KENGKAWAN

Saturday, July 20, 2019

Day 2 #KiddostakeAustralia : City Loft Apartment

Ni la our apartment sepanjang kami stay kat Melbourne. Apartment ni 2 bilik. Complete dengan dapur, peralatan memasak, washer, cloth washer & dryer. 

Almost few nights juga aku masak. Coz kiddos tetap nak makan nasi dengan sup. 

Aku bawak periuk camping pi sini.. hihi. 

Dish washer ni hebat. Boleh basuh periuk nasi yang berkerak dan kuali berminyak. Wow sangat. Kat sini memang aku tak payah susah2 basuh pnggan mangkuk bagai. Semua campak dalam washer. Bubuh sabun, pastu tau2 dah bersih berkilat siap steril lagi. Nak beli satu la nanti. Memang sesuai untuk working mom yang busy macam aku.. hihi

Ni pun sama. Hari2 aku basuh baju kat sana tau. Basuh pastu keringkan. Bangun pagi sejuk2 tu, masuk baju / jaket dalam dryer 3 minit. Pastu warm je masa pakai.. hahaha. Maklum lah sejuk nau kat sana.

Ruang tamu & ruang makan

Dalam bilik view cantik sangat. Dinding kaca semua. 

Balcony. Tinggi2 bangunan kat sini. Apartment kami tengah2 bandar. Easy acscess untuk ke semua tempat. Tempat makan, kedai2 semua walking distance. Purposedly amik tempat ni sebab dekat nak pi mana2

Baring2 dengan view camni.. ❤️

Ariff cakap barang2 dalam rumah ni ada yang sama macam kat rumah kami... Haha

Toilet ada satu je. Okey lah.

Dapur memasak

Suka konsep fridge & washer tersorok dalam almari besar. Nampak kemas

Breakfast roti & scamble eggs

Aleesya pagi2 makan limau 

Kiddos atas katil

Friday, July 19, 2019

Day 2 #KiddostakeAustralia : Jalan2 Melbouene city

Pukul 6 pagi dah terang kat sini. Kami bangun awal untuk packing dan checkout pukul 10 pagi. Kalau kat KL still pukul 8 pagi. Bayang kan la pukul 8 pagi checkout.. awalnya.. huhu. Luckily kat hotel ni sediakan storage untuk beg foc. So boleh simpan beg kat sini sementara nak tunggu check in hotel lain.

Destinasi pertama kami pegi adalah Victoria Market. Kami jalan kaki je. Kat sini ada free tram (tren atas jalanraya). Kalau nk pi mana2 dalam bandar Melbourne, free je. Tapi since kami tak tak study lagi route tram, better kami jalan kaki. Lagipun view dan cuaca pagi tu best sangat. Jalan kaki pun rasa relax.

Victoria market tu rupanya sangat besar. Dia ada pasar basah, pasar kering, pasar tertutup, pasar macam central market, etc. Meriah. Sempat kami beli barang2 dapur (bawang, cilipadi, buah2) untuk stok selama 5 hari hari
hat sini. 

Kat sini ada kawasan macam food court. Banyak kedai2 makan halal kat sini. Sedappp sangat makan dengan coklat pekat yang panas dalam cuaca sejuk tu. 

Pastu kami pergi berjalan kat Fitzroy park. Biarkan anak2 lepas bebas main kat kat playground.

Kat sini, silap aku sebab bagi kiddos buka jaket masa bermain. Depa cakap panas. So buka lah jaket. Tapi cuaca kat sini berubah2. Kalau matahari ada, rasa terik la sekejap. Tapi bila mendung, berangin, suhu tiba2 drop. Sejuk. 

Masa tengah main2, Amarr datang kat aku dengan badan menggigil. Aku suruh dia pakai jaket semula. Pastu peluk dia sambil duduk kat kerusi tepi taman.

Pastu kami cepat2 check in kat apartment yang kami book kat Burke Street. On the way ke sana, Amarr tak larat nak jalan. Mamoru terpaksa dukung dia. 

Sampai je kat lobby apartment, Amarr terus rebah. Hampir aku nak meraung kat kat situ. Rupanya Amarr kepenatan. Ye lah, penat semalam dalam flight tak hilang pastu kena berjalan2 pula hari kedua.

Dapat je kunci apartment, Mamoru baringkan Amarr atas katil pastu ambil seberapa bayak blanket yang ada dan balut badan Amarr sementara nak tunggu heater berfungsi.

Pastu Mamoru keluar dengan Ariff pergi ke Space hotel untuk ambil luggage yang kami simpan pagi tadi. Mereka pergi jalan kaki je. Waktu balik Mamoru amik Uber sebab Ariff tak larat bawa beg berat2.

On the way balik, Mamoru pegi Asian Market. Beli beras, garam, ajinomoto, sup bunjut, etc. Rasa macam kat Malaysia je.. haha. Semua barang ada kat kat sini.

Alhamdullilah, setengah jam lepas tu, Amarr aktif macam biasa. Berselera dia makan nasi sup, telur dadar & sambal sardin 😁.

View apartment ni cantik sangat. Tengah2 bandar. Tapi dari jauh nampak kawasan gunung2. Apartment ni complete dengan stove, fridge, washer & dryer. Hari2 aku basuh baju kat sini.. haha.


Ni kat Victoria market. Seafood dia murah2.. meriah! 

Sayur dan buah pun murah2

Tapi kami tak beli banyak2 sangat sebab bayak masa kami akan habiskan dengan berjalan.

Breakfast

Belakang tu berderet kedai halal. 

Aleesya yang sentiasa ceria

Tengok tu. Bukan tau takut. Dia pi join mat2 salleh kat sini berjoget 

Ni kat kat depan victoria market

Yang dilindungi. Aleesya pula macam serasi je dengan cuaca kat sini. Sikit pun tak mengadu sejuk. Malah happy dan aktif sepanjang kat kat sana. Alhamdulilah.

Abang adik. Comel

Berjalan sikit amik gambar. Repeat.

Ni masa masa kiddos buka jaket main kat taman 

Time ni Amarr dah kesejukkan. So peluk dia kuat2. Gambar candid. Tapi cantik.

View kat sini cantik2 kan..

Suka gambar ni. Harap ada lagi rezeki nak kesini. Seriouly duduk sini tak rasa homesick langsung.

Thursday, July 18, 2019

Day 1 #KiddostakesAustralia : The journey begins

Amarr tak sihat masa hari tu. Dia kena asthma. Beberapa hari sebelum fly pun, Amarr few times jugak lah Amarr ambil neb kat klinik. 

Luckily, ada klinik 24 jam kat KLIA2. Mujur juga kami sampai awal, gate tak buka lagi. Luggage pun belum boleh deposit. So cecepat gi klinik jumpa doctor amik neb.

Tanya kat kat doctor sama ada condition Amarr sesuai untuk fly. Doctor kata tak ada masalah. Lagipun doktor cakap Amarr tak perlu amik neb pun pagi tu. Cuma just in case, dia bagi juga neb (half dose). Ye lah flight ke Melbourne amik masa 8 jam kan. Precaution. 

Kiddos super excited. Dan kami sebagai parent lebih2 lagi. Totally excited dapat jauh dari kesibukan keje semata2 untuk pergi berjalan dan spend masa dengan anak2.

Flight kami delayed sejam sebab ada 3 orang penumpang terpaksa keluar dari plane sebab masalah pernafasan. Masa ni aku dengan Mamoru berdoa banyak2 semoga Amarr dapat tempuhi 8 jam dalam flight tanpa masalah. Bekalan ubat2 memang complete aku bawak. Sebut je ubat apa, semua ada. Risau juga kalau kastam kat Aussie buang ubat2 yang aku bawa. Tapi dalam hati yakin boleh lepas sebab semua ubat2 tu ada label. 

Kami depart pukul 12 tgh camtu waktu Malaysia. Kami touch down kat Melbourt (Avalon), pukul 8 malam (6 ptg waktu Malaysia) Australia cepat 2 jam dari Malaysia.

Suhu kat Melbourne time tu 10°c. Sejukkk. Cepat2 kami keluarkan jaket kasi anak2 pakai. Itu pun masih menggigil lagi. Sebab jaket fleece sahaja tak cukup. Jaket2 tebal kami semua dalam luggage.

Dan alhamdullilah, pemeriksaan kastam pun sangat mudah (dulu masa pergi sorang2 sampai kena check dengan anjing pengesan). Tapi malam tu lancar je urusan kami. Staff situ suruh kami proceed keluar sahaja. Syukur.

Keluar dari airport kami terus tuju ke airport shuttle. Amik bas dua tingkat ke Melbourne city. Dari airport Avalon ke Melbourne city amik masa 55 minit. Kiddos suka sangat dapat naik bas dua tingkat ni. Kami duduk bahagian atas. Dalam bas ada warmer. Bestnya. Tambang bas AUD48 untuk 2 adult. Kanak2 free.

Kami sampai station bas Southern Cross kat Melbourne city dalam pukul 10 malam. Pastu terus amik Uber ke hotel. Ikutkan boleh jalan kaki je. Dalam 1km je pun. Tapi dah tengah malam kan. Anak2 letih. Haversack pun berat2. 

Sampai hotel, check-in dan dan terus rest. Anak2 tak mandi pun sebab sejuk sangat. Just lap2 badan je.

Hotel ni actually hostel untuk backpackers. Cuma kami amik bilik yang paling besar. Aku tersilap masa booking hotel awal2 aritu. Ingatkan kami bertolak 30 Julai. Rupanya sehari sebelum. So terpaksa amik satu hari stay kat kat hotel ni. 

Apa pun, we survived our first day/night in here. Tidur awal cos esok ada banyak tempat nak explore. Teruja sangat.


Dalam flight. Kiddos amik satu row dengan daddy.

Mommy duduk dengan Aleesya. Sebelah seat kami kosong. Best!

Gambar dalam bas double decker. Gambar luar bass takde. Sejukk nak bergambar kat luar.

Bass penuh.

Our family room kat Space hotel. Just nice untuk one night. Tak sesuai nak buat style backpackers kalau bawa family. 


Bilik air besar

Bilik pun luas. Masuk bilik je terus pasang heater.

Officially 40

Last night birthday celebration for yours truly. Mamoru was away this whole week. But he purposedly balik malam tadi to celebrate ❤️

Selfie with Aleesya while the boys tetiba hilang (cakap nak pi toilet, rupanya pi beli hadiah) ❤️


Simple yet enough.

Sementara tunggu makanan sampai.


Insiden pagi semalam:

Yesterday morning was chaos.  Kiddos was late to school. Halfway there, Ariff said he forgot his songkok. I drove back to the house to get it. Already turned green at that point. Bebel2 all the way. When we arrived at his school, he salam my hand and kissed my cheek and quickly stepped out of the car. Just before he close the door, he looked at me and said, "Im sorry mommy. Happy birthday, I love you. Assalamualaikum". And he shut the door. I wanted to go out and hug him. But there was lotsa other car behind us. Geram. That boy - always buat mata I masuk habuk. I forgot yesterday was my birthday.


Saturday, June 29, 2019

Bismillah

Semua atas izin-Nya.

Dah dua hari tak tidur. Semalam pun balik darif ofis dah almost pukul 9 malam. Nak nangis rasanya. Dengan baju tak packing, luggage tak sempat beli sebab busy dengan keje, keje, keje.

Tenkiu Mamoru tolong settlekan semuanya.

Ok tamau fikir pasal keje lagi. Nak spend masa masa dengan anak2 sepenuh masa. Tapi right now nak tido dulu. Hopefully, boleh tido straight 8 jam dalam flight satgi.

Here we go now. 

Babai Malaysia.. for now.

Kiddos yang teruja 

Semoga dipermudahka urusan kami sepanjang di sana nanti. 

Friday, June 28, 2019

Penyejuk hati

Throwback gambar kebun ayah waktu banjir. Kawasan kebun ayah ni asal setahun mesti sekali atau dua naik air bah. Maklum, bekas bendang. Air mudah naik. 

Kadang tu tanya ayah, kenapa nak tanam anak pokok baru kalau tau time2 tu nak banjir. Ayah cakap ikut rezeki lah. Kalau jadi, jadi lah. Kalau pokok tak jadi atau banjir, tak apa lah, takde rezeki. Yang penting usaha. Jangan putus asa.

Ni banjir biasa2 je. Paras lutut. Kalau air naik tinggi, lepas paras pinggang.

Sampan ni ayah guna untuk selamatkan barang kat kebun dan petik sayur.


Ayah meranduk air dalam kebun

Petik sayur yang masih elok dan masukkan dalam sampan

Antara pokok yang tenggelam

Pondok rehat digenangi air.

Thursday, June 27, 2019

Fikir yang hepi2 je

Dari pagi tahan2 emosi. Tapi kalah jua tadi. Stress dengan keje. Selalu tu tak macam ni, maybe sebab period pun penyumbang juga.

Siap bergetar bibir tahan nangis masa call Mamoru tadi. Uwaaa.. cengeng. Banyak kali Mamoru tanya "kenapa?", dan banyak kali juga aku jawab "kejap". Sebab kalau aku terus bersuara, mesti berjurai air mata.

Time2 nak cuti ni dapat adhoc task. Nak kena submit Isnin depan katanya. Takpe, takpe. malam ni juga aku siapkan. Esok hantar! 

Dah pukul 8 malam. Anak2 still kat taska.. uwaa..bergulung2 bibir tahan sendu

Dah. Nak balik. Nak hug. Nak fikir yang hepi2 je.



I love my job
I love my job
I love my job
*chanting* 
*tarik napas.. hembus*

Tuesday, June 25, 2019

Report card day

Cuti arini.

Pagi2 teman Mamoru gi JPJ. Plan nak apply international driving licence. Sampai JPJ, staff situ cakap tayah buat sebab lesen memandu Malaysia boleh guna kat Australia. Alhamdulilah.

Kebetulan pula next month road tax aku expires so amik peluang renew untuk 5 tahun lagi. 

Pastu straight gi sekolah Ariff & Amarr. Ada one-to-one session dengan guru kelas untuk bincangkan tentang prestasi  anak2 kat sekolah dan nak hantar surat permohonan cuti anak2 cos nak gi oversea nanti

Good thing is, lepas jumpa cikgu boleh angkut Ariff Amarr balik sekali. 

Mommy tengah tunggu turn nak jumpa cikgu (Ariff in green shirt)

Ariff layan Amarr buat origami. Amarr minat betul beli buku2 berkaitan origami


Ariff pulak minat buku macam soduku, words puzzle.


Khusyuk belajar nak buat origami

Pilih buku.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...