting.

Malamnya sekali lagi aku di make-up kan. Habis make-up je dah pukul 8.15 malam. Tak sempat nak pakai baju persalinan, terus pakai baju sanding warna peach-gold. Aku suka baju nih. Sangat exclusive. Aku orang first yg merasmikan tau! Memang teruja sangat bila diarak dgn paluan kompang & percikan bunga api. Aku genggam kuat tangan Mamoru masa nih. Eksaited gila. Masa kat atas pelamin pun sama. Tataw mcm mana nak describe perasaan nih. Aku hepi.. hepiiiii! Err, malam nih kami tidur berasing. Family Mamoru tak bagi kami duduk sebilik. Sebelum balik, sempat Mamoru kiss dahi aku. Hik.

9 Februari 2008

Pepagi buta aku dah di make-up kan. Aku reject tiga persalinan (baju tradisi melaka, baju cik siti wan kembang & sari) sebab takut tak cukup masa. Aku just pakai tiga jenis jer (korea, puteri perak & gaun). Bak kata photographer aku, toksah pakai bebanyak.. kelam kabut nanti. Masa bersanding, aku pakai baju warna light pink. Adik aku cakap, aku nampak mcm anak patung je.. hehe. Siap pakai contact lens kaler grey gitu. Alhamdullilah, majlis aku berjalan lancar & jadi seperti mana yg aku nak. Cuaca pulak mcm berpihak pada aku.. cerah sangat! Lepas majlis, aku & Mamoru bergegas ke kawasan Kuala Sungai Baru untuk sesi outdoor shooting yg penghabisan. Balik dari bergambar, ada dua biji kawah besar menunggu kami. Yep, memang dah jadi tradisi keluarga, pengantin yang baru kahwin dikehendaki mencuci kawah. Kira macam gurauan lah dalam family. Mamoru sporting sangat. Dia buat tanpa banyak soal. Malamnya, aku ajak Mamoru pegi kenduri kahwin member aku kat kampung tu. Kami pakai baju hijau lumut masa bertunang dulu. Memang jadi tumpuan sangat. Pengantin melawat pengantin lah katakannnn. Balik dari kenduri ada sesi bukak hadiah. Banyak gila hadiah yg kami apat. Seriyes banyak sampai sedara mara aku pun terkejut. Sayangnya ada few hadiah aku tak dapat detect dari siapa sebab ada kad-kad ucapan yg dah tertanggal dari hadiah (thanks pada yg memberi.. aku ada simpan kad yg korang bagi tu)

10 February 2008

Ops, jangan ingat kenduri dah habis ok. Ada lagik! (Jap nak luruskan jari - penat menaip ok!) Awal pagi nih kami bertolak ke Kuala Selangor. Ada kenduri kat rumah Mamoru pulak. Jalan jem gila. Merasa lah pengantin tersangkut dalam traffik. Plan nak bersanding & tepung tawar lepas zohor ditunda ke Asar. Alhamdullilah, semuanya selamat. Lewat petang family aku bertolak balik Melaka. Malam, lepas habis berkemas, ada sesi bukak hadiah lagi.. penuh lah rumah aku dgn hadiah nanti. Pening nak memikir mcm mana nak bawak semua hadiah tu balik KL. Rasa mcm tak muat nak sumbat satu keta. Kena buat dua trip nampaknya..

**************************************

Gitu lah serba sikit tentang majlis pernikahan & persandingan aku aritu. Satu kenangan yang paling manis dalam seumur hidup aku nih :)

Sekali lagi, pada yg datang aritu, terima kasih yg tak terhingga dari aku & Mamoru. Korang memang best lah. Maaf lah kalau tak dapat layan lelebih. Tapi aku cuba jugak untuk berjumpa & tegur semuanya. Paling tak percaya bila abang angkat plu (dlm internet - bdkleovirgo) sanggup datang all the way dari Kemaman (thanks a lot cik Am!).. same goes to: Bestfriend aku (Nazry & wife), Geng kampung (Faizah, Sarah, Ita, Ana, Ina, Nin), Geng gunung (Ayu, Mak Su, Daboom), Geng Kelab Rekreasi Erat Pesona Kuala Selangor (Ramai sgt.. tak tertulis kat sini), Classmates masa belajar dulu serta Cik June, partner & friend.

Special thanks buat adik-beradik aku, bapak, saudara-mara & saudara sebelah suami tersayang (Mamoru). Tanpa restu mereka semua apalah ertinya majlis kami.

Satu lagi, Parlimen kita dah dibubarkan tadi.. sebulan pasnih boleh la kita pi mengundi.. mari lah mari kita mengundi.. jangan lupa kan kewajipan pada negara! (err.. apa kaitan dgn citer wedding??).. wakakakaka...

Tuesday, February 12, 2008

I'm Married!!

Kita mulakan entry ni dgn segala puji-pujian ke hadrat Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.. semoga hidup kita semua sentiasa dilimpahi rahmat dan dilindungi-Nya.


Tataw mcm mana nak mulakan kata-kata. Memacam rasa ada saat nih. Tak tergambar rasanya dgn hanya menulis kat sini.

Syukur ya Allah. Majlis pernikahan dan persandingan aku & Mamoru berjalan dgn lancar. Dengan hari seterang-terangnya dan cuaca setenang-tenangnya.. syukur alhamdullilah.

Banyak yang nak dicerita, tapi nanti lah.. kita simpan story yg best-best tu untuk entry seterusnya.

Hari nih aku dah start keje. Yer... nak buat mcm mana, encik Mamoru kan baru tiga bulan keje kat tempat baru. Prestasi kena jaga. Oh ye, seminggu sebelum nikah hari tu, dia dapat confirmation letter. Alhamdullilah, gaji dia naik lagi. Rezeki pegantin baru katanya..

Rumah sewa baru dah dapat. Bukan rumah yg aku duk canang sebelum nih. Rumah lain. Semalam pegi tengok, semalam jugak bayar deposit. Semuanya secara kebetulan. Nih pun kena bersyukur jugak. Sebenarnya, tuan rumah baru nih nak sewakan pada orang lain. Tapi, bila kami cakap kami baru je 3 hari nikah & desperate nak cari rumah, terus dia setuju sewakan pada kami. Rezeki kami lagi.

Ikutkan hujung bulan nih kami berpindah. Tapi tuan rumah tu dah bagi kunci. Means, hari nih pun dah boleh start angkut barang. Tapi, nanti dulu lah. Mamoru nak cat rumah tu dulu. Kang dah angkat barang susah pulah nak mengecat. Hm.. nampaknya aku akan bizi lagi untuk seminggu dua nih.

Sebelum aku sambung keje, aku nak ucap terima kasih yg tak terhingga pada semua saudara-mara & kengkawan yg sudi hadir memeriahkan majlis aku pada hari Jumaat & Sabtu aritu. Oh, tak lupa, terima kasih jugak atas hadiah yg diberi.. banyak gila.. hehe.

Ok lah nahh.. bila dah kurang sikit bz aku nih, aku upload gambar kat sini. Buat masa nih, tataplah yg nih dulu..


Monday, February 04, 2008

3 hari lagi

Rasanya nih entry last sebelum aku dinikahkan pada hari Jumaat nih. Seriyes, tak dann nak hapdet tetiap hari tentang persiapan.. akak bz tersangatt kauu.



Nak tulis apa pun tataw nih. Cuaca kat Melaka sekrg nih mendung je.. hmm.. tak apalah, buat masa nih aku just mampu berdoa agar semuanya berjalan dgn lancar dan dilindungi-Nya. Doakan untuk aku sama ye kengkawan..



Salam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...