KENGKAWAN

Tuesday, September 30, 2008

Bakar lemang pulak

Lepas dodol, lemang lah pulak kan. Tak meriah raya kat Melaka nih kalau dua mender nih tak ada.

Pepagi lagi kami dah pegi umah nenek. Tolong mesin kelapa, perah santan, petik daun pisang, etc, etc. Penat toksah cerita.. tapi seronokkkk sangattt.

Mamoru & aku ditugaskan untuk membasuh beras pulut. Kena basuh bersih-bersih, kata nenek. Kalau tak, lemang mudah basi


Pak ngah & adik no. 5 tengah bubuh daun pisang dalam buluh. Nasib baik lah Pak Ngah ada. Dia rajinnnn sangat tolong kami. Ekceli, Pak Ngah sepatutnya beraya di Terengganu. Tapi, bila dapat berita nenek tak berapa sihat, terussss dia balik beraya kat Melaka. Aku sukaa sangat kalau Pak Ngah balik. Dia rajin melayan anak-anak buah :)

Lepas settle basuh bers pulut, aku tolong Asri (sepupu) & adik no. 5 perah santan pulak. Kena perah pepekat kalau nak dapatkan lemang yg bestttt


Nih pulak, keje orang lelaki. Angkat kayu untuk bakar lemang. Kayu kena banyakkk.. maklum lah, maak lemang nih bukan sekejap dik nonn

Nenek tengah masukkan garam secukup rasa ke dalam santan yang dah diperah. Kena pandai bajet garam.. kalau tak, konpem terlebih / terkurang masin.


Me & Mamoru tengah masukkan santan kedalam buluh lemang yang dah berisi beras pulut sambil dibantu oleh adik-adik tiri aku

Lepas siap semua, susun lemang kat sebelah bara api


Tu dia.. barisan askar-askar yg bertugas menjaga api lemang.. panas okeh taim nih. Api lemang tuu memang tak bolehh tahannn bahangnyaaa. Azabbb betul duduk sebelah lemang nih tetaim bulan puasa.. dapat-dapat pulak hari lassttttt puasa.. memang menguji iman sungguh!

Mamoru & adik no. 3 tengah sibuk balik-balik kan lemang supaya rata masaknya. Huhhh.. aku tak berani duduk dedekat.. panassss



Posing pun jejauh je dari lemang.. nih bukan setakat terpaksa tahan panas.. tahan napsu sekali ok! Berjaya jugak aku tahan godaan hari terakhir puas nih.. :)

Sahur yang terakhir

Hari nih 30 Ramadhan 1429 Hijrah.

Hari nih hari terahir untuk semua umat Islam berpuasa. Syukur alhamdullilah, Ramadhan kami kali nih dapat kami lalui dgn keadaan yg tenang & ceria. InsyaAllah, esok kita semua akan berhari raya.. hepi sgt.. tapi sayu pula bila megenangkan mereka yg dah tiada.. esp, arwah ibu.

Pagi semalam, tak banyak aktiviti yg kami buat. Rehat kat rumah je. Dodol dah siap packing. Nenek dah bahagi-bahagikan untuk anak dan cucu semua. Untuk aku je ada 8 pek - setiap pek tu sekilo ok! Punyalah banyakkkk. Aku dah siap asing-asing untuk adik-adik & family mertua.

Tengahari pula, ayah ajak sembelih ayam kampung untuk dibuat rendang. Banyakkkkk gila ayam yang kena sembelih. Ada 12 ekor semuanya. Seronok sangat. Peberet aku ayam kampung nih. Habis siang, terus bungkus masuk fridge - hari nih baru masak rendang

Malam tadi aku pergi Peringgit (ala, tempat aku beli baju raya adik-adik aritu). Aku beli selai lagi baju raya.. hehe. Bukan apa tau.. baju raya yg aku ada, kaler perpel je. Family aku punya tema untuk tahun nih, hijau lumut.. tak ke larii jauhh tu. Nak tanak, terpaksalah aku cari selai baju kurung kaler hijau jugak - kasi matching. Yang kelakar tu, SIL Ida pun ikut beli sama baju kaler hijau.. hahahaha. Takut tak sherasiii bersama taim jalan raya nanti.. hehehehe. Tapi nasib kami baik tau. Dapat baju yg cantik dgn harga yang murahhhh..

Okeh lah, hari dah makin siang.. aku nak mandi. Kejap lagi nak masak lemang & rebus ketupat. Nak tengok gambar kami masak lemang? Haa.. tunggu tengah malam karang ok?

Sebelum tu, korang layan kan je lah gambar-gambar proses menyiang ayam kampung nih


Ayah dgn adik no 7 tengah sembelih ayam


Kemain hepi lagi bebudak nih dapat pegang ayam.. bebaik dik oii.. terlepas kang, tangkaplah sengsorang

Mamoru dgn adik aku tengah 'tebuk' ayam (keluarkan segala isi perut ayam tu)

Ibu tengah rendam ayam yg dah ditebuk ke dalam air panas


Me & Mamoru tengah cabut bulu ayam


Ayam-ayam yang dah ditogelkan :)



Proses yang last sekali.. layurkan ayam atas api sampai berminyak untuk hilangkan bulu-bulu pahat (kecil) yang ada kat badan ayam.

Monday, September 29, 2008

Jom kacau dodol

Lepas habis mengemas rumah nenek Kuala Selangor, kami bertolak ke Melaka pulak. Memang takde rehat. Dari pagi membawak ke petang, keje non-stop.

Nih xtvt semalam & malam tadi kat rumah nenek Melaka (bestnya ada ramai nenek). Pepagi lagi kami dah bangun (ekceli takdelah pagi sangat - penat mengemas rumah nenek Kuala Selangor masih terasa). Lepas mandi, aku & Mamoru pegi pekan Masjid Tanah dgn adik-adik. Sebab kami dah plan nak 'tong-tong' beli kerusi baru untuk rumah ayah. Beli kerusi kayu biasa je. Tapi harganya.. umangg.. boleh tahan lah jugak.

Settle beli kerusi, aku & Mamoru pegi shopping bebarang untuk dibuat dodol & lemang. Nenek awal-awal dah listkan barang yang nak dibeli: Tepung pulut, gula melaka, beras pulut etc, etc.

Balik dari pekan, terus start mesin kelapa, basuh kawah, angkat kayu api.. aduss.. letih sungguh. Aku tak tunggu lama kat rumah nenek. Cabut lari gi rumah ayah - masak untuk berbuka. Nenek ada ajak berbuka sekali, tapi tamau lah. Rumah nenek dah ramai orang (family pakcik balik, family pakngah dri Terengganu pun balik).

Habis je berbuka, baru aku pegi rumah nenek (rumah kami dekat je) - kacau dodol.

Kesian Mamoru parut 30 biji kelapa sengsorang!


Ayah & pakcik Wan sedang bertungkus lumus nyalakan api. Sebelah tu kawah yg aku dah bersihkan dgn Farah


Nih taim memerah santan kelapa. Lelaki yg perah. Pompuan semua tengah busy memasah juadah berbuka.. hehehe


Kekanak ribena yg suka sangat berlari-lari kat tepi kawah dodol.. geremm aku. Nih gambar Nina dgn sepupu-sepapat aku.. kecik je semuanya. Maklum, aku nih bukan setakat anak sulung.. malah cucu sulung nenek. Tu pasal sepupu aku ramai yang kecik-kecik


Seronok sangat mengacau dodol sambil duduk borak gegamai camnih tau :)

Dengan ayah yang semakin chubby.. sayangggggggg ayah!!


Turn ayah pulak mengacau sambil dibantu oleh assistant yang sangat ber-gedik-sasi. Masak dodol nih kena gegamai ok. Kena kacau non-stop, kalau tak berkerak bahagia bawah dia.


Sempat curi tulang - bergambar dgn Mamoru dengan berlatarbelakangkan pelita raya

Nih pulak turn adik no.2 sambil dibantu oleh Mamoru.. huiii panas tau berdiri lelama tepi kawah nih. Tu belum masuk santan yg terpercik kena kaki lagi.. panas


Nih lagik kelakar.. orang sibuk buat dodol, derang nih sibuk menggiling inai.. Nk pakai inai raya katanya.. muahahhhaha


Turn Pak Ngah pulak mengacau. Ohh.. Pak Ngah ada bawak balik sekor kambing yang masih hidup dari Terengganu (sila jangan tanya aku macam mana kambing tu boleh survive naik keta jejauh camtu). Kambing tu special untuk dibuat BBQ malam raya nanti.. *sodapnyooo


Gambar nih diamik masa aku dah tido. Gila lama kami masak dodol kali nih 8 jam baru siap!!! Start mengacau kul 8.00 malam, dodol masak dalam pukul 4.00 pagi!!! Huhuhu.. Kesian kaum-kaum lelaki kat umah aku nih kena berjaga sampai camtu sekali.


Angkat dgn kawah-kawah sekali masuk umah. Derang dah tak lara sangat taim nih. Masin betul mulut nenek.. "sahur sambil makan dodol".. Lepas sahur, memasing terus tidor pengsan!

Sunday, September 28, 2008

Proses mengemas bermula

Nih gambar semalam kat Kuala Selangor. Aku ajak dua orang adik aku sama join mengemas rumah nenek - buat kerahan tenaga secara besar-besaran.. hehe. Banyakkk keje yg kami buat semalam. Sapu sampah, mengecat, vacum karpet, pasang tikar getah baru, tukar sarung kusyen, etc, etc. Seronok sangat tau! (walaupun penat bagai nak pengsan)


Jemur karpet.. Punya lah banyak karpet yang dijemur


Balas semula cat aritu. Lawaaa sangat rumah nenek bila dah siap. Kami cat bahagian luar je. InsyaAllah tahun depan kami cat belah dalam pulak ;)


Adik no.6 pun dikerah mengecat sekali. Tapi dia nih over rajin pulak. Bahagian yg orang tak suruh cat pun dia bantaiii cat sekali


Adik no 7 duk tayang body.. konon tough lah tu.. kering melidi je.. hehehe


Pasang langsir lak. Selalu pasang langsir nih keje org pompuan kan.. hehe kesian my Mamoru & adik no. 7 kena tolong sekali. Aku tak kuat arr tarik dawai langsir tu

Taddaaa... dah siap pun ruang tamu - Tapi tak abis kemas lagi sebenarnya. Rehat jap.. penat gila ok! Nenek naik ke serambi buat spotcheck hehehe - lawaaa kata nenek :)

Sementara semua superhero aku berehat, aku gi gubah bunga. Ada dua gubahan yang aku buat

Masa sibuk mengemas, Makde datang menjenguk. Siap ber-apron lagik - dia busy buat kuih raya. Banyak tempahan yg dia dapat. Suka sangat gambar nih. Lepak kat tangga sambil bebrborak.. ceria sangatt!

Nih lah hasil rumah nenek yg dah siap di cat. Cantikkkk sangat tau.

Pandangan dari sudut lain pulak ;)

My Mamoru dgn adik no 7 tengah pasang lampu lip-lap-lip-lap

Rumah nenek taim malam.. comel kan.. Aku sukaaa suasana kampung macam nih.. syahdu je.

Hasil tangan aku

Lawa tak.. nih gubahan pertama yg aku buat


Nih pulak gubahan kedua ;)


Opss.. nih bukan gubahan.. nih nak tunjuk banyak mana tong cat yg diperlukan untuk cat keliling umah nenek.. 4 tong besar ok!! hehehe

Saturday, September 27, 2008

Bazar Masjid India

First taim aku shopping raya kat Masjid India tahun nih. Punyerlah ramai umatttt. Hujan lebatt pun still ramai orang ok. Fuhh.. Misi kesini adalah untuk mencari songkok & capal untuk adik no.7 dan Mamoru

Adik no 6 suruh snap dgn capal gergasi nih. Pastu bebuat terkejut lak.. huhuhu.


Dengan songkok gergasi pulak.. sukatik ko lah In..


Aku pun dipaksa pose sama sebelah capal-capal nih..

Friday, September 26, 2008

Last berbuka kat KL

Nih masa kat Marriot KL. Berbuka dgn adik no.2 & SIL Ida. Sakan sungguh. Sampai buncit perut comel aku.. hehe

Dengan Ida


Mamoru dgn adik no.2
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...