KENGKAWAN

Wednesday, August 15, 2012

Potato Gratin

Aku penah upload gambar & resepi ni kat Facebook. Lupa pulak nak letak sini sekali. Lama dah aku buat potato gratin nih. Teringin nak buat untuk sahur ni, tapi.. stok cheese dah abis.. tsk.

Makanan ala omputeh yang sangat simple. Lelap mata pun boleh buat :)

Resepi Protato Gratin

Bebahan:
Kentang
Blackpepper 
Bawang putih
Daun parsley
Cheese mozarella
Thick cream

Cecara buat:
Kentang, sliced nipis (rendam dalam air garam) pastu toskan dan susun dalam loyang pembakar selapis demi selapis. Setiap lapisan ditabur dengan blackpepper, daun parsley dan minced garlic. Tuang thick cream menutupi semia lapisan kentang tadi dan taburkan mozarella cheese menutupi loyang dan bakar dalam suhu 180'c selama 40 minit. Senang kan :)


Lapisan kentang
Lapisan kentang yang dah ditutup dengan thick cream & mozarella
Dah siap. Sedap dimakan pepanas. ~ohh sedepppp~~


2 comments:

Biqque said...

baru smlm tgk blk sume post resipi u. tup2 arini ada yg baru :D yeay!

Cik Qemm said...

memang sedap. hikhik.

memula ingat ratatouille nye resipi tu..

boleh cuba ni :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...