KENGKAWAN

Friday, August 16, 2013

Luahan perasaan

Brainy Bunch.

I was made to understand that Brainy Bunch (BBIM) will be operating during school holidays (for full day program). But for daycare only. No classes. Tapi terkejut bila BBIM tutup 2 weeks for cuti raya. And I only get to know this a couple of weeks before that. No email / sms / notification on this. Itupun aku overheard conversation between one of the parents with BBIM staff masa nak fetch double A.

Sebelum tu:-

Tentang visit to Kidszania sebulan sebelum ni. Untuk student 3 years old (Amarr) participation must be accompanied by parents. Staff BBIM kata sekolah tutup masa lawatan ke Kidzania (Since aku malas nak
berasak dalam Kidzania, aku terpaksa ambil cuti untuk jaga Amarr kat rumah. Tapi masa hari nak pegi tu, aku dapat tau sekolah operate macam biasa untuk 3 years old. Padahal seminggu sebelum tu depa kata sekolah tutup. No notification ok. Seriously aku tak hepi. Aku dah amik cuti kot.

Ada lagi. Pasal sekolah tutup masa nuzul Quran aritu. Tak inform awal-awal pun. Aku dapat tahu bila staff BBIM inform seminggu sebelum hari Nuzul Quran. Ahdoiiii.. tak faham aku. KL manader cuti nuzul Quran beb. BBIM tempat anak-anak aku sekolah ni pun letaknya kat tetengah KL. Kenapa nak cuti weh? Lambat inform lak tu. Gerem ok. Nasib baik bulan puasa. Aku sabarkan je.

Ekceli,  BBIM punya cuti raya start 7hb. Tapi staff kat situ minta jasa baik parents kalau boleh derang nak start cuti awal. Meaning by 5hb ogos sekolah dah boleh tutup. Aku takde hal bab bab nak cuti raya awal ni. Aku paham perasaan orang nak balik beraya. Tapi bila aku dapat tau sekolah tutup cuti raya 2 minggu (ikut cuti sekolah). Aku tak boleh sabar lagi. Rata-rata sekolah lain aku tanya semua dah buka lepas seminggu cuti raya. Apekah? Kelam kabut aku nak cari babysitter ok.

Haih.

Antara sebab aku hantar anak-anak aku kat sekolah memahal camni adelah untuk make sure keje aku smooth. Takde lah asyik nak ambik cuti disebabkan takde babysitter. Tapi kalau camni selalu.. matey la weh. Aku bukan keje CEO yang boleh amik cuti sesuka hati. Kalau CEO pun, boleh terlingkup kompeni asyik cuti je.

Cuba bagi confirmation bebetul. Bagi jadual sekolah kat aku. Kalau ada amendment pasal cuti, email awal-awal. Ini asyik tergempar je cutinya. Dah dekat nak cuti baru kasi tau. Apa kes.

Satu lagi yang buat aku tak puas hati. Pasal registration untuk tahun depan. Kalau ikut pemahaman aku, student sedia ada akan otomatik
registrered untuk tahun seterusnya. Tapi staff BBIM kat sini kata, student sedia ada kena bayar deposit RM300 sorang by end of July untuk secure seats tahun depan. Sebab katanya, derang dahulukan student baru yang nak register. So, kalau student sedia ada ni tak bayar booking deposit of RM300 seorang (dalam kes aku RM600 la kan untuk 2 orang) dannnnn kalau tetiba intake untuk tahun depan dah full.. so no seats
for anak korang. Wah wah wahhh.. sistem apekah ini? Bukan sepatutnya yang dahulu didahulukan ke?

Note: Registration fees untuk 2 orang anak aku every year RM2500 ++. EVERY YEAR tau. Monthly fees RM 1100++ lagik. (full day).

BBIM oh BBIM.

Takper, aku kasi can sampai end of the year. Sebab so far, anak-anak aku suka pegi sekolah ni. Tapi tolong lah. Jangan dicabar tahap kesabaran ni.

3 comments:

Anne Rihann said...

kos sara idup makin tinggi kan sis? utk education je separuh gaji :)

Zana S said...

Oh my!! Tercekik leher dgr fees bbim skang. Ingat naik ckit2. Rupanya tergeliat tgn nak kuar duit.sek anak keluar dr franchise sbb fee la jugak. Yg syukurnya pelajaran maintain mcm bbim. Ms anak 2, 5&6 thn, even 1/2 day, pun terasa byrannya.

Anonymous said...

salam..sy ni pun one of the parent yg hntr anak kt BBIM. Ni tgh bertahan utk terus bersabar esp bab registration fees 2014. mmg mengejutkan!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...