KENGKAWAN

Wednesday, September 30, 2009

My gunung list

Dalam orang duk sibuk cerita pasal raya, aku nak pulak gedik nak cerita pasal gunung.. aci tak? haha. Bukan apa, ada banyak lagi list gunung yang aku belum conquer. Banyakkkkk sangattt. Geram betul. Tapi takper, sabar. Sabarrrrrrrr. Kalau korang perasan, makin lama makin kurang xpdc yang aku join. Tahun nih laaaagiiilahh takde xpdc langsung (sebab aku pregnant). Banyak komitment, beb. Tapi insyaAllah, aku akan tetap terus mendaki selagi ada masa terluang.


List kat bawah nih dah lama aku buat. Siap print bubuh dalam folder gambar gunung kat umah. Hari nih tetiba terasa nak tengok balik list yang aku buat nih. Sentimental betul. Setiap gunung ada memori tersendiri. Terbayang-bayang saat aku dalam hutan duk termengah-mengah pikul haversack... tsskkkkk rindunyaaa...


NOTE
Gunung Trusmadi & Tambuyukon: InsyaAllah, kalau takde aral, April tahun depan aku akan mendaki gunung yang kedua & ketiga tertinggi di Malaysia nih. Tiket flight semua dah dibeli. Tinggal nak buat persiapan dari segi mental & fizikal je. In between tu nanti, akan ada trip / xpdc lain yang akan diorganize oleh aku atau kengkawan outdoor yang lain (insyaAllah). Pelan-pelan kayuh. Tak boleh terlalu aktif sangat, kang takut little Ariff terabai pulak :)


List of Mountains / Expeditions

Location

Heights

Expedition Date

Durations

Feet

Meter

Mt Yong Belar

Sempadan Perak - Kelantan

7,156

2,183

28 - 30 Jan 2006

3 days

9 - 11 Dec 2006

3 days

During Trans V2

8 days

Mt Nuang

Ulu Langat, Selangor

4,898

1,493

25 - 26 Feb 2006

2 days

11 - 12 Mar 2006

2 days

22 - 23 Apr 2006

2 days

3 Feb 2007

1 days

Mt Berembun

Cameron Highlands

6,817

2,077

4 - 5 Mar 2006

2 days

7 Okt 2006

1 day

PMP Orienteering Challenge

Kuala Woh, Perak

-

-

25 - 26 Mar 2006

2 days

Mt Kinabalu

Sabah

13,455

4,095

30 Mar - 4 Apr 2006

6 days

Mt Datok

Negeri Sembilan

2,900

885

8 - 9 May 2006

2 days

13-14 Jan 2007

2 days

Mt Ulu Jerneh

5,172

1,577

12 - 14 May 2006

3 days

Mt Yong Yap

Sempadan Perak - Kelantan

7,110

2,169

2 - 3 June 2006

2 days

During Trans V2

8 days

Mt Bujang Melaka

Kampar, Perak

4,048

1,235

17 - 18 June 2006

2 days

Mt Peninjau

Ipoh, Perak

3,471

1,059

7 - 8 July 2006

2 days

Mt Bubu

Kuala Kangsar, Perak

5,437

1,659

15 - 16 July 2006

2 days

Bukit Tabuh

Gombak, Selangor

1,300

396

21 Aug. 2006

1 day

Trans Titiwangsa V2

v Mt Yong Yap

7,110

2,169

v Mt Bubu

Sepanjang banjaran Titiwangsa

6,475

1,976

v Mt Tok Nenek

6,248

1,906

v Bonsai Semak

6,050

1,844

26 Aug - 2 Sept 2006

8 days

v Kayung Peak

6,250

1,905

v Bonsai Tengah

6,102

1,860

v Mt Junction

6,796

2,074

v Mt Yong Belar

7,156

2,183

Mt Perdah

Cameron Highlands

5,173

1,579

7 Okt 2006

1 day

Mt Jasar

Cameron Highlands

5,565

1,698

7 Okt 2006

1 day

Mt Kenderong

Grik, Perak

4,011

1,224

4 - 5 Nov 2006

2 days

Mt Liang East

Tg Malim, Perak

6,343

1,936

24 - 26 Nov 2006

3 days

Mt Liang West

Tg Malim, Perak

6,342

1,935

24 - 26 Nov 2006

3 days

Mt Charlie

Sempadan Perak-Pahang

6,307

1,926

9 - 11 Dec 2006

3 days

Mt 3 Boundaries

Sempadan Pahang-Perak-Kelantan

5,789

1,767

9 - 11 Dec 2006

3 days

Trans Bintang

v Mt Bintang False

Sepanjang banjaran Bintang

5,010

1,529

v Mt Bintang South

5,112

1,560

23 - 28 Dec 2006

6 days

v Mt Bintang

6,110

1,865

v Mt Bintang North

6,013

1,835

Mt Ledang

Johor

4,187

1,278

April 1996.

2 days

Mt Kutu

KKB, Selangor

3,395

1,035

20-21 Jan 2007

2 days

28 Feb 2007

1 days

Mt Siku

Cameron Highlands

6,284

1,915

27-28 Jan 2007

2 days

Mt Swettenham

Cameron Highlands

6,364

1,961

27-28 Jan 2007

2 days

Mt Ulu Semangkuk

KKB, Selangor

5,473

1,668

1 Feb 2007

1 days

27 Feb 2007

1 days

Mt Lebah

Tg Malim, Perak

4,992

1,522

7-8 Apr 2007

2 days

Mt Mulu

Mulu, Sarawak

7,795

2,376

21 - 27 June 2008

6 days

Mt Api (Pinnacles)

Mulu, Sarawak

3,854

1,175

21 - 27 June 2008

6 days

Mt Trusmadi *SOON

Sabah

8,669

2,642

APRIL 2010

6 days

Mt Tambuyukon *SOON

Sabah

8,462

2,579

APRIL 2010

6 days


2 comments:

Cicada2nd said...

aku pun ada buat juga mula2 dulu. skrg tinggal sejarah jelah.

dorin said...

wahhh..banyaknye gunung dah conquer. patut la maintain kurus..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...