KENGKAWAN

Friday, August 31, 2018

Day 2

My second day taking Glucosamine. Its just a supplement. Not some sort of medication that will cure my left knee problem.

I wanted to get a second opinion - seeing another specialist - do another test or something.

But.. IF the result were still the same, I need to come out with back up plan. I need to do something.

Im not gonna cry anymore. Im done crying yesterday. And most, important, Im not gonna give up.

#mynewjourneystarted

One of the motivating site ive read so far. 

I hate pills. Id rather tahan demam berhari2 demi tanak amik panadol. But for once, Im gonna be a good girl and telan this one everyday.. just becoz, I love running so much. 

My text to Mamoru semalam. 

Selamat hari kemerdekaan ke-61

Tunaikan janji dengan kiddos untuk bawa depa tengok perarakan kemerdekaan di Putrajaya.

Kami keluar rumah awal, pukul 5.30 pagi. Ngam2 azan Subuh,  kami sampai Putrajaya. Tak ramai orang time ni so boleh amik tempat betul2 depan pagar tepi jalan. Kami siap bentang hammock. Dah macam piknik je.. haha.

Alhamdullilah, cuaca best sangat. Tak panas langsung. Redup je sepanjang perarakan berlangsung.

Kiddos lah terpaling happy sebab dapat tengok badan beruniform, dan macam2 jenis pekerjaaan (even Doctor & nurses pun ada took part dalam parade ni). Ariff cakap, now dia confused nak pilih kerja apa bila dah besar nanti, semua pekerjaan best2 katanya.

"Saya tak tahu nak pilih mana lah mommy. Saya suka Doctor,  Soldier, Pilot, semua saya suka. Macam mana nak pilih ni?"

Lucu lah Ariff ni.

Kiddos juga tak henti2 bertanya tentang pasukan yang join perarakan, tentang Agong, Perdana Menteri, etc. Tabah mommy menjawab semua soalan depa. Alhamdullilah, banyak benda2 baru yang kiddos belajar tadi.

Dan paling best tadi, perarakan kereta tempur tank, misil, torpedo dan pertinjukkan jet pejuang yang seriously awesome. Kagum tengok jet2 berpusing dengan laju kat atas awan.

Terus cakap kat Mamoru, next time nak pi tengok LIMA kat Langkawi pulak 😁😁

Kami stay kat Putrajaya sampai perarakan tamat. Alhamdullilah, anak2 semua behave. Aleesya ada juga nak start cranky, tapi breastfeeding baby senang nak control. Taktik yang selalu aku guna bila Aleesya nak crancky adalah, offer dia susu.. hihi. InsyaAllah, Aleesya akan drop her argument or stop menangis or  stop whatever yang dia tak puas hati bila aku offer susu. Terus behave sambil duduk cantik2 atas pangku tunggu aku selak baju.. haha. Work everytime okay. Like magic ❤️

Note: Selamat hari lahir ke-61 juga buat arwah ibu. NoorMalaya. Alfatihah.

Sibuk menjawab soalan2 kiddos

Excitednya Aleesya

Piknik di Putrajaya

We're here

Ni part kiddos suka. 

Nampak macam relax je kan.. padahal, keliling kami penuhhh umat manusia 

Amboiii laju je makan jajan yang not healthy ni.

My twinnie

Setiap kali team lain lalu depan kami setiap kali tu lah juga kiddos keluarkam macam2 soalan. 

Kami bawak bendera juga! Gigih beli bendera semalam.

Aleesya dan bendera. 
Rambut kami sama pendek. Semalam pi gunting pendek terus. Frust punya pasal kan.. tsk

Nampak macam budak sekolah tak? Hihi

With the boys

Us. 
Tema hari ni, putih, bersih, suci.

Thursday, August 30, 2018

Breaking the news

"I didnt say you cannot run. You still can. Keep it below 4km. Maybe 3km everyday. You may increases the distance gradually after a month provided there is no pain. And keep it below 10km. But it is advisable that you stop running full marathon. I prescribed glucosamine for 2 months. Take 3 capsules once everyday. I'll see you again after 2 months."

It was so hard to pull myself together while accepting the news.

And once  I stepped out the door, I broke down in tears. I dont care if everyone is looking at me. I need to cry.  Need to let go of this frustration.

Wednesday, August 29, 2018

Hujan rahmat

Alhamdullilah, sempat fetch kiddos sebelum hujan dan petir turun selebat-lebatnya membasahi Permaisuri.

Hari ni super busy. Nak memblog pun tak sempat. Nak settlekan semua keje sebelum bercuti esok.

Esok pagi2 ada appointment dengan Dr Kok, Ortho surgeon, joint & spine kat Pantai Bangsar. Tengahari pulak, nak tengok Hantu Kak Limah.. hihi.

Dari aritu lagi nak tengok movie ni, tapi tak dapat sebab kiddos sentiasa dengan kami. Nak bawak kiddos tengok sekali tak boleh sebab aku tanak kiddos layan cerita mengarut or citer hantu. Lagipun, kiddos sure tak boleh catch up lawak2 dalam cerita tu coz bahasa melayu rojak kan.. hihi.

Cant wait tomorrow!

Note: Tenkiuuu tenkiuuu so much kat korang yang komen dan inform tentang pertukaran venue Merdeka Parade. Kalau tak, tak tahu apa aku nak menjawab dengan kiddos.. haha. Dan too bad aku dah buat payment hotel Avenue J kat Dataran. Burn lah. Not going to overnight there coz takut kelam kabut nak bertolak dari KL ke Putrajaya. Tenkiu again korang semua!! ❤️💋❤️💋

Pinjam gambar my idol Irma. Lovin her running sunglasses! Bought mine sama macam dia punya! Kalau boleh bukan sunglasses je nak macam dia, tapi pace pun nak sama macam dia! InsyaAllah, one day, I will turn all my idols into rivals. Amin.

Tuesday, August 28, 2018

Bursa Rat Race

Baru pagi tadi jumpa geng masa lari kat Bali Marathon last year. Borak pasal Bursa corporate race.

Dia tanya aku join tak. Aku cakap tak. Dia pelik kenapa aku tak join.

Then petang ni dapat call & whataps text dari Datin Orked ajak join Bursa race next month.

Tskk..

Aku baru je berkira2 nak tarik diri dari Asic relay (5km). Now dapat invitation for another 5km Bursa speedy gonzales race.

Lasy year Maybank secure 1st & 2nd place dalam Bursa relay race. Tskk takottt pulak nak bawa nama company. 

Runners Maybank yang lain semua timing 5k average 14 - 17 minutes. Aku? Paling laju pun 20 minutes. Itupun timing awal pagi. Kalau lari tengahari???? Bursa 4ace masa ofis hour tau. Dah tengahari.. panaih. Tak ke melingkup timing aku nanti??

Aiyo.. serba salah..

Throwback Cameron Trip

Unpublish photos.

Miss this place. Kalau ada masa dan peluang, nak pegi Cameron lagi tahun ni. My happy place. Pergi banyak kali pun tak kisah 😊😊

Dengan ayah & the ipau duai

Ayah & his cucus

My girl

Homecook by yours trusly. Gi cameron sedap kalau masak masakan sendiri

My ❤️

Asic Relay

Hm.. been thinking about my next race : Asic Relay. Wil be running with SAC Team 5.

Kalau aku tarik diri, will that be a big problem for my team? Hmm..Of course it will kan? Siapa pula nak ganti my place? It would be troublesome for one of my team to run twice in a relay.

Haish. We'll see how it goes this Thursday before I break the news.

Lamb for dinner. Ready to grill

Satu slice dah cukup kenyang. Makan dengan mix salad. 

Monday, August 27, 2018

I loveee ice cream!

When it comes to ice cream, tak heran healthy tak healthy.. hihi. Pedulik.

Been eating McD durian mcflurry for a while lately. But then bila tiba2 ada ice cream milo, oh~la~la..  tak lepaskan peluang okay.

Minggu ni keje 3 hari sahaja. Khamis ni cuti! Jumaat public holiday!

Tadi dah book hotel Avenue J lagi sekali. Nak tunaikan janji dengan kiddos yang teringin nak tengok Merdeka parade. 

Also tadi, book siap2 The Regency Hotel kat Tanjung Tuan untuk bulan November coz nak sambut birthday Aleesya & Amarr (both November babies). Dah plan dengan the siblings & ayah-ibu nak sambut ramai2. Ekceli, agenda utama adalah nak berkumpul adik beradik.. makan besar. Ayah dah 64 tahun. Kalau boleh nak gather selalu ❤️

Weekend gonna comes early this week! Yeay!

Hari Raya Qurban

Throwback Rabu minggu lepas.

Kami celebrate hari raya kat Kuala Selangor. No rendang or ketupat. Order large pizza 5 kotak pastu makan ramai2 dengan nenek Mamoru ❤️

Family potrait

Tema hijau

Tengah tunggu pizza

Aleesya yang bijak

Geram tengok muka tu..

Lena kekenyangan lepas breasfeed

Cantik berbaju kurung

Nak kemana tu sayang

My twinnie

Yang dilindungi..

Sunday, August 26, 2018

Last xtvt untuk hari ni

Shopping groceries!

Antara xtvt yang selalu dibuat bersama2 satu family. Senang sikit nak beli barang. Siapa nak makan apa, boleh pilih masuk dalam cart. Time nak makan or masak nanti boleh order kat chef mommy.

Best bawa kiddos pi beli barang dapur, boleh tolong pilih barang, angkat barang, tolak troli dan tolong angkut barang bawak naik umah. Paling penting, dah besar nanti, ringan tulang dan pandai beli barang dapur untuk family sendiri.

Awal kiddos tidur hari ni. Pukul 9.00 semua dah lelap. Oklah, mommy pun nak tidoq. Tak sabar nak pi keje esok.. hihi.

Minggu ni mommy jadi mak anak 4. Adam spent weekend dengan kiddos. Mana pi kami angkut dia sekali.

Layan vtvt kraf dengan tiga orng anak bujang

Tara.. dah siap!!

Semoga persaudaraan & persahabatan awak semua bertambah erat menginjak usia. Amin.

Chef Aleesya

Snack petang ni disediakan oleh chef cantik Aleesya.

Emm dapppp nyaaaaa ❤️

Chef Aleesya bubuh dressing atas salad.

Taraaa.. "delicious" kata Aleesya ❤️

Hari bermalas dirumah

Esok kiddos start sekolah. Last session untuk tahun ni. So, melepak kat rumah je la masing2. Tanak buat xtvt penat2. Takut esok semua tak larat pi sekolah.

Penuhkan masa dengan buat sesuatu berfaedah

Play together

Tekun masing2

Senyum sikit ❤️

Saturday, August 25, 2018

My Saturday

Pagi ni gigih bangun awal buat 5k time trial untuk SRSQ5. Pukul 6.30 pagi start lari. Pukul 7 pagi settle cooling down.

Pastu bawak kiddos turun mandi kat pool. Dengan Mamoru sekali aku paksa turun.. hihi. Suka tengok kiddos mandi. Especially Aleesya. Water confident tinggi. Sekarang, kalau teman dia mandi, aku tayah turun mandi sama2 dah. Boleh biarkan dia tiruk dan berenang sendiri. Aleesya boleh berenang dari hujung ke hujung adult pool. Cuma still pakai floaties lah. InsyaAllah, soon dia boleh berenang without floaties. Kena banyak praktis lagi (read: kena rajin bawak turun pool)

Lepas habis mandi manda, kami bawak kiddos breakfast kat warung Bunian, kat Bangi. Hajat nak makan nasi lemak telur bungkus, tapi da abis. So makan roti canai 'jiwa kawau'. Pelik2 nama menu kat warung Bunian.. hihi.

Plan hari ni nak pi pasar buku (macam pasar karat, tapi depa jual buku2 terpakai). Nak beli buku untuk aku dan kiddos. Rupanya pasar buku tutup minggu ni. So, bawak kiddos pi perpustakaan awam Bangi je lah. Spent time baca buku kat situ. Ariff siap sign up membership. Pinjam buku library bawak balik 😊

Tengahari, belanja anak2 toys. Reward sebab behave & suka baca buku.

Lewat petang baru balik rumah. Penat. Tapi best! Time well spent ❤️

Note: Aleesya sangat behave dalam library. Cuma bila nampak mural lukisan haiwan kat dinding library, dia duk sebut satu2 nama haiwan tu kuat2 dalam english. Aleesya dah kenal banyak jenis haiwan:

Crocodile
Elephant
Monkey
Tiger
Lion
Giraffe
Jellyfish
Octopus
Turtle
Shark
Fish
Bird
Monkey
Cat

Haish.. banyak lah.

Shape & color pun Aleesya dah recognize dan boleh sebut satu2. Cuma pelat tu ada sikit2.. hihi.

Aqua princess. Mommy perati dari tepi je. 

Yang dilindungi

Kolam kecik dia tak heran. Dia nak pool besar je

Adam pun ada. Dia overnight kat sini

Kemain lagi berenang2 ke tepian

We love book!

Membaca jambatan ilmu

Kuah tumpah ke nasi. Rajin2 membaca ya sayang.

Khusyuk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...