KENGKAWAN

Thursday, January 19, 2012

Kesabaranku teruji lagi

Lanjutan dari entry semalam...

Pagi tadi keluar rumah, aku dah prepare mentally untuk apa yang bakal jadi hari ni. Kata orang "expect for the worst".

Ok.

But. I'm wrong, totally. This is not worst. Its DISASTER.

Sekali lagi kesabaran aku teruji. Ya Allah, kurniakan lah kesabaran dalam diri ini. Istighfar. Istighfar.

Pagi tadi, ada dept meeting. Semua attend kecuali 'the so-called committee'. Sangat tak professional cara derang ni. Kalau memasing pangkat boss, takper lah. Ni jawatan entry level tapi nak tunjuk rebel macam orang dah kaya. Kena buang keje kang baru tahu langit tinggi rendah.

Puncanya? Pasal derang tak setuju bila 'committee' kena tanggung kos extra dari barang yang dibeli. Pandai pulak nak bangkang. Tapi taim buat pembelian dulu, tak nak beringat. Tak nak consult dengan orang. Buat keputusan macamkan ada share dalam kompeni. Bila dah jadi macam ni, taknak pulak take the responsibility.

Sepatutnya, kalau derang berpelajaran.... Oh silap, derang semua memang berpelajaran. Kalau tak, camne boleh keje sini kan?

Tukar sikit ayat:

Sepatutnya, kalau derang berfikir guna otak, derang akan ikut suggestion aku masuk bilik meeting. Discuss reramai satu dept. Apa-apa yang tak setuju, boleh suarakan. Cari penyelesaian. Ini, dah lah meeting tanak masuk. Pastu korek-korek cerita dari orang lain tentang apa yang dibincangkan dalam meeting. Buat pulak assumtion yang bukan-bukan. Pastu menyalak sesama sendiri. Tak ke bodoh namanya tu? Perangai macam haramm. Bikin semua orang menyampah.

Lepas meeting:

Caller A: Diana apa u bincang masa meeting tadi hah?!
Aku : Part mana?
Caller A: U jangan buat bodoh lah.
Aku : (Diam. Tengah kontrol diri dari maki perempuan tua ni)
Caller A : Boss nak jumpa u (letak telefon)

Dalam bilik bos:

Boss: Apa isu sebenarnya ni.
Aku: Bla bla bla (explain tentang apa yang dibincangkan dalam meeting)
Boss: Invoice tak dapat lagi? A, patut u selesaikan perkara ni dari dulu. Kenapa jadi macam ni?! (bercakap dengan Kakak A dengan nada marah)
Kakak A: Errr.. (tak terjawab) Eh, Diana, u tak buat keje ke? Kenapa u tak follow up minta invoice (tetiba tuduh aku. nak putar alam la tu)
Aku: Kak A, saya ada proof yang saya ada buat follow up.
Kakak A: Kalau u follow up, kenapa sampai sekarang tak dapat invoice.

$%#&

Hanjjj lah. Mendidih darah aku bila kena accused macam tu. Depan Boss ok!

My boss bukan jenis suka dengar excuse. So, aku pegi depan pc, search balik semua email / communication yang aku dah buat dengan supplier pastu compile dan hantar pada semua boss-boss aku dan cc pada Kakak A.

Biar padan muka dia!

I dont care anymore. If a war she wants then a war she'll get. Pasnih memang aku lawan habis-habisan. Dulu ada staff melawan dia tapi kena transfer. If I were to be tranferred after this, I dont give a damn anymore. Lagi aku suka adalah. Tukar dept adalah seribu kali ganda baik daripada aku menghadap orang yang berhatikan syaitan kat dept tu. Suka hati kau lah, perempuan. Bukan kau yang tentukan rezeki aku.

p/s: Kakak A hanyalah seorang seketeri. Tapi disebabkan dia dah berpuluh tahun kerja dengan kompeni ni, dia adalah sangat berkuasa dan banyak contact. Even Boss pun tak berani tegur dia. Sebenarnya, lebih 10 staff kat sini either kena transfer / resign disebabkan dia. Banyak periuk nasi orang kena tabur pasir disebabkan dia. Buat report pasal dia pun tak guna, cause she can easily get away from it. Semua staff kat sini dah pasrah (including me). Bak kata kawan aku, kita berdoa aje lah. Doa orang teraniaya ni selalunya dimakbulkan Tuhan.

Mark my word, kalau ada 10 orang macam Kakak A keje kat sini, hancurlah kompeni ni.

Dont damn me when I speak a piece of my mind
'Cause silence isnt golden, when I'm holding it inside
I've been what I've been and Ive seen what I've seen
I put the pen to the paper 'cause its all apart of me
..........................GnR....................................

7 comments:

Orked_Ungu said...

menyirap saya baca entry akak ni, sial kan orang cam tu..

betul tindakan akak kalau akak lawan habis-habisan...orang macam tu memang patut untuk dilawan...manusia berhati iblis...

bluelight said...

kesabaran ada tahap mujur jgk ad msh dberi kekuatan utk mgawal situasi supaya x jd mcm dia mengoyan. apapun semoga ktbhn dan ksbrn mengiri aD.

aJa said...

aD dah buat perkara yg betul bg prove pd bos dan cc kat dia. Itu tindakan yg paling bijak.

tapi kalau bos tetap jugak xnak bukak mata kali ini memang sah bos dah kena mandremmm!!!

haha...sabar ya aD...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

memang geram dengan orang mcm ni. mesti kaki ampu ni kat ofiz tu psl dia boleh berlagak mcm tu.

Cicada2nd said...

Nmpknya ko dah decide apa nak buat dan tahu apa akibatnya... dah pk msk2 dan tahu rezeki di tangan Allah. Semoga berjaya Kak Ad.

JaSmIn said...

bkn nk meng api2 kan lg...tp tak boleh blah ngan ayat dia ape! u jgn buat bodoh lah! menyirap!!! mcm #(!!! sy pulak emo..sabar byk2 kak klu btul akak di tmpt yg btul insyaAllah tuhan akan tunjukkan,harap dia dpt balasan setimpal

Biqque said...

stand up and speak. patu lantak la apa nak jadi...orang camni, kena ada orang tunjuk skit depan2 muka dia...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...