KENGKAWAN

Monday, September 08, 2008

Agar-agar cendol

Lama dah kan tak buat entry resepi peberet nih. Memandangkan hari Jumaat arituh, aku ada sedikit rajin, aku amik lah gambar cecara membuat agar-agar cendol nih hahh. Resepi dia aku dapat kat internet jugak. Tapi tak ingat kat site mana.. (mahap la nah). Resepi nih, aku dah ubah sikit biar suai ikut citarasa anak tekak aku. Layann.

Bebahan yg diperlukan adalah amat senang sekali. Take note yer, kuantiti agar-agar untuk resepi nih, boleh dapat 3 mangkuk sederhana besar:

Serbuk agar-agar satu paket (cari yg 10g punya, senang nak bajet)
Air main agak-agak je. Kalau nak senang, kira ikut satu setengah air botol mineral 500ml
Gula melaka hancur (nak yg berketul boleh gak, tapi masakkk la korang nak cairkan nanti
Gula pasir secukupnya untuk maniskan santan nanti
Cendol - ikut suka la nak bubuh banyak mana
Daun pandan untuk bau yg menyelerakan
Santan setengah botol air mineral kecik
Secubit garam

Ok, cecara nak membuat pulak:



Amik air satu botol mineral kecik tu, masak dalam periuk bersama dengan 5 gram agar-agar (alah, bahagi dua je serbuk agar-agar dalam paket tu). Lepas sebati, masukkan gula melaka secukupnya. Agak-agak lah manisnya. Jangan lupa bubuh daun pandan. Bila dah mendidih, tutup api, ketepikan daun pandan dan masukkan ke dalam bekas - sejukkan. Aku takde bekas / loyang yg sesuai. Tu yang bubuh dalam mangkuk lauk je.



Untuk lapisan kedua, bubuh setengah botol air mineral kecik dgn 5 gram serbuk agar-agar. Bila dah larut, masukkan santan & secubit garam (jangan lupa bubuh daun pandan). Pastu masukkan gula secukupnya & cendol. Bila dah sebati, angkat dan masukkan ke dalam setiap bekas yg mengandungi lapisan gula melaka tadi. Simpan sejuk dalam fridge.



Taddaaa.. nih lah rupanya bila dah siap.. sedap macam makan cendol sebenar (angkat bakul sendiri). Betul sedappp.. kalau tak, takkan adik aku cakap Chua boleh habiskan semangkuk agar-agar nih malam tu!

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...