KENGKAWAN

Thursday, August 31, 2017

Salam Aidiladha

Already touched down KL and now gigih melipat popia comei ni. Mode raya on!

Betui ka Malaysia cuti sampai Isnin. Uii naa.. lama noh. Bestnya. Sambung cuti lagi.

Esok nak pi jalan raya ❤️❤️

Selamat Hari Raya Aidiladha. Maaf zahir & Batin.

Cebu marathon 2018

Tangan gatal pi register another overseas marathon. Tskk..

Ada 4 bulan untuk training for the race 🏃

Ada 4 bulan untuk draf itinerary places to be visited ✈️

Dan ada 4 bulan untuk menabung.. hihi 💵💵

So, next runcation will be.. Philipphines! 🇵🇭

InsyaAllah.

Bali runcation Day 4 : Check in at Best Western Villa

Lepas cancelled hotel kat Tanah Lot, kami check in kat another hotel kat Kuta. The power of smartphone. Booking semua dihujung jari.

Puas hati dengan pilihan hotel ni. Setanding dengan hotel yang kami kansel :)

Staff kat hotel pun peramah.

Paling best, our room was upgraded (foc) by the hotel management. Maybe sebab weekdays kot. Tak ramai orang :)

By time kami sampai hotel dah malam. Lepas bersihkan diri, kami decide nak keluar dinner kat luar.

Dan pilihan dinner untuk malam ni, Bali Udang Mang Engking sekali lagi!!. Kalau semalam makan kat Ubud, hari ni kami makan kat Kuta pulak. 

Sedapp! Kiddos pun suka!

Our villa. Siap ada half open bathroom & yard

Keje dia tiap kali masuk bilik.. masuk bawah quilt. Comei banget. Sepanjang kat sini, semua orang suka tengok dia. Jangan cakap mat salleh, orang nigeria pun suka kat dia  haha❤️

Yard kat depan bilik. Balinese style. Suka sangat! Kat Bali banyak pokok kemboja. I love bunga kemboja!

Laluan ke bilik. Privacy & eksclusive.

Standard toiletaries stuff

Besar dan luas

A must. Tempat kiddos berendam selain kat pool

View our villa dari main entrance

5 pasang kasut ❤️

Bale Udang Mang Engking repeat! We're in yellow. Suka pakai baju sama kaler. Senang nak cari anak2. 

View sini pun breathtaking. Sama macam kat Ubud.

Muka lapar.. haha

View dari yard

Bali runcation Day 4 : Sunrise mont Batur & Taman Ayun

Bangun pagi ni disambut dengan view matahari pagi yang cantik.

Permandangan matahari naik berlatar bekalangkan gunung Batur cukup buat aku rasa macam sedang mendaki gunung ni.

Memang teringin nak mendaki, sebab trek dia tak susah. Cuma tak nak amik risiko. Suhu sejuk (duduk kat hotel pun sejuk oii. Inikan pulak atas gunung tu). Route tanah volcano yang peroi. Batu2 tajam. Agak bahaya. Hm.. maybe next year kot? Hihi.

Tips:

Setiap hotel yang kami amik included breakfast, so jimat. Bear in mind ya, duit rupiah maybe rendah value dari ringgit, tapi semua kat sana mahal ok. Kalau tak hati2, kat gerai tepi jalan pun harga air minum macam kat restoran mahal.. hihi. So, please ask for price dulu sebelum makan/minum.

Dan satu lagi tips, kalau dah tahu tempat2 menarik yang nak dilawati kat Bali, tak perlu amik Supir. Coz harga double (harga kereta + supir). Kalau nasib tak baik, dapat supir yang pendiam. So, jadi tak best kan.

Sewa kereta kat sini murah. Kami amik Toyota Avanza 24 jam baru 250 ribu rupiah (equivalant to RM70++). Kereta besar. Puas hati. Jangan risau sesat. GPS ada. Roaming kat Bali ni overall bagus. Jangan risau trafik. Sama je macam kat KL. Relax.

Lepas sarapan, kami pergi ke Taman Ayun. Habiskan masa kat sini.

Hari ni suppose kami check in kat D'Sawah Villa kat Tanah Lot. Tapi aku decided untuk kansel booking kat situ sebab nak stay dalam town Kuta. D'Sawah Villa agak terpencil dalam area kampung (tengah sawah). Kami plan nak jalan2 waktu malam (night life di Kuta memang happening). Lepas kira2 cancellation fees yang kena bayar is affordable, kami proceed dengan cancellation.

Entrance Taman Ayun. Cantik ukiran tradisi kat sini. Ukiran2 batu ni dibuat dari tanah hitam kawasan gunung berapi.

Cantik kawasan ni

Sunrise at Mount Batur

Sacred area

Aleesya yang baik. Behave je sepanjang trip ❤️

Pintu gerbang yang cantik. Aku nak buat style gini la kalau ada rezeki beli landed house lagi.

View dari our suite. 

❤️❤️

We're in Bali

Kiddos yang happy. Mak paknya pun double happy

Tuesday, August 29, 2017

Bali runcation Day 3 : We're at Mount Batur

Perjalanan ke Batur dari Kuta amik masa dua jam lebih. Tapi tak terasa pun sebab view kiri kanan cantik sangat.

Suhu kat sini sejukkk. Lebih sejuk dari Cameron. 

Rata2 orang kat sini pakai baju tradisi. Kebaya nyonya. Yang lelaki suka pakai tengkolok ke apa ntah.. hihi.

Hari ni check in kat Batur Mountain View. Our suite memang sangat privacy. 

Our room. Luas & selesa untuk anak2 main kejar2

Batrhroom checked. Perfect for kiddos yang suka berendam

Panorama view gunung Batur. Jelas nampak 3 kawah gunung berapi. Subahanallah.. macam lukisan cantiknya.

Ni time malam. Nak keluar gi cafe kena pakai baju tebal2 sujukkk.

Kat view point. Gunung berapi ni still aktiff. Last dia meletup tahun 1963. Kata Pak Ketot masih ada letusan kecil juga berlaku.

Order makanan tapau masuk bilik ja. Tak sanggup duduk lelama. Beku.

View dari bilik kami. Nih dah nak malam

Cantik kan ❤️

Jelas sangat gunung ni dari view point :)

Kiddos yang happy bila dah checkin. Semua kepenatan.

Next, bila kiddos dah besar, kita gi conquer gunung2 seluruh dunia ya :)

Bali runcation Day 3 : Luak plantation

Its time with family!

And I dont mind makan kali kedua kat Bale Udang Mang Engking sebab sedapp banget.. hihi. Fell in love with this place ❤️

Kat Bali ada 2 restoran ni. Satu kat Ubud & satu lagi kat tetengah bandar Kuta. Untuk hari ni, aku makan kat Ubud. Kat kawasan sawah padi. Cantik sangat. Makanan pun sedap. 

Lepas makan, kami terus bertolak ke next destination, Kintamani. Mamoru sewa kereta dengan Supir (driver) sekali. Plan asal nak drive sendiri tapi konon nak senang, amik dengan supir sekali.

Sepanjang perjalanan ke daerah Kintamani, kami singgah di Kopi Luak plantation & view point Mount Batur. Interesting places!

Gambar kat bawah ni tunggang terbalik. Layan je lah.

Ni  gambar kat Luak plantation. 

Aleesya dan Luak. Musang ni taim siang memang tak aktif langsung. Tido je keje dia. Malam baru bangun.

Ni gambar kat restoran Bale Udang. Ada banyak pondok2 buluh yang dibina terapung atas air. 

View tepi sawah 

Kiddos playing with the fox

Deco menarik kat Bale Udang

Path to Luak plantation

Amarr terpaling happy

Cantik sangat tempat ni

Catwalk

Love to see them happy ❤️

Entrance restoran

I want to built this kind of pelantar

Amarr dengan kopi luak yang dah dibersihkan

With our Supir Pak Ketot

Bat Cat Poo Chino.. euw.. poo poo Memang tidak lah aku minum kan..

Our lunch of the day

Mamoru dengan kopi testing.. Amarr tutup hidung. Tak suka bau katanya

Aku tak suka kopi. So jenjalan dengan kiddos kat area ni je

Cak..

Antara herba yang ditanam kat sini

Belajar buat kopi

Kemain lagi Aleesya menumbuk kopi

A must to repeat 

View sawah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...