KENGKAWAN

Saturday, March 31, 2018

Parenting

Tak kira macam mana perfect aku rasa dalam bab handle anak2 bila Mamoru outstation / pergi outdoor, sebenarnya Mamoru paling tip top kalau bab jaga anak compare dengan aku.

Yep, have to admit this.

Men can do almost everything we, women, can. They have power too. The superdad's power. Its hidden inside them. The good thing is, they never brag about it macam kita orang perempuan.

My ayah is the living proof. He managed to take care all of his 10 kids single handedly without arwah ibu. Without any help at all. Ye lah kan, kalau lelaki yang jaga anak2, takde orang nak kesian sangat. Berbeza dengan ibu tunggal, orang mudah simpati.

To me, without Mamoru, nak bawa kids pergi lunch kat restoran pun fikir tiga pat kali. But to Mamoru, nak bawa kids pegi mana pun, no problem at all. 

Mamoru can get the kids ready early in the morning, make breakfast. Send them to school, nursery and then go to work. Lepas habis kerja, fetch all of them, cook / buy dinner. Check their homework, tidurkan kids. Pastu bila kids dah tidur, dia kemas rumah and make sure semua tip top and ready for next day pula.

Luckily, I already learned how to handle things alone since I gave birth to Amarr dulu. So, takde problem sangat bila Mamoru is away. Kalau tak, sure kelam kabut. Silap2 terpaksa ponteng keje sebab kalut tak tahu nak handle kids macam mana or lebih worst bila kiddos pun terpaksa skip sekolah sama. Nasib baik tak pernah sampai ponteng2 camtu.. 😅

I wish I think and act like a man. Their mind are very simple. If they facing a problem, they just think of how to fix it straightaway and get it done.

Berbeza dengan orang perempuan, problem kecil ke besar ke, emosi jalan dulu. Settlenya belum tentu 😅😅

Okbai.

Nak drill dinding. Nak gantung 'giant' frame gambar yang beli tadi. Tak dapat think like a man pun tak pe lah. Janji dapat work like a man.. hahaha

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...