KENGKAWAN

Thursday, November 14, 2013

Anak oh anak

Aku tabik hormat pada parents yang ada lebih dari 2 orang anak. Especially yang jaga anak sendiri tanpa bantuan sesiapa (maid/parents/in-laws)

Korang memang hebat. Seriously.

Ada anak ramai memang best. Aku sendiri datang dari family yang besar. Terasa meriah setiap kali berkumpul gegamai.

Dulu masa baru kahwin plan nak anak sampai 4 atau 5 orang. Laa nih, rasa 2 ni dah cukup lah. Cut off production. No more..haha.

Dari baby > toddler > kids

Haih. Bab penat, Tuhan je yang tau.

Kids memang comei, keletah, cute, cuddly, etc.   Their presence make us happy, tenang, motivated, strong, etc. Tapi dalam masa yang sama derang juga yang create chaos, buat kita tak cukup rest, penat, marah, tak cukup masa, pastu kena sacrifice dan let go banyakkk benda yang kita suka. Thats include time with your other half. Semua benda kena rush: makan, bercakap, 'bed thing' (haha ok, this is out of the line)

Sepanjang aku pregnantkan Amarr, every week Mamoru outstation. Kalau kira bebetul, dah 3 tahun lebih aku jadi weekend wife. Honestly its not easy to raise the kids all by yourself. Kalau full time housewife lain cerita lah. I'm a working mom. Penat tu memang berganda. 

Balik keje memang takde rehat langsung (esp kalau ada kids below 4 & 3 years old macam aku) Seminit pun takde ok. Not until your kids fall asleep. Yelah, they dont really know what is wrong or right. When they want anything, they want it there and then.  Tak dapat, derang jerit their lung out. Bab gaduh sesama derang is norrrmaallll. Dapat pulak usia anak selang setahun. Masakkk kau jadi tarzan terjerit nak leraikan.

Tapi tu lah, dalam masa tertentu, they can be an angel and look so pure and angelic too. This is the part when you will automatically forget all the chaotic situation they put you through. And your heart will melt and become all lovey dovey again. 

Again, to all parents yang ada lebih dari 2 anak .. this is me saluting you. 

****************************

Me: Why Ariff pecahkan cawan mommy?
Ariff: I don't know. I'm sorry. It fell.
Me: Tell mommy why shouldn't mommy marah Ariff (tahan marah ni)
Ariff: We can glue it back mommy. 
Me: What???
Ariff: Use the glue. Its sticky. It can fix it.

Me urut dada. Oh Ariff, jawapan yang sangat innocent. Terus tak jadi marah. Meh sini hug mommy. Hilangkan rasa penat ni.

******************************

Me: Ariff, kemas all your toys, cepat!
Ariff: I don't want.
Me: Why? 
Ariff: I dont like to clean up.

Oh boy, me terkesima dengar jawapan itu.

*******************************

Ariff: Amarr, leys play pretend. Ariff jadi Diego, Amarr jadi baby Jaguar okay?
Amarr: Otey
Ariff: Baby Jaguar 
Amarr: Yes?
Ariff: No, Amarr should say "rarrr rarrrr". Let's try again. Baby Jaguar?
Amarr:Rarrr raarrrrr
Ariff: Louder.
Amarr: Rawwrr rawrrrrrrr!!
Ariff: Good boy. Okay, let's go save the elephants. 
Amarr: Otey. Rawwwrrr rawwwrrr.

*******************************

Ariff: Amarr, where's mommy?
Amarr: I don't know
Ariff: Let's go and find mommy. 
Amarr: Mommy,  where are you? !! (Jerit kekuat)

Amarr favourite answer: I don't know. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...