Wednesday, August 21, 2019

Day 8 #KiddostakeAustralia : Mummy's shake up run

Bangun awal pagi ni semata nak join shake up run dengan SAC team dan nak tunjuk kat Mamoru & kiddos race area. Sebab during race day nanti, aku akan keluar lebih awal dan Mamoru maybe keluar 2 jam selepas tu dengan kiddos - nak elak jem berasak dapam tram dengan runners nanti.

Kami sampai awal di  race venue. Masa ni ramai runners 10k & 5k. Run run untuk kank2 pun ada. Sempat breakfast potato chip dengan smash avocado. 

Honestly, sepanjang trip ni, aku memang stop training. Serious malas nak pergi lari. Dengan cuasa sejuk lagi, memang idak la kan nak lari. Actually, since seminggu sebelum raya puasa lagi aku dah on off training. Memang plan nak fun run je kat Gold Coast tanpa target apa2 PB. 

Masa tengah buat shake up run dengan SAC team, badan  rasa tak best. Tiba2 rasa panas dan tak selesa. Aku suspect allergy. Food allergy maybe. Sebab sama macam first time aku kena last year. Tapi last year punya allergy lagi severe. Aku siap collapse lepas lari 2km. 

Bila dah suspect allergy, aku terus lari straight ke Medic tent. Sempat cakap kat Mamoru bawak kiddos pergi Medic tent. Luckily, pagi tu ada 10k & 5k race. So, ramai medic stanby.

Masuk ke Medic tent, aku terus cakap kat medical officer yang aku kena severe allergy attack. Aku bagitau symptoms dan history laju2. Pastu bagitau yang aku ada history collapse & blurry vission. MO kat situ siap pasang wayar kat dada, tepi lutut, amik blood pressure, heart rate. Kata MO kat situ, kalau condition aku worsened, dia akan cucuk epipen. Sementara tu dia bagi aku makan anti-histamine pil.

Dari med tent, MO bawak aku naik buggy car ke main medic area. Kat sana ada 2 doctor (sorang Dr Aussie, sorang lagi Japanese), attend aku. Cek satu badan. Dan alhandullilah, sejam lepas tu allergy reaction makin berkurang. Dr Jepun tu nak admit aku ke hospital, suruh buat further checkup sebab heart rate aku sangat tinggi. Tapi aku refused. Aku tanak spend masa dalam hospital. So, dia suruh rehat kat situ sampai heart rate aku stabil.

Bila semua dah ok, baru Dr Jepun tu allowed aku balik. Kami gerak straight balik apartment. Rest. 


Kat race venue. 


Layan kiddos built their toys sementara tunggu team SAC sampai

Tekun sungguh kiddos

Jalan2 race area

Sejuk tau time ni. Suhu dalam 18°c. 

Warm up session with the team

Kiddos main kat area playground sementara tunggu mummy habis lari

Kat sini bersepah playground untuk kanak2. Best!

Ni masa masa aku otw ke medic tent. Dari jauh dah cakap kat Mamoru suruh pegi medic. Allergy attack

Dalam medic tent. Aleesya time ni menangis nak peluk aku tapi nasib baik stafff situ pandai distract Aleesya dan entertain Aleesya.


Ni kat main medic tent. Dua org doctor duk check condition aku. Doctor tanya, betul ke aku nak proceed race esoknya. Aku angguk laju. Doctor concern condition aku time tu.

While waiting to be discharged

Coach, Jolene & the team tunggu kat luar medic tent. Thank you semua ❤️

Monday, August 19, 2019

Day 7 #KiddostakeAustralia : Collect Race Kit

Pagi ni habiskan masa dalam apartment. Masak2, rehat puas2 sementara tunggu tengahari. Sebab janji nak jumpa dengan Team SAC pukul 1.00pm kat Gold Coast Convention Centre.

Tepat pukul 12 tengahari, kami keluar beli tiket tram. Kat sini kena ada tiket kalau nak naik tram, kat melbourne je free.

Lucky tram station dekat bawah apartment. Nak pergi mana2 pun senang. 

Hepi kiddos bila dapat jalan2 tanpa perlu pakai baju tebal2.. 😂😂

Kat entrance Apartment yang kami sewa.

Beli tiket tram kat visitor info booth. 

Station cavill avenue. Bawah apartment je. Convenient sangat. 

Ni dekat dalam Gold Coast Convention Centre.

Sempat juga bergambar dengan team SAC. Tho kami sama2 join race tapi

Aleesya doing her ballerina split ❤️

Show off her split again.. 

Rasanya kiddos je yang conquered area ni

Hepinya Aleesya

Mommy yang nak lari, dia yang hepi

Tour booth yang ada kat sini

Aleesya dan dan manequin

Next overseas trip, mummy nak suruh kiddos lari. Mummy nak tunggu kat kat finishing je lah. Nak relax2.


Us. Kesian daddy takde dalam gambar. Asyik jadi tukang ambil gambar je.

Kiddos dalam tram

Ni masa main2 kat playground while mummy shopping groceries.

Sweet Aleesya

Time ni tak sabar nak tunggu raceday walaupun training byk skip hihi❤️

Gigih amik g


Tuesday, August 06, 2019

Day 6 #KiddostakesAustralia : Hello again Gold Coast

Alhamdullilah flight dari Melbourne ke Gold Coast smooth. Perjalanan amik masa dalam 2 jam 30 minit.  Kami touched down dekat pukul 10 malam. Cuaca dalam 18°c. Nice.

Kami amik grab dari airport ke Cavill Avenue. Grab dia besar macam van. Amarr request nak duduk kat seat depan sebelah driver. Pakcik driver tu kata, "Its alright mate,you can read the map for me"

Tapi Amarr tertidur halfway. "Lucky we arrived at the correct place. My partner slept hafway", kata pakcik mat salleh tu. Tergelak2 kami dibuatnya.

Sampai lobby, reception dah tutup, diorang tinggalkan kunci kat safe box. Just key-in password, terus dapat kunci (payment dah buat awal2 thru Agoda). Kami stay 4 malam kat Surfer Paradise apartment. Best apartment ni sebab tengah2 pusat tumpuan. Sebelah apartment shopping mall cavill avenue. Banyak makanan halal kat sini.

Sampai2 je Mamoru terus godek movie. Tv kat hall besarr.. 62inci. Tv dalam master bedroom pun besarr. Apartment ni ada 2 bilik, 2 bilik air, bilik laundry, dining area & dapur yang complete. Sama macam kat Melbourne. Senang nak masak & membasuh. Baju bawak tak banyak so hari2 basuh & dry. Esok pakai balik.. hahahaha

Dining area yang luas. Depa siap bagi extra katil sebab kami berlima. Rules apartment sini strict. Tak boleh sewa apartment satu bilik kalau guests lebih dari 2 orang. Even kanak2 pun kena ambil extra bilik/katil. Bukan macam kat tempat kita, sewa satu bilik tapi sumbat sampai 10 orang.. hihi

Keje aku, masuk dapur buat air or prepare makanan. Anak2 lapar, seharian berjalan hari ni.

Master bedroom.. 

Bilik no.2

View bilik no.2 dari balkoni. Balkoni sini luas dan panjang. Setiap bilik ada balkoni.

Bilik air. Satu kat luar, satu kat master bedroom

Laundry room

View waktu malam. Bawah tu cavill avenue mall

Viee waktu siang

Zoom mercu tanda Surfers Paradise.

Kiddos playing uno card. Ni pagi esoknya

❤️❤️

Day 6 #KiddostakeAustralia : The Great Ocean Road

Alhamdullilah, semua tempat yang kami plan nak lawat kat sini dapat direalisasikan. 

Perjalanan ke Great Ocean Road sepatutnya amik masa 3 jam tapi disebabkan cousin aku nak tunjukkan view yang cantik2, dia ikut jalan jauh. Kami guna jalan pesisir pantai. Dan view subhanAllah, sangat cantik. Kalau orang cakap picture tells thousands stories, pada aku gambar tak boleh menggambarkan kecantikan tempat ni. Kena pegi lawat dan view dengan mata sendiri.

Rasa bertuah sebab cousin aku sudi drive pergi balik sepanjang Great Ocean Road. Dia bawak kami berhenti kat tempat2 cantik yang jarang tour guide bawa!

Paling best bila dapat sampai ke Twelve Apostles. View yang tak tergambar dengan kata2. Even gambar2 yang kami ambil pun tak mampu nak ceritakan kecantikan tempat ni.

Dan bonus untuk kiddos bila dapat pegi Wildlife Park. Kalau tak sebab cousin aku tunjukkan, maybe kami takkan tau tempat Wildlife tu sebab tersorok. Happy betul kiddos dapat tengok dan sentuh binatang2 kat situ.

Lepas puas explore kawasan ni baru kami bertolak balik ke Melbourne. Perjalanan balik sekejap je sebab kami ikut shortcut (highway). Pukul 3 bertolak dari Wildlife Park, pukul 5.30 sampai airport Melbourne, Tullarmarine. Flight ke Gold Coast pukul 7.30malam, so just nice. 

Kat airport, process checkin semua laju je sebab local departure kan. 


View depan lighthouse. View sunrise.

Ni masa pitstop kat Split Lighthouse. View awesome sangat.

My cousin drive pegi balik. 

View tening dan batu2 cantik. First tengok view camni masa kat Bali.

Kami kat Twelve Apostles

With my mini. Nanti 20 tahun akan datang, kita kita pi sini amik gambar camni ya Aleesya.

Ariff dah pandai posing dan request nak bergambar. Amarr still tak suka bergambar

View dari sebelah kiri. Macam poskad je 

Bukan main Aleeesya enjoy makan aiskrim dalam cuaca sejuk tu

ilama ni makan dari tangan aku. Pandai dia makan sebab tangan aku tak basah pun kena lidah dia. Bulu dia tebal sangat lembuttt sangat. 

My boys, mula2 tu tanak pegang, tak sampai 5 minit sampai nak peluk pun ada

Soft je kulit kanggaroo ni

Boleh kita bawa balik seekor?

Aleesya yang tak tau takut

Aww.. 

Suka Amarr kanggaroo ni makan dari tangan dia.

Hello mate, how are you doing?

Ada Ilama warna coklat. Comel sangat

Mamoru bagi Ilama makan


Sebelah kiri tu kawasan rusa

Rumpur kat sini susah nak tengok yang bersemak atau panjang2. Pelik tau, rajin betul depa mesin rumput.

Luas Wildlife Park ni. Cantik, bersih dan dijaga dengan baik. Takde semak pun.

Ni masa kat kat air Tullarmarine. Tak sabar nak gi Gold Coast coz cuaca kat Gold Coast warmer dari Melbourne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...