KENGKAWAN

Friday, February 28, 2014

Mission day 36

Haih.. mengeluh bebanyak dulu.. haha

Plan nak buat LSD maybe tak jadi memandangkan aku masih kat ofis sedangkan jam dah pukul 7.15 pm.

Pukul berapa nak balik? Pukul berapa nak lari?

So, mission abort.

Stress.

Kasut ofis. Ekceli kasut hiking. Tapi yang ni aku tak pernah bawak masuk hutan. 

Mission day 35

15 days left before race day!

Malam tadi lari 5km ja.. hahahaha

Sebab nak reserve energy untuk LSD malam ni.

Hm. Tak rasa apa pun lari 5km. Haus pun tak.. huhu.. ada nada berlagak kat situ.

Tapi seriyes memang tak haus. Siap tanya Afzan, "apsal tak haus eh?"

Afzan cakap maybe sebab sekejap sangat lari. Or maybe sebab dah terbiasa lari 10km straight tanpa minum air.

Mungkin jugak kan.

Lari long distance memang kena kurangkan minum air. Terlebih minum boleh mendatangkan maut. Boleh mati.

So, aku minum air every 10km ja..

Wednesday, February 26, 2014

Wish

I have a few things in my wishlist

Nak beli rumah baru  la
Nak tukar kereta baru la
Nak beli kamera baru la
Nak buat personal climbing gym kat rumah la
bla bla bla

So bekerja dengan kuat untuk dapatkan semua yang aku nak.

In between aku penuhkan masa dengan memacam mission dan xtvt outdoor
Hiking la
Climbing la
Running la
bla bla bla

Tapi semua ni rasa macam kosong. Rasa macam ada mender yang tak cukup. Tak lengkap.

Coz semua yang aku nak tu sebenarnya aku dah ada. Aku dah buat. Ini semua just additional things. Repeating.

Dan malam ni, aku nak letak tepi dulu semua benda yang berbentuk material ni

I just want to make ONE wish only:

I want HIM.

I want to BE with him.

I want to wake up EVERY morning seeing his face.

Distance, please go away.

Future, please be nice. Make this happen.. again.

Mission day 34

Hujan lebat.

Mission aborted.

Tak bersemangat. Sedih tak dapat lari.

Tak pe lah. Hujan ni penting juga. Let it rain tonight.

Let it rain. Let it rain.

Tuesday, February 25, 2014

Mission day 33

17 days left before race day!

Done 10km run malam ni. Afzan request buat EZ. So EZ it is.

Tapi EZ pun, lari non-stop 10km. Tak berhenti langsung. Nampak tak permainannya disitu.. ahah!

I dont like it when people..

1. Force diri ambil berat pada seseorang out of guilty & sympathy. Rasa sangat awkward bila both side knew it won't work that way.

2. Mengaku kawan padahal tak pernah jumpa, kenal atau berbual. Khatam reading this blog doesn't make u one of my friend.

3. Mengaku ikhlas bila buat sesuatu untuk kebaikan. Tapi lepas tu canang kat timeline fb yang dia dah buat itu.. ini.. in the name of kebaikan. Wth?

Gunung Besar Hantu 8-9/2/14

Weekend trip ke Gunung Besar Hantu, Jelebu, Negeri Sembilan.

Line up 13 orang.

8/2/14 (Sabtu)
10.30am Sampai Kg Chennah - rumah abang Nua Kenaboi
11.00am Naik 4WD ke starting point
12.00pm Start hiking - Jalan Balak
2.00pm Sampai Kem Sg Kering - Lunch
3.00pm Sambung hiking
5.00pm Kem Orkid - Kemsait

9/2/14 (Ahad)
6.00am Sambung hiking ke puncak
7.30am Sampai puncak Gunung Besar Hantu
9.00am Bergerak turun
10.20am Tiba di Kem Orkid - Breakfast & packing
12.00pm Gerak turun
2.30pm Sampai di tangga besi
2.45pm Air Terjun Lata Kijang
Mandi & gerak balik naik 4WD balik ke Kg Chennah


Journey to Kg Chennah, Jelebu, Negeri Sembilan

Tukar naik 4WD pulak ke starting point.

Berhenti kat stesyen renjer. Bayar permit

Halfway hilux abang Nua Kenaboi rosak. So kena start hiking lebih awal

me with abang Nua Kenaboi

Start hiking

me with Somphob 

Cuaca kering, banyak kawasan yang terbakar.

Layan jalan balak

Thanks to cuaca yang panas terik. View on trek ohsemm

Hutan buluh

Line up boleh tahan ramai juga.

Lunch kat Kem Sg Kering. Pekena megi mee & teh 0

Team bertungkus lumus masak lunch. Aku?  Tak masuk dapur pun. Menyibuk kat dapur ada lah.

Minum dulu

Semak macam ni punya tinggi. 

Team guide

Team husband and wife. Hiking pakai Teva. Memang hebat.


Kemsait yang sangat luas. 

Kem Orkid. Boleh muat sekampung kat sini.. haha
Last waterpoint. Air kecik tapi best

Dinner time. Menu: Kaeng Som, Sambal belacan, Ulaman, Ikan sepat masin, kacang panjang goreng & telur dadar. Pehh.. kat KL pun tak dapat makan sedap macam ni. Hapuskan semuanya, kata Chef.

Me & Chef hebat


Sambung hiking at 5.30am

Puncak Gunung Besar Hantu. View 360. Ohsem

with Kenaboi guido, Keweng

Gunung first berjaya ditakluk tahun nih!

Stairways to heaven.. haha. Tangga besi yang dah uzur. 200 anak tangga. Tapi few dah hilang/putus/karat.

Step & tricky part sebelum sampai kawasan air terjun.

We have made it!
Air terjun Lata Kijang.. tinggi.....

Its mandi time!





Mission day 32

In recovery mode.

Takde lari untuk semalam. Lebih pada berjalan.

Jalan. Jalan. Jalan.

Monday, February 24, 2014

Tasik Permaisuri

Spent our time kat sini with kiddos.

Plan nak bentang ground. Picnic macam mat saleh buat time summer. Tapi mimpi je lah.

My kids, they never stop running. They bigger the playground, the farther they go.

Simpan je tikar, picnic basket bagai.


Sunday, February 23, 2014

Gunung Hitam, Hulu Langat, Selangor 22/2/14

Trip daypack yang tak berapa nak santai:

Distance 9km +/- dari parking>puncak gunung hitam>parking

8.00am Berkumpul kat Balai Polis Bt 18
9.30am Bergerak ke starting point - parking 12 biji kereta (Kg Orang Asli Paya Lebar)
10.30am Start hiking (1.5km)

10.45am Last pondok orang asli
2.30pm Puncak gunung Hitam
4.30pm Bergerak turun
6.00pm Pondok orang asli
6.45pm Parking

Line up 30 orang (Team OWA, Budak Kaki Gunung & Gogonyzer)


Breakfast kat Hulu Langat

Kawasan kampung. Laluan 4wd. Kancil pun boleh masuk. Janji skirting jangan lowered.. huhu

Parking area starting point Kecik ja kawasan parting ni. Tapi muat juga lah 12 biji keta pagi tu. Double park.

me & my Mamoru

Gogonyzer line up: Me, Mamoru, Aisya, Zulia, Afzan, Zin & Ana

Warm up session

Group photo 

Start hiking at 10.30am

45 minit pertama trek agak landai. Laluan 4WD. Kawasan kampung orang asli. 

Gogo maintain kat depan

My fav photo from this trip. 

Rumah orang asli. Keliling penuh pokok serai

Line up


Wild flower - yellow

Kawasan bukit. Last pondok orang asli

Love this area. Peaceful

Take five

Banyak pokok duri kat sini. 

Aisya & Zulia

Wild flower - purple

Trek yang kering.. satu step kedepan, dua step menggelungsur ke belakang

View yang hijauuuu

Teknik pasak kaki supaya tak slide ke belakang

Few area terlalu kering dan terbakar

Kawasan batu besar. Ada tiga empat biji batu besar camni sepanjang trek
Penat layan trek yang pacak dan mencanak


Selfie dengan batu besar..

Bila gambar kaki dah keluar, penat adelah tahap melampau.. haha

Penat pun muka kena cover baik punya

Aisya in action

Red berries

Memasing berkipas

Trek ke puncak

Denai

Puncak gunung Hitam at 2.30pm. Suhu 28'C. Sejuk. View takde. Beirut takde.

Jarang lillte Kovea ni dapat beraksi

Lunchie. Kelaparan dah memasing

Group photo kat puncak

Kompas

Gogo

Gunung Hitam 1220m

Gogo selfie


Kena jadi tikus merangkak kat sini

Wild bouquet

Hutan buluh

Hutan lalang


Buluh

Anak sungai 

Dah nak sampai parking area

Solat

Restoran terapung kat dalam area ni

Singboard depan simpang masuk ke sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...