Friday, November 30, 2018

Powerkids registration

Done register Powerkids dualthlon 2019 for Ariff & Amarr.

They have been anticipating for this event since Mamoru bought them their BMXs aritu.

I just realised today is the last day for super early bird registration. Nasib baik sempat, kalau tak ticket price naik dalam RM40 camtu. 2 pax punya registration, sure nangis kalau terlepas.. hihi.

Now its time for both of them to train and at the same time enjoy the fun without  neglecting their study.

I got the feeling they gonna complete their trialthlon someday before me.. haha.

#letsplay

Nak kena email organizer coz tersilap enter nama aku on e-cert instead of Ariff

Beli buku lagi

Terima kasih Pakcik Khutub Khanah, En Azim Ghazali. Beli satu buku tapi dapat 2 buku sekaligus.

Saya suka! Tenkiuu. Tenkiuu! Saya beli ya buku ni.

Tebal buku kali ni. 484 mukasurat. Hmm berapa lama boleh habis ni? Seminggu?? Sebulan?? Kalau time single dulu, satu hari je boleh habis.. hihi

Thursday, November 29, 2018

Sekejap je dah weekend..

..mana tak rasa sekejap, masuk keje hari Rabu, memang la kejap je dah nak weekend semula πŸ˜‹

Pagi tadi pukul 4.30 pagi dah start berlari. Dalam bulan ni, asal tepat pukul 4 pagi je badan aku auto-terbangun.

Best lari waktu pagi compare dengan time malam. Best sebab badan rasa fresh je bila pegi keje dan bila balik keje, boleh spend masa dengan anak2 tanpa risau nak pergi berlari malam2.

Pagi tadi ada geng teman masa lari. Ada sorang uncle Cina selalu exercise pukul 5 pagi - brisk walk. Tapi pagi tadi, dia cuba ikut aku berlari. Dia kata dia tak pernah lari tapi dia nak cuba coz dia suka tengok aku lari pagi2. Kebetulan masa tu aku dah complete 9 km. Tinggal nak cooling down lagi 1km, so aku slow kan pace biar uncle tu selesa berlari sebelah aku. Tak sampai 500 meter, uncle tu give up.. ala kesian dia. Maybe easy pace aku tak cukup easy untuk dia.. tskk.

Malam ni nak cuba upload gambar2 masa cuti2 aritu. Banyak gambau nak upload ni.. harap tak tertido awal. πŸ˜‚πŸ˜‚

Ni masa kat dalam movie 3D kat Legoland. Lengang je tempat ni. Selalu tu penuh umat. Kami pergi Legoland hari Isnin & Selasa. Ingatkan ramai orang time cuti2 sekolah ni, sekali tak ramai pun. Maybe baru awal2 cuti kot. 

Wednesday, November 28, 2018

Contented

Start hari ni, masuk ofis just tiga hari je dalam seminggu sampai lah hujung tahun ni (kes nak perabih cuti - itu pun tak habis jugak cutinya sampai terpaksa carry forward balance cuti ke tahun depan)

Nampak tak betapa busynya saya sampai cuti pun tak sempat perabih kan. Busy sampai tak ber-upeate blog nia.. hihi.

3 days working + 4 days spend with kiddos everyweek until end of the year! 
Alhamdullilah
❤️❤️❤️❤️❤️

Tuesday, November 20, 2018

Maulidur rasul

Cuti hari ni.

Start my day with an easy 8km run then balik rumah sambung mengemas and packing. Will be away for a road trip until next week. Lagipun next Monday birthday Amarr. Hes turning 8 years old. Sekolah pun dah start cuti. Perfect timing. 

Okay lah. Gotta continue packing. Banyak baju nak bawa. Cuti lama. Mamoru pula keje arini. Hes been working like, I dunno - non-stop for the past few months. Nak jumpa pun susah. Last month dia ada project dengan Maybank. Ulang alik dia attend meeting kat Menara Maybank. Tapi tak sempat lunch sama pun coz dia busy betul.  

Luckily dia agree bila aku paksa  (hihihihihi) dia amik cuti until next week. Its time for cuti2 Malaysia. 

Salam Maulidur Rasul.
Boleh share gambar Aleesya je. Abang2 dia tamau bergambar tho masing2 ensem berbaju melayu arini. Tskk.
Sindrom anak2 dah besar.

Sunday, November 18, 2018

Yes, esok Isnin!

Kemon Monday, lets get started.

Tak sabar ni nak pi keje esok sebab lusa cuti 😁😁😁

Weekend well spent. Training executed as planned. Kiddos pun happy coz their cousin overnight kat sini.

Cuma Mamoru je keje the whole weekend (day & night).  Semoga murah rezeki Mamoru & cepat naik pangkat. Amin.. 😊😊

Tadi tengah buat core workout, terdengar Adam (my nephew) berborak dengan Ariff:

Adam (my nephew) : Eh, mommy awak ada six pax!!
Ariff : Saya dah tau dah.

*Baru perasan workout tadi pakai sports bra je* 🀦🀦

My tummy dah tak flat lagi dah. Dah ada banyak muscles berketul2.. hihi. Tapi tak tau la mucles ni boleh membantu increase pace masa lari atau tak .. hihi.

Tengah2 potong bawang dia ajak main dam. Terpaksa berhenti kejap layan dia main dam πŸ˜‚πŸ˜‚

Thursday, November 15, 2018

Musim tengkujuh

Masih belum reda lagi musim tengkujuh. Aritu boleh predict lagi bila hujan turun. Kadang tu kalau hujan sebelah petang, memang petang je lah hujan turun. Kalau pagi, berlarut seminggu hujan sebelah pagi.

Sekarang, tak kira pagi dan petang. Kadang pagi membawa ke petang. Tak pun bersambung dari petang ke subuh esoknya.

Hujan bawa rahmat kan.. bawa rezeki 🌦️πŸ’

Memandang hujan tak menentu, training pun tak menentu juga lah nampaknya πŸ˜‚πŸ˜‚

Petang tadi kemain bersemangat nak balik rumah. Nak training. Berkejar2 pi fetch kiddos. Bila cuaca makin mendung plus kilat petir, hati mula rasa risau. Semalam dah skip lari.. tsk.

Tetiba teringat something, aduyaiiii, bukan ke aku dah lari subuh2 buta tadi? Nak lari malam ni lagi, dah kenapa. Haish.

Seriously pelupa tiba2 hari ni. Maybe sebab kepala duk fikir pasal keje je arini. Minggu ni busy sampai tak keluar lunch langsung. Tadi pun ntah berapa kali keluar masuk meeting. Sampai kerja aku tak siap. Email sampai nak termuntah baca. Beratus2 dalam inbox!

Nope, Im not complaining. I do love my job. Banyak perkara baik jadi sejak awal tahun 2018 ni. Syukur sangat. Dan towards end of this year things just get even better. Alhamdullilah.

❤️❤️❤️❤️❤️

Easy run pagi tadi. Dah lari 7km boleh tak ingat acaner? Abaikan heart rate yang tak pernah accurate since guna wrist HR. I miss my HR chest strap

School holiday is around the corner

Semalam masa fetch kiddos balik sekolah semua bukan main hepi sekali. Rupanya result final exam dah keluar. Semua tak sabar2 bagitahu keputusan masing2.

Alhamdullilah, kiddos improve so much dari mid term. From top 5 to top 4 student in class. Guru kelas kiddos inform, tahun depan ada kenaikan kelas.

Right. Now cuti sekolah dah almost start. Tapi kiddos still occupied dengan kelas robotik (every Sunday). Nak berjalan jauh during weekend agak susah sikit. Nak skip kelas ni pun tak boleh sebab kiddos suka sangat attend. Pernah last month (masa mula2 depa attend kelas robotik), aku pergi training dan terlupa langsung pasal kelas robotik pagi tu. Kiddos punyalah sedih terlepas kelas πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…. Rasa bersalah sangat.. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

Nih tengah plan date untuk road trip & Legoland trip sempena cuti sekolah. Seems like mommy kena amik cuti time weekdays la nampaknya. Weekend tak boleh kacau kiddos punya kelas.. tskk.

Gambar2 Aleesya kat taska minggu ni (Aleesya in pink) Nowadays, dia dah pandai demand nak pilih dan pakai baju yang dia suka je πŸ˜‚πŸ˜‚

Gambar semalam, berbaju kurung 😁

Tuesday, November 13, 2018

Sabar tu indah

A morning to remember πŸ˜‰

Impressed Mamoru handled it perfectly - single handedly - I came in late to witness it. But all goes well. 

Alhamdullilah.

Tersenyum seharian.

Semuanya bermula dengan sabar. Sabar itu indah, bukan? 😊

#Throwback gambar bulan September lepas. Masa both heroes admitted sebab asthma. Lupa nak share kat sini.

❤️❤️❤️❤️❤️

Monday, November 12, 2018

Monday vibes

The moment when ur Monday feels like Friday πŸ˜ŠπŸ˜‰πŸ˜˜

Aleesya helping mommy prep salad for lunch πŸ’‹

Everytime nam0ak mommy sibuk kat dapur, dia pun nak menyibuk sama. Ringan tulang. Boleh diharap dah ni ❤️

Ops.. jangan jeles dengan spec kita ni tau. 

Shhh..

Saturday, November 10, 2018

Baking cupcakes

Spent a little more time in the kitchen today - baking banana-choc cupcakes with Aleesya.

Tak plan nak baking pun, but maybe coz Im feeling so good this morning (I got 2 mins PB running my ussual training route!) Never thought I could beat that 2016 record. Its really something isnt it?

Anyway, today's cupcakes mostly prepared by Aleesya. All the mixing and stirring. Aku just tukang sukat and tukang masukkan dalam bowl. Tapiiiiiu aduhaii.. dia punya slow motion adun bahan2 tu, boleh buat aku siap masak nasi dan 2 jenis lauk untuk lunch.. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Ngam2 baking 6 biji cupcakes je. Coz pisang ada 4 biji je.. itu pun pisang emas dibawa belayar. Memang sangat kecil dan comel. Pisang tu sebenarnya Aleesya punya. Tapi sebab dah  terlalu masak, kulit start kehitaman.. Aleesya tamau makan dah. Dari membazir terbuang, aku buat cupcake. Terus berebut semua nak makan cupcake.. hihi

Resipi kali ni special sikit sebab aku guna gula melaka gantikan gula pasir. Hiris halus2 masukkan dalam adunan. Rasa sangatt wow! Mamoru makan sampai 2 biji okay! Tinggal 4 lagi untuk kiddos 😁😁😁

Friday, November 09, 2018

Happy weekend

❤️πŸ’‹πŸŒΈπŸŒΉ❤️

Breakfast french toast for kiddos & Mamoru and packed brunch for mommy. 

Yang dilindungi ❤️


Tukang kupas buah delima. Tukang makan pun iya ❤️

Aleesya turns 3

She's got a smile it seems to me
Reminds me of childhood memories
Where everything
Was as fresh as the bright blue sky

Now and then when I see her face
She takes me away to that special place
And if I'd stare too long
I'd probably break down and cry

Oh, oh, oh
Sweet child o' mine
Oh, oh, oh, oh
Sweet love of mine

She's got eyes of the bluest skies
As if they thought of rain
I hate to look into those eyes
And see an ounce of pain

Her hair reminds me of a warm safe place
Where as a child I'd hide
And pray for the thunder
And the rain
To quietly pass me by

Note: At 3 years old, she still breastfeeding. Not exclusively but whenever Im at home, she demand directfeeding. 

Tuesday, November 06, 2018

Bunga favourite

Bunga Tanjung, Kenanga, Cempaka & Melur

Dulu masa kecil, bunga2 ni semua banyak nenek tanam keliling rumah. Yang tumbuh meliar pun banyak. Pokok2 bunga ni semuanya jenis tumbuh meninggi pokoknya. Kadang tu, sampai kena panjat pokok kalau nak petik bunga. Bukan macam pokok2 bunga hiasan yang selalu kita jumpa depan rumah. Kadang, tak nampak macam pokok bunga pun sebab besar bebenar pokoknya. Bunganya pula terselindung sebalik daun dan dahan. Cuma bau bunganya, masyaAllah wangi sangat.

Sekarang dah susah nak jumpa pokok2 bunga ni semua. Nenek pun dah beralih arah tanam pokok2 bunga yang renik dan senang dijaga. Lagipun pokok2 bunga ni banyak sangat daun. Penat nak menyapu, kata nenek. 

Bunga2 ni sentimental sangat pada aku. Kalau orang kasi sekuntum pun dah cukup hepi mengalahkan dapat sejambak bunga rose πŸŒ»πŸŒΈπŸŒΊπŸŒΉπŸŒ·πŸ’

Bunga cempaka. 
Kalau pergi hospital Sg. Buloh, ada beberapa batang pokok bunga ni ditanam kat sana. Dekat dengan kafe hospital. Aku suka petik sekuntum dua letak dalam kereta. Wangi sangat.

Bunga kenanga.
Dah susah nak jumpa. Bunga ni dari putik warna hijau lagi dah wangi. Bila warna bertukar jadi kuning laaaggggii wangi. 

Bunga melur
Yang ni senang dicari. Kalau pegi kat gerai2 orang India jual bunga, mesti ada (putik bunga). Alu suka yang kembang. Tapi kadang2 aku beli juga. Yang dah diikat kemas untuk hiasan rambut. Aku beli letak dalam drawer ofis. Wangi..

Bunga tanjung.
Lagiiiii susah nak jumpa. Wangi sangat baunya. 
Teringat lagu Allahyarham Sharifah Aini (penyanyi asal Saloma) bila fikir tentang bunga ni. Klasik. 

Bunga melati.
Melati ni ada macam2 bentuk dan jenis. Yang nenek tanam dekat tepi kui bunga dia besar dan kelopak dia seakan rose. Wangi sangat. Cuma bunga ni semut suka. Aku jarang petik sebab dalam kelopak dia bersemut. Adik2 lelaki aku suka petik dan buat main macam chapteh. Tau chapteh? Main sepak2 tu.. 

Monday, November 05, 2018

Paskal The Movie

Semalam cek movie untuk anak2 tapi takda movie yang available untuk depa.

Sekali tengok ada lagi movie Paskal. Terus booked. Lantak la Mamoru or anak2 suka ke tidak, kali ni mommy guna kuasa veto πŸ‘ΈπŸ‘‘

Turn up, kiddos terpaling enjoy tengok movie ni. Depa siap tahu sebijik2 senjata2 yang diguna dalam movie ni. Aku pun tak tahu apakebendenya RPG 😱😱😱

True enough. Cerita ni best. Takde lovey dovey tapi best!!. Orang cakap dialog cerita ni skema sangat. Tapi okay lah tu since anak2 aku tengah belajar bahasa melayu. Kira mudah paham la untuk anak2 aku.. hihi.

First time aku suka tengok movie melayu πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Note: Esok cuti! Alhamdulliah. Esok birthday Aleesya!! Dunno why rindu sangat kat anak2. Tak sabar nak balik. Nak spend cuti lagi dengan depa ❤️

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...