KENGKAWAN

Friday, December 25, 2015

Persiapan sekolah Ariff

Still banyak lagi yang belum beli.

Ariff nak beli beg Ben10. Aku pulak nak belikan dia beg Deuter.. huhu. Tapi, possibility untuk Ariff pilih Ben10 adalah besar.

Mamoru cakap harga beg Ben10 almost RM100. Boleh tahan mahal eh beg camni. Part tahan lasak pulak doubtful. Kalau Deuter confirm tahan lasak walau harga lebih mahal sikit. Tapi kalau setahun kena ganti beg sampai dua tiga kali, serupa beli Deuter je kan.

Setakat hari ni, baru beli uniform sekolah kebangsaan dengan uniform sekolah agama. Aku beli sesiap 5 helai baju & seluar (kes malas nak basuh & gosok hari2).

Kasut belum beli lagi. Itu pun plan nak beli 5 pasang jugak. Pastu pening kepala nak cuci kasut banyak2 nanti.

Bila dengar aku bebel sorang part nak cuci kasut Ariff, Mamoru terus warning aku jangan cuci kasut Ariff. Dia nak Ariff berdikari. Kata Mamoru, dulu kita pun basuh kasut sendiri dari kecik. So, jangan terlalu manjakan anak. Tskk. Noted.

Note: Sorry ya sayang mummy, Ariff. It's time Ariff belajar berdikari :)

Hero2 demam. Tak lalu makan. Nak buah ja

1 comment:

Sharul Khuzaini Kasim said...

Laa.. cian hero2 demam. Get well soon!!.. insyaAllah cepat baik n bleh masuk sekolah dengan happynya :)

Bab basuh kasut sekolah start Tahun 1 tu.. mula2 dulu sceptical jugak. Tapi alhamdulillah .. dgn proper instructions pelan2 anak2 ambil perhatian and took it as their own responsibilities. And Tahun 2 start basuh (masuk mesin jer pun :) baju sendiri, keluarkan dr mesin, jemur and iron uniform masing2..
1. Jumaat petang balik sekolah, rendam kasut and baju dlm baldi berasingan.. 2 baldi merah kakak, 2 baldi biru adik. Masing2 ada 3 pasang kasut.. kasut sklh pagi.. kasut sukan.. kasut sklh agama ptg

2. Sabtu pagi2 baju semua masuk mesin.. mama kena monitor utk masuk sabun n operate machine. And start basuh kasut masing2. Sambil jemur baju.. mama tolong dry spin kasut supaya cepat kering. Habis jemur baju.. kapur kasut skali b4 jemur. Kalau dh kering baru kapur kasut xbrapa economik.

3. Lepas lunch angkat baju dan masing2 amik turn iron baju. Kena tunjuk camaner nk iron baju n seluar dgn arahan yg simple supaya yg mendengar pun tak penat haha.. (took me awhile to master this).. and of course lots n lots of praises and patience.

Malam sabtu is family movie nite kt rumah.. wt homemade.popcorn and choice of movie as a reward pasal masing2 dh siap keje rumah.

Alhamdulillah.. inisiatif yg dmula awal dh jadi rutin masing2 sampai ke sek.menengah.

.. just my two cents from own experience.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...