KENGKAWAN

Monday, September 30, 2013

Reality check


Someone told me,

"Dont put any hope in the sky, u will not find any thing"

Babe, your words hurt.

But taking it in a bright side, Its not all bad. I'll get something else in return. Tho its not like what I hoped for.

In economics,  they called this an opportunity cost (benefits that I could received by taking an alternative action).

Haih.

Friend, tho my hopes are high as the skies, my feet are still on the ground. I wont fall. I'll just walk forward... and keep it high.

Bubur boyat

One of ahkak punya favourite desert.  Tastes better than cendol.. hahaha. Except for cendol banyak sangat la sampah sarapnya kan.

Boyat ni kalau tak silap makanan orang negeri Sarawak (kot). Dibuat dari tepung sagu. Tekstur dia agak lebut and kenyal sikit dari agar-agar. Tapi orang sana makan boyat ni cicah dengan lauk pauk. Nenek ahkak improvise makan boyat dengan gula melaka.

Cara nak buat senang ja. Just sediakan:
1. Tepung sagu (jangan guna tepung ubi tau, sebab nanti melekit & tak best)
2. Air
3. Gula Melaka
4. Santan
5. Daun Pandan

Memula larutkan setengah kilo tepung sagu dalam air. Gaul sampai takde tepung yang berketul. Penggunaan air agak banyak tau. Untuk setengah kilo tepung, kena guna hampir 3 liter air camtu (setengah kilo sagu boleh jamu 10 org makan)

Pastu masak atas api sederhana. Sentiasa gaul sampai boyat ni likat dan warna dia berubah dari putih ke warna jernih dan sedikit ungu (purple).

Lepas siap, bubuh dalam loyang dan biarkan sejuk.

Untuk kuah dia pulak, sediakan santan. Masukkan gula Melaka yang dah diracik halus. Letak daun pandan dan masak atas api sederhana jugak. Kacau sampai gula larut. Tambah garam secubit untuk lebih rasa ummphh. Kalau nak double ummmphhh, masukkan sedikit durian.. huhuhu.. merembes ok.

Cara nak makan pulak, gunting boyat yang dah sejuk. Gunting kekecik dan letak dalam air (utk elakkan boyat bercantum semula).

Taim nk makan, bubuh dalam mangkuk dan campur dengan air gula melaka tadi. Letak ais sikit pun bolehhh.

Seddeppppppppp uols!

Saturday, September 28, 2013

f.r.u.s.t

....sampai tak terluah dek kata-kata.

Who's to blame? PMS? Tak kot. Baru je dua minggu lepas period. 

Haih.

Just suck it up, aD.

Thank You

My tea's gone cold, I'm wondering why I got out of bed at all
the morning rain clouds up my window and I can't see at all
And even if I could it'd all be grey

But your picture on my wall, it reminds me that it's not so bad
it's not so bad

I drank too much last night, 
got bills to pay
my head just feels in pain
I missed the bus and there'll be hell today
I'm late for work again
and even if I'm there, 
they'll all imply that I might not last the day

and then you call me and it's not so bad

it's not so bad and

I want to thank you for giving me the best day of my life
Oh just to be with you is having the best day of my life




Thursday, September 26, 2013

Post Raya @ Desa Balqis

What can I say.. u guys rock. I had great time. Sangat mengembalikan zaman remaja iols.. hahaha.

Ahkak takde masa nak merapu pepanjang this week. Busy okay.

Busy dengan study
Busy dengan keje
Busy dengan Ariff & Amarr
Busy dengan house chores
Busy dengan walkathon with blind people on Saturday
Busy dengan marathon pulak this Sunday

Eh, busy betul ahkak ni.. hahahahahaha.

Kesimpulannya, layan gambau je lah :)

Tuesday, September 24, 2013

Come & Get It


When you're ready come and get it
Na na na 

You ain’t gotta worry it’s an open invitation
I’ll be sittin’ right here real patient
All day all night I’ll be waitin’ standby
Can’t stop because I love it, hate the way I love you
All day all night maybe I’m addicted for life, no lie.
I’m not too shy to show I love you, I got no regrets.
I love you much to, much to hide you, this love ain’t finished yet. This love ain’t finished yet…
So baby whenever you’re ready…



Hidung Ariff bengkak

Semalam masa Ambil Ariff dari BBIM, aku perasan hidung dia bengkak.

Staff BBIM takde pulak cakap apa-apa. So, aku assumed hidung Ariff bengkak sebab infection (kes dia masuk operation theatre kat hospital Pantai aritu)

Bawa Ariff pegi klinik. Doctor bagi antibiotic dan krim sapu untuk kurang kan bengkak.

Kata doctor,  kalau bengkak tak surut, dia suruh pegi hospital jumpa specialist. Takut jangkitan kuman masuk ke dalam darah. Aku plan, kalau petang ni tak surut bengkak, aku nak straight ke hospital terus.

Pagi ni, masa hantar Ariff ke BBIM, baru lah salah sorang staff inform tentang hidung Ariff.  Bengkak tu sebab terhantuk kat meja katanya.

Menyirap darah ke muka aku ni. Nyaris kot aku nak bawak Ariff pegi hospital jumpa specialist bagai malam tadi. Apsal lambat inform. Henfon kan ada. Sms or whatapps pun boleh apa.

Haih.. BBIM oh BBIM.

Saturday, September 21, 2013

Post Raya Event

Hari ni ada Post Raya event kat Desa Balqis.

Ni kali ke 3 weols buat gathering Post Raya. First dulu masa kat Janda Baik. 2nd kat Bukit Cahaya. Macam dah jadi yearly event pulak.. haha.

Semua event kena overnight. Kena pakai baju raya. Makanan pun ala-ala juadah raya plus bbq.

Taim raya jangan harap la nak gather camni kan. Memasing busy beraya dengan sedara mara. Taim raya dah habis je dapat berkumpul camni.

Ok nak packing sat.

*****************************

Semalam di Academi Bangi:

Lecturer: (Talking to other student ) "What? You said you're 23? I dont believe you lah.  If Adlyana say she's 18, I would have believed her"

Really made my day. I look 18 at the age of 34! Hows that. Haha

Thursday, September 19, 2013

Macam mana nak study camni

Travel takde lah jauh sangat. Bangi je pun. Tapi dia punya penat.. aduyai.

Tadi boleh pulak dapat homework. Rasa macam budak sekolah pun ada. Rabak mata malam ni nak study sampai dua chapter semata nak settekan homework.

Nak buat homework kena tunggu double A tidur. Kalau tak, terkejut beruk lecturer tengok paper aku penuh dengan tulisan ABC & lukisan orang lidi.

Haih.

Dengan semangat nak settekan homework,  aku bawak double A masuk tidur. Siap baca bedtime story lagi ni. Masuk buku ke 3 still tak tido-tido lagi. Ariff siap prepare buku ke 4 in case aku habis baca buku ke 3 nih. Instead of nak buat derang tido, mata aku pulak jadi kuyu.

Macam mana aku nak study ni. Exam 9 November. Dua paper lak tu.. uwaaaaaaaaaa...

Wednesday, September 18, 2013

Best duduk dalam kelas belajar sambil makan gula-gula depan lecturer.  Kalau buat masa sekolah dulu, harus kena denda dengan cikgu.

Tengah syok mengunyah gegula, tetiba brain freeze. Hawau. Tersilap capai gegula biru ni. Dah la sejuk.. pahit.. pedih semua ada..

Hilang kosentrasi untuk 15 minit berikutnya.

Tuesday, September 17, 2013

PCC

Mamoru dah gerak balik Melaka subuh tadi. Haih. Tak cukup 3 hari spent sesama. Misses him already.

************************

Minggu ni aku tak payah masuk opis kat KL. Spend masa attend kelas kat Academy Bangi

Tak sure macam mana aku nak sumbat benda lain dalam kepala ni bila yang sedia ada rasa macam overloaded. 

Haih.

Bersedia je lah untuk paper 1 & paper 2. Sendiri yang ask for it. Sendiri tanggung la.

Exam dalam bulan November rasanya. Kena pass dedua paper ni kalau nak ambil paper 3 & paper 4 tahun depan. Harap aku dapat habiskan PCC ni by end of next year tanpa perlu repeat paper.

************************

Ariff tak sihat dari malam tadi. Asthma.

Malam tadi dah bagi ventolin guna aerochamber. Pastu ok.

Subuh ni dada dia wheezing lagi. Bagi ventolin tapi still wheezing.  Breathing pun ikut mulut maybe sebab hidung tersumbat. Flu. Degup jantung laju. Macam orang marathon.

Kena put on stanby mode. Haih.

This week sure hectic. Nak juggle dengan kelas dengan anak tak sihat lagi.

Permudahkan lah ya Rabb.

Semoga Ariff cepat sembuh. Mommy sayang Ariff & Amarr.

Monday, September 16, 2013

Funny faces

Maknya Ariff & Amarr

Tuesday, September 10, 2013

Ariff masuk OT @ Pantai Bangsar

Haih.

Instinct  seorang mak ni memang selalunya tepat kan? Kalau mak kita rasa tak sedap hati tu, memang ada la benda yang nak jadi.

Macam semalam, masa aku bersihkan hingus kat hidung Ariff. Aku dapat agak ada benda dalam hidung Ariff. Kalau tinjau camtu memang tak nampak pun sebab penuh hingus kot. Kalau tanya Ariff, lagi lah tak membantu. Jawapan dia berubah-ubah ikut siaran kartun kat tv.

Even doktor kat klinik pun cakap takde apa2 mulanya. Bila aku berkeras suruh cek bebetul, baru dia buat. Dan memang betul ada benda asing dalam hidung Ariff. Terus mintak refer ke hospital.

Call Mamoru inform tentang Ariff.  Malam tadi juga dia bertolak ke KL dari Melaka.

Patutnya procedure kat pagi tadi senang je. Tapi sebab Ariff agak trauma dengan Doc 1st yang treat dia kat Pantai Bangsar pagi tadi, Mamoru minta tukar Doc  lain. Tapi still tak boleh proceed untuk keluarkan benda asing tu sebab Ariff still trauma.

Sebab tu lah Doc yang ke-2 terpaksa admit Ariff & suruh dia puasa 6 jam sebelum masuk OT. Pukul 4pm Doc anaesthetic attend ariff.  Pastu Doc ke-2 proceed dengan procedure. Tak lama pun. Sekejap je dah settle.

Ariff pulak, bila doc bangunkan dia terus menangis macam apa je. Haih.

"I dont want to see Doctor.  I'm scared. I'm scared! ! Please, please, pleaseeee..."

Oh drama sangat.

Nasib baik Mamoru yang teman Ariff dalam OT. Kalau aku, confirm dengan aku sekali melalak kat situ. Haru.

Benda asing dalam hidung Ariff tu rupanya serpihan pemadam pensil. Kalau ikut cakap Ariff,  kawan dia yang masukkan dalam hidung. Entahlah.

Aku ada inform teacher Ariff kat BBIM. Memang bertubi-tubi aku dapat call dari teacher dan pengetua sekolah Ariff. Express concerns.

Aku tak suka nak salahkan sesiapa. Esp teachers kat sekolah Ariff. Aku percaya they have done their best. Benda nak jadi. Kalau Tuhan cakap jadi, kat rumah sendiri pun boleh kena. Tapi agak-agak la jugak kan. Sabar aku bukan tinggi nau. Aku manusia biasa juga.

Bab bebudak notty pulak, seriously aku tak salahkan bebudak ni. Takkan pasal bebudak yang belum pandai bezakan buruk baik, kita sesama parents nak masam muka. Aku prefer tolak ansur. Pada aku, biarlah aku maafkan anak orang yang 'ter' buat anak aku hari ni. Esok lusa, katakanlah anak aku secara tak sengaja 'ter' buat anak orang, for sure aku harap parents yang lain bertolak ansur juga.

Apapun syukur alhamdullilah. Ariff dah ok dan aktiff. Esok boleh start sekolah semula.

Note: Disebabkan semua bilik ward termasuk single room penuh, weols check-in suite terus.   Not sure berapa bill ni karang. Luckily,  insurance yang bayar. Oh mind the suite yang agak disaster dilanda Ariff yang cranky sebab kena puasa dari pagi sampai pukul 5.30 petang. Budak 4 tahun suruh puasa kan.. haru.


Monday, September 02, 2013

Tinted tingkap rumah

Aku pilih kaler gold. Cermin tingkap dan sliding door agak kehijauan sikit. Bila campur dengan tint kaler gold, dia jadi hijau keemasan.. fuhh.. puas hati. Cantik.

Next, nak tanam rumput pulak :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...