KENGKAWAN

Friday, January 14, 2011

Mari membuat kuih koci

Aritu masa adik-beradik datang berkumpul kat rumah, tergerak lak nak buat kuih koci untuk jamu derang. Tak sempat nak snap gambar step by step. Koser lah nak pegang kamera dengan tangan bertepung bagai.

Aku peminat setia kuih koci. Tapi aku takkan beli kuih koci (atau kuih lepat) yang dijual kai luar. Sebab konpem rasa mcam ntahapehape.

Kuih koci nih resepi terbaik yang aku dapat dari nenek. Aku jot down kat sini untuk anak-anak aku belajar (err anak aku semua lelaki - ah, lelaki pun kena gak belajar masak!)



Ni rupa doh yang dah siap diuli.

Bebahan dia (untuk dimakan satu family):-
2 kampit tepung pulut (putih)
1/2 kampit tepung pulut (hitam)
Sedikit garam
Air

Cara membuat:-
Campurkan semua bahan nih dan uli sehingga doh tidak melekat pada mangkuk adunan.



Nih rupa inti kuih koci yang dah siap dimasak dan di bentukkan jadi bulat (sebesar satu sudu kecik)

Bebahannya:-
2 biji kelapa muda yang dikukur / diparut (inti yang aku buat nih special sikit sebab guna kelapa pandan muda - so, bau dia sangatttt wangi dan menggiurkan. Sambil gentil bentuk bulat, sambil aku ngappp macam tu jer.. huhu)
1 ketul gula melaka ori
Sedikit gula pasir
Daun pandan

Cecara membuatnya:-
Masukkan semua bahan tadi dalam kuali dan masak atas api sederhana sehingga sebati dan berkilat warna ini nih. Oh, inti ni kalau betul cara membuatnya, boleh disimpan sampai berbulan lamanya tau.



Nih pulak, santan untuk disapu atas daun pisang sebelum letak kuih koci (untuk menggelakkan kuih koci tu melekat pada daun pisang / tangan semasa dimakan.

Bebahannya:-
Santan pekat dari sebiji kelapa
Sedikit garam
Daun pandan

Cecara membuat:-
Masukkan semua bahan dalam kuali dan kacau hingga santan jadi berminyak dan berketul-ketul



Cara membungkus kuih koci:-
Sediakan daun pisang, sapukan santan yang dah dimasak tadi atas daun pisang
Ambil doh, bentukkan bulat, leperkan atas daun pisang
Ambil inti, letakkan tetengah doh tadi dan tutupkan doh tu semula (aperdaa ayattt)
Bungkus daun pisang rapat-rapat dan letak dalam pungukus
Masak untuk 15 minit.

Hasilnya.. walla.. bisa buat gue terkenang-kenang dowh.


3 comments:

Biqque said...

lama sungguh la u tak buat entry pasal masak kan? dap nyerrrr...

atty's said...

aD , Koci kuih feveret kty ..
meh ler pos kat kty skit,

aD said...

biqque: tu laa.. sepjg peknen cuti memasak.. huhuuhu

atty: pos kang keras kejung kuih tu jadinya.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...