KENGKAWAN

Friday, November 30, 2012

Korban Kasih by Fatimah Saidin

Nama Novel : Korban Kasih
Penulis : Fatimah Saidin
Publisher : Dewan Bahasa Pustaka
Genre : Kekeluargaan

Dah jumpa! Dah jumpa! Dah jumpa!

Oh finally...!! Dah jumpa novel yang pernah aku baca lebih 20 tahun
yang lalu!! Terima kasih. Terima kasih.

Terima kasih cik 'Anonymous' yang komen on entry 'Hantu Buku' kat blog
ni. Terima kasih sekali lagi ya awak sebab sudi inform tajuk buku ni.
Dah search kat google. Rupanya buku ni memang banyak peminat.

Ok, dah tahu tajuk baru boleh cari buku ni. Tak sabar. Tak sabar.
Kalau ada sesiapa yang tahu kedai buku mana yang jual buku ni, inform
k. Really apreciate it!

Kat sini ada ulasan yang aku rasa sependapat dengan aku tentang novel
ni. Dan aku sangattttttt setuju dan sokong memana penerbit yang nak
adaptasi novel ni ke drama/movie :
http://gengkicap.blogspot.com/2009/02/tajuk-buku-korban-kasih-nama-penulis.html

p/s: Gambar yang aku upload nih adalah gambar kulit buku novel. Masa
aku first baca dulu, ilustrasi buku ni memang buruk (tapi cerita
best). Now dah cantik sikit :)

Wednesday, November 28, 2012

Ariff @ 3 years 5 months old

Gambar Ariff masa usia 8 bulan

Gambar Ariff sekarang (3 tahun 5 bulan)Tak ada banyak perbezaan kan wajah Ariff masa baby dan wajah dia sekarang. Cuma semakin tinggi dan kurus je.. huhu

Wait, mummy wait, Ayep not ready yet

Jarangggggg sangat dia nak bergambar gini. Serious jarang tau. Sebab tu aku pun jarangggg nak upload gambar dia kat blog nih.

Gambar tengah gelak. Suka tengok dia senyum dan gelak. Nampak sangat kacak. Tapi blur pulak.. tsk.

Peace mummy. Ok yang ni my fault - tangan goyang, gambar pun blur.



Monday, November 26, 2012

Happy 2nd birthday Amarr

Putera kedua mummy genap 2 tahun hari ni.
26.11.10 - 26.11.12

Tak ada kata-kata yang boleh menggambarkan perasaan mummy bila tengok Amarr membesar dengan sihat dan sempurna. Semgoa Amarr sentiasa berada di bawah lindungan yang Esa.

Sebenarnya hari ni, mummy plan nak buat proper birthday celebration untuk Amarr. Nak panggil semua cousins, aunties & uncles datang sambut sekali. Maklum lah, masa first year sambut birthday Amarr dulu, kita just sambut di hospital je. 

Tapi, tak lepas juga hajat mummy, sebab Auntie Ain dah booked semua cousins Amarr untuk pergi sambut birthday Adam. Kan Adam share birthday yang sama dengan Amarr. Adam lahir awal sejam dari Amarr. Haih, susah juga ya bila dah share birthday ni. 

Tak apalah, dalam hidup ni, kita tak selalunya dapat apa yang kita nak. Amarr kena ingat tu. Jadi, bersyukur sahaja dengan apa yang kita ada. Macam hari ni, mummy keje kuat sangat sampai demam. Nak buat kek untuk Amarr pun tak sempat. Terpaksa beli kek kat kedai je. Tapi bersyukur jugalah sebab tetap ada kek, kan?

Malam semalam mummy mimpi buruk tentang Amarr. Mummy tahu, mimpi hanya mainan tidur. Tapi mummy takut. Mummy tak suka dengan mimpi mummy. Nauzubillah. Semoga dijauhkan semuanya. Mummy sentiasa doa supaya Tuhan panjangkan usia Amarr dan abang Ariff dan lindungi anak-anak mummy dari segala perkara yang menyedihkan, menyakitkan dan memudaratkan. 

Mummy juga pinta supaya mumny & daddy diberi kesempatan untuk menjaga, mendidik dan membesarkan Amarr dan abang Ariff dengan sempurna. Mummy nak anak-anak mummy terbela, selamat dan dilimpahi kasih sayang yang tak pernah mummy dan daddy rasa masa zaman kanak-kanak kami.

Sama-sama kita berdoa ya sayang.

Akhir kata dari mummy & daddy, Selamat Hari Lahir yang ke 2 tahun!

*kiss-kiss*





Saturday, November 17, 2012

Malaysia kita

Sedih. 11 tahun dulu, rumah family aku satu-satunya rumah yang takde bekalan letrik sebab terletak lebih kurang 500 meter jauh dari jalan utama. 

Kitaorg adik beradik guna lilin/pelita minyak tanah/pelita karbait/generator taim malam. Tough 

life. 5 tahun kami duduk dalam kegelapan. 5 tahun ok. Nobody cares. Nobody gives a damn. Sampai aku pernah suarakan pada Ketua Menteri Melaka dengan penuh emosi masa perjumpaan anak negeri Melaka di UUM. Few months pastu baru lah bekalan letrik sampai. 



My point kat sini, NOBODY in Malaysia deserves to live without eleity. Not even the aborigine. Kalau kau boleh salur bantuan juta-juta untuk tolong negara luar, why not spend a little to help your own people? 



Kejadian kat bawah nih tak sepatutnya berlaku. Malah tak sepatutnya wujud! The funny part is, mereka meletakkan kesalahan kepada generator yang digunakan. What, kalau rumah terbakar apa mereka akan salahkan lilin atau pelita? Why not salahkan pihak yang lambat salurkan bantuan eletrik ke kawasan rumah mangsa? Come on lah, its 2012 already. Negara dah maju.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1117&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_07.htm

Wednesday, November 07, 2012

muzik suspense.. ba da dum dum

Dari hari Isnin aritu aku tertanya-tanya siapa yang duk geledah
workstation aku.

Ekceli, perkataan geledah tu tak sesuai nak gambarkan situasi aku
sebab workstation aku takde lah bersepah ke apa. Semua terletak elok
je. Tapi, kalau dah tetiap hari aku duduk kat situ dah tentu lah aku
perasan kalau barang aku beralih sedikit.

Jumaat lepas, aku antara orang last yang tinggalkan department ni.
Kalau ada orang nak selongkar barang aku, for sure dia akan datang
ofis taim weekend. Dan nak masuk ofis ni taim weekend, of coz semua
staff boleh masuk. Semua ada access tag. Tapi, terhad untuk certain
lever dan departments lah. Meaning to say, 'orang' tu has to be
somebody yang work in the same dept with me lah kan.

Aku tak sure apa yang 'orang' tu cari. Aku tak simpan valuable thing
kat ofis kecuali sekotak penuh syiling (of which, tak berusik pun).
Drawer pun tak lock. Tak pernah lock pun sebab mostly staff kat sini
takkan simply buka drawer orang lain. Dalam tu bukan ada apa. Other
than stationaries, novel (yang dah 3 tahun aku baca still tak khatam
lagi - kes manader masa nak baca novel taim ofis hour), tape recorder
(aku guna untuk ambil minutes kalau ada meting) dan barang-barang
personal; t-shirt selai & pads. Tapi semua ni tak diambil. Just ada
kesan dialihkan je.

Weird ey.

Kalau nak cari things tentang kerja (fail, etc). Tengok atas meja dah
cukup. sebab hampir semua fail aku letak kat workstation instead of
compactors.

Oh wait, adakah sebab 'orang' tu nak cari kunci safe? No, I dont think
so. Theres no cash in it. Lagipun, there's no key can open it. It uses
few combination numbers... and it can only be opened by me. Only me.
Nobody knows the combination accept for me.

Erk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...