KENGKAWAN

Tuesday, May 13, 2008

Hari Ibu

Semalam dapat sms ucap selamat hari ibu kat aku. Tataw dari siapa sebab, kan masa wedding aritu hp aku hilang, jadi tak boleh nak detect no korang. Apa pun mekaceh kat tukang hantar sms.

Minggu lepas Mamoru pun ada wish mender yg sama.. hehehe. Tataw lah dia saja bergurau atau memang dia maksudkan.

Tapi, tuu lah, aku cam takde perasaan. Tak feel sangat pun. Mungkin sebab aku belum pregnant kut dan tataw apa sebenarnya rasa semangat keibuan nih. Jadi, bila orang wish, dengar macam tak dengar je lah. Mungkin kena tunggu aku ada baby baru paham.

Nak selebret dgn mak sendiri atau mak mentua pulak.. dedua dah takde. Arwah mak aku meninggal masa umur aku 17 tahun. Arwah mak Mamoru pulak meninggal masa umur dia 6 tahun. Kira kami nih anak-anak yatim la masa kekecik dulu. Tapi Mamoru lebih lagi.. dia yatim piatu.. cedih..

Tak banyak yang aku tahu tau tentang arwah mak mentua aku. Maklumlah, masa dia meninggal, Mamoru kecik lagi. Apa je lah yang Mamoru ingat taim tu. Walaupun Mamoru jarang cerita secara langsung tentang life dia masa kekecik dulu, aku rasa tentu hidup dia tough sangat. Tak dapat aku bayangkan hidup takde mak ayah nih. Sedih ok. Aku nih kira bertuah gak lah.. dapat gak kenal & merasa kasih sayang arwah mak.

Eh, sempena hari Ibu nih, pekata aku bukak cerita tentang arwah mak aku.

Arwah mak lahir pada hari Merdeka.. 31 Ogos 1957. Tarikh yang paling senang nak ingat. Tayah sesusah nak pikir berapa umur arwah mak. Setiap kali Me'sia sambut merdeka, setiap kali tu lah ulang tahun hari kelahiran arwah mak disambut. Nama arwah mak pun di amik sempena nama negara kita masa tu.. Noor Malaya.. unik kan nama tu. Aku gerenti, konpem susah nak cari orang dgn nama yg sama macam arwah mak aku.. hehe.

Tak banyak yg aku tau tentang zaman kanak-kanak arwah mak. Tak sempat nak tanya maa. Yang aku tau, arwah mak selalu pindah randah serata semenanjung sampai ke singapura. maklum lah arwah datuk aku keje askar. Banyak kali kena transfer. Lepas arwah nenek meninggal, arwah datuk kahwin dgn nenek tiri aku & menetap kat kampung *** kat Masjid Tanah.

Aku tak pasti cemana bapak boleh bercinta dgn arwah mak. Mungkin sebab jarak rumah bapak selang dua rumah dari rumah arwah mak menyebabkan derang selalu berjumpa & jatuh cinta kut. Arwah mak cakap, masa derang kekecik dulu, derang tak ngam - selalu gaduh. Bapak penah baling arwah mak dgn batu masa arwah mak panjat pokok manggis. Dasatt gak derang nih ek.. main baling-baling pulak.. ehem.. tapi baling-baling manja lah.. kut baling bebetul, mau benjol kepala arwah mak aku nanti.

Masa arwah mak kahwin dgn bapak, umur dia 22 tahun. Aku saspek, perkahwinan bapak dgn arwah mak tak dapat restu sepenuhnya dari family sebelah bapak. Kira arwah mak nih bukan menantu peberet nenek lah kan. Dipendekkan cerita, akibat masalah keluarga, arwah mak terpaksa bercerai dgn bapak. Taim tu umur aku 10 tahun. Sedih ok.. tak payah lah aku cerita detail tentang susah payah hazab hidup kami. Tanak lah aib kan keluarga belah bapak / arwah mak.. sebab sekarang nih hubungan kami dgn nenek-nenek semua alhamdulillah.. mungkin nenek-nenek kami dah sedar & berubah.

6 tahun ok arwah mak terpisah dgn bapak. Memasing tak kahwin lagi. Mungkin sebab cinta tu kuat lagi. Yelah, derang terpisah pun sebab orang luar. Bukan sebab cinta.

Paling best masa bapak rujuk semula dgn arwah mak (masa aku 16 tahun). Aku dgn adik-adik memainkan peranan penting masa nih tau. Boleh dikatakan aku lah 'posmen tak bergaji' untuk hantar pesanan & surat cinta bapak pada arwah mak. Aku penah curi-curi baca surat bapak taim tu.. syahduuu.. Bukan apa, aku nak make sure ayat kat dalam tu tak menyakitkan hati arwah mak. Kalau ada surat yg boleh buat arwah mak kecik hati.. gerenti aku buang dalam semak.(hehehe jahat kan?).

Ekceli dari umur aku 10 tahun lagi aku dah jadi tukang posto untuk bapak & arwah mak. Masa tu aku marah sangat dgn bapak sebab ceraikan arwah mak. So, aku protes dgn membuang semua surat-surat yg bapak suruh hantar pada arwah mak. Bagi aku semua surat tu akan buat arwah mak lebih sedih, jadi baik jangan sampaikan. Sebab setiap kali arwah mak baca, dia mesti menangis. Aku tak suka tengok arwah mak nangis. Aku nak dia hepi.

Tapi sekarang nih, bila pikir balik rasa cam menyesal pun ada sebab buang surat-surat tu. Kalau aku tau lebih awal surat-surat bapak boleh perbaiki hubungan derang, konpem aku sampaikan pada arwah mak. Aku kan bengap lagi masa tu..apa sangat lah yang budak 10 tahun cam aku boleh pikir taim tu.

Masa bapak & arwah mak rujuk semula, aku rasa hepi gila. Seronok sangat ok. Dapat duduk serumah sesama, dapat makan masakan arwah mak, dapat gedik-gedik manja dgn dia.. cemacamlah. Tapi sayang, kebahagiaan kami tak lama.. tak sampai dua tahun duduk bersama, arwah mak meninggal dunia. huhuhuh.. cedih lagi.

Tu je lah kenangan antara aku & arwah mak. Tak banyak cerita suka.. semuanya sedih-sedih belaka. Banyak impian arwah mak yg tak tercapai. Terkilan sungguh aku. Tapi insyaAllah, permintaan dia untuk aku jaga semua adik-adik tetap aku pegang sampai sekarang.

So, sempena hari Ibu sedunia nih, tak merasa lah kami nak sambut-sambut. Kalau bebetul nak sambut pun, kena tunggu aku beranak la jawabnya.

Buat arwah mak (ekceli aku panggil 'ibu') & arwah mak mertua aku.. takde apa yg dapat diberi selain doa yg tulus ikhlas dari kami.

3 comments:

bebey said...

sedihnye bercerita tentang mak..
mak sy baru pergi tinggalkan kami selama-lamanye 25 nov lepas..

kehilangan yang sangat dirasai...

angah said...

Al-Fatihah untuk ibu dan mak mertua ad...

Personally as woman kan.. kita akan lebih sayang ibu lepas kita rasa pengalaman melahirkan anak..

aD said...

bey, takziah. mesti sedih tu masih terasa kan? awak kuatkan semangat k.. byk doa untuk arwah. jgn sedih selalu. saya kan ada :)

angah, gerun gak nak fikir pasal delivery nih tapi buat masa sekarang nih lebih pada tak sabar nak dapat sorang.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...