KENGKAWAN

Thursday, October 13, 2011

Cerita disebalik beli rumah

Ahad ni nak pergi jumpa developer. Sign S&P plus nak intai rumah baru. Sales agent cakap, derang dah start plaster dinding. Lepas habis plaster derang nak pasang tiles. So, kena settlekan payment untuk upgrade tiles secepat mungkin.

Duit untuk upgrade tiles kena bayar cash. Kos upgrade tiles seluruh rumah + tiles area porch hampir RM10k jugak lah. Aku bajet lambat lagi nak bayar duit tiles nih, tapi developer dah remind suruh bayar cepat. Rumah dah nak siap katanya. Laju betul derang buat keje. Aku belum ready nak pindah lagi laaa..

Ramai gak yang tanya aku beli rumah kat mana. Aku beli kat Melaka jer. Gila kau nak beli Semi-D kat area KL? Harga juta-juta? Rentikan la angan-angan tu. Harga rumah kat Melaka boleh tahan lagi lah. Tapi since Ali Rostam launch motto "Melaka Maju" tahun lepas terusss lajuu harga rumah naik. Harga rumah yang aku beli ni RM304k. Monthly payment RM1600 untuk 20 tahun. Biar cepat habis bayar sebelum umur aku 50 tahun. Aku nak bersara dengan tenang tanpa beban hutang :)

Dah lama aku survey rumah nih. Semua tempat aku dah survey dengan Mamoru. Banyak mender kami consider:

Apartment / condo : Kalau boleh aku tamau la duduk rumah tetinggi.

Teres double story: Memang antara yang ada dalam list aku. Tapi market price kat KL or Selangor's prime area melampau sangat la harga dia. RM600k ke atas. Rumah takde lah besar mana pun. Standard saiz lebih kurang 22 x 70. Tak berbaloi la berhutang bebanyak untuk sebuah rumah kecik. Dengan harga yang sama aku boleh dapat 2 biji rumah kat tempat lain tau.

Semi-D / Banglow: Macam yang aku cakap tadi. Lupakan. Harga kat KL nih main juta-juta jer beb.

Pulak tu, kebanyakkan rumah sekarang "leasehold". Maknanya, selepas habis tempoh perjanjian, kita tak ada hak mutlak kat rumah yang kita beli. Pemaju atau owner tanah kawasan rumah tu yang akan decide sama ada nak terus bagi pembeli stay atau nak buat pembangunan lain kat situ. Kalau ikutkan, memang lah perjanjian 99 tahun tu lama dan kita sebagai pembeli dah mati kut taim tu. Tapi kesian lah kat anak-anak atau waris kita yang kena bayar premium kalau nak stay situ lepas tempoh perjanjian tamat walaupun hakikatnya, loan rumah dah habis kita bayar.

Pasu bila dah jumpa rumah yang kami berkenan dan sesuai dengan bajet kat Melaka, still kena ding dong ding dong lagi:

Raya hari tu lah punya cerita. Orang kat Melaka sibuk cakap ada satu perumahan baru dalam pembinaan. Rumah besar lah, cantik lah segala. Aku dengan Mamoru pun aper lagi, pergi lah tengok.

Cantik tu memang lah cantik, tapi aku tanak sebab rumah single storey. Aku cari yang double storey.

Sekali nenek aku sound, "Buat apa ko cari rumah dua tiga tingkat. Sok dah tua macam aku nih hah, payah nak turun naik mengemas"

Logik jugak.

Patutlah nenek jarang naik kat serambi rumah dia. Orang tua kan mana suka nak memanjat tangga segala. Lemah lutut. Tangan pun bukan kuat nak paut kat pagar tangga. Even adik aku dengan kengkawan yang beli rumah dua tingkat pun cakap; derang kengkadang malas nak turun naik tingkat atas. Walaupun master bedroom kat atas, derang prefer bentang tilam tido depan tv kat bawah.

Satu lagi mender yang buat aku lupakan terus niat nak beli rumah double storey:

Pasal cerita malam sebelum raya. Kan aku beraya kat rumah nenek Mamoru. Malam tu aku dengan Mamoru plan nak mengemas rumah nenek. Tapi nak tunggu hero-hero kecil nih tido punyalah hazabb. Kalau derang tak tido payah nak buat keje. Tunggu punya tunggu sampai aku dengan Mamoru tertidur sekali. Tapi nasib baik pukul 3.00 pagi tu aku terjaga. Kalau tak sampai pagi raya rumah tak berkemas!

Masa aku nak ke dapur, aku nampak nenek Mamoru termenung atas kerusi. Aku tanya kenapa, dia cakap takde apa-apa. Pastu bila aku dengan Mamoru sibuk mengemas, meng-vacuum segala, nenek duk menangis. Tersedu-sedu dia cakap terima kasih kat Mamoru dengan aku sebab tolong kemas rumah dia. Rupanya dia sedih sebab dia nak mengemas tapi tak larat nak turun-naik serambi rumah. Aduyai.. Dengan aku-aku pun sekali sedih pagi tu. Macam ni lah gamaknya bila aku tua nanti. Harap belas anak-cucu tolong uruskan rumah. Moral of de story, beli rumah takde tangga.

Masa dah decide nak beli rumah, Mamoru cadangkan kami ambil 2 lot rumah Semi-D skaligus. Mamoru buat loan satu rumah, aku buat loan rumah yang sebelah lagi. Fe-feeling bila combine nanti, rumah jadi besar gila la kan.

Tapi bila fikir balik, since kami dedua keje kat KL, better beli satu lagi rumah kat area KL or Selangor. Yelah, dari menyewa sampai RM800 per month kat KL nih better gunakan duit tu untuk bayar instalment rumah sendiri. Kira rumah kat KL untuk masa bekerja, rumah kat Melaka pulak untuk lepas bersara. Lagi puas hati.

So, our next wishlist, another landed house in KL! Usia sekarang nih memang perfect sangat untuk kumpul harta. Masa memuda dulu duit tak cukup. Tapi kang kalau tunggu sampai tua, bank susah nak bagi loan pulak.

Bawah nih gambar rumah yang Mamoru ambik masa raya aritu:


View dari depan. Besar kan corner lot nih? Aku takde idea nak buat apa dengan tanah seluas ni. Buat padang futsal boleh?


View dari belakang.

5 comments:

Biqque said...

i got my double storey semi-d in puncak jalil for 424k, good deal kan??? leasehold la tapi, but i tak kisah pun...meh la beli sini but i rasa ada naik skit la since ramai gak dok beli...

Angah said...

tahniah! angah pun masa beli rumah, kriteria sangat panjang haha..yg penting freehold. Leasehold ni nak refinance pun susah.

masa tu nak samada semiD atau teres mesti corner lot. So Alhamdulillah dapat la teres corner lot tu. 5000kps dengan harga RM244K saje..

selamat berumah baru!!

Mrs Siti said...

Thanx for sharing..Good info. Bolehlah pasang angan pasni. Bestnyeee ada rumah sendiri.

mim said...

rmh tu area mana ye? brapa rm? i pun tgh survey area alor gajah tp sgt limited. area melaka tgh n bndar byk choices tp jauh sgt dr tmpt keje...

yaNa said...

sronok dgr cite kwn2 beli umah..
tgk keluasan tanah tue..
mmg berbaloi2 ar ngan harga umah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...