KENGKAWAN

Wednesday, October 27, 2010

Kena sengat lebah

Panik ok.

Biasanya kalau kat rumah, aku memang sentiasa perhatikan Ariff. Malam tadi dia main depan fridge. Jauh sikit dari aku. Tapi aku biarkan je sebab aku still boleh nampak dia dari ruang tamu. Tetiba tu, aku tengok Ariff terduduk sambil menjerit. Berlari aku ke dapur. Berlari ok.

Masa sampai kat sebelah Ariff, dia dah terbaring. Bila angkat dia aku nampak ada sekor lebah sebelah dia. Ariff kena sengat lebah? Oh tidakk.

Aku baringkan Ariff atas tilam sambil cari bahagian badan Ariff yang kena sengat. Ariff punya suara taim tu toksah cakap lah. Kuat gila. Suara aku pun kuat gak. Terjerit-jerit aku suruh adik lelaki no.7 ambil kunci kereta (dia temankan aku kat rumah sepanjang Mamoru outstation). Dalam kepala aku dah fikir nak bawa Ariff pergi klinik je. Masa belek kaki Ariff, aku nampak ada bende tajam melekat kat tapak kaki dia.. ekor lebah tertinggal kat situ uolss!! Bila aku cabut, nampak kesan lubang bisa lebah kat kaki Ariff.

Dr Nazdri (dari Poliklinik An-Nisa – Klinik baru buka kat area rumah) bagi satu injection untuk elakkan kaki Ariff dari terus bengkak / kena infection lain. First time aku allowed Dr lain bagi injection kat Ariff selain dari Paed kat Al-Islam. Darurat maa. Lagipun, aku rasa, aku dah start percayakan Dr Nazdri sebab dah selalu sangat jumpa dia setiap kali Ariff demam. Bab-bab inject nih memang aku particular sikit. Yelah, aku pun penakut jarum. Kalau boleh, biarlah tukang inject tu orang yang pakar. Kalau dapat jenis nak cari urat pun terkial-kial, ohh.. hentikan laa. Aku takkan percaya.

Otw balik dari klinik, aku call Mamoru. Seboleh mungkin aku control suara – bebuat cool. Aku kalau bab-bab anak / hubby nih memang cengeng. Jauh beza dengan karekter aku masa dalam hutan hhihi. As expected, terkejut Mamoru dengar anak kesayangan dia kena sengat lebah. Tapi lepas aku assure semua ok, baru dia rilek.

Pagi nih alhamdullilah Ariff sihat. Tak ada effect apa-apa dari bisa lebah. Dan tapak kaki dia pun tak bengkak. Cuma jalan dia macam berdengkot sikit lah. Aku siap pakaikan ankle guard untuk senangkan dia berjalan. Comel je :)

Mamoru suruh snap gambar & upload kat sini. Tapi dalam keadaan panik camtu, tak lalu aku nak angkat kamera, beb..

6 comments:

-: Fara_Lan :- said...

Alahai kesiannye ariff... harap cepat sembuh..

Kite ade pengalaman kena sengat lebah,
lebah tu dah mati tp terlupa nak buang,
akhirnya kite terpijak plak.. rupa2nya ada jugak bisa w/pun dah mati..

Doktor tanya ada alah atau gatal2 ke? Baru kena sengat rase sakit je la jd dia bg ubat tahan sakit... tp lepas 3-4 hari baru alahan tu dtg bengkak sikit n gatal2.. kalau mengggaru tu rase mcm nak garu dgn berus dawai.. punya la gatal.. malas nak g klinik punya pasal tahan je la.. 2-3 hari jugak la nak ilang... harap ariff x de la kena gatal2 tu

mEiZ SHA said...

get well soon ye sayang..:)
cian dia pakai ankle guard ye..

Qaseh said...

ksian Ariff...

EL90 said...

huhu hye salam kak...
XD hope ariff will get well soon...
neway, dulu masa darjah 1, biasa kena sengat dgn penyengat..tu pun da meraung...huk2 tapi kan dulu my mum lumurkan allano(amway)...mmg kuar abes la smua duri2 bisa dia....
akak patut spare la allano(amway) tu satu kt rumah...klau melecur ke ape ke...spray cepat2..insyaallah baik...

papepun...nice blog ^^

Elyn said...

ya allah nasib u perasan.....

Atia Adina said...

kesiannya arifff....nasib baik tak melarat bengkaknya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...