Friday, April 12, 2024

Throwback last weekend

Sepatutnya, hari Sabtu aritu kami dah bertolak ke Melaka. Tapi mummy terpaksa masuk ofis hari Sabtu & Ahad sebab nak siapkan kerja yang pending. Kesian Aleesya terpaksa ikut mommy pergi ofis. Sudahnya, hari Isnin barulah kami dapat ke Melaka untuk sambut raya 😭 


Dah besar nanti sure Aleesya akan ingat moment² dia teman mommy kat ofis. Sorry sayang, maybe next time mommy akan fikirkan xtvt yang sesuai untuk Aleesya buat masa dia teman mommy kat ofis. 

Bakal business woman yang berjaya suatu hari nanti, insyaAllah.

 

Friday, April 05, 2024

Ramadan jangan pergi

Semalam mommy berbuka kat ofis. Anak² berbuka dengan daddy kat rumah. Mujur daddy sempat belikan juadah berbuka lepas balik kerja.

Ye, volume kerja terlalu banyak.  Compared dengan di Menara, volume kerja banyak, tapi environment toksik. Kat sini, masih overload dengan kerja cuma mommy suka environment kerja di sini. 

Mommy admit, malam tadi memang agak berlebihan. Mommy terlalu focus dengan kerja. Sampai dekat pukul 11 malam baru keluar ofis. Mujur daddy dah tunggu siap² kat bawah ofis, kalau tak mommy balik naik grab je . Daddy pun risau dengan workload mommy.

Hari ni last kerja sebelum bercuti untuk raya. Mommy cuba ganti balik masa yang hilang dalam bulan puasa ni untuk spend dengan anak² walau mommy tau takkan cukup dan takkan sama.

Mommy doa semoga ada lagi peluang untuk mommy focus pada anak² sepenuhnya sebelum masing² membesar dan tinggalkan sarang.


 

Thursday, April 04, 2024

Minat anak²

Kelas aviation Ariff dah start untuk semester pertama, setiap semester ambil masa 3 bulan. Sekali setiap minggu, Ariff akan pergi ke Subang airport (daddy hantar, of course) untuk attend kelas. Semalam dah masuk minggu ketiga Ariff belajar tentang aviation. 

Tahun ni pula tahun penentu untuk Ariff pilih kelas mana dia nak masuk dan subjek apa yang dia nak pilih untuk tahun depan. Kata Ariff, dia nak ambil subjek fizik sebab related dengan aviation. Ada juga Ariff kata, kalau boleh dia nak masuk MRSM tahun depan. Mommy cakap tak kisah apa pun pilihan Ariff, mommy dan daddy akan sentiasa support (walau mommy memang sangat tak ready nak berjauhan dengan semua anak² mommy)

Amarr pula buat masa ni belum decide apa² minat atau buat pilihan tentang future. Mommy dan daddy tak push sangat, insyaAllah, let it comes naturally. Amarr ni special sikit, dia macam mommy masa kecil dulu². Pendiam dan suka plan sesuatu dalam senyap. Tapi one dia buat keputusan, dia akan stick to it and pursue it relentlestly.

Aleesya dari kecil sampai besar minat melukis, warna dan create benda dari kertas. Contoh macam paperdoll. Siap buat baju, kasut peralatan harian untuk paperdoll dia. Lepas tu dia start buat 3D paper craft pula, macam bentuk kepala dragon atau watak² anime yang dia suka. Kalau dia start focus buat 3D craft tu memang berjam². Sorang pun tak boleh kacau dia. Nak tolong pun tak boleh sebab dia ada cara dia sendiri macam mana nak buat benda tu. Dia nak exactly macam dia punya imagination. Craft 3D dia pula bukan jenis statik. Dia akan buat mata dragon tu boleh bergerak² or buat limb 3D character yang boleh moves. 

5 tahun akan datang, mommy nak revisit semula entry ni, nak tengok ada tak apa² yang related dengan cita² or courses yang anak² ambil beraangkut paut dengan minat diorang sekarang, atau totally tak da kaitan langsung 😊😊

Ariff kat subang airport

Dalam kelas aviation. Masa ni dia ada kelas simulation

 

Tuesday, April 02, 2024

22 Ramadan 2024



Kadang mommy rasa nak mengeluh sebab dalam bulan puasa ni tak dapat selalu berbuka dengan family, tak dapat selalu masak untuk berbuka, asyik terikat dengan kerja tak pun terkejar² atas jalan uruskan masalah dunia.

Tapi  bila monny fikirkan semula, banyak nikmat yang Allah bagi kalau nak compare dengan perkara² yang mommy sebut kat atas ni. Misalnya, persiapan raya kita Allah swt mudahkan, Dari hari pertama puasa lagi semua dah complete. Baju raya, duit raya semua dah siap. Allah bagi rezeki dalam pelbagai bentuk, dari segi duit, masa, tenaga untuk mudahkan mommy hadapi dugaan yang tak aeberapa ni.

Jadi untuk seminggu ramadan yang masih bersisa ni, mommy nak sentiasa berbuat baik, bersangka baik dan bersyukur atas semua dugaan dan kurniaan dari-Nya. 



 

Monday, April 01, 2024

Ayah dan luka di kaki

Cuti NuzulQuran aritu, aku dan Mamoru bawa ayah ke pantai hospital air keroh untuk kali ketiga. Jumpa Doctor Zaidi (pakar tulang), cek result xtray ayah (masa UJ bawa ayah pergi jumpa Doktor Zaidi aritu, boleh pula doktor tak explain pasal xtray. 

Alhandullilah, result xtray ayah ok. Tulang takda retak atau pecah. Lubang dikaki ayah yang dalam tu tak kena tulang. Dan yang hitam tu adalah tisu² yang dah mati.

Doktor Zaidi cakap, maybe luka lambat sembuh disebabkan ada salur darah kat kaki ayah yang tersumbat. So, doktor Zaidi refer kami ke Dr pakar cardiovaskular, Dr Baqlish. 

Kami bawa ayah further cek darah, urin, CT angiogram. Ayah marah tengok duit keluar ribu² untuk buat semua test tu. Aku cakap satu ayat je kat ayah, duit boleh cari, ayah yang satu ni mana nak cari ganti?? Aku dah pernah hilang arwah ibu masa umur aku 17 tahun dulu. Arwah ibu meninggal sebab tumpah darah lepas lahirkan adik no.10. Almost 3 bulan arwah terlantar dirumah tanpa dapat rawatan sepatutnya. Semua sebab kami takda duit. Jadi sebolehnya sekarang, selagi mampu, aku nak buat yang terbaik untuk ayah.

Alhamdullilah, Dr Baqlish cakap salur darah ayah normal, buah pinggang, asid urik semua normal. 

Esok ada checkup luka dekat hospital lagi. Semoga luka ayah makin sembuh. Semoga ayah sihat dak kuat seperti masa muda² dulu 😊

Ayah cakap ayah tanak duduk wad. Kat wad sejuk. Ayah tak suka sejuk.

Gambar bercampur². Ni masa Aleesya teman mommy pergi ofis. Kebetulan ramai colleague bawa anak datang ofis. Dah macam taska kat sini

Aleesya kat lobby

Luka kaki ayah masa second checkup dengan UJ aritu.

 

Monday, March 25, 2024

Weekend yang penuh dengan xtvt

Busy betul weekend mommy. 

Pagi Sabtu masuk ofis kat Bangsar, siapkan keje yang pending sejak hari Jumaat. 

Habis keje dalam pukul 4 petang. Terus ajak Daddy dan anak² bersiap balik Kuala Selangor. Family mertua ajak potluck berbuka sama².

 Mommy memang tak sempat nak masak. Seharian kat ofis kan, mommy suruh daddy call restoran ikan bakar kat Jeram dan suruh order 2 ekor ikan siakap (masak berlada & masak stim limau), pastu order sotong goreng tepung, sotong cili & sup ayam. Senang. Tak payah serabut nak masak. Kita tapau je. 

Kami bertolak dari KL pukul 5 petang. By time kami sampai Jeram, lauk dah siap masak. Ambil, bayar dan terus gerak ke Kuala Selangor.

Lepas habis berbuka, terus balik KL. 

Ahad pagi pula, kami bertolak awak pagi ke Melaka. 

Mommy baru dapat tahu dari adik no.6 yang kaki Atuk luka kena batu yang terpelanting masa Atuk tengah mesin rumput. Atuk tak pakai satefy boot masa mesin rumput tu. 

Dalam luka kaki Atuk. Pula tu, Atuk sanggup bertahan 2 minggu taknak pergi klinik. Sanggup dia duk sorok² dari anak² pasal luka tu. Haish.. atuk.. atuk..

Sampai je rumah Melaka, mommy nampak atuk duduk kat porch. Terus mommy berlutut depan atuk cek luka kat kaki dia. Terkejut mommy, patut ke atuk balut luka dia dengan kapas dan tampai pakai salotep. Nak pengsan mommy tengok.

Mommy pujuk² (dalam tegas) nak bawa Atuk pergi klinik. Dekat sejam pujuk baru Atuk setuju nak gi klinik. Apalagi, laju² Daddy drive bawa Atuk gi Hospital Pantai Ayer Keroh. Atuk mulanya tanak pergi hospital pantai. Atuk suruh pergi klinik je Takut mahal la, itu ini lah. Mommy buat tak dengar je.. hihi ampunnn ayah. Bukan mommy tanak bawa Atuk gi klinik, tapi luka dah teruk dan mommy jenis nak Atuk dapat rawatan cepat dengan pakar.

Kat hospital, alhamdullah, smooth dan laju je proses register dan jumpa doktor. Siap buat xtray dan cuci luka sekali. Doktor cucuk antibiotik dalam luka Atuk, cuci bersih² dan balut dengan kemas.

Kata doktor, luka kaki Atuk ni tak boleh dicuci sendiri kat rumah. Kena cuci kat hospital atau klinik ja.

Lega hati mommy bila Atuk dapat rawatan yang proper. InsyaAllah esok Atuk akan pergi hospital pantai  ayer keroh lagi untuk jumpa pakar tulang dan tukar dressing. Esok mommy tak dapat ikut Atuk, tapi adik mommy yang no.7 (uncle UJ) akan teman Atuk ke hospital. 

Mommy doa Atuk sentiasa sihat² ja, insyaAllah. Aaminnn.



Gambar kat jeti restoran ikan bakar Jeram petang Sabtu aritu. Tapau lauk untuk berbuka dengan family mertua

Gambar pagi Ahad semalam. Atuk dan nenek kat hospital pantai ayer keroh

Doctor nak tahan Atuk duduk wad. Atuk punyalah taknak 😅

Balik dari hospital, Atuk terus tertidur kat ruang tamu. Sakit sangat katanya. Lepas makan ubat, terus tidur

Lauk berbuka kat Melaka semalam

Sambut birthday Ibu sekali kat Melaka

Ni gambar hari Sabtu kat Kuala Selangor, sambut birthday Uwan

Berkerut² muka Atuk tahan sakit. Saja dia tunjuk kuat sebab tanak kena tahan wad.

 

Wednesday, March 20, 2024

Random photo of us in Ramadan

Hari ni mommy pilih untuk berdamai dengan masa. Err.. apa maknanya berdamai dengan masa? Entahlah, mommy pun tak tahu.. haha

Bulan puasa ni sangat terkejar² dengan kerja kat ofis. Balik rumah pun dah nak maghrib. Anak² berbuka dengan takeaways. Semalam lagi worst, dah berbuka baru mommy balik. Haish. 

So daddy ubah strategy. Ajak kami berbuka kat luar ja. Kelmarin kami berbuka kat Q Bistro, semalam kat foodcourt Penara. Semalam hujan ribut. Mommy terkandas kat komuter lebih setengah jam. Nasib baik daddy dah order siap² kat foodcourt untuk mommy 😅

Tak sabar tunggu weekend. Mommy nak balik kampung. Nak jumpa ayah mommy. Rindu sangat 🥰. Nak berbuka kat sana










 

Wednesday, March 13, 2024

1 Ramadan 2024

Busy mommy cuti 3 hari ni. Busy settlekan benda² yang tak sempat nak dibuat masa mommy keje. 

Busy nak masak dan frozenkan lauk². Sebab bila mommy keje, memang tak ada masa untuk memasak. Sampai rumah maybe dah nak maghrib. Jadi lauk frozen atau lauk beli kat kedai je lah juadah berbuka untuk anak² masa weekdays nanti. Weekend mommy masak lauk fresh ya?

Pastu busy dengan jadual tusyen anak². Aleesya ada tusyen setiap malam Isnin dan Rabu. Ariff dan Amarr pula setiap Selasa dan Khamis. Hari Jumaat ja mommy boleh bertenang. Sabtu pula, Ariff ada kelas aviation. 

Mommy & daddy tak kisah pun terkejar² ke sana-sini untuk anak². Sebab semua ni tak lama. 2 tahun lagi Ariff akan ambil SPM.. followed by Amarr. Lepas masing² sambung belajar ke universiti nanti, insyaAllah, sunyi dah hidup mommy dan daddy. Nanti sure mommy rindu nak terkejar² camni 😊


Anak bulan 1 Ramadhan malam tadi. Subhanallah. Guna kamera hp S23. Hadiah dari Mamoru.

Ni gambar anak bulandari jauh, dari kamera iphone Mamoru

Selamat berbuka



 

Tuesday, March 12, 2024

Sesi persekolahan 2024

Tahun ni:

Ariff masuk tingkatan 3
Amarr tingkatan 2
dan Aleesya darjah 3

Mommy ambil cuti 3 hari dari semalam sampai lusa nanti semata nak skodeng mereka semua kat sekolah.

Eh, tak lah.

Takda apa nak skodeng pun. Anak² dah besar, pandai bawa diri. 

Lagipun hari ni dah start puasa.

Mommy ambil cuti panjang sikit sebab nak spend awal Ramadhan ni dengan tenang² kat rumah dengan family. 🥰

Kakak Aleesya. Dah senior dah dia. Tahun ni tahun last Aleesya masuk sesi sekolah waktu petang untuk Tahap satu. Tahap satu ni untuk pelajar darjah 1, 2 & 3.
Tahun depan baru dia masuk tahap dua dan bersekolah sesi pagi pula. Tahap dua untuk kelas darjah 4,5&6.

Maka kami, rakyat Malaysia, berikrar..

Oh ya.. Aleesya dah start pakai cermin mata. Rabun jauh macam abang² dia 😅

Dari minggu lepas dia tak sabar² nak pi sekolah. Tengok lah tu kemain hepi 

Show off beg Kuromi dia. Dari beg, keychain, pensil, pensil box, lunch box semua dia nak kuromi.. layan je lah 🥰

Lepas subuh semalam, kami sarapan kat sini sebelum hantar abang² masuk sekolah.

Anak bujang mommy.. 

Belajar rajin² sayang.. semoga berjaya dan beroleh ilmu yang bermanfaat.

 

Thursday, February 08, 2024

Happy 16th Anniversary to us

Happy 16th wedding anniversary to us. Many more to comes 🥰

Thank you for the love, care, support and being present every single day in my life & kiddos. 

Selamat ulang tahun perkahwinan kita yang ke 16 tahun. 

8/2/2008 - 8/2/2024

Thank you for the huge annv gift - Massage chair! Dah tetua camni memang sangat membantu massage chair ni.



 

Thursday, February 01, 2024

Highlight


Aleesya: Mommy, do you know why we use this highlighter pen?

Me: To highlight something important

Aleesya: Yes, thats why I'm highlighting you. Because you are important to me  
(sambil conteng tangan mommy dengan highlighter pen)

Dilema mommy nak marah ke nak suka bila dia "highlight" tangan mommy ni 😅




 

Monday, January 29, 2024

Bawa Aleesya pergi ofis

Aleesya nak sangat tengok ofis mommy. So mommy bawak dia masa weekend/public hodiday. Kebetulan mommy ada keje yang nak disiapkan. 

Sebelum bawa dia mommy prepare segala macam makanan untuk dia. Nak elakkan dia lapar atau boring. So far alhamdullilah, Aleesya tak bersungut pun walau kadang tu hampir sekerat hari kami kat ofis  

Keje Aleesya kat ofis mommy adalah, makan, record video tik tok dia dan video call dengan kawan² dia.


Mommy siap bawa blanket untuk dia baring dan tidur

Duduk atas meja. Mommy ada satu gambar abang Amarr duduk atas meja ofis mommy dulu. Nanti mommy cari 🥰




Tenkiuu Cantik, teman mommy kat ofis.


 

Wednesday, January 10, 2024

Minggu final exam


Minggu ni Ariff, Amarr & Aleesya ada final exam sebelum start cuti penggal terakhir sesi persekolahan. 

Ariff & Amarr busy dengan study group & tuition. Aleesya pula relax² macam biasa.. hihi. 

Semalam cikgu share gambar ni dalam whatapps group. Aleesya dan sorang lagi kawan dia dapat markah tertinggi Bahasa Inggeris ❤️.

Subjek² lain belum dapat markah lagi.

Petang semalam, mommy sampai je rumah, tak sempat letak beg keje lagi, Aleesya dah tunjuk paper BI kat mommy. Dia cakap, "sorry mommy, I made one silly mistake and didnt get 100%".

Alolololo.. comeinya Aleesya ni. Mommy ok je lah. Markah tu just bonus, yang penting Aleesya faham setiap subjek yang cikgu ajar 😊

Congrats Aleesya 🥰