KENGKAWAN

Tuesday, December 29, 2009

Make up for wedding

Tahniah buat my little sister yang dah selamat melangsungkan perkahwinan pada minggu lepas. Tahniah juga buat suami dia, Hazwan, yang juga merupakan rakan sepergunungan aku cum kawan baik Mamoru masa belajar dulu :)

My sis request aku make up kan dia untuk majlis nikah dan berinai kecil. I'm so proud doing it. Paling bangga bila my sis & kawan-kawan dia komen aku punya make up lebih cantik dari mak andam official yang dia ambil untuk majlis berinai besar (thanks sis, for your trust!)



Nih gambar my little sister masa hari pernikahan dia. Aku guna M.A.C, Kryolan & Dermacolor untuk base. Mata, aku gunakan Star Violet & Cream De Violet dari M.A.C. Bibir pula, aku guna warna nude plus M.A.C Lust. I did her tudung too. Aku yang suggest dia pakai tudung & selendang style gini. Plus aksesori tu semua dari my fav collection :)



Suka sangat my sis bila tengok hasil make up aku. Masa tengah make up, my sis sempat bergurau suruh aku baca doa naikkan seri muka.. Lawak lah. Aku rasa, dia nervous taim tu.
Aku suruh selawat bebanyak je :)



She looks so gorgeous sangat petang Jumaat tu. My ugly duckling sister dah berubah jadi beautiful swan.. Ok, gurau.



Make up untuk malam berinai. Aku just ambil masa tak sampai sejam untuk make up & siapkan adik aku taim nih sebab pengantin lelaki dah nak sampai. Kelam kabut juga tapi alhamdullilah, siap on time.



Aku tak ada gambar close up untuk make over nih. Yang ada nih pun aku crop je. Untuk make up yang nih, aku guna M.A.C mineralize eyeshadow limited edition 'Museum Bronze, Jardin Aires & Copperized. Bibir pun aku guna M.A.C Elle.



Beatiful. Aku sendiri suka sangat tengok muka dia :)



Oh, I did her hair too and pakaikan veil & semua aksesori.

p/s: Later i'll upload her wedding picture. All taken by Mamoru. Serious lawa semua gambar. Tak caya tanya Biqque (dia dah tengok kat FB).

Monday, December 14, 2009

Make over Niza

Make over yang ni, Niza dari Tg Karang.. kawan belah Kuala Selangor didatangkan khas oleh Azahar .
So tgk la hasil make-over yang ni.


Niza "sebelum" di make up kan - gambar amik kat FB dia.




Niza "selepas" make over. Aku tak trim eyebrow dia.




She looks beautifully amazing. Gambar di ambil oleh Mamoru & Azahar (Ukir Photography)

Dinner makeup cik Sera

Lagi makeup untuk dinner. Special kali nih, client aku adalah seorang blogger - cik Sera. Aku makeup untuk dua orang sekaligus kat Federal Hotel, Bukit Bintang.

Again, tak sempat nak ambil gambar "before". Just ada gambar "after" je. Kalau nak tengok gambar "before", korang boleh pergi jenguk blok cik Sera. If you're lucky, you'll get to see the rest of the pictures :)



Sera dengan.. (adui, forgot her name.. sory)



Shes so easy to work with.



Sera's friend.




Monday, December 07, 2009

Masquerade Party

Make over untuk masquerade dinner kat Pusat Bandar Damansara. Oh, btw, event derang dekat the Garden, Mid Valley sebenarnya. Enjoy the pictures!




This is Sha. Nampak macam chinese, tapi melayu sebenarnya.




Dia nak aku make up ikut tema warna baju dia :)




This is Zetty. Baju dia macam snow white. Comel!




I did the hair too :)




Zetty with her gorgeous mask.




Yang baju gold tu, bukan aku yang make up kan.




Zetty dengan Sha




Wish company aku buat dinner tema cenggini. Sure best kan?

Saturday, December 05, 2009

Wish list for 2010


Dah hampir masuk tahun baru nih kena ada wishlist baru. To my blogger friends yang selalu tinggalkan komen kat sini, apa kata kita reramai buat wishlist untuk tahun 2010. Pastu reramai tolong aminkan sesama, mana la tau sok lusa termakbul impian kita.. hihi.

Ok, syarat nak buat wishlist nih senang je. Ada dua;

1. Semua wish tu hanya untuk ditunaikan dalam tahun 2010 sahajor. So, kalau korang buat list sampai berkajang-kajang kertas, korang kena lah jadikan semuanya REALITI sebelum hujung tahun 2010. Ada brani? Bukan apa, ini adalah untuk mengelakkan kita dari terlalu banyak berangan.

2. Kalau ada gambar untuk setiap wishlist tu, upload kan sekali nahh.

Note 1 : Kalau korang dah buat entry pasal "Wishlist for 2010", sila tinggalkan komen kat blog aku supaya aku boleh pegi blog korang dan sesama share impian suci murni korang tu tau. Mana lah tau, masin mulut aku mengamin kan impian sunsilk korang berubah menjadi kenyataan, siapa tau kan? Hihihi.

Note 2 : Mender nih bukan compulsary. Kalau korang rajin, buat lah, kalau tak toksah layan aku nih. Aku pun kengkadang ikut mood gak nak jawab tag orang.. hahaha (jangan marah nah)


*************************


Ok, jom start dengan wishlist aku untuk tahun depan Ada beberapa mender yang aku nak (or mesti) dapatkan untuk tahun depan (Mamoru, sila take note.. hihihi).




Karrimor Cougar 40-55 Rucksack. Aku nampak beg nih kat outlet Tearproof Mid valley aritu. Sangat cool beb.Harga dalam 800++ (kalau sales dapat diskaun 20%). Ekceli aku takde keperluan untuk beli beg baru sebab beg Deuter Futura 40+10 still ok lagi. Tapi ntah lah.. aku terberkenan nak cuba Karrimor pulak kali nih. Eh, wait. Mana pergi beg Deuter aku ek? (Chua, tolong basuh sebelum pulangkan ya. Dah bertaun aD tak basuh beg tu.. hihihihi)




Canon personal Digital Photo Printer. Aku dah suarakan kat Mamoru suruh mender alah nih. Aku tak sure brand apa yang terbaik. Tapi kalau tengok Canon punya printer, memang gempak. Aku nak beli mender nih sebab senang untuk aku print memana gambar yang aku suka dengan cepat. Aku dah ada terlalu banyakkkkkkkk gambar dalam simpanan sampai tak terhantar kat kedai untuk cuci. Lagipun senang aku nak buat scrap book kalau ada printer nih :)




Takluk lebih banyak gunung di seluruh Malaysia. Yess.. my next xpdc is in April 2010 - Mendaki Gunung Trusmadi & Tambuyukon. Kena fit nih. In between tu, aku nak mendaki gunung-gunung lain jugak! (this photo taken at Sarawak - otw mendaki gunung Mulu)




Beli kereta MPV. Sesuai la dengan status aku yang dah bekeluarga nih. Senang nak angkut bebarang Ariff kalau kami balik kampung. Nak beli MPV jenis apa tataw lagi (most probably Malaysian punya la kut - aku belum kaya lagi la nak beli kereta jenama oversea.. hihi)




Landed property. InsyaAllah termakbul sebelum hujung tahun nih. Aku prefer end lot double story. Senang nak bercucuk tanam (hahaha). Mari lah kita bekerja keras ya incik Mamoru! Caiyok!

Rasanya, setakat tu dulu wishlist aku terfikir untuk tahun nih. Doakan semuanya tercapai ya! Wishlist korang, apa pulak?


SA outlet M.A.C yang hampeh

Malam tadi aku ajak Mamoru pegi Mid Valley. Rushing nak tambah stok make up sebab Ahad nih aku ada job make up kan orang. Since Sabtu Mamoru tak free (sebab dia ada job shoot gambar pengantin), so, agak kelam kabut jugak lah. Ikutkan aku boleh je pergi beli sendiri, tapi kang mana nak dukung Ariff, mana nak pilih barang, angkut barang - payah lah pulak.

Sampai je kat M.A.C Mid valley, aku terus survey harga - kira budget sambil pilih barang. Ada la sorang sales assistant (SA) kat situ yang perhati aku belek-belek make up kat situ. Dia tak attend aku - just tengok dari jauh.

Pastu, masa aku amik barang dari rak display kat situ, dia terus datang meluru dan amik barang tu dari tangan aku pastu letak balik kat atas rak - without saying a word pun! Rude gila ok - macam produk dia tu precious sangat sampai sentuhan tangan aku akan buat barang dia rosak ke haper. Sentap aku kat situ.

She was lucky I'm in a very good mood malam tadi. Dari aku argue pasal sikap rude dia aku tanya bebaik harga barang tu - tapi, instead of jawab soalab aku, dia tanya aku balik;

SA M.A.C: "Why dont you bagitau I, you nak cari apa? You macam tak tau apa yang you nak cari"

Selamba gila ayat dia. Bengang ok. Mementang lah dressing aku selekeh malam tadi. Pastu masuk lak outlet MAC sambil dukung baby, pegang napkin. Eiyyy.. kenapa laaaa wujud certain orang yang suka sangattt judge orang lain melalui penampilan. oh, pleaseeee lah!

Taim dia cakap camtu, aku dah start menyampah. Tapi still undercontrol lagi. Aku balas;

"No, I tau apa yang I nak cari. Actually, I tengah kira budget". Jawapan lurus bendul. Tapi memang betul pun. Kepala aku tengah ligat buat congak duit.

Pastu aku pegi belek lip gloss pulak. Dia berdiri sebelah aku dengan muka tak puas hati (maybe sebab aku asyik pegang barang pastu letak). Datang sengal aku nih, aku tanya dia apa perbezaan antara lip gloss dengan lip glass. Lebih kurang arr camtu la kut soalan aku. Korang nak tau apa dia jawab?

"Lip gloss tu lip gloss lah.. lip glass tu lip glass"

Tetiba aku rasa macam tahap IQ aku jatuh 10 point. Aku pandang muka dia. Rasa nak je aku sumbat botol susu Ariff dalam mulut dia. Ringan je mulut aku nak melazer taim tu. Sabar.. sabar.. Takper, ko memang bernasib baik malam nih sebab aku memang nak cepat. Kang aku bertekak kat situ, kompem mood aku nak beli barang pun hancuss - end up dengan aku balik rumah dalam keadaan hati yang sakit, jiwa parah dan kena pulak membazir petrol pergi outlet MAC yang lain semata-mata untuk beli barang yang sama.

Disebabkan terlalu marah, aku sebut lelaju semua barang yang aku nak beli dalam list aku tanpa pandang muka dia. Masa tu dia macam terdiam. Macam betul ke aku nak beli semua tu? Aku toleh tengok dia, "I nak cepat". Terus dia diam sambil pergi cari barang yang aku nak.

Pastu baru lah dia mood dia terlebih peramah - nak promote barang nih laa, tu laa. Siap offer nak buat make over kat muka aku ok - hmm, takde makna aku nak layan. Too late beb!

Paling tak boleh blah, bila all of sudden dia duk puji-puji Ariff cute la, comel la, mata cantik la segala. Oh kamon la. Punya lah lama Ariff duduk depan outlet nih (depan mata kau), tapi kau bebuat tak nampak (padahal aku sorang je customer dalam outlet tu semalam). Tetiba lak taim aku dah confirm nak beli, baru kau perasan kehenseman anak aku? Sory ok, kipas kau kipas cap ayam. Kau tukar aircond kuasa turbo pun, tetap tak boleh sejukkan hati aku.

Aku bukan nak kutuk la orang camni. Tapi aku pun penah keje jadi sales assistant okeh - jual towel kat Uda Ocean (masa baru grad dulu). Tapi aku boleh je senyum, sopan, jaga budi bahasa. Even customer duk punggah towel yang aku lipat pun, aku masih maintain senyum lagi. Kalau sakit hati pun, takde lah sampai aku nak bersikap kurang ajar.

Haih, tak faham aku.




Stok make up M.A.C yang aku beli malam tadi. Yang kekecik dalam tube tu free gift.




Aku bajet nak spend dalam seribu. Tapi total spent RM 665 je. Bagus lah, thanks to SA tu punya attitude, hilang mood aku nak membelek barang lain dalam outlet MAC. Jimat duit.

Habiskan duit dapat duit

Kannn.. tajuk berbelit-belit. Ekceli bukan dapat duit dalam bentuk tunai, tapi dalam bentuk voucher. Kira sama lah tu.




Kami pergi shopping baju Ariff tadi. Daddy dia yang beria ajak gi shopping. Mummy dia rilek je (walau hakikatnya mummy dia lonjak-lonjak excited - gila apa orang ajak shopping tak hepi?).

Ariff dah semakin tinggi. Kalah baby umur setahun. So, banyak dah baju yang tak muat. Kena cecepat beli baru. Hepi je Ariff bila dapat berjalan. Kami shopping kat Jusco je - paling dekat.





See, ni lah namanya habiskan duit, dapat semula duit. Jusco bermurah hati nak bagi kami Voucher RM 80 inggit.. bagusss.. boleh shopping baju Ariff lagi!

Thursday, December 03, 2009

My 3rd dat at work

Hari ke 3 kerja.

Jadual hari nih penuh dengan meeting. Dari pagi sampai petang, seriously. Break pun masa lunch hour. Macam-macam meeting aku attend. Dari yang aku faham sampailah tahap aku kurang nak faham. Tapi bebuat faham jugak lah. Tho banyak kali aku rasa macam 'apekemender lah derang bincang nih', tapi rilekkk.. muka kena cool - kena always look smart. Takper, aku baru lagi kat sini. Tak lama lagi expert laa tu.

My Boss, he's always on the run. Sampaikan I have to chase him to keep up.

Wish aku boleh cerita detail pasal kerja baru nih. Unfortunately, I can't. Again, takper. Macam lah korang berminat nak baca pasal kisah keje aku, kan?.. haha.

Okay lah, aku nak settlekan keje aku sikit (yer, baru 3 hari keje aku dah start bawak paperwork balik rumah - gila rajin. Ekceli, aku takde masa nak buat kat office - asyik terperap dalam bilik meeting je)

Sementara tu, cam biasa, layan je lah gambar aku dengan kekasih hati nih:



Suka gila tengok gambar nih.



Ahad nih genap usia Ariff 6 bulan - will write about it soon!



Geram dengan pipi dia... geremmmmmm!



His scent is like a drug to me.. like my own brand of heroin.. haha (Dialog Edward Cullen dlm Twilight)



Aaaaaaaaa....



Sukaaaa peluk dia!


p/s: Yaa betull, cik Elyn, rambut dia Ariff curly - ikut daddy dia.. hihihi. Alah, rambut aD pun bukannya lurus - wavy je :)

Tuesday, December 01, 2009

Kembali bekerja

Hari pertama kerja di Bank B - tataw macam mana nak describe - beyond expectation. Jadi, aku tak perlu rasa regret tinggalkan UOB.. *wink*

Oh, to my surprise, people in my department nicknamed me "Miss Harvard". Kak Sue (one of my colleague) cakap, my superior yang came out with that name. Rupanya derang dah kenal aku even weeks before aku join the department.

How odd, even people in UOB pun bagi nick name yang hampir sama. Paling menarik bila aku juga dapat colleague yang bernama Sue di kedua-dua bank ni. Hmm.. thats a good thing, I guess.

Tadi tak ada apa sangat. Buat akaun baru, security pass, etc. Lunch hour sampai 2 jam, boleh? Pastu lepak tunggu IT staff pasang komputer sampai petang. Esok ada meeting dgn Head of Department & Head Unit - Discuss tentang my job function dan next year punya plan. This is going to be fun - I can feel it bebeh.

Okeh lah, nak pack barang-barang untuk bawak ke office baru; my lucky mug, bekas stationary, bantal busyuk, pokok bunga, etc. Paling penting, nak letak gambar my two heroes atas meja - penguat semangat tu. Sementara aku busy packing barang, korang layan kan lah gambar salah seorang hero aku kat bawah nih (one of my fav)



Taken last night.



Suka tengok mata dia yang bulat dan besar tu. Wonder ikut mata siapa ek? Hik



I love the lips.. so cute and sexy.. haha



My version of 'Edward Cullen'.. hihihihi

Monday, November 30, 2009

Salam Aidiladha


Assalamualaikum everybody. Selamat Hari Raya. Seems like my beautiful mummy (giggles) forgot to wish Salam Aidiladha in here.



My mum is so busy lately. Yeah - busy watching the new series of Twilight Saga movie again and again. Shes so addicted to it. Mummy's favorite character in that movie is Alice Cullen - she's soo in to fashion - which suits my mum. Guess what, my mum is going to watch New Moon again - for the fourth time tomorrow.. *geleng kepala*




We celebrated our Aidiladha at Kuala Selangor. It was really fun cause I'm the center of attraction. People love to cuddle me. I cried whenever they took me away from mummy 's arms. I hardy know them. I can remember faces & scent now y'know. I only recognize those who I always see everyday.




Again, on my mummy & daddy behalf, I wish you all Selamat Hari Raya Aidiladha. Big hugs from me. Tata..

Thursday, November 26, 2009

I've watched NEW MOON!

Yess uolls.. I've watched it last night at One Utama with Mamoru.

Ohh, ini tidak termasuk tiket movie yang aku beli semalam (this is just additional to it). Kan semalam aku cakap tiket terawal yang aku dapat untuk cerita nih hanyalah pukul 11.00 pagi ni.

Ekceli tayangan pertama New Moon adalah last night. Dan yang buat aku sakit hati, memang ada jual tiket Gold Class untuk cerita nih - tapi kat Pavillion. Sadly, I have no idea where the hell is Pavillion in KL (go ahead, gelak lah). I've tried to buy the GSC Pavillion Gold Class ticket online (and locate the place later), tapi macam haramm internet connection malam tadi. By time I managed to log in, its already fully booked! @$&&!!

Luckily One Utama still have seats available.

If you're asking whats the best part for last night, I'd say sitting side by side with Mamoru with his arms wrapped around me (New Moon is second). Nothings compares to that feeling. Not even Edward Cullen (or Robert pattinson in person) can beat that. Korang tahu, tak Mamoru macam tahu-tahu je aku frust tak dapat tengok first screening (like, he can read my mind - sounds familiar eh? haha). Dia bawa aku ke One Utama malam tadi walau pun tahu aku dah beli banyakkkkk tiket untuk hari nih. And seriously, that means a lots to me (thanks, love).

Ok, back to the story. Aku tataw macam mana nak judge movie nih. Aku macam dah terlalu terikat dengan cerita asal dari novel sampaikan aku tak berapa nak enjoy tengok versi movie. Macam tengok cerita yang di-fast-forward. Personally, aku rasa cerita nih tak sesuai untuk tayangan selama 2 jam. Patut dipanjangkan jadi 3 jam (macam Lord of the Ring). Bak kata Mamoru, there's too many plot. So, cerita nih jadi agak cramp. Paling tak best, bila ada part-part yang kena 'potong'. Tension. Wish aku tengok movie nih oversea jer.

Ops, got to go now. Nak bersiap pergi Mid Valley untuk tengok cerita nih buat kali ke dua.. hihihi. Malam nih pun tengok lagi.. *crazy*

Wednesday, November 25, 2009

Menganggur lagi

Lets celebrate!

Hahaha.. sangat seronok bila tak bekerja nih. Seriously ok, its not like peluang untuk tak bekerja nih datang camtu je. Umur aku, dah 30. Nak capai ke umur bersara (50 or 55) amik masa lebih kurang 20 tahun lagi tau. Gila. Jadi bila ada peluang untuk menggangur nih, mari lah celebrate secara besar-besaran.. muahahaha.

Untuk menyambut hari-hari bersejarah aku bergelar penganggur nih, aku telah pun membeli 6 keping tiket movie Twilight Saga - NEW MOON!!! Yess... New Moon uolsss!! Esok start ditayangkan satu Malaysia.

Punya lah lama aku nak tunggu sambungan cerita nih. Stress tau. Pastu tadi punya lah ramai umat kat Mid Valley. Panjang gila kena beratur. Sengsorang lak tu (Mamoru keje). Tapi, disebabkan aku terlalu fanatik dengan cerita nih, aku sanggupkan diri untuk beratur. Kesian ok kalau korang tengok gadis comel yang seksi dan bertumit tinggi 4 inci kena beratur beli tiket tengahari tadi (aku la tu - muahahaha - perasan!). Nak beli tiket Gold Class, nan ado pulak untuk cerita nih.. tsskkkk.




See ada 6 keping tiket. Sangat kemaruk kan aku?


Ada tiga sesi tayangan yang aku beli untuk esok:

Pukul 11.00 pagi esok (aku gi tengok sengorang) So, esok, aku akan jadi orang first yang tengok cerita nih.. hihihi.

Pukul 7.00 malam esok. Dua keping tiket. Yang nih untuk rasuah adik no.8 supaya dia boleh jaga Ariff bila....


aku tengok cerita ni sekali lagi pukul 12.00 tengah malam esok.. muahahahahahaha. Tapi kali nih pergi berdua dengan M
amoru pulak - couple seat lagik!

Gila. Tak pernah aku minat memana movie sampai camnih cekali. Hebat betul penangan cerita nih.
Apa pun, aku tanak letak expectation yang sangat tinggi bila tengok New Moon esok. For sure, jalan cerita dia akan berubah sama sekali dari apa yang tertulis dalam novel. Apa pun, we'll see! Tunggu review aku tentang cerita nih tengahari esok tau!! Can't wait!




OMG!
(jerit macam gadis remaja yang gedik)

Monday, November 23, 2009

I'm gonna miss UOB Bank

Akhirnya, aku reveal jugak nama company tempat aku keje sekarang nih. Why? Sebab aku dah nak berhenti.. tsskkk.

To UOB people. Wishing u all the best in your future undertakings. Thanks for everything. I'm sorry as my journey with UOB ends here. Its a tough decision tho. But I have to choose whats the best for me and my family. Goodbye and I love u guys / gals.



Last view dari meja aku. Boleh nampak stesyen LRT Bandaraya (depan SOGO). Sepanjang seminggu aku keje kat sini, rata tempat dah aku pergi untuk lunch - Sogo, Semua House, Maju Junction, Bank Negara (thanks gals for the food hunting - gonna miss that as well).

By time korang baca entry nih, aku tengah berdebar-debar nak menghulur surat berhenti. Or maybe aku tengah berdepan dengan HOD bersama dengan my VP. Or maybe derang nak counter gaji aku (but I'm sure walaupun derang boleh naikkan gaji aku sama seperti offer dari Bank B, derang masih tak boleh compete dari segi medical benefit yang Bank B offered. No point unless derang offer 1k atau 2k lebih dari Bank B.

Aku tak malu untuk mengaku - money is all that matter. I have a baby to take care of (more to comes insyaAllah). Aku nak pastikan anak (or anak-anak) aku dapat hanya yang terbaik.

Thats it for now.

Sunday, November 22, 2009

Karaoke at Red Box

Department aku buat get together kat Red Box, Garden Mid Valley hari Jumaat aritu

Seronok dapat kenal dengan the whole department informally. Walaupun baru seminggu aku keje kat situ, rasa macam dah kenal lama dengan derang semua. Mesra gila.



Bergambar dengan my Vice President - the one whom I report to. Such a nice handsome leng chai.. haha.




Half of the department dengan my Head of department - I'm not gonna write their name in here. I'm working with the HQ people. For sure all of the bank staffs all around Malaysia (or Singapore) know them.

Sadly, I'm going to tender my resignation letter this Monday. Malas nak delay takut nanti aku jadi terlalu emosi pulak.

Ariff masih tak sihat

Kesian Ariff. Demam masih tak kebah. Kami bawa dia jumpa Paed kat al-Islam. Dia kena bronchitis. Poor baby.

Note: Ariff tak banyak menangis bila demam - nasib baik. Dia banyak tidur. Cuma sesekali je merengek sikit setiap kali batuk dia datang. Maybe tak selesa.



Senyap je masa kena check dengan paed.



Kena amik gas. Kata paed, kalau dalam dua hari nih demam dia still tak kebah, Ariff kena pergi hospital - warded.


Pagi nih, alhamdullilah, suhu badan Ariff dah normal, cuma batuk masih ada. Lena Ariff tidur dengan Kevin (his spider friend). Oh, kami suka bagi nama pada setiap toys dia.



Ariff kurang minum susu. Aku paksa dia minum jugak (bukan lah paksa sumbat botol dalam mulut dia, cuma bagi dia minum setiap sejam. At least, tak dapat banyak, janji kerap.



Tenang je muka Ariff bila tidur. Semoga cepat sihat.. mummy tak sabar nak tengok Ariff senyum semula.


p/s: Aku pun dah start nak demam. Tsskkkk.. Mamoru, we're counting on you.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...