KENGKAWAN

Wednesday, January 18, 2012

Dasarrr!!

Situation 1:

Caller A: Diana, I tak puas hati dengan u. Kenapa u bagi muka orang kat cina tu siap tolong dia orang decorate department (sempena sambutan CNY). Raya Puasa hari tu tak ada pulak u decorate untuk Hari Raya.
Aku: Kak A, tahun lepas dept kita nih tak buat apa-apa celebration untuk memana perayaan pun. CNY takde, Raya Puasa pun takde. So tahun baru nih, kita start buat semula lah. Baru adil.
Caller A: No no. Akak still tak puas hati dengan u (sambil letak phone-putuskan talian)

WTH?? Apa masalah dia nih? Salah ke aku bagi kebebasan untuk bebudak kat department decorate ofis sempena CNY? Tak guna duit department sesen pon. Semua buat decoration guna barang sedia ada dan mengikut kreativiti sendiri. Dan derang bukannya cat dinding ofis jadi merah. Derang just gantung tanglung, tampal sarung angpau, etc je. Kau dah kenapa Kak?



Situation 2:

Caller B: Kenapa committee nak kena bear kos beg pulak? Akak tak setuju. Akak tanak bayar. Bla bla bla bla... (aku tak ingat apa dia mengamuk sangat tadi)
Aku: Dah committee yang pepandai buat decision. Kena lah tanggung consequences. Ni salah satu solution yang IR bagi untuk selesaikan kes ni.
Caller B: NO, akak tak nak! Better u discuss dengan committee dulu. Dia orang semua pun tak setuju nak bayar. Bla bla bla... (gila banyak membebel dia ni. Tak nak dengar cakap lak tu)
Aku: Akak B, esok ada dept meeting. Kalau committee or sesiapa saja rasa nak ubah keputusan tu, suarakan je dalam meeting nanti.
Caller B: U faham tak, Akak tak masuk ofis esok. Better u discuss dengan committee dulu. Bla bla bla bla...
Aku: Committee lain kan ada, suruh lah dia orang suarakan dalam meeting esok.
Caller B: U faham tak akak takde kat ofis esok! (terus matikan talian)

F*ck. Kan aku dah mencarut. Kau suka suki membebel kat telinga aku, pastu bila aku nak balas, kau letak phone pulak kan.

Yang aku tak paham tu, tadi beria cakap committee lain tak setuju. Suruh je lah committee lain wakilkan kau cakap tak setuju ke haper dalam meeting esok. Susah ke?

Lagi satu, Committee apa yang kau cuba cakapkan nih???? Didnt you realize that the "COMMITTEE" that you've been talking about is not existed. Kau lupa ke committee yang pernah wujud dulu sebenarnya "TAK SAH!!!" So, apa-apa decision, kena ikut suara majoriti dalam dept. Bukannya kena ikut pandangan comittee illegal tu. Paham?

Dasar makan megi mee banyak sangat. Padan lah duk lupa manjang!

Nih kali kedua aku hangin dengan Kakak B. First time dulu pun dia cari pasal thru phone juga:

Caller B: Diana kenapa u cuti hari ni? Kan akak dah cakap kat u semalam, kita nak buka akaun Staff Fund hari ni.
Aku: Laa, kan semalam akak juga yang cakap nak tukar nama saya kepada nama Kakak A untuk buka akaun dept.
Caller B: No, tak jadi. Akak decide guna nama u dengan nama boss je.
Aku: Tak inform saya pun.
Caller B: Lagi satu, kenapa awak bagi Suzy pegang duit department? (Dah tau salah, dia tukar topik pulak)
Aku: Kan saya cuti hari ni, saya pass pada dia semalam sebab semua committee takde. Tinggal dia sorang je dalam ofis. Kalau saya tak bagi dia, macam mana akak nak buka akaun hari ni. Lagipun Suzy kan one of the committee juga.
Caller B: Sekarang duit ni ada kat akak. U pulak tak datang ofis. Mana akak nak letak duit ni? Akak tanak pegang. Akak nak letak duit ni atas meja u. Kalau hilang, akak tak nak bertanggungjawab!
Aku: Akak letak je lah dalam drawer saya. Kunci akak simpan. Saya kan tengah cuti ni
Caller B: No, akak letak atas meja je. (Apa kes? Sajer kan nak cari pasal)
Aku: Susah sangat, akak pass duit tu pada Suriya. Saya percayakan dia. Dia boleh tolong simpankan
Caller B: NO! U as committee, u yang kena simpan duit nih. Suriya bukan committee. Committee je yang boleh pegang duit ni! (terus letak telefon)

Sesikit letak phone. Sesikit letak phone.

Sakit jiwa beb layan orang macam ni. Apa masalah dia nih hah? Nampak sangat dia saja nak cari pasal dan saja nak kenakan aku kan?

Ayat last tu memang nampakkkkk sangat dia nak cari pasal dengan aku. Kata dia committee je yang boleh pengang duit staff fund. Hello, kat dalam dept tu ada 8 orang committee termasuk aku. Lapan orang ok. Kalau niat dia baik, dia akan suruh committee lain simpankan intead of call aku pastu saja cari pasal.

Aku siap call sorang colleague aku yang lain minta tolong tengokkan dan simpankan kekalau ada duit staff fund yang Kakak B letak atas meja aku. Memang gamps la!

Sakit jiwa bila dapat colleague melayu yang sangatttt suka menjatuhkan sesama melayu.




8 comments:

Chooyaya! said...

Kimak punya Kakak B. Tak pepasal aku plak yang hangen. Bangsa setan punya hati. Sial!

P/s: Mati la komen tak apruf. haha.

aJa said...

biasalah aD...tekanan dia bnyk tu...org kalau idup dia kat umah x bahagia...makanya kat opis pun x bahagia...tu dah terbawak2 hal2 lain le tu....tapi kalau kita je yg asyik kena..memang nak makan penampo free la tu...

dulu aja pun salah seorang mangsa politik pejabat ni...skrg aja da berani cket..pandai menjawab dan pandai buat muka kalau x nak layan diaorg....haha...bwk2 bersabo eh

Atia Adina said...

eee....menci nya ngan org cam tu....stupid

Diana AR said...

aduyai..ada juga org cam tu kat muka bumi ni ekk, mmg saja cari pasal je tu gamaknya. Hati2 ye..

Cicada2nd said...

Ad... Ad...
baguslah sabarmu masih ada.
Aku cadang mcm ni... bila macik B tu call lg... kalo intonasi dia mcm haram tu.. ko ckp cmni... "pls talk nicely, tq bye" terus letak fon. or "no manner no talk, bye" terus letak fon. sampailah macik B tu tau adap sopan melayu.

Biqque said...

uih, kalo i, abis dah si AKAK tu! u want war, i give u war!

aD said...

Chooyaya: setuju. memang bangsa manusia berhatikan syaitan.

Aja: haha. aja pun dapat agak kan. memang tepat sekali apa yang aja cakap tu. orang jenis camni memang berasal dari background yang kucar kacir..

Diana AR: kita kat sini pun dah menyampah tahap dewata raya

Cicada2nd: Hilang sabar bermakna kita letakkan taraf diri kita di tahap terendah.

Biqque: How I wish uolss.. this lady is pain in the ass.

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. said...

kak aD, siannye baca cerita2 akak ni..dari kene kacau dek horny man, pastu tensi ngan akak2 opis lg..sabar je la kak aD..dugaan namanya tu..cool je ek..hehehe..

yg kisah ni mmg nampak sangat laa akak B tu nak cari pasal..serius, very the childish..org2 mcm ni mmg kene layan mcm budak2 jugak..iyee kan aje apa die nak buat..mmg kak aD kene mintak tlg kawan2 lain check kan laa atas meja tu n simpankan duit..ntah apa2 laa perangai mcm ni..tua sangat ke dia? dah nak kembali jadi perangai budak2 ni? hmm...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...