KENGKAWAN

Saturday, November 17, 2012

Malaysia kita

Sedih. 11 tahun dulu, rumah family aku satu-satunya rumah yang takde bekalan letrik sebab terletak lebih kurang 500 meter jauh dari jalan utama. 

Kitaorg adik beradik guna lilin/pelita minyak tanah/pelita karbait/generator taim malam. Tough 

life. 5 tahun kami duduk dalam kegelapan. 5 tahun ok. Nobody cares. Nobody gives a damn. Sampai aku pernah suarakan pada Ketua Menteri Melaka dengan penuh emosi masa perjumpaan anak negeri Melaka di UUM. Few months pastu baru lah bekalan letrik sampai. 



My point kat sini, NOBODY in Malaysia deserves to live without eleity. Not even the aborigine. Kalau kau boleh salur bantuan juta-juta untuk tolong negara luar, why not spend a little to help your own people? 



Kejadian kat bawah nih tak sepatutnya berlaku. Malah tak sepatutnya wujud! The funny part is, mereka meletakkan kesalahan kepada generator yang digunakan. What, kalau rumah terbakar apa mereka akan salahkan lilin atau pelita? Why not salahkan pihak yang lambat salurkan bantuan eletrik ke kawasan rumah mangsa? Come on lah, its 2012 already. Negara dah maju.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1117&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_07.htm

1 comment:

JaSmIn said...

terbaikkk lah kak!!!! biaselah keraajaan kan.. hurmmm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...