KENGKAWAN

Tuesday, October 11, 2011

Housing loan dah approved

Satu lagi berita gumbira.


Loan rumah dah approved. Alhamdullilah.


Our very first house:

Semi-D 40 x 80

Corner Lot (tanah tepi besar gila. boleh bina satu lagi semi-D atas tanah tu)

Freehold (Ini penting.. hak milik kekal)

Non-Bumi (harga mahal sikit dari Bumi Lot tapi kalau nak jual akan datang memang senang dan untung)


Gambar nanti aku upload :)


Bank dah called suruh sign letter of offer (LO). Developer pun dah suruh datang sign sales & purchase agreement (S&P). Aku amik staff housing loan kat tempat aku keje nih jer. Jimat banyakk ok:


Interest fixed at 3.5% sampai loan habis.

Lawyer fees pun dapat diskaun 50% (khas untuk staff)

Loan dapat pergi 95% + 5% MRTA

Jimat gila sampai aku hampir tak perlu bayar deposit 10% lepas tolak diskaun segala.


Duit EPF pun, kalau ikutkan tayah keluarkan. Tapi aku decide nak keluarkan gak. Aku nak guna duit EPF untuk upgrade semua tiles dalam rumah dengan tiles kat area porch. Biar sekali harung developer tu pasangkan.


Rumah dah 70% siap. Dinding, bumbung semua dah naik.


Excited gila nih. Maklum lah, first time beli rumah.. haha. Tahap kegembiraan adalah melampau-lampau disitu.


Memiliki rumah sendiri adalah list terakhir dalam wishlist tertunggak dalam tahun 2010. Dah hampir hujung tahun 2011 baru wishlist nih jadi kenyataan. Dekat nak setahun gap pencarian rumah ni tau. Akhirnya dapat jugak. Hepi beb!


Maka dengan ini, tamat lah sudah senarai wishlist tertunggak tahun 2010.


Pasnih boleh start wishlist baru: Beli landed property yang kedua pulak.. hihihi. Aku bagi tempoh 2.5 hingga 3 tahun dari sekarang untuk tunaikan wishlist baru nih (tuuu bukan wishlist, tuu tamakkk namanya).


Bukan apa, bila anak dah dua, rumah pun kena ada dua. Senang nak tinggalkan wasiat. Takde lah berebut nanti.. huhu. Betul tak Mamoru sayang?

4 comments:

Biqque said...

syoknyer u dpt loan harga staff. i ni jenuh la korek epf. i pun beli semi-D last year, rasa sonok gile kan?! umah u kat mana? before masuk pasang alarm or cctv tau...umah i kena pecah masa baru sebulan duduk...sob sob...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

syok gila kerja bank erk :) me loan gomen, x sabar gak nak naik umah baru ni. hrp2 next week dpt kunci.

Anonymous said...

ad rumah kat mana...beli dalam kl ke atau kawasan negeri sembilan? Semi D kalau kat kl ni rasanya setengah juta ade? Ad beli kat kawasan kampung kat umah bapakke? Anyway x kira la mana2 area janji ade sbijik rumah kan.congrat

Anonymous said...

u wat loan ngn bank mana dear???
senang approach ngn bank mana???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...