KENGKAWAN

Thursday, May 14, 2009

9 bulan @ 36 weeks!

Uollsss.. tinggal kurang dari 28 hari sahajor lagik.. *bebuat pengsan*

(Bangun semula dari pengsan) Yesss dik nonn, hari nih genap 9 bulan aku pregnant. Terujanyaaaaa... Saat-saat aku kembali slim bergelar mama akan tiba tak lama lagi! Soon ok! Ohh.. sangat tidak sabar!

Pagi tadi pegi check-up kat Al-Islam. Dr Rusila cakap semuanya under control. InsyaAllah, harapan aku nak melahirkan baby secara normal boleh dicapai.

Perkembangan badan aku:

Masih seperti biasa - masih kuat berjalan. Takde sakit kaki atau sakit belakang. Bengkak / sembab pun tak ada.

Sampai tahap nih kan, aku tak henti-henti rasa bersyukur sebab banyakkk dah terkecuali dari merasa sakit-sakit yang biasa dialami oleh perempuan pregnant. Tuhan permudahkan segalanya - alhamdullilah. Semoga proses bersalin nanti pun dipermudahkan-Nya.. *amin*

Dalam keadaan sekarang, jangan tataw, aku masih mampu berjalan dengan laju.. even berlari-lari anak pun bolehhhh lagi. Bab potong kuku kaki atau apa-apa yang berkaitan dengan 'kebersihan diri' pun aku masih mampu buat sendiri tanpa bantuan Mamoru. Legaa rasanyaa.. Bukan apa, aku rasa macam tak sanggup nak suruh Mamoru potongkan kuku kaki aku. Dia suami aku beb. Sesuai dengan status sebagai suami, dia mendapat penghormatan yang tertinggi pada pandangan mata aku. Tak sanggup derr aku nak biar dia tunduk pegang kaki aku nih. Rasa macam tak selesa ok. Tapi kalau pegang-pegang kaki aku taim bergurau tu takde hal laa..

Tadi timbang berat.. dalam masa 2 minggu, berat aku dah bertambah sebanyak 1.2 kilo! Dah jadi 48 kilo uollss!!! Fuhh.. kagum aku tengok angka nih. Total pertambahan berat dari memula pregnant sampai lah sembilan bulan sekarang nih sudah 11 kilogram ok!!

Lain-lain perubahan.. err.. rasanya takde kut. Cuma sesekali terasa ngilu kat bahagian 'bawah'. Mungkin sebab timing dah dekat kut :)

Perkembangan baby 'A' dalam perut:

Sekali lagi alhamdullilah, kedudukan baby dari last scan dua minggu lepas sampai ke hari nih tak berubah. Kepala baby dah jauh masuk ke bahagian 'bawah'. Baby memang dah ready nak keluar.

Berat baby 'A' sekarang dah 2.8 kilo tau. Naik hampir 0.5 kilo dalam tempoh dua minggu. Dah semakin besar si comel nih. Wonder berapa lah agaknya berat dia masa delivery nanti ek?

Dr Rusila nasihatkan aku supaya kurangkan makan nasi dan lebihkan makanan yang tak menggemukkan - nak elak baby terlalu besar katanya.. ingatkan nak elak aku dari jadi terlalu gemuk.. muahahaha.. *perasang*

Note buat Mamoru: Dengar tak doktor cakap tadi? Jangan paksa aD makan nasi lagi tau. Sila paksa aD makan.. err... aiskrim, coklat, jelly, tako tao.. *ops*.. hik hik hik

6 comments:

erlyda said...

hopefully smua ok ;D

mEiZ AraNda said...

alhamdulillah mama n baby sehat..;)
take care sis...

NONIE AZIZ said...

tudiiaaaaa...aiskrim...jelly..sat lagi kena kencing manis baru tau...bleh tak akak bagi nasihat kat Mamoru suruh bagi aD makan ala-ala vege gitu...hahahah tapi aD hujung-hujung ngandung ni elok amalkan minum air kelapa tau nanti baby keluar kulit bersig cantik jer...take care sis!!

rynn2506 said...

erm...kite plak jd x sabar nak tgu baby aD kuar...
hrp2 sumenye selamat..
AMIN~~~

http://www.rynn2506.com

arnirina said...

sy dulu potong kuku kaki x sampai..so kadang2 jadi burung helang la kejap! kuikuikui

biqque said...

naik gak ek berat baby A tu! dulu rasa cam u ckp kecikkkk je...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...