KENGKAWAN

Wednesday, June 29, 2011

Sabar aD, sabar..

Julai dah tiba. Meaning, birthday aku is just around the corner: sila sediakan hadiah.. Huhu mati la kau. Apa glamer sangat kah sampai ada yang nak hantar hadiah? Orang sekarang just kasi wish je. Itu pun thru facebook (sebab sms adalah melibatkan kos - seposen pun berkira ok)..huahua.

Selalunya, bulan Julai adalah bulan yang buat aku bersemangat. Tapi in realiti, starting 1st of July, Irwan last day (colleague aku yang nak berhenti tu). Semakin berkurang geng piket cum geng sesi terapi anger-management. Untuk Irwan, selamat menjalani ketenangan yang hakiki.

Pagi nih pepagi buta aku kena sound dengan Madam-Perfect, "Do you know that you can not wear sport shoes during office hour?! Its wrong you know. Its against the dress code approved by the Bank. Bla bla bla"... Kamon lah, office hour start at 8.45 am. Ada lagi 10 minit ok. Gua baru sampai beb.

Hampir mendidih gelodak darah muda aku nih. Dah la aku penat berjalan dari LRT Plaza Rakyat ke tingkat dua puluh xxxx ofis nih. Nak duduk pun tak sempat lagi ni. Ringan je mulut aku nak menjawap. Tapi, nasib baik aku dibesarkan dalam persekitaran yang menitip beratkan sikap hormat pada warga tua. Aku senyum je lah. Malas nak layan. Bila dia dah start nak sambung balik tazkirah pagi Rabu, terus aku potong, "Saya ada kasut spare bawah meja". Senyap dia.

Whoosaaa.. whoosaaa.. (tengah meditate - anger management)



Kasut aku pegi ofis




Kasut yang memang sentiasa aku tinggalkan dalam ofis

Monday, June 27, 2011

My Suunto M2 - A Gift

Mine looks exactly like this. Credit pic from Farm6  
 
Mamoru bought me a Suunto watch. The only watch I approved after almost 3 years being watch-less (ada ke ayat ni?).

Its a basic M2 (the only Suunto design that fits my small-skinny wrist). The rest was like too bulky. Mimpi la kalau nak tengok saiz jam jenis ni fit dengan tangan pompuan kurus macam aku. Bias la derang punya designer.

Suunto is having a promotion up to 15% at Mid Valley. I got mine at RM390++ (normal at RM480++). Cheap la kan? M2 features is limited to; real time guidance, exercise summary & heart rate monitor only.

But still, it looks bulky on my wrist. Pedulik. I'd rather wear it compare to other girly-look wrist watch. Oh, mine is not the red M2. Its black (meant for men.. huhu)

Wednesday, June 22, 2011

Gambar birthday Ariff

Lambat betul aku upload gambar Ariff dengan kek birthday dia. Celebrate masa kat kampung Melaka.


Ariff yang suka sangat snap gambar guna kamera kompak aku. Nak angkat SLR daddy dia tak larat.


Orang nak amik gambar dia, dia pulak sibuk ambil gambar orang. Haih.


Nampak tak airmata berjurai kat pipi tu. Mission untuk mengelakkan Ariff dari menangis di majlis birthday dia adalah fail. Ariff nangis bukan sebab kena marah. Tapi sebab... (sila tengok gambar bawah)


Oh bukan gambar ini.. sila tengok bawah lagi..


Yea, dalam gambar ni, Ariff dah start menangis. Punca? No, bukan berebut kamera. Tapi sebab dia takut pakai birthday hat. Boleh? Selama nih pun bukan dia penah pakai birthday hat pun. Mungkin dia tak selesa. Pastu boleh pulak getah hat tu terputus dan terkena ke pipi comel dia.. meraung la anak aku.. huhu


Masa nak potong kek. Dah tak nangis dah sebab dah campak topi ke ke mana ntah


Ariff dan mak su maik tarah-tarah kek.. ikut sedap dia nak potong cemana pun


Gambar agak tak teratur. Sila abaikan. Ni masa nak tiup lilin. Ariff tak reti tiup.. sampai boring mak su dia tunggu huhuhu


Amarr pulak jadi mangsa pakai birthday hat abang Ariff. Sebelah tu Adam yang dalam percubaan nak tayang muscle (Dua sepupu yang berkongsi masa dan tarikh lahir yang sama)


Ariff belajar meniup. Sampai ke sudah tak lepas jugak..

Tuesday, June 21, 2011

Cabaran xpdc kali ni

Semalam aku MC. Dedua lutut aku luka sebab terjatuh depan ofis petang Ahad aritu. Koyak seluar aku tau. Ramai memember ofis pelik aku boleh tetiba jatuh atas divider jalan tu. Malu toksah cerita la. Mak jatuh tertonggeng nyah! Aku rasa lah, maybe aku tengah mamai taim tu kut. Yelah, baru bangun tidur pastu turun bas kena lak pikul rucksack. Memang silap laa kan.

 

So, semalam seharian melepak kat rumah sambil layan cerita House. Ariff & Amarr pepagi lagi Mamoru dah hantar ke rumah pengasuh. Luka takdelah teruk. Cuma agak sengal jugak lah esp bila taim nak bangun bila dah duduk lelama.

 

Cerita taim teambuilding?

 

Boleh lah. Sejujurnya, teambuilding memang best (sebab event management @ fasilitator kat situ best). Cuma kalau nak fikir dari segi objektif, memang tak kesampaian. Selagi unsur berpuak-puak dalam dept nih tak settle, kira fail la kan?

 

Memula nak pegi tu aku memang tension. Tak ada hati langsung. Siap homesick bagai. Tapi bila dah second day, derang buat aktiviti dalam Gambang Water Park, aku lepaskan rasa geram, marah, tension dengan challenge diri sendiri buat solo ride dan semua games yang mencabar dan menakutkan kat situ. Dan yeap, aku enjoy.Memula tu memang takut gila. Tapi, bila dah buat sekali terus aku buat lagi empat lima kali dengan style dan stunt yang berbeza. Sampai waterpark tu nak tutup baru lah aku balik ke bilik.

 

Gambar? As ussual later nahh.

 

9 - 12 Julai nih ada xpdc gunung Korbu-Gayong dengan team Sham Castello. Sadly, Mamoru tak dapat join. Dia ada training pulak last minit. Agak cuak jugak lah bila membayangkan aku kena pikul segala rations & camping gear sendiri. Bab rations tu, aku tak risau sangat. Mungkin aku akan bawa yang ready-made je. Cuma bab camping gear. Berat ok kalau nak bawa sensorang. Since aku bergerak secara solo, alternatif yang ada cuma; bawa one-man-tent atau hammock atau paling tak pun, tumpang fly orang (kalau ada yang bermurah hati laa huhu).

 

Mamoru suruh aku training kekuat. Dia willing nak teman aku jogging and all. Mesti dia risau. Yelah, kalau dia ada, memang aku bergantung 100% pada dia. Aku tak perlu risau pasal khemah, bekalan air, makanan semua. Kalau boleh haversack aku pun dia nak bawakkan. So, bila dia tak dapat join, dia nak make sure aku cukup fit untuk bergerak sendiri. Haih. InsyaAllah aku boleh buat. Jangan risau ya Mamoru.

 

Ada masa lebih kurang 2 minggu je lagi untuk buat preparation. All the best to me.

Wednesday, June 15, 2011

Sembang kosong

Minggu nih memang lama jugak lah aku tak berjumpa dengan Mamoru. Dia outstation ke Ipoh, aku pulak ke Kuantan. Haih. Kesian kat anak-anak. Nak buat camne kan. Memasing keje.

 

Oh, cakap pasal keje. And so today will be As's last day in the office. She will be transferred to (I dont know where). Remember my entry on err.. tak ingat (its about me being forced to write a transfer letter for 2 of my colleagues). Dan hari nih seorang dah kena transfer. Seorang lagi, soon, maybe. As ni staff yang baik. Laser tapi rajin. Takde apa yang aku boleh buat untuk pertahankan dia. Aku bukan big boss kat sini. Aku cakap kat As, kalau dia rasa teraniaya, dia boleh buat surat dan report pada NU*E. Aku percaya NU*E boleh bantu clerk macam dia. InsyaAllah.

 

Bulan nih last month untuk sorang lagi colleague kat ofis ni. Dia dah hantar resign letter last month. Nak tukar kerjaya jadi lecturer katanya. Tapi sebab sebenar dia berhenti hanya kengkawan terdekat kat dept ni je tau. Haih. Bila boss suruh dia fikirkan semula niat untuk resign dan fikir tentang bonus yang kompeni akan bagi dalam masa dua tiga bulan lagi, kata dia, 'duit bukan lah segala-galanya'. Fuhh hebat. Betul cakap dia, duit bukan segalanya. Kalau difikirkan, memang dia rugi berhenti dari sini. Bonus tak dapat, pastu kena pulak bayar semula duit scholarship yang dia dapat masa belajar dulu. Tapi demi mengejar environment pekerjaan yang menenangkan jiwa (read as, takde orang busuk hati macam kat ofis ni), maka dia tekad untuk resign.

 

Dah. Cakap pasal mender hepi pulak.

 

Hm, dalam masa sebulan lebih lagi kita akan sambut bulan puasa ek. Dan dalam bulan puasa nih jugak semua wiken aku free. Semua ok. Tak ada part time job Makeupfreak taim tu. First time tau dalam tahun nih. Maklumlah, siapa je yang nak buat majlis kahwin taim puasa ye dak? Tapi ada yang request aku buat Makeup Class pulak. Tengok lah. Aku bukan tanak buat tapi rasanya cam jadual aku fully book je time puasa.

 

Wiken first puasa nak berbuka dengan family aku

Wiken second puasa berbuka dengan family Mamoru

Wiken third pulak portluck berbuka dengan kengkawan sekolah / kengkawan outdoor

Wiken last puasa nak balik kampung masak dodol, kuih segala.

 

Haa tang bilanya aku free nak mengajar nih?

 

Raya ketiga aku dah sambung balik job Makeupfreak. Memang tak menang tangan la dik nonn.. huhu

 

Tuesday, June 14, 2011

Orang kita kedekut menderma

Kaum kita kedekut malas nak bersedekah compare dengan kaum lain.

 

Aku dah berjaya buktikan mender nih.

 

Teori aku camnih: Purata jumlah staff mengikut kaum di ofis aku adalah:

 

Melayu 55%

Cina 36%

India 9%

 

Nak dijadikan cerita, dua orang opis mate aku (sorang cina dan sorang melayu) kematian ayah memasing dalam masa selang seminggu sahaja. Bear in mind yang sekarang ini adalah tengah bulan ya. Taim poket 'sesak' kata orang.. hihihi

 

Minggu pertama, ayah kepada sorang staff Melayu (staff baru) meninggal dunia. Aku pun buat lah collection derma untuk staff Melayu nih. Semua staff aku paksa menderma (lantak deme lah ikhlas ke tak kan huhu). Dan hasilnya, total collection yang aku dapat adalah RM150 ++

 

Minggu selepas tu, ayah kepada sorang staff Cina (pun staff baru jugak) pulak meninggal (jarak masa 6 hari). Macam biasa, aku paksa semua orang menderma. Melayu, Cina, India semua aku paksa. Dan jumlah derma yang aku dapat adalah RM300++

 

See what I mean? Jauh beza tu jumlah derma untuk dedua staff nih. Sekali ganda bezanya. Kalau ikut logik, dah tentu lah orang yang dapat derma untuk kali pertama tu dapat lebih banyak bukan? Dan orang kedua yang kita derma dapat kurang sebab poket memasing tengah 'sesak' dan gaji lambat lagi dowh.

 

Disebabkan aku personally kutip derma nih, maka secara tak langsung, aku nampak lah jumlah duit yang staff kat sini keluarkan dari poket memasing. Orang melayu memang jenis payah nak keluar duit kaler hijau. Kaler merah apatah lagi. Kaler biru je banyak. Tu pun sorang selai kut. Tapi orang Cina, especially bila menderma untuk kengkawan sekaum dengan mereka, selamba je keluarkan note RM50 ok. Kalau bagi kaler merah pun, koman-koman dua tiga helai seorang. Kat situ je dah nampak betapa kentalnya semangat kaum Cina untuk bangsa derang. Orang Melayu kita ce citer sikit kenapa jadi acamnih?

 

Monday, June 13, 2011

Baked bergedel with cheesy topping

Aku MC hari nih. Tak sihat. Of coz lah MC mestilah tak sihat kan?

Memandangkan aku tanak hantar Ariff & Amarr ke rumah pengasuh (gatei tanak berenggang), maka haruslah aku paksa diri memasak untuk bebudak comei ni..

Menu simple gila hari nih adalah: Baked bergedel with cheesy topping. Hah amik ko, nama resepi agak mantap bila dan dialih bahasa.

Ekceli nih resepi bergedel yang aku pernah upload kat sini. Cuma aku ubahsuai cara memasak dan bubuh cheese je hihihi


Sedap ko.. lembut dan garing. Bebudak pun suka.


Nih masa dalam oven


Baked bergedel with cheesy topping: Boil potato and mash it. Mix with minced beef / chicken. Add bit of salt + pepper and shape it round. Put some cheese (whatever cheese u have) on top of it and bake it oven for 15 mins

Thursday, June 09, 2011

Bermalam di dalam rumah burung


Korang pernah masuk dalam rumah burung layang-layang atau burung walit? Ala, rumah yang bentuk 4 segi-bangunan-tinggi-takde-tingkap yang biasa kita nampak tepi sawah tu. Got it? Haa, tu la rumah burung.

Korang pernah masuk dalam tu? Pernah?

Aku pernah. Siap tidur lagi kat dalam tu.. huhuhu (berlagak)

Aritu masa outstation buat job makeover kat Bagan Datoh, client aku sewakan rumah burung motel untuk kitaorang. Motel nih sebijik berbentuk rumah burung. Kebetulan pulak sebelah motel ni, ada dua biji rumah burung (milik owner motel nih jugak). Aku rasa lah kan, mungkin owner rumah burung tu ubah fikiran last minit dan decide nak ubahsuai salah satu interior rumah burung milik dia kepada motel hukhuk. Yelah, kat Bagan Datoh nih mana ada hotel dik nonn. Rumah burung ni kira

Masa nak masuk dalam motel ni aku dengan Mamoru dah pandang-pandang sambil tahan gelak. Masuk je dalam bilik kat tingkat atas, aku cakap kat Mamoru, "cip, cip, cip, cip,chip (bahasa burung)."..

Mamoru cakap aku sengal. Gelak besar dia.

Tapi jangan memain tau, walaupun luar bangunan sebijik rupa rumah burung, belah dalam bilik siap ada katil, shower dengan water heater, aircond. Kelass ok.

Nih la rupanya motel a.k.a rumah burung..


Wednesday, June 08, 2011

Lambung Ariff

Gambar Ariff masa kat kampung:


Kena lambung dengan daddy. Oh, belakang tu ladang jagung ayah yang tenggelam dek banjir.


Kena lambung dengan Pak Ngah


Suka sangat Pak Ngah dia melambung Ariff


Kena acah nak campak dalam air.


Salam moyang.


Ariff yang masih takut bila jumpa atuk & nenek


Meraung dia cari mummy bila kena dukung dengan atuk


Bergambar dengan pokok durian atuk


Rendah betul buah durian.. Ariff pun boleh capai


Badang.. hihihi. Ariff 12kg + mummy 42kg (berat dah naik) = 54kg..

Life aku 5 tahun akan datang

Boleh bayangkan, kehidupan kita 5 tahun akan datang.

 

5 tahun ni kejap je beb. Kalau salah planning, 5 tahun akan datang akan jadi 5 tahun yang sia-sia dalam hidup kita.

 

Lima tahun akan datang:

 

Taim tu umur aku 37 tahun. Tak sure macam mana rupa aku selepas 5 tahun. Tak banyak perubahan kut cuma uban mungkin dah start naik tiga empat helai. Wrinkles pun mungkin dah jelas sikit kut. Unless aku ada terniat nak pakai botox, confirm nan ado kan.. hik. 

 

Usia Mamoru pulak 35 tahun. Yang nih aku tak risau sangat. Walaupun aku lebih tua dari mamoru, kalau tengok muka kitaorang, aku still nampak jauh lebih muda.. hihihi. Itu yang penting.

 

Ariff taim tu 7 tahun dan start masuk sekolah rendah. Amarr 6 tahun dan masuk pre-school. Fuhh fasa baru dalam hidup aku tu. Menarik!

 

Err.. anak ketiga? Tak ada kut. Cukuplah 2 orang boboiboys. Aku bajet by time aku reach umur bersara 55 tahun, anak-anak aku semua dah habis universiti dan dah bekerja. Tanak lah jadi macam sesetengah parents yang terpaksa cari kerja lain selepas bersara sebab anak tak habis belajar lagi. Seksa dowh. Taim bersara tu laa masa untuk kita berehat, spend duit saving / EPF untuk pergi haji, pergi melancong macam mat salleh or spend duit EPF untuk selesaikan bayaran rumah. Tak gitu?

 

Tu bab umur dan anak-anak. Bab karier?

 

Hopefully at that time, planning untuk aku buka butik kat Melaka dah start beroperasi sepenuhnya. Buat masa ni plan ni still pending. Mostly sebab aku tak ada permanent staff yang boleh dipercayai untuk jaga butik tu. Nak main hire memana staff susah lah beb. Butik baru suruh orang jaga memang terlungkup lah kan.

 

Bab kerja? insyaAllah selagi kompeni tempat aku kerja nih bagi bonus yang menarik, unlimited medical benefit, aku akan terus bekerja disini untuk 5 tahun akan datang or sampai pencen. Tapi kalau butik aku punya income melebihi tahap selesa, there is a possibility untuk aku or Mamoru berhenti kerja dan focus kat butik tu. One of us je ok (nih plan 5 tahun). Kita kena pandang jauh ke depan. Kalau dedua berhenti, melampau la kan. Semua mender ada risk. Jadi jangan gamble sangat.

 

Bab aktiviti outdoor? Rasanya walaupun umur aku 37 taim tu, aku still aktif mendaki. Susah nak buang habit yang satu nih. Ingatkan dulu, bila dah ada anak, aku boleh stop terus. Tapi tak boleh beb. Panggilan hutan nih memang hebat.

 

Tapi once anak-anak dah masuk sekolah, kena tambah lagi aktiviti baru: Bawa anak pergi melancong taim cuti sekolah pulak.. huhu. Since anak-anak aku semua lelaki, takde hal lah nak bawak masuk hutan. Tapi tak boleh selalu lah kan. Derang pun nak merasa gak pergi tetempat lain yang sesuai dengan umur derang.

 

Blogging? InsyaAllah, bukan setakat 5 tahun akan Datang je. Selagi blogspot ni wujud, selagi tu aku akan berblogging.

 

Apa-apa pun, apa yang bakal jadi 5 tahun seterusnya bermula dengan persediaan dan perancangan kita hari nih. Jadi, puan aD, sila berusaha!

 

 

Suka lagu ini


Ooh… Ini kisah sedih ku
Aku mengharap kan
Sesuatu yang tak pasti


Disaat kau disisiku
Hidupku terasa indah
Hidupku penuh
Warna warni
Seperti pelangi


Ku akui ku rindukanmu
Saat kau tiada di sisi
Hancur hatiku
Bila kau Sudah berpunya…


I stalk your profile when I miss you
Tengok semua gambar you tanpa jemu
I stalk your profile when I miss you
Adakah kau juga memikirkan ku


Semua gambar-gambar you bersama si dia
Dalam captionya kata mu aku cinta dia
Reaksi ku meluat sedih pun ada
Memang kau ini player tapi malangnya
Ku mahu kau Jua..


Kau seolah memberiku harapan
Di saat sunyi rasa kesepian
Kau seolah memainkan perasaan
Ingin ku membencimu tapi aku yang
Tak tahan

Tuesday, June 07, 2011

Lauk pelik dan eksotik

Perkara yang aku suka setiap kali pergi buat job untuk majlis perkahwinan adalah, 'makan'. Siapa tak suka makan ye tak. Kalau wedding belah-belah KL ni aku tak heran sangat dengan makanan dia. Semua lauk pauk yang dihidang hampir sama. Tak kira la buffet, dome or set.

Tapi kalau wedding tu buat kat kawasan kampung, fuhh aku memang look forward sesangat. Jangan memain tau, walaupun aku nih kurus keding, selera aku besau.. huahuahua

Tapi ikut tempat jugak laa. Tak semua kawasan luar bandar yang hidang lauk pauk tradisional. Orang kampung sekarang pun dah advance ngko. Derang pun dah pandai guna khidmat katering.

Ada sekali tu masa kat Bahau, Negeri Sembilan, tuan rumah pengantin hidang nasi pulut dengan sambal petai dan gulai nangka. Tak masuk sangat lah dengan selera, tapi dek kerana aku agak kebulur taim tu, telan saja lah.. hihi. Lupa lak nak snap gambau.



Yang dalam gambau atas nih lauk yang diperbuat dari kulit lembu. Seriyes ok. Kulit. Memula tu aku cam geli nak makan. Tapi bila makcik sebelah cakap sedappp. Aku try amik sesudu. Pastu amik ngko, aku amik pinggan kosong bubuh lauk tu sesaja. Menghadap sengsorang. Oh sedappppp gilaaaaa! Rasa dia kenyal tapi lembut. Macam jelly. Kata makcik yang duduk semeja dengan aku tu, lauk kulit lembu nih eksklusif or eksotik hihi. Kulit lembu nih akan dijemur selama setahun sebelum boleh dimasak. Cara memasak pulak, kulit lembu tadi akan direbus sampai lembut pastu dikikis bahagian kulit luar dan putong kecil-kecil. Sedap dimasak gulai cilipadi. Try search resipi kulit lembu kat internet, ada kut. Aku makan lauk nih masa wedding client kat Sekinchan, Selangor.




Yang nih pulak desert yang dibuat dari sagu (rasanyalah). Dalam dia ada inti kacang hijau. Sedap gila bila dimakan dengan santan camtu.. ohh! Cari kat hotel pun tak jumpa beb! Aku makan mender nih kat rumah client area Keramat. Home made. Family client aku nih orang Kelantan.



Ada lagi lauk pauk yang pelik dan sedapp kat Malaysia kita nih. Nanti aku nak buat entry setiap lauk-pauk perkahwinan yang best pastu upload kat sini :)



Monday, June 06, 2011

Kek birthday special untuk Ariff

Gambar lain akan diupload kemudian nahh.
 
Sepatutnya atas kek nih just ada nama Ariff sorang je. Last minit aku suruh kak Anna letak nama Syina sebab aku baru tau birthday dia hujung bulan June.. hihi (apa punya kakak daa..)
 
 

Ariff 2 tahun

Hari ni genap usia Ariff 2 tahun

 

Besar dah anak mummy. Handsome. Oh, yang nih bukan mummy sorang yang puji. Semua orang cakap Ariff handsome, comel. Mummy tumpang bangga. Mummy harap, bila Ariff besar nanti, peribadi dan personaliti Ariff juga sehandsome dan secantik wajah Ariff.

 

Ariff belum petah bercakap lagi. Tapi dah banyak perkataan penting yang Ariff dah tahu. Ariff suka ajak mummy berborak. Walaupun hampir separuh dari apa yang Ariff cakap mummy tak faham langsung, tapi mummy tetap layankan juga. Sebab Ariff comel sangat bila berborak. Dengan expresi muka, tangan, kaki semua bergerak bila Ariff cuba tunjukkan pada mummy apa yang Ariff nak.

 

Ariff abang yang baik. Suka sangat kiss Amarr. Suka berborak dengan Amarr juga. Kengkadang, bila ada cerita favourite Ariff keluar tv, Ariff akan pusingkan walker Amarr menghadap tv. Ariff suruh Amarr tengok tv sekali sambil borak-borak tentang watak dalam tv tu. Comel sangat. Amarr yang blur-blur tu ikut je cakap Ariff. Sesekali Amarr tergelak bila tengok Ariff terlompat-lompat excited.

 

Ariff juga anak yang sensitiff. Cuba lah usik mummy, daddy or adik Amarr, sure Ariff akan jerit marah pastu babab orang yang usik kami. Mummy selalu kenakan Ariff. Mummy akan babab daddy dan daddy pulak akan bebuat nangis. Marah betul Ariff kat mummy. Kalau mummy tanak berhenti, Ariff akan menangis. Sedih betul dia kalau kita usik orang yang dia sayang.

 

Bab belajar Ariff memang cepat tangkap. Rasanya semua todler pun sama juga. Since aku tak cukup masa nak ajar Ariff personally, aku & Mamoru selalu dudukkan Ariff depan pc dan buka youtube yang ada banyakkkk video untuk bebudak kecik belajar. Ariff belajar 123 dan ABC dari pc.

 

Dekat rumah, Ariff ada mini library sendiri. Ariff suka kalau orang bacakan buku untuk dia. Tapi most of the time, Ariff suka sepahkan buku-buku dia. Bila mummy suruh kemas, baru lah Ariff letak buku elok-elok. Tapi tak semua lah.. hihi. Yang penting, Ariff tak pernah sepahkan buku mummy & buku daddy walaupun buku-buku kami lebih banyakk dari buku Ariff dan terletak di rak yang sama!

 

Ariff suka tarik perhatian mummy & daddy kalau kami tak layan dia. Misalnya, Ariff suka baring atas lantai lepas tu cakap, "Mummy, Ayep atuh (Ariff jatuh)". Minta suruh angkat la tu. Atau Ariff akan panjat atas meja tv lepas tu cakap, "Mummy, nak tuyun (turun)". Comel betul.

 

Ariff pandai beli jiwa tau. Kalau mummy tengah penat dan duduk rehat, Ariff akan datang kat mummy pastu kiss pipi mummy sambil sebut, "Ayep sayangggg mummy". Oh, terus cair hati mummy tau.

 

Seronok tengok Ariff membesar. Ariff buat hidup mummy sangat bahagia dan bermakna. Mummy sayangkan Ariff. Sayang sangat-sangat. Mummy doakan Ariff sentiasa sihat, dipanjangkan umur, dimurahkan rezeli, disayangi semua orang, dijauhkan dari perasan hasad dengki, dijauhkan dari sebarang bahaya, hidup bahagia didunia dan akhirat, dan sentiasa berada dibawah lindunga-Nya.

 

Selamat hari lahir, kesayangan mummy.

 

Friday, June 03, 2011

Kengkawan zaman sekolah

Hari nih birthday Butet aka Faridah. Tetiap tahun aku tak pernah miss wish birthday dia (Butet ni kawan aku dari sekolah menengah sampai universiti)

 

Dulu aku ada cerita tentang Butet. Tapi bukan kat blog nih kut. Sebelum aku start guna blogspot. Banyak kenangan pahit + manis + gila aku dengan pompuan nih haha.

 

Aku kenal dia start dari form 1. Tahun 1991. Masa tu aku dalam kelas 1A kat SmSA (kelas bebudak pandai - fuhh berlagak). Butet kelas B (kelas kurang pandai sikit la huahuahua). Aku dengan Butet macam langit dengan bumi. Berbeza gila.

 

Aku kasar. Butet lemah lembut (nyampah)

Aku suka buat keje gila. Butet jenis go by the book (skema)

Aku semekin. Butet nih kira berharta juga lah.

Aku selebet. Butet kemas (baju dia memang cantik ber-nila dan bergosok)

Aku malas belajar. Butet rajin gila

 

Masa memula kenal Butet, kitaorang ada gaduh jugak lah. Sebab apa, aku tak ingat. Sebab aku tegur rambut dia tak cantik kut.. hihi. Asal bertembung je mesti Butet tarik muncung dia pastu bagi aku jelingan maut yang pada aku kelakar gila dia buat muka camtu. Lagi aku gelak, lagi lah berbulu Butet dengan aku.

 

Masa form 2 aku salah pilih kawan. Aku kawan dengan Asmah. Dia duduk dekat area rumah aku. Dia pun ada family problem gak. So dia asyik lah memonteng. Dah berkawan dengan dia, haruslah aku pun folo memonteng. Tapi kami takde lah ponteng lepak kat shopping mall gittew. Tak mampu ko. Apa ingat aku duduk bandar ke? Kitaorang ponteng lepak rumah je. Taim tu kan ayah aku keje pak guard. Dia tataw aku kaki ponteng sekolah huhuhu. Aku start tak kawan dengan Asmah bila dia rosakkan jam tangan arwah mak aku. Marah gila aku kat dia. Terus aku tak tegur dia sampai sekarang. Beberapa tahun lepas aku dapat tau dia dah meninggal dunia masa lahirkan anak kedua dia. Tsk. Semoga Tuhan tempatkan dia di kalangan orang yang syahid.

 

Berbalik pada cerita Butet tadi.

 

Kitaorang start terpaksa berkawan baik bila aku kena tendang masuk Kelas 3B (kelas yang second pandai) tsskk.. tu la ponteng sekolah lagi. Kena pulak duduk sebelah Butet taim tu.. fuhh. Ntah macam mana lelama kitaorang boleh get along. Aku suka buat lawak bodo. Butet pulak suka gelak cover-cover (kontrol ayu lah tu). Lagi dia kontrol laagii lah aku kerap aku buat lawak. Suka bila Butet gelak besar. Hilang terus ayu dia. Jenis kalau ada mak mentua elok-elok nak pinang teruss tak jadi tengok dia gelak camtu. Dari situ kitaorang jadi sangat rapat. Aku suka berkawan dengan Butet.

 

Masa form 5 aku kurang rapat dengan Butet. Family problem tambah pulak arwah mak aku meninggal taim ni. Aku start memonteng semula. Bila masa aku tersedar yang aku perlu buat sesuatu untuk masa depan aku, Butet dah ada penganti. Ada student pompuan baru masuk kelas aku taim tu. Dan Butet suka gila berkawan dengan dia sampai dia sanggup tolak meja aku kebelakang dan letak meja budak tu sebelah dia. Sedih woo. Aku gelar budak baru tu 'Badluck'. Tapi nothing compare dengan kesedihan besar yang aku dah rasa sebelum tu

 

Bengang je aku dengan Badluck. Tapi in the end, aku macam menyesal pulak sebab simpan perasaan tak puast hati kat Badluck. Sebab dia baik sangat. Dia anak tunggal dan tinggal dengan mak dan nenek dia. Mak dia lumpuh seluruh badan sebab selamatkan dia masa eksiden dalam kereta masa dia baby lagi. Nenek dia asyik la salahkan Badluck sejak mak dia lumpuh. Sedih gila ok. Aku sempat pegi melawat mak dia. Kagum aku dengan Badluck. Dari kecik dia uruskan berak kencing, makan pakai mak dia. Dia memang sangat sangat baik. Kalau compare life aku dengan dia, rasanya aku jauh lebih beruntung kut. Memang badluck betul nasib Badluck.

 

Masa dapat result SPM, aku dapat pangkat 1. Zaman aku dulu still guna 'pangkat-pangkat' nih. Butet lak dapat pangkat 2. Masa nih Butet jauhkan diri dari aku. Dia macam tak boleh terima result aku lebih dari dia. Yelah aku kan pemalas. Aku dapat offer masuk UPM - Tesl. Butet tak dapat memana. Dia macam dah give up dengan life dia. Aku pujuk dia masuk form 6 amik STPM. Tapi dia malu sebab form 6 tu untuk orang yang dah tak layak dapat memana offer sambung belajar katanya.

 

Disebabkan sayangkan Butet, ekceli lebih kepada disebabkan adik-adik aku kecik lagi. So, tak sampai hati nak tinggalkan derang. Aku tolak offer UPM dan masuk form 6 dengan Butet. Baru lah Butet bersemangat nak amik STPM. Masa form 6 aku minat gila subject Ekonomi. Memang aku score subjek nih sampai ada student sekolah SmGB (sekolah pandai) datang join study group yang aku buat khas untuk Butet. (Ronny, Khidir, & Butet - orang yang sentiasa ada dalam study group aku).

 

Dalam kelas aku ada sorang lagi best student yang sentiasa bersaing dengan aku. Nazry nama dia. Oh dia nih memang berlagak mulanya. Mementang terer. Dan dia nih jugak lah yang jadi buipren 'cinta monyet' masa aku kat universiti dulu.. huhu. Tak leh cerita lelebih. Kang kena tido luar.. hihi (Mamoru, my heart is only for you ok).

 

Ada satu adegan stunt yang aku buat dengan Butet. Masa tu first time kami nak organize study group taim malam. Kami janji nak buat kat rumah Butet. Aku pergi rumah Butet naik basikal. Almost 12 km (or lebih) aku kayuh basikal pegi rumah Butet. Ntah berapa kali aku kena berhenti tepi jalan sebab rantai basikal aku tercabut. Tapi sampai jugak lah ke rumah Butet.  Aku tak mita izin ayah taim pegi tu. Konon, sempat lah balik rumah tanpa ayah sedar.

 

Lepas habis belajar, Butet hantar aku balik. Butet hantar aku balik naik motor. Butet ada motor ok (Suzuki RG - model fofular taim tu). Disebabkan aku bawak basikal, aku pegang belakang motor Butet sambil naik basikal - rasa nak tercabut tangan aku wei. Kat rumah, ayah aku dah tunggu dengan rotan. Berbelang belakang aku kena libas dengan ranting pokok jati. Dah la tangan aku lenguh, dapat pulak hadaiah free.Tak sempat nak explain. Ayah aku ni jenis 'bagi' dulu pastu baru nak dengar explanation. Tapi bagus. Kalau tak sebab rotan dia, aku tak jadi camni beb. Lepas dengan penjelasan Butet, baru lah ayah aku cool down. Dan pastu, ayah aku sendiri hantar aku pergi study group.

 

Paling tak sangka bila Butet dapat tawaran sama satu universiti dengan aku. Course pun sama lak tu. Tapi aku grad awal setahun dari Butet. Sebab aku pulun amik credit hours bebanyak setiap semester. Tak suka study lelama nih. Banyak guna duit. Aku nak cecepat habiskan zaman belajar. Nak keje dan nak earn pendapatan sendiri.

 

Banyak lagi lah kenangan aku dengan Butet. Nak tulis lagi tapi len kali lah.

 

Untuk Butet.. Hepi birthday yang ke 32 geng. Rasa macam baru je semalam kita sambut bitrhday yang ke 23 kan? Hik.

 

Tadi masa bersms dengan Butet, boleh pulak dia tulis, "Ko beranak la lagi. Nanti dapat anak, kasi kat aku"... Sengal minah nih. Doa aku untuk Butet: Semoga ko cepat pregnant dan cepat dapat anak!

 

 

Thursday, June 02, 2011

Jom Jogging

Dah masuk bulan 6. Kejap je dah habis setengah tahun.

Awal bulan depan ada trip masuk hutan. Tak tahu lah level trek tu macam mana. Hardcore ke, intermediate ke. Aku tak penah sampai lagi ke Korbu-Gayong. Tapi yang pasti bulan trip lenggang mak limah lah kan. Kalau ikut cakap Mizi (yang memang suka menyakat) dia cakap trek tu jarang orang nak pegi. Banyak pacat dan banyak kena meniarap. Bunyik macam susah je. Siap ada orang asli mabuk dalam hutan suka curi barang taim orang tengah tido katanya. Biar betul Mizi nih. Buatnya orang asli tu curi baju aku.. huhuhu.. tak pepasal aku jadi Tarzanita - pakai cawat je taim trekking. Seksi ko Kiah.. AUMM.

Macam mana pun, aku tak boleh lah underestimate setiap gunung yang aku nak conquer. Training tetap training. Cuma tu lah.. tang bila nya aku nak treneng nih? Weekday sibuk keje pagi bawak ke petang. Malam lak kena spend masa dengan anak-anak (kalau tak, aku meroyan sebab tak dapat berkepit dengan hero hensem dua orang tu).

Weekend pulak sibuk dengan job makeover. Tu tak termasuk kelas tutorial untuk anak-anak yatim (twice a week) dan kelas tarian (also twice a week). Kelas tarian nih aku terpaksa join untuk performance masa teambuilding department aku nanti. Nih pun satu hal gak. Kalau buat tarian zapin tu aku boleh consider lagi. Nih kena buat Waka-Waka dance. Jenis yang banyak step terkangkang dan terkinja-kinja. Matilah kena gelak wakakakakakaka dengan colleagues aku nanti. Boleh tahan kayu jugak badan aku nih.

Ok berbalik pada cerita treneng tadi.

Lepas bincang punya bincang dengan Mamoru, ada satu cara je untuk kami treneng: Jogging sejam setiap hari start dari pukul 5 pagi sampai pukul 6 pagi. Bunyik macam senang kan? Hello, pukul LIMA PAGI Tataw lah boleh ke idak. Mamoru cakap start esok. Well, see. Sama kami bebetul keluar excercise atau jogging atas katil je.. huahuahua.

Kita tunggu esok!

Wednesday, June 01, 2011

Pengalaman mengajar kita erti kehidupan


Fuhh tajuk...

Kengkadang bila bloghopping / facebooking (ada ke perkataan tu? Ah, belasah), aku selalu baca orang tulis yang derang rindu nak kembali ke zaman sekolah, zaman belajar kat university, zaman kekanak, etc. Orang-orang camnih pada aku, sure life derang taim tu meriah dan happening. Tu pasal lah derang tulis camtu.

Pada aku, moment yang paling buat aku hepi, sekarang nih lah. Bila dah kahwin dan ada anak-anak. Dan kalau diberi peluang untuk patah balik ke zaman-zaman dulu, sumpah mati hidup balik aku tamau.

Apa je part yang manis dalam life aku dedulu ek? Semuanya macam sedih-sedih je. Kenangan manis just ketika aku dan adik-adik aku membesar sesame. Selain tu.. semuanya tough life.

Life taim sekolah rendah:

Lahir dalam family yang semekin memang takde apa yang boleh dibanggakan selain kasih sayang sesama adik-beradik. Dah la hidup semekin, merempat, kekecik lagi dah kena berdikari mengemas rumah, memasak, jaga adik, membasuh. Besar woo tanggungjawab aku sebagai anak sulung (adik-beradik pulak 10 orang) Maklum lah arwah ibu bercerai dengan ayah masa umur aku 10 tahun. Teringat lagi saat-saat pedih bila arwah ibu kena halau keluar rumah oleh family mertua dia. Taim tu ayah sakit tak boleh bangun. Menangis aku sebelah ayah suruh bangun kejar arwah ibu. Aku tengok aiir mata ayah mengalir walaupun mata dia tertutup rapat. Pilu beb. Arwah ibu & ayah sebenarnya sayang-menyayangi. Cuma tu lah.. family.

Membesar tanpa arwah ibu buat kami adik-beradik serba kekurangan. Kena dera dengan saudara mara, memang perkara biasa. Pergi sekolah tak berduit pun mender biasa. Kenkadang balik sekolah jalan kaki 10km pun dah jadi biasa. Cuma yang paling sedih bila nak jumpa arwah ibu pun kena curi-curi. Kalau tak sure berbirat tengah belakang.

Life taim sekolah menengah:

Apa yang jadi dalam hidup ni, kita kena sentiasa redha. Baru nak rasa erti bahagia, arwah ibu meninggal dunia lepas rujuk 2 tahun dengan ayah. Hebat betul dugaan. Aku nak amik SPM lak taim tu. Kesian adik-adik aku jugak. Aku rasa kalau rancangan Bersamamu TV3 tu wujud taim ni, family aku layak masuk TV. Hidup 10 beradik dengan ayah tunggal yang keje sebagai pak guard gaji seciput. Tinggal dalam rumah yang takde bekalan letrik dan air selama 3 tahun lebih. Oh, serius daif. Hari-hari hidung aku adik-beradik berjelaga sebab asap pelita / lilin. Hitam. Semua pelita aku merasa pakai. Pelita minyak tanah. Tak cukup duit beli minyak tanah, pakai lak pelita karbait. Takde duit beli karbait pakai lilin je lah.

Life taim university :

Hidup serba kekurangan banyak mengajar supaya jangan meminta-minta. Apa yang ada, terima seadanya. Ada makanan, makan. Tak ada, sila puasa. Dapat duit PTPTN bahagi dua. Separuh untuk belanja sepanjang semester, separuh lagi hantar balik kampung untuk adik-adik. Ramai yang pelik bila aku cakap aku tak pernah sampai Langkawi masa study kat UUM dulu (sampai sekarang aku belum pernah jejakkan kaki ke Langkawi ok). Padahal bukannya jauh pun Langkawi tu. Aku senyum je. Gua bukan macam lu orang beb. Gua takde duit. Oh, masa final semester rumah ayah dah dapat bekalan elektrik dan air. Hasil suara lantang aku bangkitkan perkara nih masa perjumpaan anak-anak negeri Melaka dengan Ali Rostam kat kampus.

Life taim memula bekerja:

Duduk sendiri di KL ni banyak cabarannya. Turun naik jatuh bangun pepandai sendiri lah. Kalau bebudak zaman aku beli henpon Nokia 3310 (yang femes taim tu) guna duit loan university. Aku hanya mampu pakai bila dah 3 kali tukar kerja. Fuhh.. hazab ok. Taim ni cinta datang dan pergi. Aku belajar satu perkara penting: Cinta tanpa perkahwinan adalah pembaziran masa, wang, dan emosi yang sia-sia. Percayalah.

So, u see.. tang mana aku nak rindu-rindu life zaman memuda dulu. Semuanya sedih manjang.

Life sepas berkahwin:

Jangan menaruh harapan pada orang yang kita cinta, tapi curahkan kasih sayang pada dia yang menyayangi kita. Alhamdullilah. Rasanya ni la saat yang paling bahagia. Tak lama aku kenal Mamoru. Tahun tu kenal hati budi, tahun tu jugak bertunang. Kalau tak sebab duit tak berapa nak cukup buat kenduri kawin, confirm tahun yang sama jugak aku menikah.

Dan Mamoru pun bukan datang dari keluarga gahara. Yatim piatu dibesarkan oleh nenek. Sendiri boleh agak macam mana situasinya. Sure lagi menyedihkan. Mungkin sebab tu kami sesama menghargai apa yang kami ada sekarang.

Kata otang life begin at 40. Err perumpamaan untuk lelaki kot. Tak kisah lah. Pada aku, life aku bermula sekarang.. pada umur aku 30-an :)

Yeh bebeh.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...