KENGKAWAN

Thursday, October 20, 2011

How to make roti ala Subway

Teringin makan sandwich ala Subway tapi payah bebenor nak pergi kedai dia? Yelah, bukannya banyak sangat outlet Subway nih kat tempat kita kan? Kalau ada outlet dia depan rumah, takkan nak pergi hehari pulak. Mahal dowh.

Sekali makan untuk dua orang kat Subway dah dua, tiga puluh inggit melayang. Bukan makan apa, roti jer pun. Kalau pilih slice daging sendiri konpem lebih empat puluh ringgit. Kalau ajak nenek aku makan kat Subway, sure dia istigfar banyak kali - roti cekik darah katanya.. huhu.

Ok, hari ni aku nak ajar cara berjimat dengan buat sendiri roti ala Subway:



Bebahan yang diperlukan, slices daging dan ayam pelbagai rasa (ada slices blacpepper / garlic / peanut, etc)



Roti panjang. Aku beli roti jenis gardenia.. lembuttt... bila masuk dalam oven.. ohh rangupnyaa. Ops, sila sapu roti nih dengan marjerin. Dalam gambar atas nih agak pelik sikit marjerin aku sebab keras baru keluar fridge.



Susun daging slices / meatloaf atas roti. Ikut kretif. Nak bubuh cheese + sayur pun boleh. Aku tak bubuh sebab takde stok dalam fridge. Pastu masukkan dalam oven dalam 3-5 minit. Suhu biar tinggi. Tips nak tau daging tu dah masak atau belum: Warna daging akan berubah sikit. Sikit je tau. Dan daging tak basah macam baru keluar fridge. Tapi jangan sampai terlalu garing pulak. Nanti rasa tak sedap.



Pastu bubuh lah sos / mayonis / etc. Sedapppppp.. Subway pun tak leh challenge tau.. Sedap kalau dibawak bekal untuk breakfast kat ofis :)

Selamat mencuba sambil berjimat.

2 comments:

mrs puex said...

fuhh..lama x tgk entry msk2 anda..

x pnh mkn kt subway sbb mhl kemain..n cam x berbaloi2..
ni ade resepi ala ala subway elok terai nih..hihi..

thx yaa..

Takatoo31 said...

SEDAP...!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...