KENGKAWAN

Tuesday, March 18, 2008

Wiken aku

Aku cuti lagi semalam. Cuti ganti sebab hari Ahad aritu aku handle golf tourney kat Mantin. Seronok pegi Mantin kali nih. Lepas habis je registration, aku cabut lari sekejap pegi Nilai 3. Pukul 8.30 pagi aku & Mamoru dah menebeng kat Nilai 3. Punyer lah awal.. kedai pun baru dua tiga bijik yang bukak. Itu pun, kedai karpet je. Ikutkan, nak window shopping. Tapi.. biasalah kan, bila mata dah rambang.. tak pepasal je karpet tebal Turki masuk dalam bonet.. hehehe.. nasib baik Mamoru ‘OK’ kan. Lawa karpet tu. Jenis tenggelam kaki kalau pijak. Sesuai untuk kita bergolek-golek depan tv kan b kan? ahehehe

Lepas perabihkan pitih Mamoru, kami pegi tengok rumah-rumah semi-D contoh kat Seri Pajam (Nilai). Sales person kat sana memang tersangat lah baik. Derang bawak kami naik Pajero pegi melawat sampai 3 biji rumah contoh sekaligus (dari jenis & tempat yg berlainan). Pehhh.. lawa gila! Lelebih lagi bila derang dah siap furnished. Harga starting RM 300k. Kalau kat KL harga 300k tu setakat beli rumah double storey je. Kat sini dapat Semi-D ok! (oh, lupa pulak.. kalau kat Melaka lagi best, dgn 180k korang dah boleh dapat sebijik semi-D!!) Building built up dari 40 x 45 sampai lah 50 x 55. Besar kan? Bagi yg tengah cari rumah tu, pi lah survey kat sana. Memang puas hati. Jarak dari KL.. err.. 45 minit (tanpa jem) hehehe. Tapi seriyes beb, boleh tergugat pendirian bila tengok rumah-rumah kat sana. Nasib baik aku dah ada pilihan lain. Kalau takk…

Hari Sabtu lepas, seperti yg dah di-planned sebelumnya, kami ada trip singkat ke Air Terjun Sg Chilling. Balik dari opis petang Jumaat tu, terus aku bertungkus lumus, berganding bahu menyiapkan rempah-ratus untuk marinate 4 ekor ikan tilapia & sekor ayam. Sempat lagi kami pegi pasaraya Hero carik roti & mee kuning untuk breakfast esoknya. Balik dari shopping, terus sambung masak nasik goreng dan bungkus ikan dalam alumunium foil. Oh, lupa nak cakap, nasik goreng yg aku masak nih special sikit. Aku blend cili kering + cilipadi + bunga kantan (resepi nenek aku) - sedap tau! Habis memasak baru start packing haversack. Memang haru betul malam tu. Dengan headlight tak jumpa, torchlight ntah kemana.. haii.. lama tak trekking malam lah katakan. Pasnih aku ingat nak tambah lagi koleksi outdoor gear. Banyak sangat yg dah takde (boleh ey, b?)

Lepas settle packing segala, kami pegi jenguk jiran kami Chua kat blok sebelah. Tak siap lagi mamat nih rupanya. Dekat nak pukul 11 lebih baru kami semua bertolak ke Kuala Kubu Bharu (3 kereta = 11 orang). Sampai starting point dalam pukul 12 tengah malam. Nak masuk ke kawasan camping kena trekking dalam 15 minit. Aku trekking pakai pyjama je.. hehehe. Bukannya kena redah belukar pun. Lagi pun senang tayah se-salin baju.. terusss masuk sleeping beg - titun.. kuikuikui.

Banyak dah perubahan kat port camping nih. Kalau dulu penuh dgn semak hutan, sekarang dah ada surau, bilik mandi, jambatan gantung, wakaf, etc.. chalet pun mungkin tak lama lagi ada kut. Hebat kan? Kalau dulu boleh keluar masuk free, sekarang semua kena bayar ok. Memandangkan kami sampai sana dah tengah malam, memasing semua macam malas nak pasang fly & ground. Aku laaaagilahhh malas nak tidur bawah fly. Wakaf kan ada.. selesa aper!

Malam tu.. ops.. pagi tu kami tak mengantuk langsung. Eksaited main baker-bakar ikan, ayam, keledek, sosej. Tak sangka.. licin ayam & ikan yg aku marinate. Sedap sangat kut? Tak pun lapar sangat?? Even keledek pun slesaaiii. Dekat pukul 4 pagi baru memasing masuk dalam sleeping bag. Aku, Mamoru & Chua orang last yg masuk tidur. Kami pegi cuci pinggan kat tepi sungai sambil borak-borak.

Kata Chua, tak lama lagi, mungkin kami semua akan kurangkan xtvt gunung. Maklumlah satu demi satu kengkawan kami dah melangkah ke alam bunian rumahtangga. Memasing confirm makin bz & tak larat nak mendaki gunung (esp para isteri yg kena jaga anak). Jalan terbaik untuk kekalkan xtvt outdoor nih sesama kami, mungkin dgn join trip santai camnih. Sedih.. tapi betul gak cakap dia. Itu lah jalan terbaik nak berkumpul dgn memember gunung semua.

Pagi Sabtu, kami dah siap berkemas. Menu breakfast, mee goreng & roti telur. Separuh dari makanan aku bungkuskan sorang satu dalam plastic untuk lunch kat kawasan air terjun nanti. Lepas pastikan kawasan camping bersih, kami mulakan trekking ke kawasan air terjun. Ramai yg pergi berlenggang. Kami cuma bawak satu haversack je. Itu pun bergilir-gilir pikul (yang lelaki je lah). Perjalanan ke kawasan air terjun amik masa lebih kurang setengah jam. Seronok bila main cross-cross sungai paras dada nih.

Sampai kat kawasan air terjun, ada 2 group Chinese yg dah sampai lebih awal. Chua cadang nak naik ke kawasan berbatu kat tingkat atas air terjun. Aku refused. Bahaya woo. Dahl ah baru lepas hujan. Aku penah panjat naik atas tu. Licin. Lagi pun, air deras taim tu. Kalau derang nak pegi sesama lelaki je tak per. Yang pompuan, aku suggest duduk kat bawah. Anw, nasib baik derang tak pegi. Senang hati aku.. Rilek arr Chua nahh. Next time kalau cuaca ok, kita repat pegi sana. Kali nih kita panjat bahagian atas pulak ek?

Semalam birthday adik lelaki no.3 (minggu lepas birthday adik pompuan no.4). Kami belikan kek kecik sambut gegamai. Tu pun tak habis makan sebab memasing dah dinner sebelum tu.
Untuk adik-adik, Along & Abg Long ucapkan selamat hari lahir, semoga dimurah kan rezeki, dipanjangkan umur, sihat, ceria & bahagia selalu. Amin

4 comments:

Anonymous said...

hmm...tak ajak pong g chiling...hehe...uploadkan lah gambar..leh tengok... nway mmg betul sejak ade anak ni lagi susah n malas kuar jalan...sebab ape? nk kne prepare2 utk anak (susu dia, baju dia, pampers dia...memacam) last2 "ah tak yah ah kuar" hehe... tapi sekarang rase busann " rase kepala serabut" sbb lame dah tak kuar mandi2 air terjun ke pantai ke ape ke.... nanti trip santai2 nxt2 time ajak tau....hehe "macam ikut je" haha... NANA

aD said...

Nana, nih trip tergempar. Last minit punya plan. Taper nanti, kami buat plan yg elok-elok, pastu ajak gegamai.. kita ajak geng-geng lama.. potong kambeng sekali.. amacam? hehehehe. aD nih pun, maybe tak lama lagi ikut jejak langkah korang. Tp, buat masa nih.. nak henjoyy dulu.

Anonymous said...

"plan" ke? kalu tak plan insyallah kne time yg betul, lekat le... nanti join d club le...hehe... anyway gud luck! dah ade isi nanti bgtau tau... leh bg tips2 yg membina...insyaallah.

aD said...

hehe.. lebih kurang camtu lah. tapi tak lah beriya plan sangat. kalau 'ada' dlm jangkamasa terdekat, aD terima dgn senang hati. tapi kalau boleh tu, nak merasa sekali beraya berdua dulu. aD pun mmg nak sangat ada baby. insyaAllah, kalau murah rezeki, kami nak 'dia' lahir dalam tahun depan. doakan untuk kami ek :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...