KENGKAWAN

Tuesday, October 08, 2013

Bedtime story

Untuk bedtime story double A malam tadi, aku try method baru. Tak baca direct dari buku tapi create cerita guna imaginasi.

Aku pernah try cara nih sebelum ni tapi double A macam tak minat sebab takde buku bergambar yang derang boleh tengok.

Try nak cerita tentang para Nabi & sahabat tapi maybe Ariff cepat distracted.  Maybe dia tak faham or maybe cara penyampaian aku tak ok lagi. Haih. Maybe later.

Tapi last night memang best. Ariff turut participate dan contribute few part dalam story ni.

Note: Bercerita dengan Ariff kena dalam english. Kalau tak berbuih mulut nak menjawap soalan dia:
"what is that?"
"what is terbang?"
"what is.. what? what?"

So start my storytelling begin with "Once upon a time..."

Haha, mat salleh sangat kan.

Cerita malam tadi tentang diri Ariff sendiri. Tentang apa yang dia buat dalam sehari kat sekolah. Ariff jenis tak rajin nak cerita aktiviti dia kat sekolah. Surprisingly,  cara ni bukan je boleh buat Ariff create the story sesama dengan tapi secara tak langsung,  Ariff bercerita tentang apa yang dia buat kat sekolah.

Aku: Once upon a time, there is one handsome boy named Ariff. He is very kind and soooooooooo hansomeeeee (saja tekan ayat hensem tu). Every morning Ariff went to school. He love his school so much.. bla bla bla... Before class started, Ariff and his friends will line up facing the Qibla and perform solah..

Ariff: Yes, solah like this mommy.. (show hands movements) Allahuakbar...

Aku: Yes, like that. Good Ariff. After solah, Ariff will have his breakfast.  Ariff love to eat......?

Ariff: Roti kaya and water. Ariff eat 4 roti kaya. Yummy!

And the story continues.

The best part is Amarr pun took part contribute for this story..hihi.

Malam ni nak cerita tentang apa pulak eh? Think, aD Think.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...