KENGKAWAN

Tuesday, June 24, 2014

Girls trip to Perhentian : Day 1

My very first girl's trip ever. Not so enjoy sangat lah coz of one tiny problem arose when we reached the Kuala Besut Jetty. I wished it didn't happened. Sigh.

Went to Kuala Besut by bus from PWTC. I've suggested the girls to take flight ja. But Arina preferred bus. Easier she said. And she's right. Bas berhenti betul2 depan jetty. If we took flight, it would cost us another RM75 for taxi from the nearest airport (Kota Bharu). Plus another 45mins ride to reach the jetty.

Kami amik pakej dari kak Anita. Dari jetty ke jetty all in RM300 per pack untuk 3 hari 2 malam. Thats include accomodation, meals (2 breakfast, 2 lunch, 1 dinner & 1 bbq dinner) & snorkeling at 6 different points. The foods provided by Amelia restaurant adalah heaven! Too much! Matey la nak bakar semula kalori2 ni.

Overall the package is quite cheap kan. Thanks to Arina for this arrangements

First day nothing much. Free n easy activities. Speed boat dari jeti ke Pulau Perhentian Kecil amik masa setengah jam. Kat sini kami stay kat Maya Chalet, Coral Beach. Chalet ni comel ja. Ada beranda. Siap hammock kat depan chalet. Kami pilih sea view. Memang cuci mata hari2.. haha.


Lepak dalam hammock ni boleh tertido ok. Dengan view.. angin sepoi2.. heaven.


Lunch with the girls 


Menu lunch: Nasi, ikan masak kicap, sayur campur goreng, sup ayam & buah tembikai. Tersandar kenyang lepas makan.


Ops.. makan lagi. Budak ni memang lapar sesaja.

Lepas makan, kami decide nak pi hiking ke Kincir Angin. Nak pi sana kena melalui Long Beach yang ambil masa 15 minit jalan kaki dari Coral Beach.


View kincir angin dari jauh (atas bukit tu). Snap gambar ni dari Long Beach.


Girls ready to hike. Pakai selipar ja gi panjat bukit kat sana.. haha. Air jangan lupa bawa nahh. Panas kot. Kami hike pukul 2 petang ok. Gila panas.


Starting point agak tersorok kat belakang Bubu Resort (almost bahagian hujung Long Beach). 


Awek gunung kan.. layan trek gini pakai selipar tader hal.. (statement blagak.. haha)


After half an hour hike dari starting point. We reached at the windmill. Tapi kawasan ni kena pagar. No entry. Tengok dari luar je lah. Ada dua kincir angin gergasi kat sini.


Pegi pulau pun nak hiking kan.. tak reti duduk diam. 


Self treat air kelapa lepas berjaya hiking kincir angin tanpa bantuan guide. Main tanya2 kat local people je cara nak kesana.


Habis hike, lepak lagi dalam port fav. Layan sunset.. 


Nak beli la hammock net nih. Serious best! 


Sunset at Coral Beach


Dinnahhh. Nasik lagi dengan telur dadar, tomyam sotong, ayam goreng bercili, tembikai & air straberry!


Muka hepi dapat makan 


Lepas makan pi jenjalan kat Long Beach. Kat sana taim malam memang meriah membawak ke pagi. Nak pi sana kena bawak headlamp. Jalan gelap. Malam first ja pi sana. Malam 2nd, aku prefer stay kat Coral Beach ja.. senyap & damai. Pening la bising2.

To be continued. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...