KENGKAWAN

Thursday, June 14, 2018

Mengacau dodol

Rutin paling best tapi renyah tiap2 tahun kat rumah ayah adalah mengacau dodol.

Renyah sebab bukan senang nak prepare dodol ni. Nak memasak pun bukan sejam dua. Berjam2 kalau nak dapatkan dodol yang berkualiti.

Tapi best sebab, aktiviti macam ni dapat merapatkan kami. Meriah ❤️

Semalam, pukul 11 baru naik kawah.  Mengacau sambil makan satay as planned. Ramai sepupu2 aku yang datang menolong. Alhamdullilah. Jiran2 sebelah rumah pun datang menjenguk sekali sebab meriah nau rumah ayah dengan gelak tawa kami.

Ni gambar pukul 2 pagi tadi. 

Masakndodol depan rumah je. Guna dapur gas.. tayah nak jaga api sangat.. hihi

Arik no.4 mesin kelapa. Belakang tu adik no.2 & no 8 tengah belah kelapa.

Sil sue tengah jahit manik baju raya.. hihi. Adik no.3 tengah tengok tv kat belakang tu.

Ayah tengah mengacau dodol. Kat belakang tu, sidek (cousin), adik no.5 dengan anak dia, adik no.11 & adik no.2

Yours truly & adik ipar tiri.. hihi

Ni masa tengah potong gula melaka

Sil sue & adik no 3 tengah perah kelapa

Nenek tengah rendam tepung pulut dengan bil sham

Meriahs

The anak2 buahs ❤️

Acah2 mengacau.. hihi. Ni masa dodol cair lagi. Dah pekat memang tak boleh buat main2 mengacau. Kena full force.. hihi

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...