KENGKAWAN

Thursday, January 14, 2016

Panik

Tengah leka layan Aleesya kat rumah, dapat call dari nombor tak dikenali.

Aku jawab. Dengar surrounding bunyi bising tapi takda siapa yang bercakap.

Tetiba aku teringat Ariff.

Aku: Ariff? Ariff ke kat sana?

*senyap*

Ntah kenapa aku confident itu Ariff. Instinct.

Pastu sayup2 aku dengar suara Ariff; "Mummy.."

Aku tengok jam. Pukul 1.00 tengahari. Suppose waktu camni Ariff dah sampai sekolah kebangsaan.

Maybe Ariff call guna public phone kat guard house sekolah. Aku ada perasan satu public phone kat situ.

Cuak ok. Nih first time Ariff call aku seumur hidup dia.

Aku: Ariff? Ariff ok tak ni? Ariff kat mana ni.

*senyap*

Sekejap tu dengar suara dia; "Ariff takut.."

Dan line tetiba putus.

Rasa macam dalam drama. Macam berdentum petir atas kepala. Macam2 dah aku fikir.

Call no tu balik tapi takda line.

Aku angkat Aleesya. Nak pergi sekolah Ariff jam tu jugak. Tapi dressing aku tak semenggah. Dengan boxer & singlet. Haih.

Letak balik Aleesya. Sambil salin baju, call Mamoru, call adik lelaki no.7. Aku dah nak melalak dah ni.

Adik no.7 pegi sekolah
Mamoru call Taska

Alhamdullilah Ariff selamat. Dia ada dalam kelas. Syukur sangat.

Tak sure kenapa Ariff call aku tadi. Maybe dia saja nak test. Sebab tiga hari lepas aku ada inform dia, kalau ada apa2 emergency, call mummy or daddy. Nombor phone ada aku letak kat belakang name tag dia.

Dia balik nanti, aku tanya.

Apa pun, aku impressed. Dia reti guna public phone. Dan dia pandai call aku.

Note to Mamoru: Pwease..get a gps tracker for our kids. I almost have a heart attack just now.. pwease.. pwss..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...