KENGKAWAN

Monday, October 16, 2006

meriam buluh

if laa, sumone ask abt my wiken, surely aku jawab.. it wuz marbeles!

sabtu rituh, aku gerak ke Tg Karang dgn chua & fazi. ada berbuka gathering dgn sumer instructor kem Ampangan. kalau ikut plan asal, kami nk buat mejelis tu kat dalam kem.. last menet, tukar plan.. owner kem tu tak dpt dtg. so, tak manis la kalau buat mejelis tanpa tuan punya tempat.. sib baik syafiq volunteer nk hold gath kat umah dia. tunang syafiq, tuty volunteer nk masak sup & rendang.. alhamdullilah, murah rezki bulan Ramadhan nih.

arrived umah nenek fazi dlm kul 3.00 ptg...unload barang dari keta, pastu terus start siang ayam. enjoy btul bila memasak gegamai nih.. fazi amik port siang ayam. sampai 4 ekor ayam tuu.. chua plak tolong cuci kuali.. aku & nenek duk bz potong cili ngan bawang.. menu: ayam masak merah.

part yg best, bila kami kena goreng ayam guna dapur kayu sbb kuali yg diguna tu terlalu besar.. takut ayam lambat masak kalau guna dapur gas. mrasalahhh masak syle orang dolu-dolu. nenek tak bagi aku handle dapur kayu.. takut sangat aku kena minyak panas.. even taim nk hidupkan api pun dia tak bagi aku sentuh.. iskkkk nenek nihhh..

sementara chua & fazi goreng ayam kat luar, aku bz masak sambal & nasi impit. dekat kul 5.00 ptg baru sumer settled.. legaaa. masa tengah lelepak, aku ajak derang pegi petik buah mangga. cadang nk petik dua, tiga bijik je.. sekali derang pedajal petik satu plastik besar.. nenek plak, siap bwk galah.. *matilah sakit perut melantak mangga*

taim nk gerak ke kem, pacik fazi tanya aku nak kelapa muda tak? uishhhh.. peberet tuu.. laju je aku cakap 'nakkk'. rasanya hampir satu tandan kelapa muda pacik fazi petik. dapat penuh satu bekas besar air kelapa muda! best! best!

tepat kul 6.30 ptg, kami gerak ke umah syafiq. ekceli umah syafiq terletak bebtul kat tengah sawah (dekat dgn kem). view sepanjang jalan mmg pehhh.. o~la~la.. kena pulak taim padi tengah berbuah (chua ckp padi tak 'berbuah'.. dia suh pilih ayat lain utk describe padi yg dh start 'berisi' or is it 'berberas'.. ntah, konpius la. BM aku bukannya power pong. lantok).. eniwei, aku mmg teruja tgk sawah yg luas nih. syahduuu.. terasa btul meriahnya raya kat sini. esp, kalau jenjalan pakai baju kurung / melayu kat tengah sawah.. lahaiii.. indahnya tradisi melayu.

tak sangka ramai jugak yg datang.. selain our host, syafiq & tunang (plus parents syafiq), kuding & friend, hawa, man & gelpren dia (zu), pengantin baru (zin & effa), najib, wood and.. err ada lagi ke? tak ingat arr.. aper pun, mmg meriah.. aku mkn tak hingat dunia.. senak perut dibuatnya.

lepas mkn, kami lepak kat depan umah.. maceh kat syafiq sbb tolong cabut serumpun padi utk aku (nak keringkan & bubuh dlm frame).. nak main bunga api, tadok stok la plak.. main pelita je laa.. oh yer, aku belajar ayat baru.. selain dari panjut, pelita jugak dikenali dgn nama damaran kat area Tg. Karang nih. pelik kan bunyiknya? disebabkan ada byk slang / loghat org kat situ yg aku tataw, teruk giler aku kena bahann.. taper, sabau.. sabau.. kalau korang dtg melaka nnt, siap laaa..

dalam berborak tu, derang bawak keluar 3 bungkus karbait. uiks?? hidup-hidup aku kena tipu dgn chua.. nak pasang damaran karbait katanya.. walhal derang nak bakar meriam buluh!!! giler arrr.. yg buat aku cuak tu, meriam yg derang nk guna bukan dibuat dari buluh.. ntah besi mana derang amik. bapak punyer besarrrr!!! kalau sumbat kepala aku yg comel nih, sure muat punyerlah.. panjang meriam besi tu, ada laa dalam 2 meter lebih)

tapii.. hehehe.. dalam tetakut tu, aku curious gak.. sempat gak aku menyelit tengok wood, chua, syafiq & kuding bubuh mixed-kan karbait dgn air sebelum masukkan dlm meriam besor tu. kat hujung meriam, ada satu lubang kecik. derang tutup lubang tu dgn kain. taim nih sumer org lari jejauh.. aku siap nyuruk belakang pokok lagi tuu.. lepas tunggu dlm seminit dua (tunggu air dgn karbait sebati kut), baru la syafiq alihkan kain buruk yg tutup lubang meriam tadi & cucuh api kat situ (guna kayu yg pjgnya dlm semeter).. bunyik diaaa... bapakkk punyer kuatttt!!! bak kata froggie, terpanjat makkk..

bukan sekali dua derang bakar meriam tu.. byk kali.. sampai aku yg tengok drpd jauh rasa cam best plak nk tgk dedekat. bila aku ckp nk try cucuh sendiri meriam tu, derang macam.. "biar betik budak aD nihh??!!!!".

berdebar giler jantung nih masa pegang kayu yg dinyalakan dgn api kat hujungnye. aku suruh chua berdiri dekat dgn aku.. cuakk seyy!!! bila wood suruh cucuh meriam tu, aku pun halakan api kat lubang meriam.. tangan kanan duk pegang kayu.. tangan kiri aku genggam tangan chua.. tp, aiseyyy tak meletup plak.. try lagik... bOOoMm!!! makkk datukk, barai jantung hakuuuu... jatuh terduduk aku kat tepi semak tu.. bingit telinga.. sumer org cuak tgk aku jatuh.. tapi pastu sumer pakat gelak mcm org giler.. bahan aku laa tu.. huh! hilang macho aku mlm tu.. bertambah malu bila fazi duk rakam aksi kitaorg bakar meriam.. haruuu.. yg best, bukan sekali tu je aku buat.. byk kaliii.. miahahaha. aku sorang je pompuan yg join keje giler camtu. yg lelain sumer duk jejauh.

lepas penat main meriam, kami gi supper plak. perut still kenyang.. so minum je lah. sangap aku dibuatnya duduk kt kedai makan tu.. ngantuk~~ dekat kul 2.00 pagi baru balik umah nenek fazi. supposed mlm tu gak balik KL.. memasing dh tak larat. tido umah nenek fazi je la jawabnya.

sampai umah, nenek siap kan bantal & kain selimut.. tp, mata cam segar plak.. chua start potong buah mangga, haper lagi.. sampai kul 4.00 pagi layan buah mangga cicah kicap.. syedapppp. tak ingat kul berapa aku tertidur kat ruang bawah umah tu.. sesedor je jam dah pukul 7 pagi. chua & fazi plak tido kat atas tikar depan aku..

masa aku tgh makan buah mangga dgn chua & fazi..
fazi: we should do diz more often..
aku: wut?
fazi: spend more time together.. 3 of us.

guys, i love u both - korang mmg kawan yg baik!.. *hugs*

pagi ahad, lepas mandi, aku pegi cuci kuali yg hitam legam kena api dapur kayu pastu kemas apa per patut.. aku plan nak balik KL awal.. sekali nenek cakap dia kena pegi umah org meninggal.. nenek suh jaga Tia (Atira) sekejap. aku angguk je.. lagipun, balik KL awal bukan ada apa. sementara nk tunggu nenek, fazi ajak pegi Pantai Remis. Tia seems so exited..

masa tgh ikat rambut Tia, dia ckp aku nih mcm ibu dia.. pastu dia naik atas riba & peluk aku ~ lama. aku balas pelukan dia. sedih sey.. fazi pun terdiam tgk telatah Tia.. pastu Tia tak henti-henti cium pipi aku.. yg kelakar tu, even bibir aku pun dia nak kiss.. aiyarkk.. sib baik aku sua kan pipi.. uiks Tia.. tamau.. tamau.. hm, kesian Tia, kecik lagi dah hilang mak-ayah. aku ada belikan dia baju raya.. hope she like it.

utk first time dlm hidup aku boleh duduk melepak tepi pantai tanpa rasa boring.. lama lak tu.. dari kul 11 pagi sampai kul 4 ptg. selalu tu kalau org ajak piknik, cepat je aku rasa bosan.. kali nih, cam sumthing plak. zin & effa pun join sekali. kalau tak disebabkan ada nyamuk jahat masuk dlm telinga aku nih, sure lagi lama kami melepak.. eniwei, sib baik sumer ok..

lewat ptg, lepas hantar Tia balik umah nenek, kami gerak ke summit usj. berbuka gegamai kat sana. pastu main bowling sampai lebam.. then, gi supper plak.. dekat nak tengah malam baru balik umah.. huiiii penatttt.. taper, last enjoy ngan kekawan sebelum raya.. minggu nih, dah tak buleh jumpa lagik coz nak balik kampunggggg.. rayerrrr!!!!


6 comments:

no name said...

marbeles weekend. sure u very happy. pernah ada nama fazi di artikal sebelum ni... but siapa pula chua?

amizgig said...

hm? both of them are my bestfrens. rasanya ada byk kali gak arr aD mentioned nama Chua kat sini.. awat?

Man Senkuang said...

Chua tu anak Ah Tat tokey telur ayam denak hujong kampung...ramai org kate..."beso beso telor nye"...tok penghulu pun suka shoppin kat situ...org kate la...bukan aku kate...

yang bertanya tadi tuh...cam ade unsur2 jeles and sedikit unsur jenayah...ingat2 le bulan pose nih...

ok lah...err.. sebelum raya jgn lupa bayor zakat tau...

bluefroggie said...

cik aD, tamo3 men mecun... bahaya...

amizgig said...

man sengkuang:
kelakar la awak nih.. hehehe..

froggie:
alaa.. aD bukan main mercun.. aD main meriam je.. heheheh

No Name said...

Just wanna know. Who is Chua. lawyer? majestrit? ahli muzik?

where u met him aD? mountain i guest.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...